L'Ajuntament de Borriana ha homenatjat a Mina Nechadi Farah, Gracia Ventura Fortea i Vicenta Rios Burguete, les quals han rebut el premi “Dia de la Dóna” per la seua implicació social i cultural en favor de la igualtat entre dones i homes.

 Aquest acte, que forma part de la programació del Dia de la Dóna i al que ha assistit gran part de la corporació municipal , s'ha realitzat a les 12 hores en el Saló de Plens de l'Ajuntament. Després de les paraules de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i de la regidora d'Igualtat, Inma Carda, les tres homenatjades han rebut una placa commemorativa i un ram de flors.

El jurat d'aquest premi ha estat format per la regidora d'igualtat, Inma Carda, el regidor de Benestar Social, Manel Navarro, dos membres designats per la Comissió de Participació Ciutadana, Chelo Suay (PP) i Antonio Sánchez (CIBUR), l'agent d'igualtat, Ana Garrido i un membre designat per Serveis Socials Municipals, Vicenta Garí, els qui van triar a les dones premiades dijous passat 3 de març.

 Mina Nechadi Farah va ser una de les primeres dones marroquines que es va instal·lar al costat de la seua família a Borriana en 1976. És mare de 4 filles i ha treballat al llarg de tota la seua vida com a cuidadora de servei a domicili i empleada de llar, professió amb la qual ha pogut traure avant a les seues filles amb la dificultat de trobar-se en un país distint al propi i on ha aconseguit una plena integració social i laboral.

Gracia Ventura Fortea va nàixer a Borriana en 1918 i amb 18 anys va començar a treballar en la fàbrica de municions del municipi en temps de la guerra civil. Defensora dels drets i les llibertats de les dones es va afiliar a les Joventuts Llibertàries. En finalitzar la guerra va estar empresonada al costat de les seues germanes, cunyada i amigues. L'any 1944 va ser posada en llibertat i va emigrar a França on va conèixer al seu company José Peirats Valls. En morir Franco van tornar de l'exili, fixant el seu domicili a La Vall d'Uixó i estiuejant a Borriana.

Vicenta Rios Burguete va nàixer a Borriana en 1940 i ha treballat com encaixadora, triadora o encarregada de magatzem de taronges. A partir de la seua jubilació va començar una nova etapa de la seua vida com a voluntària dins del Projecte Home i en l'Associació de Familiars pels Drets dels Malalts Mentals, recolzant a persones amb problemes d'addicció i salut mental i treballant per la inclusió soci laboral d'aquests col·lectius.

La regidora d'Igualtat, Inma Carda, ha destacat que “aquestes tres dones són un exemple de lluita i coratge que han trencat amb aquells prejudicis socials i culturals que impedeixen a les dones ser iguals als homes. Dones com elles han obert el camí cap a la igualtat, per açò amb aquest premi volem reconèixer públicament la seua aportació social i cultural en favor de la dona”.

Per la seua banda, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha subratllat que “aquest és un homenatge a tres dones valentes que amb el seu treball diari han demostrat que les dones són capaces d'aportar molt a la societat. Només podem retre'ls homenatge i donar-los les gràcies perquè han posat en valor el paper de la dona i han contribuït al fet que avui tinguem una societat més justa i igualitària”.