Suspendidas la fiesta de las paellas y la gynkama

 L'Ajuntament ha decidit davant les previsions meteorològiques de pluges fortes aquesta vesprada i nit, suspendre la Festa de les Paelles, un esdeveniment que tenia previst reunir a més de 1.700 persones en el Recinte de la Festa en la plaça de la Fira aquesta nit, en la setena jornada de celebració de les festes patronals en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia.

També s'anul·la la popular Gimcana per equips i es traslladaran a la Llar Fallera les actuacions musicals del duo TWINS i de la gran Orquestra Mònaco que estaven previstes en el Recinte de la Festa per a amenitzar la Festa de les Paelles. El duo Twins començarà a les 00.00 hores i a continuació ho farà l’Orquestra Mònaco.

Pel que fa a les activitats infantils a càrrec de Baobab Oci Creatiu previstes per a aquesta vesprada, de 18h a 20h a la plaça de la Mercé, es traslladen, igual com ahir, a l'interior del Centre Municipal de Cultura la Mercé, a la mateixa hora.

La jornada del dimecres ja es van haver de suspendre els actes taurins de la vesprada, que es van haver de reubicar en la jornada festiva d'ahir dijous, i també es va haver de traslladar el Recinte de la Festa dimecres i dijous a la nit a la Llar Fallera.

El desfile de 'fanalets' iluminará la ciudad

La desfilada de Fanalets il·luminarà la ciutat la vespra del dia de la Misericòrdia, en la XVII edició en la qual Borriana celebrarà, la nit del dissabte dia 7, el seu recorregut que s'iniciarà a les 22.30h en la plaça de Rafel Martí de Viciana i que recorrerà la Tanda, la plaça de Mercé, Sant Serapi, el Barranquet i el Pla de Sant Blai, per a finalitzar l'itinerari en el porrat en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia.

En l'acte participarà la colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana i comptarà amb la col·laboració de Glòria Olivares. Durant el recorregut amb la llum dels 'fanalets' il·luminant els carrers es cantarà la cançó popular 'El sereno i la serena'.

Prèviament, el mateix dia 7 a les 19h, a les portes del CMC Mercè tindrà lloc el taller per a la confecció de fanalets. Per a poder participar s’haurà de portar un meló d'Alger, una cullera i un ganivet. Es repartiran melons d'Alger al CMC Mercé des del dia 6 per a tots aquells xiquets i xiquetes que vulguen participar a la desfilada.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, anima a participar, tant les persones  grans com els més menuts, en la confecció del fanalet i en la posterior desfilada i d'aquesta manera conservar una tradició borrianenca recuperada, que ja s'ha convertit en “un dels actes més representatius de les Festes de la Misericòrdia”.

Baile para las personas mayores en las fiestas de laMisericordia

Les persones més majors de la ciutat inicien les festes patronals de la Misericòrdia aquesta vesprada a la Llar Fallera a les 17h amb el tradicional ball de la tercera edat, amb música i berenar, perquè, a més de participar activament en les activitats previstes en el programa de festes durant la setmana, l'Ajuntament ha organitzat alguns actes específics que tradicionalment se celebren per a aquest col·lectiu de persones.

Així, també tindran un altre ball amb berenar i música el darrer dissabte de les festes, i en aquesta ocasió comptaran amb una pantalla gran per a poder vore, sense desplaçar-se, els tres bous braus previstos per a aqueixa vesprada, entre els quals es troba 'Nubarrón'.

La Fira del Coent se amplía a dos sábados

La cinquena edició de la 'Fira del Coent' de Borriana ampliarà els dies de celebració als dos dissabtes de la setmana festiva i comptarà amb música en viu. Així es podrà gaudir dels seus productes els dies 7 i 14 de setembre, en horari de 18 a 22.30 hores en la plaça de la Mercé, dins de la programació especial de la Festes de la Mare de Déu de la Misericòrdia, Patrona de la ciutat.

Segons ha explicat la regidora de Comerç, Sara Molina, amb aquesta decisió, es possibilita que les persones que ho desitgen tinguen més opcions per a poder degustar i delectar-se amb “aquestes delícies gastronòmiques típiques de la ciutat”.

