Las Fallas de Burriana se celebrarán el segundo semestre de 2021
 • La Junta Local Fallera descarta celebrar les Falles al març i emplaça a "treballar propostes" per al segon semestre de 2021”

 • Mantindran reunions periòdiques per a valorar la situació, el futur de la festa i les possibles ajudes

La regidora de falles i presidenta de la Junta Local Fallera (JLF) de Borriana, Sara Molina, ha manifestat que el plenari de la Junta Local Fallera ha descartat la celebració de les Falles de 2021 al mes de març, i que s'ha emplaçat el col·lectiu faller a "treballar propostes" de cara en el segon semestre de l'any, tot seguint les indicacions de l'administració autonòmica.

Després de la reunió telemàtica celebrada ahir del plenari de la Junta Local Fallera, integrat per la Regidoria de Falles i la totalitat de les comissions falleres de la ciutat, per a analitzar la situació de la festa, es va concloure que, “tal com intuíem des de fa setmanes i tots hem donat per fet, serà impossible la celebració de la setmana fallera en les dates tradicionals", ha indicat Molina.

Des de la Junta Local Fallera han manifestat que els fallers i falleres de Borriana “som plenament conscients de la greu situació provocada per la Covid-19 i, per descomptat, acatarem en tot moment les normes que les autoritats sanitàries indiquen”.

No obstant això, tant la JLF com la Federació de Falles de Borriana (FFB) han puntualitzat: “no podem renunciar a la celebració de les falles de 2021, sempre complint amb totes les mesures”. La festa fallera a Borriana a més de tradició i cultura, han afegit, “és també un motor econòmic que repercuteix en molts sectors de la ciutat, greument afectats en aquests moments per la paràlisi obligada de la festa, i que necessiten la realització de les falles per a poder seguir endavant.

Per aquest motiu, també en la mateixa reunió, s'han compromès a “treballar amb la condició de tindre-ho tot preparat perquè la festa torne al carrer al més prompte possible”.

Sara Molina ha assenyalat que ja s'ha comunicat formalment als presidents i les presidentes de les comissions falleres aquesta informació i que "a partir d'ara s'obri un període de reflexió conjunta per a prendre decisions, tal com hem fet fins ara".

Des de l'Ajuntament, la Junta Local Fallera i la Federació de Falles, ha assegurat Molina, "hem sigut i serem conseqüents amb totes les mesures sanitàries decretades per les autoritats competents i posarem sempre per davant la salut de tot el col·lectiu, com hem fet fins ara".

Estem passant per una situació molt complicada i ara no és el moment de decidir quina és la setmana més indicada per a celebrar les falles, no obstant això, el nostre propòsit és que se celebre enguany, amb les restriccions que siguen necessàries i sempre dins del marc legal que en cada moment es marque per l'evolució de la pandèmia", ha afegit.

Així mateix, Sara Molina ha emplaçat a "treballar i a valorar les repercussions econòmiques", alhora que ha garantit que les Falles "no pararan". "Ens reinventarem, ens cuidarem i, quan siga possible i les autoritats sanitàries així ho consideren, tornarem a eixir al carrer”, ha afirmat.

D'altra banda, la regidora ha posat l'accent que els fallers i les falleres “hem estat, estem i estarem per a ser part de la solució, les Falles són molt més que una festa, som cultura i som solidaritat", ha asseverat i ha instat a la implicació "activa" en la reactivació de la festa de les Falles i el seu manteniment com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Finalment, les comissions falleres s'han oferit i han posat a disposició de les autoritats sanitàries i locals els seus casals per a qualsevol necessitat que poguera sorgir per la pandèmia, així com també han mostrat la predisposició dels fallers i falleres sanitaris per a reforçar el treball d'assessorament, prevenció i/o vacunació de manera gratuïta fóra del seu horari laboral.

El Ayuntamiento cancela las celebraciones de Sant Antoni 2021
 • El consistori cancel·la les habituals activitats com les cercaviles de mascotes, el repartiment de rotllos, la ‘Dansà i bureo de Sant Antoni’, la foguera i la ‘Cagà del mans’

 • En circumstàncies normals se celebrarien el pròxim cap de setmana


L'Ajuntament de Borriana ha decidit suspendre, per les circumstàncies sanitàries de la pandèmia, les tradicionals activitats organitzades en honor a Sant Antoni que se celebren tots els anys en el municipi.

