El Prego y la Crida inician oficialmente las fallas 2020

Borriana ha anunciat les seues festes josefines per a aquest any 2020 amb el Pregó i la Crida, que obrin de forma oficial un mes sencer dedicat a les festes de les falles i suposen el preludi de la setmana gran de Borriana, quan els monuments fallers inunden els carrers de la ciutat i la tradició i la festa tornen a donar-se la mà a la capital de la Plana Baixa.

Des de les sis de la vesprada, la comitiva oficial, encapçalada per la regidora de Festes i presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer, han arreplegat les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López, i s'han unit cadascuna de les 19 agrupacions falleres de la ciutat a la desfilada que ha confluït finalment en la Crida des del balcó de l'Ajuntament.

Com mana la tradició, el pregoner, José Poveda Chabrera, ha cridat a la participació i a viure de forma ben intensa la festa de les falles. Després de la recollida de les dues Reines, el Pregó ha recorregut gran part dels carrers de la ciutat incorporant-hi les representants de cadascuna de les agrupacions, amb parada i lectura del Pregó en les falles Societat Centre Espanya, Quarts de Calatrava, Barri l’Escorredor i Barri d’Onda i, finalment, s'han dirigit a la plaça Major on des del balcó de l'Ajuntament s'ha realitzat la ‘Crida’.

Després de les paraules de les Reines Falleres, que una vegada més han convidat tant a veïns i veïnes de Borriana com a tots els visitants que desitgen viure unes festes úniques com les Falles. L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha animat també que tota la ciutadania “participe intensament de les festes” i que les celebracions discórreguen “de forma tan cívica com intensa”, perquè les Falles de 2020 “queden sempre gravades per al record”.

Enguany, com a novetat en la Crida, s'han realitzat unes projeccions falleres sobre la façana de la basílica d'El Salvador, amb una il·luminació espectacular i una peça audiovisual de diversos minuts per a omplir de color la plaça Major; i un espectacle pirotècnic, per a donar la benvinguda a les Falles de 2020.

El castell de focs artificials ha tornat a posar, un any més, el punt final als actes del Pregó i la Crida. El pròxim cap de setmana, 29 de febrer i 1 de març, es reprendrà l'activitat fallera amb les dues Cavalcades del Ninot que se celebraran, novament, pels carrers de la ciutat.

El Pregó i la Crida, que se celebraran diumenge que ve, 23 de febrer, a les 18h pels carrers de la ciutat i a les 20.15h al balcó de l’Ajuntament, marcaran, de forma oficial, l'inici de les festes josefines a la capital de la Plana Baixa.

Des de les sis de la vesprada, el pregoner, José Poveda Chabrera, llegirà el Pregó en els emplaçaments de les falles Societat Centre Espanya, Quarts de Calatrava, Barri l’Escorredor i Barri d’Onda, per a arreplegar les representants de cadascuna de les quatre agrupacions falleres i finalitzar el recorregut a la plaça Major de la ciutat.

Allí, el pregoner llegirà per última vegada el Pregó i, tot seguit, les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López, realitzaran la Crida que tancarà l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, amb la invitació a gaudir dels dies tan especials que arribaran durant el mes vinent a la ciutat. Finalment, hi haurà un castell de focs artificials.

 

La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha presentat acompanyada de les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López, l'edició del llibre ‘El Faller’ i la programació de falles corresponent a les festes de 2020, un volum complet de prop de dues-centes pàgines en què s'arreplega tota la informació sobre les Falles d'enguany a Borriana, que enguany arreplega més de 80 actes en 20 dies.

Segons ha explicat la màxima responsable de l'àrea municipal de Festes, “un any més estem molt satisfets de poder oferir una publicació que és una més de les creacions artístiques que es desenvolupen durant les Falles a la nostra ciutat”, i ha assegurat que ‘El Faller’ s'ha convertit en “la guia perfecta per a conèixer tant els esbossos dels monuments, com la crítica de cada Falla o la composició de les corts de cadascuna d'elles”.

Monferrer ha agraït i ha felicitat a les persones que han treballat en l'edició del llibre i també a l'autor del cartell anunciador que també és la portada, el jove borrianenc Joan Guerola Garí que va guanyar el concurs del disseny del cartell anunciador de les Falles de Sant Josep 2020”.

S'han editat un total de 1.200 exemplars d'El Faller que des d'aquesta setmana es poden adquirir en la pràctica totalitat de les llibreries i quioscos de Borriana, per un preu de 8 euros, en el qual es poden trobar des dels esbossos de cadascun dels monuments, tant grans com infantils, que es podran veure als carrers a partir del dia 15, a més de la crítica satírica que inclouran cadascun.

