Candidatas a Reinas Falleras de Burriana 2022
  • Sandra Candau López de la falla Barri la Ravalera és l'única aspirant a Reina Fallera de Borriana
  • Les xiquetes Alicia Martínez Bodí, de la falla Societat Centre Espanya, i Ana Giménez Fuster, de la falla Societat Club Ortega, candidates a Reina Fallera Infantil

  • La Junta Local Fallera presenta públicament les tres candidates aquesta vesprada a les 19 hores en el Club Nàutic de Borriana


En acabar anit a les 21 hores el termini per a presentar candidatures, ja es coneix totes les joves que aspiren a representar Borriana en les pròximes festes falleres 2022. Sandra Candau López de la falla Barri la Ravalera és única aspirant a Reina Fallera de Borriana, mentre que dos xiquetes han presentat candidatura a Reina Infantil, Ana Giménez Fuster de la falla Societat Club Ortega i Alicia Martínez Bodí de la falla Societat Centre Espanya.

La Junta Local Fallera de Borriana presentarà públicament aquesta vesprada les tres aspirants: Sandra Candau, Ana Giménez i Alicia Martínez. La cita serà a les 19 hores al Club Nàutic de Borriana, on les 19 comissions falleres les coneixeran i es realitzaran les entrevistes per a conèixer-les de prop i amb les quals recolliran informació per a completar l’elecció com a màximes representants de les Falles de 2022.

A més, demà dissabte 23 d'octubre està prevista una sessió fotogràfica de les candidates al la sala de plens de l'Ajuntament i, posteriorment, es realitzaran les entrevistes audiovisuals a les candidates per a distribuir-les a les comissions falleres.

Caldrà esperar tan sols una setmana perquè la vesprada del dia 30 d'octubre, es constituïsca el jurat, se celebre la votació i l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, despenge el telèfon de la sala de plens municipal per a comunicar personalment la seua elecció a les dos Reines Falleres de Borriana de 2022.

En relació a les candidatures a Dames de la Ciutat i Corts d'Honor de les Reines Falleres de Borriana 2022, es podran presentar els dies 2 i 3 de novembre de 2021, de 19.30h a 21h, a les oficines de Junta Local Fallera.

Única candidata a Reina Fallera de Borriana 2022

Sandra Candau López, de la falla Barri la Ravalera, serà la Reina Fallera de Borriana per a 2022 en ser l'única jove que ha presentat candidatura. Compta amb una llarga trajectòria en el món de les falles de més de 20 anys. Ha format part de la Cort d’Honor Infantil de la falla la Ravalera els anys 1999 i 2000, així com de la Cort d’Honor Infantil de la Reina Fallera Infantil de Borriana en 2002. També ha sigut Fallera Major Infantil de la falla la Ravalera, i de la Cort d'Honor de la mateixa comissió els anys 2014, 2016, 2017 i 2019 per a, finalment, representar com a Fallera Major 2020/2021 la falla Barri la Ravalera.

Candidates a Reina Fallera Infantil de Borriana 2022

Alicia Martínez Bodí, de la falla Societat Centre Espanya, ha format part de la Cort d'Honor Infantil de la falla Societat Centre Espanya els anys 2015, 2016 i 2018. En 2019 va ser la Fallera Major Infantil de la mateixa comissió i, finalment, de la Cort d’Honor Infantil de la Reina Fallera Infantil de Borriana 2020/2021.

Ana Giménez Fuster, de la falla Societat Club Ortega, ha format part de Cort d’Honor Infantil de la falla Societat Club Ortega en 2017 i 2018, també ha sigut Presidenta Infantil de la mateixa comissió en 2019 i Fallera Major Infantil de la falla Societat Club Ortega en 2020/2022.

La Junta Local Fallera acuerda el calendario previo a las Fallas 2022
  • També han acordat les dates per a l'elecció de la Cort d'Honor i Dames de la Ciutat i dels actes d’acomiadament, proclamació i exaltacions

La Junta Local Fallera de Borriana ha aprovat les dates per a l'elecció de les Reines Falleres de 2022, Corts d'Honor i Dames de la Ciutat, així com dels actes d’acomiadament, proclamació i exaltacions, que se celebraran al municipi del 30 d'octubre d'enguany a gener de 2022.