En circumstàncies normals, el pròxim cap de setmana la tradició i el folklore arribarien als carrers de la ciutat amb diverses activitats com les cercaviles de mascotes, el repartiment de rotllos, la Dansà i ‘bureo’ de Sant Antoni, la foguera i la ‘Cagà’ del mans, entre altres.

Visita de los Reyes Magos a los niños y niñas de Burriana
 • Melcior, Gaspar i Baltasar han tingut ocasió de saludar les famílies de la ciutat, que esperaven expectants la visita de la comitiva reial
 • Enguany, com a conseqüència de la crisi sanitària, han substituït la tradicional cavalcada per un passeig pel municipi a través de 4 recorreguts simultanis per a saludar els xiquets i les xiquetes

 Ses Majestats els Reis d'Orient ja han fet la seua visita anual a Borriana, i han repartit il·lusió entre els més menuts. Els Reis, que han fet l’entrada a la ciutat al voltant de les 4 de la vesprada sobre carruatges i vehicles clàssics, han sigut puntuals a la seua cita inexcusable de cada 5 de gener i han portat un altre any més la màgia del Nadal als carrers de ciutat.

Enguany, com a conseqüència de la crisi sanitària, han hagut de substituir la tradicional cavalcada per un passeig pel municipi, a través de 4 recorreguts per a saludar els xiquets i les xiquetes, sense que els menuts hagueren de desplaçar-se de la mateixa zona per a poder saludar-los. Així, les famílies de Borriana han pogut rebre la comitiva reial des de les seues balconades i finestres o acostant-se fins als carrers més pròxims per on han passat.

En acabar el passeig pels carrers i places de la ciutat, Melcior, Gaspar i Baltasar s'han dirigit a l'Ajuntament, on han sigut rebuts en privat per l'alcaldessa, Maria Josep Safont; la regidora de Festes, Maria Lluïsa Monferrer; i les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López.

En la recepció institucional l'alcaldessa els ha fet entrega de la clau de la ciutat perquè puguen entrar a la nit a totes les llars de Borriana i així lliurar els regals puntualment, com han fet cada any.

Recorridos de los Reyes Magos alternativos a la cabalgata
 • Enguany substituiran la cavalcada per un recorregut simultani per quatre zones perquè les famílies puguen vore'ls des de les seues finestres i balcons sense desplaçar-se

 • En finalitzar la visita, l'alcaldessa els lliurarà en l'Ajuntament la clau de la ciutat perquè puguen entrar a totes les cases de Borriana


L'Ajuntament confirma que els Reis Mags arribaran a Borriana demà 5 de vesprada i que recorreran tots els carrers muntats amb cotxes a cavall i sobre cotxes descapotables per a saludar a tots els xiquets i xiquetes de la ciutat. Melcior, Gaspar i Baltasar, que enguany han hagut d'adaptar la visita a les circumstàncies sanitàries, han substituït la tradicional cavalcada per cinc desfilades simultànies pels carrers de tota la ciutat.

Sobre aquest tema, Ses Majestats els Reis d'Orient ja han donat a conèixer el recorregut de les quatre rutes pels diferents barris de Borriana pels quals desfilaran les comitives reials a partir de les 16 hores. Així, els Reis han accedit a la petició que els va fer l'alcaldessa, Maria Josep Safont, que els va demanar per carta que, a pesar de les circumstàncies, vingueren a Borriana a complir amb els desitjos dels més menuts.

La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha explicat que, ja que no es pot organitzar la cavalcada per motius de seguretat, “s'ha procurat que qualsevol xiquet o xiqueta puga saludar els Reis Mags des dels balcons i finestres de les seues cases”. Monferrer, que ha destacat “el comportament exemplar dels més menuts i les més menudes durant l'emergència sanitària”, ha assegurat que “enguany els xiquets i les xiquetes necessiten sentir més que mai que Melcior, Gaspar i Baltasar estan prop d'ells i elles”.