En aquesta edició seràn sis les carnisseries que mostraran i posaran a la disposició dels assistents a la Fira les diferents elaboracions i preparacions que es fan del coent.

Concretament, Cal Picú, Carnisseria Cati, La Cabanenca, Carnisseria Carme, La Boutique de la Carne i Carnisseria Manoli, que seran els encarregats d'exposar, donar a degustar i vendre el producte per excel·lència de Borriana que des de la creació de la marca 'Coents de Borriana' ha aconseguit “popularitat i molts incondicionals, més enllà de les fronteres geogràfiques de la capital de la Plana Baixa”, ha manifestat la regidora.

A més ha indicat que la 'Fira del Coent' comptarà els dos dies amb l'amenització musical en viu a càrrec del segell Naraniga. Així, el dissabte 7 de setembre serà amb 'Naraniga Survivors Selectors', un All Stars dels selectors i selectores especialistes en música negra des del funk al soul passant per la la cumbia o la música brasilera.

I per al dissabte 14 el 'Festival Maig di Gras /Second Line djs', un resum de la millor música de pura arrel negra punxada en vinil, sons i ritmes que inspiren apoderament, comunitat i revolució.

Presentación del programa de las fiestas de la Misericordia 2019

 

La regidora de Festes de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha presentat aquest matí el programa de les festes patronals de la Misericòrdia,  que comptarà amb 142 actes durant la celebració del 6 al 15 de setembre de 2019.

En la presentació Lluïsa Monferrer ha destacat que “s'ha ampliat tota l'oferta d'activitats i esperem continuar ampliant-la en els pròxims anys” i ha subratllat “la combinació dels actes tradicionals amb les novetats incorporades en els tres últims anys, les activitats culturals, les esportives i les d'oci i que esperem que de nou siguen del grat dels penyistes i dels veïns i veïnes de Borriana”.

Segons ha explicat, enguany la celebració comporta com a novetat respecte a altres edicions anteriors l'ampliació de l'oferta de les activitats infantils de manera que durant el primer cap de setmana hi haurà teatre al carrer amb les companyies de teatre la Fam i Suc de Llima, i des de dijous fins al dissabte següent activitats amb Baobab Oci, a més de comptar amb els dos tancaments infantils.

Així mateix, el Consistori ha decidit ampliar la Fira del Coent als dos dissabtes de la setmana festiva i en horari de 18h a 22.30h en la plaça la Mercé, perquè es tinga més oportunitats de tastar “les delícies gastronòmiques de la ciutat”, ha indicat Monferrer.

La Misericòrdia donarà el seu tret d'eixida divendres que ve 6 de setembre amb la inauguració del Casal del Vi i de la Tapa situat a la Terrassa Payà i la tradicional “entrada de penyes” que començarà a les 20h en la plaça 9 d'Octubre fins a arribar a l'Ajuntament on, des del balcó, es llançarà el canó d'aigua i es donarà inici oficial a les festes amb l'esclafit”. Prèviament, aquesta setmana vinent serà el muntatge del recinte taurí.

A partir d'aqueix moment, comencen unes festes en les quals la regidora ha assenyalat la “varietat i gran nombre d'actes programats”, alhora que ha agraït “el notable esforç que enguany han fet les penyes i agrupacions i la seua implicació en l'organització de la setmana de festes”.

Respecte a l'oferta taurina Monferrer ha detallat que durant les festes patronals seran 18 bous braus, sis d'ells, patrocinats per l'Ajuntament, i els 12 restants per les associacions taurines de la localitat, els que correran en el recinte del bou en el centre del municipi.

També s'ha referit als tradicionals actes de celebració en honor de la Patrona el diumenge 8, a la Festa de les Paelles, la Batalla de Flors, els concerts en directe, les sessions de dj's, les discomòbils, els tasts gastronòmics, les exposicions, la desfilada de 'fanalets' , la ruta ciclocultural, i les activitats per a les persones majors i moltes més que completen l'oferta dels festejos.

Gymkana per equips

A més, Lluïsa Monferrer ha recordat que per a participar en el popular Gymkana per equips, les persones interessades encara poden inscriure's fins a l'11 de setembre. El joc consta de cinc proves: la barredera, el Wipeout, els troncs bojos, el pal ensabonat i el tronc relliscós.

