30.04.24 (Burriana).- El Museu Arqueològic Municipal de Burriana (MAMBU) se suma un any més al Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, organitzat pel Consell Internacional de Museus, ICOM, del qual el museu és soci institucional.

 

Jesús Albiol, regidor de Cultura, ha manifestat que “fruit de la gran labor que realitza l'Arqueòleg Municipal i tot el seu equip tècnic, Burriana podrà gaudir d'un museu totalment renovat, que presentarà una nova museografia, així com un nou discurs museològic, centrat en el corrent dels museus didàctics. L'espai museístic ha sigut dissenyat entorn a les necessitats educatives, comptant amb diversos recursos didàctics i audiovisuals. L'objectiu principal de la regidoria de Cultura és posar el museu al servici de l'educació, tant escolar com del públic adult.”

 

“Museus per a l'educació i la investigació” és la temàtica d'enguany, proposta des del ICOM, amb l'objectiu de subratllar la importància dels museus com a institucions educatives dinàmiques que fomenten l'aprenentatge, el descobriment i la comprensió cultural.

 

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment únic per a la comunitat museística internacional, en la qual milers de museus planifiquen esdeveniments i activitats creatives diverses per a posar en valor estes institucions, mostrar el seu compromís amb el públic i fer visible el paper dels museus com a institucions al servici i desenvolupament de la societat.

 

Des del MAMBU s'han planejat unes jornades de portes obertes, que es realitzaran el divendres 17 i el dissabte 18 de maig, amb entrada lliure i gratuïta en qualsevol moment dins de l'horari d'obertura. Els visitants podran recórrer lliurement les instal·lacions del museu, situades en l'ex-Convent de la Mercè de Burriana. El recorregut se centrarà en el laboratori de conservació i restauració, on els visitants podran conéixer de primera mà el treball de recerca i restauració de mà de les nostres professionals, tant en la conservació i restauració, com en l'arqueologia o museologia.

 

D'altra banda, serà possible visitar part de la nova exposició del MAMBU acompanyats del personal del museu, que actualment es troba finalitzant el procés de reforma.

 

Horaris:

 

Divendres 17 de 9:00h. a 14:00h., i de 17:00h. a 19:00h.

Dissabte 18 de 9:00h. a 14:00h.

29.04.24 (Burriana).- La Regidoria de Cultura, ha publicat el llibre Ars Mortuòria, projecte guanyador del Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques. Un treball de recerca sobre la ceràmica artística en les làpides del cementeri municipal de Borriana (1847-1937) de José Francisco Albelda García i Pascual Luis Segura Moreno.

El Regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha indicat que “Ars Mortuòria, un treball de recerca de gran riquesa cultural per a Burriana, és la primera catalogació exhaustiva, a nivell provincial, de ceràmica funerària contemporània en un cementeri municipal. Enhorabona a Francisco Albelda i Pascual Segura pel seu merescut Premi Ciutat de Borriana d'Investigacions Històriques.”

En aquesta obra trobem, d'una banda, la catalogació i l'anàlisi de 139 làpides de ceràmica del cementeri municipal, que són antigues peces amb un alt valor artístic, acompanyades d'una detallada explicació del format, l'estructura, l'estil i la iconografia religiosa representada. I, d'altra banda, una contextualització històrica i artística del cementeri municipal i dels diferents cementeris de Borriana al llarg del temps, així com d'alguns ritus i costums relacionats amb l'enterrament a Borriana, i informació sobre els ceramistes i fàbriques de les làpides estudiades.

El llibre ha sigut editat per l'Arxiu Municipal dins de la col·lecció Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques, arran de que el projecte desenvolupat en aquesta obra rebera aquest Premi en 2022 i que el jurat del certamen acordara la publicació del treball al novembre de 2023, atesa la qualitat i el rigor de la investigació realitzada pels autors.

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha declarat que “mitjançant la publicació d'aquest treball guardonat amb el Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques, volem donar a conéixer una obra que llança llum sobre la nostra ceràmica i sobre l'estudi del patrimoni moble de Burriana, alhora que amplia la molt escassa bibliografia existent (a nivell autonòmic i nacional) sobre l'ús de la ceràmica artística en els espais funeraris en aquesta època.”

