- Després de l'èxit de l'any anterior, les Creus de Maig d'enguany comptaran amb una mascletà dissabte a les 14h en la plaça de l’Hereu, patrocinada per Porcelanosa

- Demà també es donaran els premis de les Creus de Maig a la Llar fallera


Borriana es transformarà aquest cap de setmana en un gran jardí adornat per l'art efímer de les Creus de Maig que elaboren cadascuna de les comissions falleres amb flors naturals. Una mar de monuments i conjunts florals que envaeixen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat d'un colorit preciós i d’un aroma floral agradable en què el clavell és el gran protagonista.

Les comissions falleres ja han començat la instal·lació de les creus, però serà la vesprada i nit d'aquest divendres 5 de maig amb la plantà, quan s'instal·laran les 18 creus de maig als carrers i places de la ciutat, omplint d'art floral, color i aromes els carrers del municipi fins al diumenge dia 7 de maig a la vesprada, quan seran retirades.

La regidora de Falles, Sara Molina, ha explicat que les Creus de Maig “amb els seus grans jardins i esplendorosos monuments representen l'esclat de la primavera amb l'elaboració d'art floral efímer per a embellir amb flors i perfumar amb els seus aromes els carrers i places de Borriana”.

Segons Molina, les Creus de Maig estan lligades al cicle faller i constitueixen “el tret d'eixida per a les comissions falleres de la localitat”, que són “les encarregades de la seua elaboració i, per tant, de la supervivència d'aquesta tradició”. Amb la seua instal·lació, ha manifestat, “simbolitzen la continuïtat de les pròximes festes josefinas”.

En aquesta línia, ha manifestat que confeccionades “amb molt de gust artístic, els monuments florals ocupen l'emplaçament de les falles i les millors creus són reconegudes a través dels guardons, que en molts casos aconsegueixen nivells molt alts de qualitat estètica”.

Així, des de demà divendres i fins al diumenge 7 de maig, Borriana es converteix en un museu d'art efímer floral amb la creació de grans creus de maig i jardins, amb l'aroma amplificat de les flors que se sumen al de la flor del taronger que ja es respira a la ciutat.

Avui, en la nit de la plantà, s'acabaran d'instal·lar les 18 creus, i a les 18.30 hores les Reines Falleres, Silvia Navarro i María Olivas, i les respectives corts d'honor realitzaran la visita als monuments ornamentals i, així, durant tota la nit es respirarà un ambient festiu similar a l'ambient faller que viu la ciutat quan es planten les falles.

Durant les primeres hores del matí del dissabte, el jurat visitarà les creus ja completament instal·lades perquè el jurat puga valorar-les, decidir els premis i anunciar a la vesprada les creacions artístiques guanyadores en un acte que començarà a les 18 hores en la Llar fallera.

Enguany, també després de l'èxit de l'any anterior, les Creus de Maig comptaran amb una mascletà demà dissabte a les 14h a la plaça de l’Hereu, disparat per la pirotècnia de Reyes Martí i patrocinada per Porcelanosa.

Sara Molina ha recordat que les Creus de Maig de Borriana és una festa qualificada d'Interès Turístic Provincial, i s'elaboren cada any des de 1944, a excepció de l’any 2020, quan la situació sanitària ho va impedir, i en el 2021 que es van instal·lar de manera simbòlica.

Com a complement a les Creus de Maig, Sara Molina ha indicat que aquest cap de setmana es pot participar en una nova edició de la Ruta de la Tapa, “una atractiva proposada gastronòmica que permet a veïns i visitants conèixer l’oferta culinària variada de la localitat d'una manera divertida i econòmica”.

Per això, ha convidat les poblacions de la província a visitar i passejar pels carrers de la localitat, per a conèixer les Creus de Maig de Borriana, “una tradició que no et pots perdre aquesta primavera”, i aprofitar també per a “assaborir les propostes gastronòmiques amb sabor borrianenc en diferents bars i restaurants de la ciutat.