Finalment, també s'ha referit a la campanya especial que durant les festes es durà a terme, la de conscienciació i condemna de qualsevol tipus d'agressió masclista, que es difondrà novament amb el repartiment de tríptics i i pòsters i que enguany implica les penyes participants en les festes.

Aquesta campanya servirà, ha manifestat Monferrer, “per a continuar reafirmant-se en el fet que en les festes de la Misericòrdia no caben ni es tolerarà cap tipus d'abús, agressió o comportament de caire masclista”.

La regidora de Festes ha finalitzat la seua intervenció amb el desig que de nou “els i les borrianenques visquen amb la màxima intensitat les festes patronals, que ho facen d'una forma cívica perquè tothom puga gaudir dels més de cent quaranta actes preparats per a enguany, i que la setmana discórrega sense incidents greus”.

La responsable municipal de Festes ha animat la ciutadania a arreplegar el 'Llibret' de la Misericòrdia on està detallada l'oferta d'actes i activitats de l'Ajuntament i de les penyes i agrupacions.

Des d'avui ja es pot arreplegar el programa de festes a l'Ajuntament o bé consultar-lo en línia en la pàgina del web del consistori i en l'aplicació mòbil borrianaconnecta.

Presentación actos taurinos fiestas Misericordia 2019

Les pròximes festes patronals de Borriana, en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia, comptaran amb 18 bous salvatges, sis d'ells, patrocinats per l'Ajuntament, i els 12 restants per les associacions taurines de la localitat.

Així, ho ha assenyalat la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, que al costat de representants de les associacions taurines i la Comissió del Bou ha presentat les activitats taurines dins de la programació dels actes de celebració de la Misericòrdia del 6 al 15 de setembre.

Segons ha destacat Monferrer, el cartell de les ramaderies autòctones encarregades dels tancaments,vaquetes i bous embolats en les festes està compost per Germán Vidal, Fernando Machancoses, La Espuela o Hermanos Guillamón entre altres, a més, de ramaderies de reconegut prestigi com Celestino Cuadri, Partido de Resina, Peñajara o Cebada Gago.

Respecte al tancament de bous embolats, sens dubte l'acte taurí més multitudinari, està previst enguany per al dilluns 9 de setembre. Com a novetat, han assenyalat que els 6 àstats de la ramaderia Hermanos Cabello que participen en aquest tancament tindran la peculiaritat de tenir el pelatge 'jabonero', és a dir de color crema, però distribuït amb intensitats diferents que van des del to quasi blanc al negre.

Així mateix, la responsable de festes ha indicat que la nit del dimarts 10 de setembre es realitzarà la tradicional nit de vaquetes enfundades, patrocinada com de costum per la penya Aficionats al Rotlle, i en la qual les xarangues, les disfresses i la festa serà la nota predominant de la nit.

També ha ressenyat que els tancaments infantils seran el de carretons embolats el dilluns 9 a les 22h, pel recorregut del Barranquet i el matinal el dissabte 14 a les 11:30h. A més hi ha prevista dues tradicionals entrades del calaix amb cavalls, una per al dimecres 11 organitzada per la 'Penya de Penyes' i una altra per al dissabte 14 per l'empresa Satine.

Programa taurí

Obrirà el programa taurí un tancament el dissabte 7 de bous de la ramaderia La Espuela patrocinat per l'Ajuntament. A la vesprada un brau patrocinat per l'Ajuntament al qual seguirà un exemplar adquirit per la penya 'La Alternativa'. Durant el dissabte a la nit i el diumenge no hi haurà exhibicions taurines a la ciutat per celebrar-se la festivitat de la patrona.

El dilluns 9 de setembre es reprendran els actes taurins amb la solta de dos bous adquirits per la penya Va de Bous, que aquest 2019 celebra el seu cinquè aniversari. Aqueixa nit tindrà lloc el tancament d'embolats de pelatge 'jabonero' patrocinat per l'Ajuntament i, tot seguit, embolaran un altre bou també aportat pel consistori.

El dimarts 10 de setembre s'oferiran tres bous i, a la vesprada, el patrocinat per 'El Bou és això de menys' i un altre de 'Les Burrianeres', col·lectiu que també ha adquirit un per a la nit.