Els autors:

José Fco. Albelda García és Llicenciat en Història per la Universitat de València (2000-2005), amb l'especialitat en Història Antiga i Arqueologia, i expert en Antropologia Forense per la Universitat de Granada (2010). Ha format part d'associacions culturals com GEBAL-Grup d’Estudis de la Batalla de Llevant de La Vall d'Uixó. Des de 2012 és fundador i gerent de l'empresa Arqueocas. Patrimoni i Arqueologia amb la qual s'ha dedicat a l'arqueologia professional en un gran nombre de poblacions de la província de Castelló, la realització d'informes tècnics per a l'administració i a la difusió de la Història i la posada en valor del Patrimoni Cultural. En la seua labor d'historiador, és autor d'obres de divulgació en format de llibres, articles i audiovisuals per a mitjans de comunicació locals i autonòmics. Entre alguns dels seus llibres destaquen “Tresors Arqueològics de Vila-real” (2014), “L'aeròdrom militar de Vilafamés. 1937-1940” (2019), “Vila-realenses en l'infern nazi. Nou històries de la deportació (1939-1945)” en 2020, “La torre de Sant Vicent. Quatre segles defensant les nostres costes” (2021), “Reconstruir Moncofa. L'actuació de la Direcció General de Regions Devastades (1939-1957)” de 2021, “Els 27 de Mauthausen” (2022), “Història del Grau de Moncofa. De poblat mariner a vila d'estiueig” (2022), “Vil·la Filomena. Un viatge a la prehistòria” (2023) o “Moncofa entre l'Edat mitjana i l'Edat Moderna (segles X-XVI)” (2023).

 

Pascual Luis Segura Moreno és Diplomat en Ciències Religioses i Tècnic en ceràmica industrial amb especialitat en disseny ceràmic. És membre de l'Associació Niculoso Pisano de Sevilla per a l'estudi i investigació de la ceràmica, així com de l'Associació Espanyola de Ceramología. Durant més tres dècades ha treballat com a dissenyador en importants signatures de producció ceràmica industrial rebent el seu treball distincions com l'Alfa d'Or 1989 i Alfa d'Or 1990 de la Societat Espanyola de Ceràmica i Vidre, en els Certàmens de Cevisama (València). Té estudiats, fotografiats i catalogats un gran nombre dels panells ceràmics devocionals de la província de Castelló, dels quals ha publicat més de 160 articles d'investigació en la pàgina web www.retabloceramico.net, que edita l'Associació Niculoso Pisano de Sevilla. Va ser guardonat amb el premi Jaume I en el Certamen Literari de l'Ajuntament de Vila-real en 2011 amb un estudi sobre els panells ceràmics devocionals de la ciutat i terme de Vila-real. Des de 2012, publica articles al voltant la iconografia de sant Pasqual Baylón trimestralment en el Butlletí que edita la Basílica-Santuari Eucarístic Internacional de Sant Pasqual de Vila-real. En 1992 inicia la publicació dels seus treballs sobre de la ceràmica devocional relacionada amb la iconografia passionera de Crist, articles sobre la Religiositat Popular Penitencial de la província de Castelló en revistes especialitzades, així com en butlletins de confraries de Setmana Santa de moltes localitats de les comunitats d'Andalusia, Aragó i Madrid i de les províncies de Castelló, València, Alacant o Múrcia. Entre els seus treballs publicats es troben “Punt de Mira” (1983), “Els panells ceràmics devocionals de Vila-real” (2012), “La religiositat popular al nostre poble. Els festes de carrers” (2022), “150 Anys de pintura i pintors a La Vall d'Uixó. Miguel Montesinos Valls, Francisco Royo Vilanova” (2019) o “Estudi dels retaules ceràmics devocionals de la vila d'Altura” (2022).

