Plan director de las 'Cases de Carabona'
  • El consistori ha contractat un Pla Director del conjunt protegit amb vista a ser centre comarcal de la taronja


L'Ajuntament de Borriana pretén dur a terme la recuperació del conjunt històric de les ‘Cases de Carabona’, situades al costat de la torre ja restaurada, per a convertir-les en un centre d'interpretació de la citricultura valenciana, segons ha anunciat l'edil de Patrimoni, Vicent Granel, que ha precisat que es tracta “d’una actuació decisiva de recuperació de patrimoni rural de la nostra ciutat”.

Granel ha explicat que, “tant per l'enclavament” com per “la importància de l'espai protegit”, és una “excel·lent oportunitat per a recuperar tot l'entorn de la Torre de Carabona i transformar-lo en un centre d'interpretació de la citricultura valenciana”.

Per a la seua execució el consistori efectuarà un estudi detallat del bé patrimonial, “tant dels seus orígens com del seu estat actual, i es realitzaran propostes a futur quant als seus usos diferents i la seua gestió”. D'aquesta forma, ha precisat el regidor de Patrimoni, “es pretén establir una sèrie d'actuacions i usos que garantisquen la protecció i conservació per a les generacions futures i l’ús sostenible”.

Així doncs, el Pla Director de Recuperació de la Torre de Carabona, adjudicat a l'empresa El Fabricante de Espheras, amb un pressupost de 18.029 euros i amb un termini d'execució de sis mesos, serà un document de gestió que servirà com a eina i guia per a l'adequada documentació, investigació, protecció i restauració de la Torre de Carabona i el seu entorn.

En aquest sentit, per a Vicent Granel, el conjunt que forma la torre, les cases adjacents i el mur perimetral permetrà “la creació d'estances, despatxos i, també, un jardí amb varietats amb l'objectiu que siga visitable per a realitzar estudis, tot centrat en la citricultura valenciana”, ha explicat Granel.

Entre les actuacions que inclourà el Pla director figurarà la remodelació de les cases annexes a la Torre de Carabona ja restaurada, la creació d'un Centre d'interpretació de la citricultura per al futur, la recuperació del jardí del tancat de Carabona per a convertir-lo en un jardí de varietats originals de la taronja.

A més, comptarà amb una planificació d'etapes per a desenvolupar el projecte, el cronograma, el pla de gestió i divulgació, i el de conservació i manteniment del monument.

Una cosa que no tenia fins avui”, ha apunta l'edil de Patrimoni, i que, a judici seu, “ajudarà a poder dur a terme el projecte amb major rapidesa”, perquè la redacció i posterior aprovació d'un Pla Director, ha afirmat, “possibilita i puntua positivament per a l'accés a altres ajudes destinades a la intervenció del bé.

Com a exemple de les quals ha citat les ajudes de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, les subvencions per a la conservació i protecció dels béns immobles de la Conselleria de Cultura, o les subvencions promogudes pels Programes Operatius dels Fons FEDER.

Aquest Pla Director de Protecció pretén desenvolupar l'ordenació urbanística, patrimonial de l'àmbit BIC de la Torre de Carabona, i definir els usos compatibles, i les diferents fases d'actuació per a la recuperació i posada en ús del bé. La redacció és necessària per a possibilitar una gestió eficient de les diferents fases en què es divideix la intervenció, de manera que aquestes fases tinguen coherència, independentment del moment d'execució o del tècnic que les realitze.

La Torre de Carabona és una construcció realitzada probablement durant el segle XII que se situa en un espai rural al sud-oest del nucli urbà de Borriana. Es tracta d'un edifici agrícola o residencial fortificat que, a causa de la seua singularitat i gran valor patrimonial, està protegida i compta amb una declaració de Bé d'Interès Cultural.