En la presentació, Monferrer ha fet un exhaustiu repàs als actes que tindran lloc entre aquest cap de setmana amb el Pregó i la Crida, que enguany comptaran amb una novetat que no ha volgut revelar, i la setmana de les Falles. Entre els quals ha destacat la Plantà, la solemne Ofrena i els espectacles pirotècnics com la mascletà nocturna el dia de la Plantà, i les altres quatre diürnes consecutives dels dies 16, 17, 18 i el 19, després de l'Ofrena, que es completarà amb l'espectacular Nit del Foc que tindrà lloc el dia 18 de març.

També s'ha referit a la plantà, per segon any, d'una falla “molt especial i solidària”, la que realitzen persones amb trastorns mentals greus dins d'un projecte de rehabilitació de l'Associació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental (AFDE), el dia 13 de març.

Inauguración exposición del Ninot

Els ninots de les falles Societat Club 53 i Barri La Mercé de Borriana, en les categories major i infantil, respectivament, no sucumbiran enguany al foc de la nit de Sant Josep, en haver sigut triats com les figures indultades d'enguany.

La sala d'exposicions del CMC la Mercè exposa des d'avui, i fins al 14 de març, les figures triades per les 19 agrupacions falleres per a optar a ser indultades enguany.

Les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López, juntament amb l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles, Lluïsa Monferrer, han fet pública la decisió del jurat i han lliurat les banderoles acreditatives dels ninots que enguany se salvaran de la Crema del 19 de març.

La Reina Infantil, Julia López, ha obert el sobre amb el guanyador del ‘ninot’ pertanyent al monument infantil de la falla Barri La Mercé. L'alcaldessa i la regidora de Festes han sigut les primeres a felicitar els representants de la falla, que també han rebut un premi econòmic patrocinat per Knauff Industries.

A continuació, la màxima representant fallera de Borriana, la Reina Elena Pastor, ha obert el sobre en el qual s'indica el nom de la Falla guanyadora del Ninot Indultat de 2020. Després d'una primera visita en què ha repassat tots i cadascun dels ninots que optaven a ser indultats, Elena Pastor ha donat a conèixer que el ninot indultat elegit en la votació corresponia a la Falla Societat Club 53, els quals també han rebut un premi econòmic patrocinat per Sanycces.

A partir d'ara, el conjunt de ninots indultats continuaran exposats al costat de la resta de ninots presentats per les altres 18 agrupacions falleres de Borriana en la Mercè, perquè, com ha recordat l'alcaldessa, “tots els veïns i les veïnes de Borriana puguen visitar una exposició que reflecteix a la perfecció el laboriós i artístic treball dels mestres fallers, així com l'esforç que cada any fan les 19 falles de la nostra ciutat per continuar presentant extraordinàries peces a aquesta exposició del Ninot”.

El preludi de les festes falleres comença demà dijous amb la inauguració de l'Exposició del Ninot que tindrà lloc a partir de les set i mitja de la vesprada en el CMC la Mercè, on, durant tota aquesta vesprada ,les 19 agrupacions falleres de Borriana portaran les figures que han triat per a poder optar a ser els “ninots” indultats de 2020.

Aquesta nit, la Junta Local Fallera alçarà l'acta d'incidències i a partir d'ací, els presidents i les presidentes o representants legals de cadascuna de les 19 falles de Borriana votaran per a triar els dos millors “ninots”, infantil i major, que seran indultats.

El veredicte es donarà a conéixer demà dijous en la inauguració de l'exposició, i seran les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López, les que ho facen oficial i anuncien els “ninots” indultats en presència de les autoritats municipals.

L'exposició del Ninot estarà oberta al CMC la Mercè perquè puga ser visitada fins al dia 14 de març, data en què les diferents comissions falleres arreplegaran les seues respectives figures per a incloure-les en el monument el dia de la Plantà.

No serà l'únic acte important faller durant la setmana, ja que diumenge que ve se celebrarà el Pregó i la Crida que marcaran l'inici oficial de les festes josefines i el començament de nombrosos actes previs a la setmana gran de Falles que aconsegueixen que ja es respire l'olor de Falles, fins a l'arribada del dia 15 amb la ‘plantà’ dels monuments fallers,

La regidora de Festes i Presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer, ha agraït “un any més, l'esforç de les 19 agrupacions falleres per continuar fent grans les Falles de la nostra ciutat, participant protocol·làriament en tots i cadascun dels actes previs que comencen aquesta setmana amb la que esperem que siga una espectacular exposició de “ninots” i el Pregó i la Crida de diumenge que submergiran de ple els borrianencs i les borrianenques en les nostres festes més representatives”.