 

  • L'alumnat de Música i Dansa se suma a estos concerts escolars que se celebren de manera simultània en tota Espanya el pròxim 25 d'abril

23.04.24 (Burriana). Amb l'objectiu de mostrar el treball que es fa a les aules, el Centre Municipal de les Arts de Burriana s'ha sumat al projecte “Musiqueando”, una iniciativa a nivell nacional organitzada per la Confederació d'Associacions ​d'Educació Musical (COAEM) i que se celebrarà de manera simultània en tota Espanya el pròxim 25 d'abril. Així doncs, baix el lema #NosImportaLaMúsica, més de 52.000 estudiants de música de centres de tota la geografia espanyola realitzaran concerts escolars en els quals la Zarzuela serà el denominador comú. En el cas de l'alumnat del Centre Municipal de les Arts, la cita serà a les 19.00h. en el Jardí Arqueològic del CMC La Mercè.

En esta edició, l'activitat “Musiqueando” s'ha centrat en la difusió de la Zarzuela, coincidint amb la declaració d'este gènere musical com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Per això, des de l'organització han creat una proposta musical de concert que engloba la Jota de “Gigantes y Cabezudos” (M. Fdez. Cavaller), el Cor de Doctors de “El Rey que rabió” (R. Chapí) i la Ronda dels enamorats de “La del Soto del Parral” (Soutullo i Vert).

Així doncs, l'alumnat del Centre Municipal de les Arts interpretarà estes peces en les quals participaran estudiants de Música i Dansa, baix la coordinació i supervisió de la professora de Cant Lydia Martín. Amb tot, la jornada artística serà un clar reflex del treball que es fa a l'aula en el qual la sensibilització cap a l'art serà el denominador comú. Com a segell de la casa i aprofitant la sinergia entre les diferents arts que es practiquen en el centre burrianenc, cada peça s'interpretarà diverses vegades, presentant així diferents maneres de posar-la en escena. A més, des del departament d'Arts Plàstiques s'han sumat a la iniciativa artística i han preparat una lona decorativa que servirà per a vestir l'espai escènic en el qual es representarà el concert.

Amb tot, el regidor de Cultura, Jesús Albiol, destaca la importància de participar en iniciatives com les de “Musiqueando” “amb les quals el Centre Municipal de les Arts entra de ple en el mapa educatiu artístic, al mateix temps que donem visibilitat a un gènere musical tan nostre com és la Zarzuela”. La directora del centre burrianenc, Ana Llopis, convida als veïns “a assistir com a públic a este concert en el qual música, dansa i arts plàstiques ixen al carrer i posen de manifest l'interessant treball que realitzem, dia a dia, a les aules”.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dansa (29 d'abril), des del departament de Dansa han organitzat actuacions i tallers per a l'alumnat

 

28.04.24 (Burriana). El Centre Municipal dels Arts es prepara per a la celebració de la Setmana de la Dansa, amb motiu del pròxim Dia Internacional de la Dansa que se celebra el 29 d'abril. Per a l'ocasió, l'alumnat d'aquesta especialitat artística participarà en una cercavila artística que partirà de la plaça Martí Viciana, recorrerà el carrer La Tanda i finalitzarà en la Plaça La Mercé. Una vegada allí, es farà una lectura del missatge del Dia Internacional de la Dansa, redactat per la ballarina principal del Royal Ballet. Per a concloure la celebració, l'alumnat de les diferents especialitats de dansa interpretarà una coreografia conjunta.

 

Per al dimarts 30 d'abril, les activitats continuen. El professor de Balls Tradicionals Valencians, Xavi Ripollés, impartirà un taller de Jota de Borriana per a tot l'alumnat. El taller de dansa serà a les 17.30 hores en el Jardí Arqueòlogic del CMC La Mercé. Una vegada finalitzat el taller, a partir de les 19.30 hores, hi haurà una conferència sobre indumentària tradicional valenciana en la qual Xavi Ripollés explicarà tots els detalls de la vestimenta. La xarrada serà a l'aula 301 del CMA.

 

Seguint amb les activitats dedicades a la dansa, el 2 de maig el Teatre Payà serà l'escenari de la gal·la “Dansa: ací i ara”, un espectacle de Dansa Clàssica, Dansa Espanyola, Dansa Contemporània i Flamenc protagonitzat per estudiants d'últim curs dels Ensenyaments Professionals de Dansa de diferents conservatoris. En concret participaran ballarins de Larreal (Real Conservatori Professional de Dansa de Madrid), de la Companyia Jove C-DANSA (Conservatori Professional de Dansa de València), del Conservatori Professional de Dansa de Riba-roja i del Conservatori Professional de Dansa de Castelló. A més, l'alumnat del Centre Municipal dels Arts del Taller Coreogràfic de Dansa Espanyola i de Dansa Contemporània també intervindran en la gala.