El dimecres 11 de setembre hi haurà dues cites i ambdues seran de bous salvatges adquirits pel propi consistori i per la 'Penya de Penyes'. Un d'ells ho exhibiran a la vesprada i l'altre, a la nit.

El dijous 12 de setembre serà el dia de 'Els Braus', que patrocina dos salvatges vespertins, mentre que la nit es completarà amb un o dues de rotlle. El divendres hi haurà un àstat de la penya 'Joves del Bou' i a la nit se celebrarà la Festa de les Paelles.

Finalment, el dissabte 14 de setembre al matí serà el tancament infantil i durant la vesprada i la nit es comptarà amb quatre àstats dues d'ells aportats per l'Ajuntament, un per la penya 'El Bou' i un altre serà Nubarrón, l'exemplar patrocinat per la signatura Setine, el bou més car fins al moment, per a ser exhibit al carrer

La regidora de Festes ha volgut agrair a les associacions taurines i la Comissió del Bou “la gran labor” que aporten any rere any per que “amb el seu esforç aconsegueixen que Borriana siga un referent taurí a nivell nacional”.

 

 

Abierto el plazo para que las peñas se inscriban en las Fiestas de la Misericòrdia

L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini perquè les penyes de les Festes de la Mare de Déu de la Misericòrdia s'inscriguen en el registre municipal i, també, perquè sol·liciten els permisos per a les activitats que desenvolupen al carrer i per als talls de carrers. El termini estarà obert fins el dijous 29 d'agost.

Paral·lelament, la regidora d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, Maria Romero, ha anunciat que les festes patronals tornaran a comptar enguany, com els dos últims anys, amb la campanya de prevenció d'agressions i d'assetjament sexual que sota el lema #defestanodecaça, pretén que la població tinga present que la festa i l'ambient d'oci “no és cap excusa per a cosificar el cos de les dones o violentar-les de cap de les maneres”.

Amb l'objectiu d'avançar en la campanya i com a novetat, enguany el departament municipal d'Igualtat sol·licita a cada penya o agrupació d'amics i amigues que designen una persona perquè faça d'enllaç entre l'Administració i la Penya per a “fer seguiment de la campanya i donar suport a aquelles persones que el puguen necessitar”, ha explicat la regidora.

Així mateix, l'Ajuntament ofereix una formació específica dirigida a aquestes persones especialment, però també “a totes les que es vulguen sumar”, que tindrà lloc el dia 3 de setembre de 18h a 20h a la sala de plens del Consistori.

Una altra de les novetats que ha destacat Maria Romero d'aquesta tercera edició de la campanya és la inclusió d’una “declaració responsable adherint-se a la campanya de les orquestres” i a més s'està valorant la ubicació d'un punt violeta.

Aquesta campanya que ja es va llançar a Falles, busca “la col·laboració ciutadana de manera permanent però donant un matís particular segons la festivitat de què es tracte”, ha precisat la responsable d'Igualtat.

En aquest cas, en les Festes de la Misericòrdia, ha indicat Maria Romero, es pretén que les penyes o agrupacions d'amics i amigues “puguen adherir-se a la campanya mitjançant una declaració i compromís responsable que implica declarar el local de reunió un espai lliure de violència sexista, exhibir la imatge de la campanya en el local, però també donar-li difusió en les xarxes socials”.

La campanya manté la imatge que va crear la regidoria en Falles, però adaptada al context de Misericòrdia i compta amb la participació de la Policia Local i d’establiments d'oci de la localitat.

Cartel de las fiestas de la Misericòrdia 2020

 

El jove borrianenc Telmo Tejedo amb l’obra 'Festes per a tots' ha sigut el guanyador del concurs del cartell anunciador de les pròximes Festes Patronals de la Mare de Déu de la Misericòrdia.

El jurat, presidit per la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i integrat pels professionals d'arts plàstiques i il·lustració Juan Poré i Xavi Ribes i pel tècnic de Cultura de l'Ajuntament, Rafa Marañón, com a secretari; ha acordat atorgar el primer premi, dotat amb 500 euros, a l'original presentat per Telmo Tejedo i concedir un accèssit, sense quantia econòmica, al cartell amb el lema 'Quadricolor', realitzat pel també borrianenc Marc Gil.

Enguany, les festes de la Misericòrdia se celebraran del 6 al 15 de setembre.