Els 4 recorreguts

Les quatre rutes circulars que els Reis Mags han confirmat a l'Ajuntament de Borriana són les següents:

El primer recorregut que portarà la màgia dels Reis tindrà s’iniciarà en la Llar Fallera, i passarà per la plaça de l’Estacioneta, la Ronda Panderola, el camí d’Artana, els carrers Miquel Àngel, Pablo Picasso, Jacinto Benavente, Alacant, la Bosca i l'avinguda de Nules, per a continuar per la placeta de les Monges, i els carrers del Raval, l’Encarnació, Pere Cornell, Menéndez i Pelayo i la Gallera. De tornada al carrer de l’Encarnació, continuarà per Vicent Cantos Figuerola, Menendez i Pelayo i Pintor Sorolla fins a la plaça 9 d’Octubre, i seguirà pel camí d’Onda i els carrers Vicent Marco Miranda, Hortolans i Indústria fins al Jardí del Bes i el passeig de Sant Joan Bosco. A continuació, per a finalitzar el recorregut, passaran pels carrers República Argentina, Manuel Cubedo Giner, Josep Polo de Bernabé, de nou pel passeig de Sant Joan Bosco, Benito Pérez Galdós, plaça de l’Estacioneta i Llar Fallera.

La segona ruta recorrerà l'est de la ciutat, començant al Magatzem Municipal, des d'on enfilaran per l'avinguda Jaume I fins a la rotonda amb Jaime Chicharro. Seguiran pels carrers del Finello, Almesies, plaça Generalitat, carrer de l'Escorredor, Mare de Déu de la Cabeza, carrer Ample, Almesies, les Eres, Pablo Iglesias, Canalejas, avinguda Llombai, Xilxes, Santa Berta i Roberto Rosselló fins a l'avinguda Llombai, des d'on seguiran per l’avinguda Transport fins a la finalització al Magatzem Municipal.

La tercera de les desfilades que han preparat Ses Majestats circularà entre les zones de Sant Blai i l’avinguda del Cardenal Vicent Enrique Tarancon. Eixirà des de la Piscina Municipal, i Melcior, Gaspar i Baltasar recorreran els carrers Europa, Teresa de Calcuta, Rochera Mingarro, Corts Valencianes, Abel Mus, Ferderico García Moliner, Assumpta González, Maestrat, de nou Rochera Mingarro, i Serves de Jesús. En tornar a Assumpta González seguiran per les avingudes Corts Valencianes i Juan Bautista Sanmartín, la ronda del Músic Ibáñez, el passeig Sant Joan Bosco i els carrers Germanies, Indústria, Entença, Poeta Calzada, Sant Pasqual, Sant Xotxim, Sant Vicent, el Raval, carrer de l'Escorredor i carrer Nou, i la plaça El Pla. Desprès i seguint pel carrer de la Mare de Déu de la Misedicòrdia, Ausiàs March, plaça Generalitat, avinguda Jaime Chicharro, Cardenal Tarancón i Piscina Municipal.

Finalment, el quart dels recorreguts visitarà la zona Marítima, tot començant al Centre del Grau pel carrer de la Farola i recorrerà el carrer la Farola, camí del Grau, Benicarló, Andrea Doria, avinguda de la Mediterrània, plaça Estany Colombrí, Mestre Vicent Asensio, avinguda Constitució, Joan Carles I, avingudes de Canyada Blanch i Jaime Chicharro, carrers Migjorn, Tramuntana i illes Columbretes. En tornar a l’avinguda Jaime Chicharro seguiran per l'avinguda Mediterrani fins al carrer Escullera de Ponent, camí la Serratella i els carrers les Barques, illes Columbretes, Juan Sebastián Elkano, Illes Balears, Rosa dels Vents i avinguda Jaime Chicharro. Per a acabar, completaran el recorregut de tornada al Centre del Grau per les Barques, Illes Balears, Juan Sebastián Elkano, avinguda de la Mediterrània i carrer de la Farola.

A més, en acabar la visita, els Reis d'Orient seran rebuts a l'Ajuntament per l'alcaldessa, que els donarà la clau de la ciutat perquè puguen entrar a la nit a totes les cases de Borriana. En la recepció participaran les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López, i la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer. El lliurament de la clau des del consistori es podrà seguir a través de la televisió de Borriana i de les xarxes socials.