Multitudinaria afluencia a la font del vi 2020

Des de les nou i mitja del matí, la tradició i la devoció s'han fos avui, el dia del patró de Borriana, Sant Blai, en què la nota predominant ha sigut l'afluència massiva de veïns i veïnes a la tradicional Font del Vi, de la qual ha rajat vi en abundància des de primera hora del matí.

Amb aquesta tradició del vi s'ha obsequiat a totes aquelles persones que s'han acostat pels voltants de l'ermita. Tradició amb la qual s'han iniciat els actes de la jornada festiva.

Prèviament, la lectura dels gojos de Sant Blai i dels poemes dedicats al patró per part de representants del CEAM han evocat tradicions i històries del passat, antics oficis, la vida en el camp o la tradició del dia de Sant Blai. Posteriorment, les autoritats municipals han inaugurat la Font del Vi situada enmig del carrer del Calvari, amb el tradicional el ritual.

Així, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i les Reines Falleres de 2019, Elena Pastor i Julia López, han sigut les primeres a acostar-se fins a la Font per a, posteriorment, arreplegar l'esmorzar que les Corts d'Honor han oferit a totes les persones que han participat en l'acte.

Al costat de l'alcaldessa i la totalitat dels representants municipals, també han volgut participar en el dia gran de Sant Blai, la diputada provincial Ruth Sanz, a més de representants municipals de diverses poblacions veïnes, i els representants tant de la Guàrdia Civil com de la Policia Local de Borriana.

La filera de persones fent cua ha anat creixent i, a poc a poc, milers de veïns i veïnes han desfilat per a beure fins a 200 litres de vi de la font, i per arreplegar de mans de les representants falleres, els entrepans preparats a base de llonganissa i botifarra que han superat les 2.500 unitats al llarg de l'hora i mitja de repartiment.

També s'ha distribuït suc de taronja natural per a totes aquelles persones que no puguen o no hagen de consumir vi de la font, i s'ha proporcionat una degustació de taronges flambejades, cortesia de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, que ha endolcit els paladars mentre el grup infantil de Danses Tradicionals del Centre Municipal dels Arts Rafael Martí de Viciana, ha realitzat una mostra del folklore local i autòcton.

D'aquesta forma s'ha tancat un matí en què els xiquets i les xiquetes també han pogut gaudir de les activitats i tallers programats en la zona al costat de la Font del Vi.

Al migdia, l'alcaldessa, les Reines Falleres, representants de la corporació municipal i de la Generalitat visiten la Residència de persones majors dependents de Borriana per a commemorar el seu nou aniversari des que fa 31 anys va començar la seua activitat en la capital de la Plana Baixa.

Coincidint amb la celebració de les Festes de Sant Blai de l'any 1989, es va inaugurar de forma oficial, i cada any, amb l'arribada de les festes patronals se celebra una xicoteta festa per a recordar l’efemèride.

Els actes religiosos i més solemnes en honor al patró, Sant Blai, s'han distribuït al llarg del dia. Així, a les 11 del matí s'ha celebrat missa major a la basílica del Salvador, a la qual ha assistit la Corporació Municipal.

Per a la vesprada ha quedat la tradicional processó, un dels actes religiosos més seguits i multitudinaris, alhora que solemne i emotiu, dels que se celebren durant l'any a la capital de la Plana Baixa. Una volta més, l'eixida s'ha fet des de la basílica, a la plaça Major, per a recórrer els carrers Major, Puríssima, Sant Xotxim, Sant Vicent, el Pla, el Barranquet, i el pla i el carrer de Sant Blai fins a arribar a l'ermita.

Una camí acabada la processó, i amb Sant Blai novament descansant, s'ha tancat la jornada festiva a Borriana amb un castell de focs d'artifici a la zona del riu, com a colofó del dia del patró de la ciutat de Borriana.

El traslado de la imagen de Sant Blai maarca el inicio de las fiestas 2020

Al mateix temps que els borrianencs i les borrianenques  reten homenatge al seu patró, Sant Blai, cada 3 de febrer, el refranyer popular afirma ‘Per Sant Blai, una hora per dalt i una hora per baix’, anunciant que ja es nota que la llum natural de cada dia comença a allargar-se, i una altra dita més coneguda prega ‘Sant Blai sant ditxós cura'ns la tos’, en al·lusió a les qualitats curatives per part del gloriós i venerat sant en relació a les malalties de la gola.