En la reunió d'ahir a la nit de la Junta Local Fallera de Borriana (JLFB) presidida per la regidora de Falles i presidenta de JLFB, Sara Molina, i amb la participació del President de la Federació de Falles de Borriana, Salva Doménech, i els representants de totes les comissions falleres es va dissenyar el calendari dels actes fallers previs a l'inici de les festes.

Sobre aquest tema, Sara Molina ha explicat que el passat 12 d'octubre, amb la nit de la cremà, “va finalitzar un cicle faller que es va allargar més de 18 mesos, i en va marcar l'inici del renaixement d'un de nou amb vistes al març de 2022”. Per això, ha manifestat, “les comissions falleres i la Junta ja hem començat a planificar el calendari faller, comprimit en el temps amb tan sols 5 mesos en què es projectaran totes les activitats, sense anul·lar actes, i entre els quals alguns s’estan replantejant, adaptant o reinventant, perquè la pandèmia continua present”.

D’aquesta manera, des de demà dimecres 20 i fins al dijous 21 d'octubre ha sigut el termini triat per a la presentació de candidatures als càrrecs de Reina Fallera i Reina Fallera Infantil, i el dissabte 30 d'octubre serà l'acte d'elecció de les Reines Falleres de Borriana 2022

El dimarts 2 de novembre s'obrirà el termini per a la presentació de candidatures a les Corts d'Honor i Dames de la Ciutat. L'acte d’acomiadament de les Reines Falleres de 2020-2021 està previst per al dissabte 27 de novembre, mentre que el diumenge 28 de novembre s'ha reservat per a la proclamació de les Reines Falleres de Borriana 2022.

El calendari faller continuarà al gener de 2022, concretament el dissabte 15, quan tindrà lloc l'acte d'exaltació de la Reina Fallera, Cort d'Honor i Dames de la Ciutat, i Falleres Majors i Corts d'Honor de les comissions falleres. Al sendemà, diumenge 16, serà l'exaltació de la Reina Fallera Infantil, Cort d'Honor i Dames de la Ciutat, i Falleres Majors Infantils i Corts d'Honor.

La resta d’activitats que configuraran tot el calendari faller a Borriana aniran esbossant-se en les següents reunions de treball de la Junta Local Fallera, en les quals també s'aniran materialitzant les fórmules acordades i protocols dels actes.

Sara Molina ha volgut agrair novament l'esforç, resistència i participació durant el cicle faller que ha finalitzat, tant a les 19 comissions falleres com a les Reines, a les corts i dames d'honor, a la Federació de Falles i al renovat equip de la Junta Local Fallera.

Balanç Falles 2021

- L'alcaldessa i la regidora de Falles han fet un balanç “positiu” d'unes falles “diferents però necessàries”

- Els avisos que han requerit intervenció policial han descendit un 18,5% respecte a les últimes falles de 2019


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han fet un balanç “molt positiu” d'aquestes Falles 2021, en què les comissions i el món faller “ha quedat molt satisfet”.

“Després de la dura suspensió de 2020 per l'arribada de la pandèmia, hi havia moltes ganes de poder xalar d'unes falles que s'han viscut amb normalitat, encara que amb mascaretes i evitant aglomeracions”, ha subratllat Molina.

Per a això, com ha explicat, es va publicar un decret municipal amb una sèrie de mesures per a garantir la seguretat i es van muntar tancats en la cremà i en les mascletades per a separar els grups i evitar aglomeracions.

Molina ha declarat que han sigut unes Falles “diferents però necessàries, tant per al comerç local com per a donar un impuls a la ciutat d'energia i normalitat”. En aquest sentit, ha indicat que “la participació ha sigut del 100% de les comissions, com en qualsevol any normal i s'han realitzat tots els actes, tot i que s’han adaptat a la normativa covid”.