Paje real 2020

 

 • Estarà simultàniament de 10h a 14h i de 17h a 20h en la plaça de la Mercè, en la placeta de les Dominiques i en jardí del Pla

 

Borriana (02.01.21).- Dilluns que ve, 4 de gener, tornarà la il·lusió als xiquets i les xiquetes de Borriana perquè el patge reial precedirà la visita a la ciutat de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, i visitarà el municipi per a arreplegar els somnis i els desitjos de tots els xiquets i les xiquetes.

Es tracta d'una iniciativa d'animació organitzada per la regidoria de Festes de l'Ajuntament de Borriana que ha volgut així “respondre al comportament exemplar que aquest any tan difícil han tingut els xiquets i les xiquetes de Borriana durant els mesos de pandèmia”, ha manifestat la regidora Lluïsa Monferrer.

Per aquest motiu, ha indicat, el patge reial ja ho té tot organitzat per a acudir al municipi i rebre les cartes de les famílies de Borriana des de les 10h fins a les 14h i des de les 17h fins a les 20h, moment en què es retirarà amb els seus ajudants per a preparar l'arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar a la ciutat al sendemà, dimarts 5 de gener.

D'aquesta forma, el patge reial estarà simultàniament en aquests horaris en la plaça de la Mercè, en la placeta de les monges Dominiques i al jardí del Pla, amb la seua ambientació per a rebre, amb totes les mesures sanitàries de seguretat, les cartes i la il·lusió de tots els xiquets i totes les xiquetes de Borriana que vulguen acostar-se per a donar-li la seua llista de desitjos de forma ordenada, segura, i evitant aglomeracions.

Igualment, les famílies poden depositar les cartes directament en les tres bústies reials itinerants realitzades per un artista faller del municipi que representen la figura dels Reis d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, i que recorren des de fa dies els carrers i comerços de la ciutat.

Fuegos artificiales para despedir 2020
 • El dijous 31 de desembre a les 24 hores l'Ajuntament dispararà 12 carcasses blanques des de diversos emplaçaments, simultàniament i sincronitzades amb les 12 campanades

 • Posteriorment, es llançaran castells de focs artificials en tres localitzacions de la ciutat i una altra en la zona marítima perquè siguen visibles per a tota la ciutadania


L'Ajuntament de Borriana, a través de la regidoria de Falles, ha preparat unes campanades especials per a aquest dijous 31 de desembre, amb motiu de la celebració de cap d'any. Així, el 31 de desembre a les 24 hores, el consistori dispararà 12 carcasses blanques des de diversos emplaçaments, simultàniament i sincronitzades amb les 12 campanades.

A continuació, des de tres emplaçaments diferents, concretament des de la plaça de l’Hereu, l'avinguda de Londres i la zona del Mercat de la Mar, es dispararan, alhora, tres castells de focs artificials perquè siguen visibles per tota la ciutadania i puguen ser gaudits des dels habitatges i donar així la benvinguda a l'any 2021 de forma segura.

La regidora de Falles, Sara Molina, ha explicat que enguany a causa de la situació que estem vivint, des de l'Ajuntament s'ha estimat “una forma alternativa i diferent de viure la tradicional nit de Cap d’Any i que els i les borrianenques puguen rebre el nou any amb esperança, llum i color”.

Per a la qual cosa, Sara Molina ha animat a tots els veïns i veïnes de Borriana a celebrar les 12 campanades des de sa casa al ritme de les carcasses, prendre gallons de clementines i eixir a les finestres, als balcons o terrasses i gaudir de l’espectacularitat dels focs artificials, tot d'una forma diferent i segura”.

Així mateix, la regidora de Falles ha explicat que la pirotècnia Reyes Martí ha comunicat al consistori que hi haurà un quart castell de focs artificials, també simultani als altres tres de l'Ajuntament, que serà disparat des del centre de la ciutat i “patrocinat per una empresa local”.