Tots els preparatius previs per al dia gran en honor al patró de Borriana, Sant Blai, ja estan amanits, la fira ja és oberta i està preparada tota la programació, sobretot d'actes culturals, entre els quals es programen exposicions, concerts, a més d'atraccions per als xiquets que conformen l'extens programa de Sant Blai.

Al caràcter cultural i tradicional de la festivitat s'uneix el fervor religiós, on cal destacar, la celebració, durant la vesprada de avui diumenge, d'un dels actes previs més significatius i anunciadors de l'arribada del dia del patró, el trasllat de la imatge del sant en processó des de l'ermita de Sant Blai fins a la Basílica del Salvador. Una desfilada religiosa en el qual participen centenars de fidels.

Demà dilluns, el caràcter antropològic de la festa se situa en la tradicional Font del Vi, font centenària de la qual raja al llarg del matí del 3 de febrer vi en abundància, amb el qual s'obsequia a totes aquelles persones que s'acosten fins als voltants de l'ermita a què dóna nom el sant.

Safont participa en la volta a les ermites 2020

La tradicional Volta a les Ermites de Borriana ha tornat a demostrar la devoció que els veïns i veïnes de la ciutat tenen per aquesta cita, ja que segons l'organització, després del recompte d'inscripcions i repartiment de samarretes, prop de 800 persones han participat i s'han donat cita per a prendre l'eixida.

La ruta de les ermites de Borriana és una iniciativa cultural i esportiva que cada any organitza la falla Don Bosco amb el patrocini de l'Ajuntament de Borriana, en la qual també han participat, un any més, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i regidors i regidores del Consistori com Lluïsa Monferrer, i  les Reines Falleres , Elena Pastor y Julia López.

L'alcaldessa poc abans d'iniciar el recorregut ha destacat que la Volta a les Ermites s'ha convertit en “un referent, una cita pràcticament ineludible per als borrianencs i les borrianenques” i ha manifestat que després de més de dos dècades està molt assentada en la capital de la Plana Baixa i s'ha convertit, fins i tot, “en motiu d'inspiració per a altres esdeveniments d'aquest tipus que en els últims anys han sorgit en localitats veïnes”.

També ha mostrat la seua satisfacció per l'elevada participació “en una activitat que combina a la perfecció l'exercici físic i els hàbits de vida saludable amb el coneixement del nostre patrimoni repartit pel terme municipal, en el qual l'Ajuntament sempre col·labora i fa tots els possibles per a facilitar-ne l'organització”.

Safont ha subratllat la importància de la Volta a les Ermites en “la promoció i revaloració del patrimoni cultural de Borriana a partir de la creació d'un circuit que enllaça les ermites del terme municipal”, i ha recordat que està declarada itinerari d'interès turístic local de la Comunitat Valenciana.

Ja des de l'inici i després d'un complet desdejuni amb xocolate i fartons, centenars de persones han pogut gaudir de la ruta al ritme amb què es desenvolupa la Volta als Ermites, amb un total de 25 quilòmetres de trajecte entre camins de tarongers i la mar, que permet recórrer el patrimoni cultural de Borriana i el seu entorn natural, en un circuit que agrupa les 6 ermites disperses en el terme municipal.

Així, després de passar per l'ermita de Sant Blai, encara dins de la ciutat, les persones participants han iniciat el camí que els porta fins a l'ermita de Santa Bàrbara, on l'organització oferia un esmorzar complet per a recuperar les forces.

Més tard, la Volta dels Ermites s'ha dirigit cap al Clot de la Mare de Déu, i després de passar prop de l'ermita de Sant Gregori, ha arribat a l'ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia, on una vegada més s'ha pogut reposar forces gràcies a les begudes i refrigeris que enguany s'han repartit en totes i cadascuna de les parades del trajecte.

Després de recórrer el paratge del Clot de la Mare de Déu i travessar les carreteres del Grau i del Port per Novenes de Calatrava, la Volta ha arribat a la zona sud del terme municipal per a visitar l'ermita de l'Ecce Homo i, finalment, la de la Sagrada Família a les Alqueries del Ferrer, última parada abans de la tornada al nucli urbà i de l'aplaudiment final davant del col·legi Salesià amb què molts i moltes de les participants han finalitzat el recorregut sis hores, o més, després d'haver-lo iniciat.