Alhora, ha destacat que “alguns dels canvis fets enguany podrien mantindre's en les pròximes festes” vista l'acceptació que han tingut entre les comissions, com podria ser el cas de la lectura de les falles premiades, que cada comissió va viure des del seu casal de forma “molt emocionant”, per a després desfilar fins a la plaça Major per a retrobar-se totes i recollir els banderins.

És per això que considera que han sigut unes festes “molt especials” en els aspectes simbòlic i cultural, i al mateix temps ha destacat la tranquil·litat en matèria de seguretat, ja que no s'han produït grans alteracions de la convivència.

Seguretat

En aquest sentit, Safont ha explicat que segons l'informe estadístic de la Policia Local, durant els 5 dies de festes, s'han rebut un total de 516 cridades en la sala de comunicacions, un 19,4% més que en les anteriors falles, les de 2019.

Segons es desprèn de les estadístiques, d'aquestes telefonades només 106 han requerit intervenció policial, mentre que la resta (410) han sigut de caràcter informatiu. Referent a això, els avisos que han requerit intervenció policial han descendit un 18,5% i s'ha passat de 130 en 2019 a 106 en 2021.

Per un altre costat, les cridades per molèsties procedents de casals fallers s'han reduït un 66%, i han passat de 32 telefonades per molèsties en 2019 a 8 en 2021, i no s'ha denunciat cap casal per contravindre el decret d'alcaldia específic per a falles ni se n'ha hagut de clausurar cap.

D'altra banda, el nombre d'accidents de circulació en vies urbanes s'ha reduït un 25%, ja que només s'han registrat 3 accidents. Segons trasllada el cos policial, només s'ha instruït un atestat, igual que va ocórrer en 2019. En el cas d'enguany ha estat motivat per un accident de circulació amb ferits, mentre que en 2019 ho va ser per un presumpte delicte contra la seguretat viària.

A més, el nombre de butlletins de denúncia per infraccions de trànsit s'ha reduït un 69,6%, ja que s'ha passat de 46 a 14. Quant al nombre d'intervencions del servei de grua municipal, s'ha reduït un 36,4%, i ha descendit de 140 a 89 intervencions. Les assistències sanitàries en via publica també s'han reduït en un 66,7%, i han passat de 15 en 2019 a 5 en 2021.

Cal recordar que la Policia Local ha reforçat els torns de treball per a atendre cada acte, amb un total de 180 serveis operatius des del 8 al 12 d'octubre, comptant a més amb el suport de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional en la Comunitat Valenciana, així com amb la col·laboració dels membres de Protecció Civil.

Quant a la neteja viària, durant la nit de la cremà els 12 efectius de les brigades de neteja van treballar a contrarellotge per a netejar un total de 110 tones de residus, van utilitzar dos excavadores i 3 camions i van aconseguir que la ciutat començara el dia sense rastre de les falles que hores abans copaven cada racó.

Les pròximes Falles

El cicle faller ha acabat amb la nit de la cremà, però les comissions ja tenen la vista posada en el ressorgiment de març de 2022, a només 5 mesos vista. Per això, dilluns que ve, 18 d’octubre, es realitzarà una reunió amb els representants fallers per a realitzar un valoració d'aquestes festes i per a començar a planificar les de 2022.

Sobre aquest tema, Molina ha indicat que “el calendari faller estarà comprimit en el temps i l'elecció de les reines falleres serà imminent”, però el calendari es planificarà íntegrament, sense suprimir actes. D'altra banda, ha explicat que “caldrà replantejar, adaptar i reinventar totes les activitats, ja que la pandèmia continua”.

Així mateix, Molina ha volgut agrair l’esforç, resistència i participació tant a les 19 comissions falleres com a les Reines, a les corts i dames d'honor, a la Federació de Falles i al renovat equip de la Junta Local Fallera, així com a les visites del món fester de Castelló, València i Alacant, que han volgut sumar-se a les celebracions de les festes josefines a Borriana.