Video-llamadas con los Reyes Magos para los niños y niñas de Borriana
 • El termini per a sol·licitar cita amb els Reis Mags a través de la plataforma gratuïta vienenlosreyesmagos.com/burriana finalitza el 3 de gener

 • El Servei Reial del correu electrònic dels Reis d’Orient confirmarà l'audiència per correu electrònic

 • Les videotelefonades seran des del 22 de desembre fins al 5 de gener, dia en què els Reis mamprenen el seu viatge per a visitar el municipi i rebre de l'alcaldessa la clau de la ciutat


En un any tan complicat com 2020, els Reis d’Orient s'adapten a les circumstàncies i han après a utilitzar els noves tecnologies i teletreballaran per a rebre els cartes dels xiquetes i les xiquets de Borriana, ha indicat la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, que ha assegurat que la ciutat ho té tot amanit per a l'arribada dels Reis Mags d’Orient, una visita que serà especial i adaptada a les circumstàncies per la pandèmia,

Per a poder conversar amb els més xicotets i xicotetes del municipi, utilitzaran la plataforma vienenlosreyesmagos.com/burriana, que els permetrà poder connectar-se a través d’una videotelefonada en què Ses Majestats els atendran personalment i podran conversar extensament.

Per a poder tindre audiència amb Ses Majestats, prèviament, les persones interessades hauran d'emplenar el formulari en la plataforma vienenlosreyes.com/burriana abans del dia 4 de gener i demanar una cita per a poder realitzar una videotelefonada amb Melcior, Gaspar i Baltasar.

La xiqueta o xiquet haurà de contar-los com s’ha portat de bé enguany, afegir algunes coses, com ara què demanar-los, i de segur que valoraran la imaginació i la inventiva, perquè Melcior, Gaspar i Baltasar són molt divertits.

Una camí emplenada la carta i triat per part dels pares o mares el dia i l'hora que se sol·licita l'audiència, i introduït el codi individual que proporciona l'Ajuntament, als pocs dies, el Servei Reial de correu electrònic dels Reis d’Orient confirmarà l'audiència per correu electrònic.

Per a participar, el codi s'arreplegarà, amb cita telefònica prèvia, en el casal Jove de Borriana els dies 22, 23, 28, 29 i 30 de desembre en horari de 9h a 14h i a la Casa de Cultura la Mercè també els dies 22, 23, 28, 29 i 30 de desembre en horari de 10h a 14h i de 17h a 20h. Es farà entrega d’un màxim de 2 codis per persona.

Les audiències per videotelefonada es realitzaran des del 22 de desembre fins al 5 de gener, data en què Ses Majestats mamprendran el viatge per a visitar el municipi, recórrer els seus carrers i rebre de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la clau de la ciutat que obrirà les portes de les llars de tots els xiquets i les xiquetes de Borriana.

Si per qualsevol circumstància el xiquet o la xiqueta que ha sol·licitat l'audiència no pot connectar-se en el moment, rebrà una carta personalitzada dels Reis al seu correu electrònic.

Lluïsa Monferrer ha recordat que la setmana passada l'alcaldessa va escriure una carta als Reis perquè, malgrat els circumstàncies, vinguen a Borriana i “complisquen amb els desitjos i les il·lusions dels xiquets i les xiquetes perquè s'ho mereixen”, i ha assegurat que Melcior, Gaspar i Baltasar han confirmat la seua presència a Borriana el dia 5 per a recórrer tots els carrers i arreplegar la clau de la ciutat.

Los Reyes Magos llegarán a Burriana el 5 de enero y recorrerán la ciudad en coches
 • En substitució de la cavalcada i perquè les famílies puguen vore'ls des de les seues finestres i balcons i no hagen de desplaçar-se
 • A més, els xiquets i xiquetes de Borriana podran realitzar videotelefonades amb Melcior, Gaspar i Baltasar

 • Els Reis han confirmat a l'alcaldessa la seua visita a la ciutat el dia 5 i ella els lliurarà la clau de la ciutat en una recepció reduïda i privada a la casa consistorial


La ciutat de Borriana ho té tot preparat per a l'arribada dels Reis d’Orient, una visita que serà especial i adaptada a les circumstàncies per la pandèmia, amb la suspensió de la cavalcada, però amb Melcior, Gaspar i Baltasar com a protagonistes, “perquè la màgia arribe als xiquets i les xiquetes”, segons ha informat la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, que ha donat a conèixer els actes amb motiu de l'arribada de Ses Majestats els Reis d'Orient a Borriana.