 

Per a completar amb les activitats, el 3 maig l'alumnat acudirà a la funció de la companyia Rajatabla Dansa i el seu espectacle “Dansa Esporàdica”. Acompanyats pel professorat de Dansa, els futurs ballarins tindran l'oportunitat de visualitzar un assaig d'una companyia de dansa, així com tota la preparació que hi ha darrere de bambolines.

 

Des de la Regidoria de Cultura, el regidor Jesús Albiol, felicita el professorat del CMA “per organitzar activitats que posen a l'alumne en el centre de tot, donant-los l'oportunitat de demostrar davant el públic de Burriana el resultat del seu esforç i sacrifici”, al mateix temps que destaca la importància d'oferir a l'alumnat “la possibilitat de participar i conéixer com es treballa a nivell professional en una companyia de dansa”. Per part seua, la directora del centre, Ana Llopis, agraeix la involucració d'alumnat i professorat per a poder tirar avant aquest tipus d'activitats.

 

 

 

Burriana.- (22-04-24). L'Ajuntament de Burriana, a través de la regidoria de Cultura, va celebrar a l'Auditori Juan Varea la segona de les conferències del cicle que oferix la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana a Burriana. Leopoldo Peñarroja Torrejón, va impartir la dissertació sobre toponímia “Borriana o Burriana. Reflexiones sobre la toponímia castellonense”.

 

Leopoldo Peñarroja Torrejón és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de València, doctor en Història per la Universitat de Saragossa, catedràtic de Llengua i Literatura Espanyola i Acadèmic de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. És membre de la Societat Espanyola de Lingüística i des de desembre de 1985 a juny de 2004 va ser membre del Consell Valencià de Cultura. En les seues facetes de filòleg i historiador ha realitzat nombroses publicacions, a més de manuals de Llengua i Literatura per al seu ús en Batxillerat. També ha publicat gran quantitat d'articles en revistes i mitjans especialitzats i ha participat de ponent en congressos i seminaris de les matèries en les quals és especialista.

 

La intervenció del professor Peñarroja va estar basada en les seues investigacions per a la realització de l'últim dels seus llibres, que ha sigut publicat fa escassos dies, titulat “Toponímia valenciana. Provincia de Castellón”. En ell s'arrepleguen fins a mil topònims presents en tot el territori de la nostra província des de l'extrem occidental fins al litoral. Partint de la documentació de font àrab, llatina i romanç, en general poc explorades però bàsiques per a una deducció solvent, es valoren les hipòtesis presentades fins hui sobre els noms de lloc més significatius, i es defén per a cadascun dels termes estudiats l'etimologia més plausible d'acord amb els factors documental i pròpiament lingüístic. A partir d'esta base, Peñarroja va realitzar un recorregut introductori per diferents topònims destacats de la nostra província, tant per la seua rellevància històrica com per la seua importància local. Després d'esta part, va centrar el discurs en les referències a Burriana, de les quals ha afirmat haver trobat una gran quantitat, tant de toponímia en altres llocs d'Espanya, com de referències en gran quantitat de fonts tant àrabs, com a llatines, castellanes i valencianes. Segons les investigacions dutes a terme, l'autor va arribar a la conclusió que tant Burriana com Borriana són dos formes totalment valencianes i que apareixen les dos referenciades en les fonts, però que la forma predominant seria el topònim Burriana.

 

A l'acte va assistir la President de les Corts, Llanos Massó, el diputat autonòmic, José María Llanos, el Secretari de Presidència, Víctor Parra, el regidor de Cultura, Jesús Albiol i les regidores Suni Fandos i Isabel Monfort, i membres de la junta directiva de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

 

En finalitzar es va emplaçar als assistents a la pròxima de les conferències que serà després de l'estiu.