Ofgrenda a la Misericordia de las Fallas 2021


En l'última jornada de Falles 2021, Borriana ha celebrat la tradicional Ofrena a la Mare de Déu de la Misericòrdia, que una vegada més s'ha convertit en l'acte més solemne i, per a moltes falleres i fallers, el més emotiu del conjunt d’actes de les festes josefines.

Les 19 comissions falleres de la ciutat s'han donat cita al voltant del col·legi Salesià, des d’on s’ha iniciat la desfilada pels carrers principals de la ciutat fins a arribar a la plaça Major. Una darrere de l’altra, escalonadament, han anat accedint a l’escenari i han depositat les seues flors com a ofrena a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia, sota el tapís en la façana de la basílica d’El Salvador.

A més de centenars de fallers i falleres, des dels més xicotets i xicotetes fins als més veterans, també han accedit a l'escenari representants de les festes d'altres poblacions de la Comunitat Valenciana, entre les quals hi havia les Bellees del Foc d'Alacant i les seues corts, la Fallera Major Infantil de València i la seua cort, la Reina Infantil de Castelló i la seua cort i les Reines i Dames de municipis com Vila-real, Xàtiva, Dénia i Torrent, així com les components de corts d'honor i reines falleres de Borriana d'altres anys.

També han desfilat representants de falles d’altres municipis i de Gaiates agermanades amb alguna de las 19 comissions falleres de la ciutat, així com una nombrosa representació de la falla Císcar-Borriana de València, que té una relació molt especial amb la Junta Local Fallera de Borriana, i que aquest any sí que ha pogut assistir a l’ofrena en no coincidir amb les Falles de València.

El magnífic tapís dissenyat per l'artista local Juan Dualde és el mateix que es va instal·lar al mes de març passat, com a homenatge simbòlic al cicle faller interromput per la pandèmia. La imatge al·legòrica que representa recorda l’acte de la Coronació Pontifícia de la imatge de la Mare de Déu de la Misericòrdia, acte celebrat en 1999, i destaca el mateix guió o estandard que es va estrenar en aquell acte.

Després d’haver passat totes i cadascuna de les representants falleres de les 19 comissions, les últimes a realitzar l'ofrena han sigut les Reines Falleres de Borriana d’aquest any 2021, unes emocionades i somrients Reina Infantil, Julia López, i la Reina Fallera de Borriana, Elena Pastor, que ha aconseguit aguantar l'emoció fins pràcticament el final de l'acte. Al costat de les quals, precedint-les, anaven les Dames de la Ciutat i les components de les Corts d'Honor 2021.

L'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, vestides les dos amb la indumentària fallera, han complit amb la tradició de depositar el seu ram, immediatament abans de les Reines Falleres, per a, tot seguit i des de l'escenari, escoltar la interpretació de la Marxa de la Ciutat i de l'himne de la Comunitat Valenciana.

A continuació, tota la comitiva de representants falleres s'ha desplaçat fins a la plaça de l'Hereu on s'ha disparat l'última mascletà d’aquest exercici faller tan especial, que ha servit per a recuperar una vegada més l'olor a pólvora i foc que no abandonarà la ciutat fins ben entrada la matinada, quan la cremà pose definitivament el punt final a les Falles de Borriana 2021.

Castell de focs artificials Borriana

- La ciutat dispararà 19 castells de focs artificials simultàniament des de cada falla


Borriana gaudirà aquest dilluns, 11 d'octubre, d'una nit en què la pólvora serà la protagonista, la Nit del foc prèvia a la cremà de les Falles 2021.

El coet d’avís, el donarà a les 21 hores una palmera disparada des de l'Ajuntament, a la qual seguirà el llançament de 19 castells de focs artificials simultanis, un des de cada comissió fallera de la ciutat.

Com ha explicat la regidora de Festes, Sara Molina, “tots els barris de la ciutat alhora participaran d'aquest castell col·lectiu, que il·luminarà el cel de Borriana en una de les nits més especials de la setmana fallera”.

