Visita previa al cementerio municipal d eBurriana 2022
Visita previa al cementerio 2022
  • - Per primera vegada, el cementeri comptarà amb un recital teatralitzat concebut per a la festivitat de Tots Sants, amb un personatge que fa una passejada pel recinte mentre recita textos clàssics en homenatge als difunts

  • - Serà el dia 1 de novembre a les 18.30 hores

El Cementeri Municipal de Borriana ultima els treballs de neteja i adequació de les instal·lacions per a acollir la celebració del dia de Tots Sants, una cita en què els veïns i les veïnes acudiran al cementeri per a honrar i recordar els seus familiars i amistats, sense les restriccions dels últims anys anys i sense les recomanacions de les mascaretes i la distància social.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada per diversos regidors, entre els quals es trobava el regidor delegat encarregat de la gestió del cementeri, Hilario Usó, han visitat les instal·lacions on han pogut comprovar que està tot amanit per a dimarts que ve 1 de novembre, tant pel que fa a la logística com a la neteja i l’ornamentació, i des del punt de vista de la seguretat viària.

En ocasió de la celebració de la festivitat, la Policia Local de Borriana en col·laboració amb la Regidoria de Cementeri ha preparat un operatiu de mobilitat per a la festivitat, els dies 29, 30, 31 i 1 de novembre a fi de garantir que el desplaçament de les persones al Cementeri Municipal siga el més segur possible.

L'edil de Cementeri ha posat l'accent a recordar l'horari d'obertura al públic del recinte, des de les 8h fins a les 18h de manera ininterrompuda des de dimarts passat, 25 d'octubre, fins al dimarts 1 de novembre.

Segons ha explicat Usó, en la instal·lació s'ha realitzat una neteja a fons i s'ha condicionat, i disposa ja de 100 escales arreglades i repartides per tot el cementeri a una distància d'un perímetre de 5 metres entre cadascuna, perquè els veïns i veïnes les puguen utilitzar amb facilitat.

A més, el cementeri compta amb 15 escales altes homologades i amb rodes, perquè es puga accedir amb facilitat als nínxols situats en les files més altes. Entre les diferents dotacions que podran utilitzar les persones que acudisquen aquests dies al cementeri es compta amb material de neteja renovat, un centenar de poals, de graneres i de recollidors.

En relació a l'ornamentació, s'han revisat els arbres i plantes situats en el corredor central, a més de plantar directament a terra, en diferents zones, diverses desenes de flors i plantes decoratives per a completar l’ornamentació especial del dia de Tots Sants.

A més, la Regidoria de Cementeri ha disposat dos cadires de rodes, que estaran amanides en la consergeria de la instal·lació i podran sol·licitar-les totes les persones que ho necessiten per tindre dificultats de mobilitat, per a facilitar-los la visita al recinte durant tota la jornada.

Usó ha recordat que l'Ajuntament també facilita la localització amb el número de nínxol i fila i un plànol de la situació aproximada dels difunts inhumats en el cementeri municipal per a facilitar la busca de familiars difunts. Així, en la consergeria i a l'entrada del cementeri municipal es troben els codis QR que enllacen amb una aplicació en línia gratuïta. També es pot accedir a través del web municipal

<https://www.burriana.es/va/serveis-municipals/cementeri/informacio-cementeri>.

Representació per a Tots Sants

El Cementeri Municipal de Borriana comptarà enguany per primera vegada amb una representació teatral el dia 1 de novembre, dia de Tots Sants. Concretament, un recital teatralitzat amb un únic personatge, un espectacle que tracta de reflexionar sobre la mort, i és un homenatge per a honrar els difunts.

Després del tancament del cementeri, i des de les 18.30 hores, es tornaran a obrir les portes per a poder presenciar 4 monòlegs diferents i successius de 15 minuts cadascun de l'obra Nuei d’Almetas. Nit d’animetes, a càrrec de Bambolina Teatre, les quatre escenes es representaran en quatre punts diferents del cementeri.

Es tracta d'un espectacle teatral concebut per a ser representat en aquestes dates, amb el qual un personatge realitza un passeig pels textos clàssics sobre la mort, el mateix Don Joan, el sepulturer de Hamlet, un poema napolità traduït expressament per a l'ocasió, textos del Mio Cid, i també de la tradicional figura de Don Juan Tenorio, des d’antuvi protagonista en cada celebració de Tots Sants i de Difunts, que ha anat perdent protagonisme a favor d’altres tradicions estrangeres i alienes a la nostra cultura, més de moda en l'actualitat.