Una visita en la qual l'Ajuntament està treballant des de fa aproximadament dos mesos per a garantir la celebració amb un format nou adaptat a les mesures per la Covid-19 i amb la premissa d'evitar aglomeracions de persones i perquè la nit de Reis 2021 “siga molt més especial que mai per als més xicotets i que siga inoblidable, a pesar que estiguem immersos en una gran pandèmia”.

Lluïsa Monferrer ha destacat el comportament exemplar dels més xicotets i xicotetes des de l'inici de la pandèmia, per la qual cosa “ara més que mai, els xiquets i les xiquetes mereixen que Melcior, Gaspar i Baltasar visiten Borriana”. El més important, ha manifestat, és que Borriana “continue mantenint la celebració dels Reis Mags i la il·lusió dels xiquets i xiquetes de la ciutat, sempre amb el compliment les mesures establertes i unint esforços”.

La principal novetat és que al mes que ve la tradicional cavalcada del dia 5 se substituirà per un recorregut dels tres Reis pels carrers de la ciutat des de les 16 hores. Per a la qual cosa, el municipi es dividirà en sectors i, simultàniament, els Reis realitzaran en cotxes les rutes establertes prèviament perquè les famílies puguen vore'ls des de les seues finestres i balconades i no hagen de desplaçar-se. Aquestes rutes es donaran a conèixer pròximament.

Des del consistori, ha manifestat Lluïsa Monferer, “no podem organitzar la cavalcada per motius obvis de seguretat i per a evitar aglomeracions, però hem procurat que qualsevol xiquet o xiqueta des de sa casa puga sentir que els Reis d’Orient estan a prop”. Per això, ha precisat, a més “estem treballant perquè es puga retransmetre per televisió i per les plataformes digitals. A pesar que la comitiva es farà notar tocant el clàxon, en la web es podrà fer el seguiment en viu d'algun dels recorreguts”.

Patge Reial

Prèviament, un dia abans, és a dir el 4 de gener, els xiquets que ho desitgen podran donar la carta al Patge Reial perquè arriben a les mans de Melcior, Gaspar i Baltasar. Així, enguany, el Patge Reial estarà simultàniament a les 17.30h al Pla, a la Mercè i a la placeta de les Dominiques, on els més menuts o els seus familiars podran entregar la seua llista de desitjos de forma ordenada, segura, i evitant aglomeracions.

Igualment, es podran depositar les cartes directament en les tres bústies reials itinerants realitzades per un artista faller de la ciutat que representen la figura dels Reis Mags, Melcior, Gaspar i Baltasar, i que pròximament recorreran els carrers i comerços de la ciutat.

Videotelefonada

Paral·lelament, com que els Reis han après a utilitzar les noves tecnologies per a poder conversar amb els més xicotets, es podrà demanar una cita per a realitzar videotelefonades amb Melcior, Gaspar i Baltasar, a través de la plataforma vienenlosreyesmagos.com/borriana, “una visita virtual en què els Reis els atendran personalment i podran interactuar i parlar extensament”, ha indicat la regidora.

Lluïsa Monferrer ha explicat també que durant aquesta setmana l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha escrit una carta als Reis Mags perquè malgrat les circumstàncies vinguen a Borriana i complisquen amb els desitjos i les il·lusions dels xiquets i les xiquetes perquè s'ho mereixen”.

La clau de la ciutat

Els tres Reis d’Orient han confirmat la seua visita a la ciutat el dia 5 de gener, l'alcaldessa els lliurarà la clau de la ciutat perquè puguen entrar en totes les cases de Borriana, en una recepció a la Casa Consistorial en què tan sols participaran les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López i la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer.

Tot aquest procés des de l'inici, amb la petició de l'alcaldessa per carta als Reis Mags i les diverses activitats relacionades amb la vinguda de Ses Majestats i davant la impossibilitat de realitzar la cavalcada, el lliurament de la clau des del balcó es podrà seguir a través de la televisió de Borriana i de les xarxes socials.