- Enguany s'instal·laran al voltant de 40 parades en el camí de l’Eccehomo entre les 8h i les 20h

- També torna la fira d'atraccions i les tradicionals visites a l'ermita

Després d'un any de suspensió per la pandèmia, aquest 12 d'octubre tornen a Borriana els populars actes al voltant de la celebració de la festivitat de l’Eccehomo, com la tradicional Fira, la visita a l'ermita o la fira d'atraccions.

Coincidint amb la festa de la Mare de Déu del Pilar i el dia de la Hispanitat, a Borriana se celebra la festivitat de l’Eccehomo, en què se venera la figura de Jesucrist rebutjat i condemnat per Pilat que es va trobar en la partida del Rovellat de Borriana allà pel segle XVIII. La seua ermita, que s’obri cada divendres de l’any, acull una fira anual cada 12 de octubre al voltant d’una quarantena de llocs que s’instal·len al llarg del camí de l’Eccehomo de 8h a 20h, sense restriccions sanitàries, d’acord amb la normativa anticovid vigent. En qualsevol cas, cal recordar la necessitat de l’ús de la mascareta si no es pot mantindre la distància de seguretat con les altres persones.

L'Ajuntament convida tant els veïns i les veïnes de la ciutat com als dels municipis i ciutats pròximes a participar de les activitats i celebracions que ofereix Borriana durant aquesta festivitat. 

 

 

Premios Fallas 2021
  • El segon premi de la categoria especial de falles i de les falles infantils ha sigut per a la Falla Chicharro

  • Enguany la lectura del acta s’ha fet en la sala de Plens de l’Ajuntament i la Gala de lliurament de premis a la plaça Major


La Falla Don Bosco ha aconseguit el màxim guardó a la millor falla d'enguany 2021 en la categoria especial, i també ha aconseguit el primer de categoria especial infantil. El segon premi d'especial ha sigut per a la Falla Chicharro que també ha aconseguit el segon d'infantil.

La lectura de l'acta de la Junta Local fallera ha tingut lloc aquesta vesprada a les 17h a la sala de Plens de l'Ajuntament presidit per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, les Reines Falleres, Elena Pastor i Julia López i el president de la Federació de Falles, Salvador Doménech, i ha comptat amb la presència de les Corts d'Honor i Dames de la Ciutat de les Reines i representants de la Junta Local Fallera.

En aquesta ocasió, per a evitar aglomeracions, s'ha procedit a la lectura de l'acta dels premis a les 17 hores des del sala de Plens de l'Ajuntament, un esdeveniment que ha sigut retransmès online i que han pogut seguir les 19 comissions de la ciutat per a, posteriorment, a partir de les 18 hores, anar acostant-se una a una fins a la plaça per a arreplegar les seus banderins en l'escenari del tapís en la plaça Major.

Així, un any més, Borriana ha celebrat l'acte de lliurament de premis de les falles, però en aquesta edició no ha sigut a la Llar Fallera, sinó en la plaça Major, fins on han acudit les comissions de forma escalonada, i des de l'escenari instal·lat per a l'Ofrena a la Misericòrdia han rebut els seus guardons de mans de les màximes representants falleres de 2021, Elena Pastor i Julia López.

En la Primera categoria el primer premi ha sigut per a la Falla la Mercè, el segon per al Barri València i el tercer per a la Societat Centre Espanya. En segona Categoria els premis han recaigut, el primer en el Barri la Vila, segon per al Barri Ravalera, tercer per a Barri l’Escorredor, quart Barri Quarts de Calatrava, cinquè Rei Jaume I, i sisè Barri la Mota.

A més, cal destacar que enguany totes les comissions han rebut un guardó especial per la seua “resistència” contra la difícil situació que ha suposat la pandèmia.

Respecte els premis per a les falles infantils de primera categoria han correspost: el primer a la Falla Barri la Mercé, seguida de Barri València, Societat Club Ortega, Barri la Mota, Barri la Vila, Barri Quarts de Calatrava, Barri l’Escorredor i Societat Sant Josep.

El primer premi d'activitat fallera de l'exercici 2020-2021 ha sigut per a la Falla Barri València, el segon per a Barri la Mercè, tercer per a Don Bosco, quart per a Barri la Vila, cinquè Societat Centre Espanya, sisè Barri Quarts de Calatrava, setè Barri d’Onda i vuitè per a l’Escorredor

En acabar el lliurament dels guardons, Sara Molina ha manifestat que després de “tot el que s’ha viscut, un any més hem tornat a gaudir d'una Gala de Premis de les falles en què l'alegria, l'esportivitat fallera i l'emoció han sigut protagonistes”.

Les Falles són molt més que una festa, som cultura i som solidaritat", ha afirmat, i ha instat a la implicació "activa" en la reactivació de la festa de les Falles i al seu manteniment com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per part seua, l'alcaldessa ha felicitat totes i cadascuna de les 19 agrupacions falleres “pel seu treball i l’esforç perquè enguany les Falles de Borriana pogueren veure la llum i així poder tancar el cicle faller, demostrant el seu interès i dedicació i la seua qualitat”. Així mateix, les ha animades a “continuar treballant amb valentia, il·lusió i energia per a l'exercici 2022”.

Visita oficial a la Plantà de las Fallas 2021
  • Aquest acte simbolitza l'inici oficial de cinc dies fallers intensos que enguany, de manera excepcional, se celebren del 8 al 12 d'octubre

L'ambient faller i festiu ha tornat als carrers de Borriana durant la tradicional Plantà, que de forma oficial inicia els cinc dies fallers més intensos de l'any a la ciutat de Borriana, que enguany, de manera excepcional, se celebren del 8 al 12 d'octubre.

Com cada any, però de manera diferent, des d'avui comencen a Borriana cinc dies seguits i sense pràcticament marge per al descans, en què una vegada més, la tradició, l'expressió artística, la festa, la música, la pólvora , la sàtira i la germanor es donen la mà per a honrar a Sant Josep i tornar a fer d'aquesta setmana una de les més especials de l'any.

Les Reines Falleres de 2021, Elena Pastor i Julia López, les seues Corts d'Honor i Dames de la Ciutat, juntament amb l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Falles, Sara Molina, i altres representants municipals i personalitats convidades a l'acte, s'han donat cita a les sis de la vesprada a la plaça Major per a iniciar el recorregut que els ha portat a visitar cadascuna de les 19 falles que entre la vesprada, la nit i la matinada acabaran de plantar-se als carrers i places de la ciutat.

Entre altres persones, han confirmat la seua presència a l'acte, la Subdelegada de Govern, Soledad Ten, la directora territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana a Castelló, Eva Redondo, el president de la Diputació de Castelló, José P. Martí, la Fallera Major de València i la seua cort, la reina de les Festes de Castelló i la seua cort, entre d’altres.

Al llarg del recorregut s'han pogut degustar milers de bunyols que durant aquesta jornada es cuinen i s’ofereixen a totes aquelles persones que s'acosten a la capital de la Plana Baixa per a gaudir de la Plantà.

Malgrat que des de fa alguns dies molts dels treballs previs al muntatge dels monuments fallers ja s'han dut a terme perquè tot estiguera amanit per a l’inici oficial de les festes, totes i cadascuna de les dènou comissions han complit amb la tradició d’acabar de plantar i rematar definitivament la seua falla entre la vesprada del dia 8 i la matinada del dia 9 d'octubre.

L'alcaldessa ha explicat que durant la visita oficial es pot comprovar “l'esforç realitzat per totes les persones vinculades d'una forma o d’una altra amb les falles”. Des d'artistes fallers, a comissions, regidories, institucions públiques, Federació de Falles, fins als fallers i falleres de la ciutat “han tornat a superar-se enguany, un any tan complicat, i han fet que de nou els espectaculars monuments siguen el millor reclam per a les nostres festes”.

Serà al llarg de la vesprada-nit d'aquest dissabte 9 d'octubre quan la plaça Major aculla la Gala en què es donaran a conèixer els monuments premiats en cadascuna de les categories.