Safont feliita a un vecino centenario en la Residencia

L'alcaldessa Maria Josep Safont, el regidor de Gent Gran, Hilario Usó, entre altres representants municipals han volgut estar presents en l'homenatge i l'especial felicitació que s'ha brindat a Pascual López Rodríguez, un veí de Borriana que se suma a la llista de persones centenàries a la ciutat.

Fins a la Residència per a persones majors dependents s'ha desplaçat la representació municipal per a entregar a Pascual una placa commemorativa i un obsequi davant la presència dels familiars, així com dels companys i companyes residents del centre i el personal de la Residència.

A més i com ja és tradició amb les persones centenàries de la Residència, xiquets i xiquetes d'Infantil del CEIP Penyagolosa també han participat en l'acte, i li han dut un pastís amb ciris lluminosos i una corona realitzats per ells amb materials escolars per a, una vegada coronat, cantar-li en diverses ocasions l'aniversari feliç a Pascual López.

Per la seua part Pascual ha agraït les atencions rebudes i els ha comptat als xiquets i xiquetes històries de quan era xicotet i treballava cuidant cabres. Posteriorment, totes les persones que han acudit a celebrar el seu aniversari, han brindat pels seus 100 anys.

L'alcaldessa ha volgut felicitar a Pascual per les seues 100 anys i l’ha animat a “seguir avant i complir més anys envoltat dels seus i dels serveis i cures que li presta una de les Residències més ben considerades a nivell autonòmic, com és la de Borriana”.

 

Convenio Ayuntamiento y AFDEM para la inserción de jóvenes con enfermedad mental

 

 Joves de l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de Borriana (AFDEM) realitzaran pràctiques al costat de sis artistes fallers d'aquesta localitat, fet que els permetrà adquirir habilitats i experiència en els treballs i tasques pròpies de la construcció d'una falla i així millorar la seua ocupabilitat.

Segons es desprèn de l'acord subscrit per l'alcaldessa de Borriana, Maria J. Safont, amb l'Associació AFDEM i sis artistes fallers, per a participar en el programa ‘Junts Som Capaços’, una iniciativa que la Fundació MAPFRE va posar en marxa en 2010 amb l'objectiu de contribuir a la inserció laboral de joves amb malaltia mental, col·lectiu en risc d'exclusió social i en situació de desocupació de llarga durada.

Amb la signatura d'aquest conveni, d’una duració d'un any, joves amb malaltia mental realitzaran pràctiques al costat dels mestres fallers Javi Capella, José Luis Pascual (Pepi), Paco Fuentes, Rafa Ibáñez, Loren Fandos i Vicente Martínez.

En la signatura de l'acord, Safont ha elogiat la “innovadora” iniciativa  “d’embarcar al món faller amb els objectius de l'entitat” i ha agraït als artistes fallers locals la seua “especial implicació” en un projecte que servirà perquè persones amb malaltia mental de la localitat “siguen capaces de fomentar habilitats sociolaborals en un entorn tan important i diversificat com són els tallers fallers”.

En aquesta línia, l'alcaldessa ha recordat que aquest és el segon any que se signa l'acord i des del seu punt de vista, l'Ajuntament de Borriana “ha demostrat de manera continuada el seu gran compromís amb les persones més vulnerables, donant suport a diferents actuacions a favor d’elles tant en l'àmbit laboral, com en el social, en el de l'habitatge, l'educació, l'alimentació o la salut”.

Els artistes fallers també han expressat la seua voluntat de continuar formant part del programa i han posat l'èmfasi en els beneficis de la part artística del projecte perquè “la creativitat contribueix especialment a millorar la qualitat de vida de les persones, permet desenvolupar la imaginació, potencia l'autonomia i afavoreix la inclusió” i ha posat a disposició dels usuaris els tallers dels artistes participants.

Per part seua, el president de AFDEM, José Antonio Horta ha explicat els diferents programes formatius, psicològics, culturals, lúdics i d'inserció laboral i social dirigits a promoure la integració social i l'autonomia laboral i personal que desenvolupa l'entitat.

La representant de AFDEM Borriana, ha expressat el seu desig que, després de l'èxit de la primera edició el projecte, aquesta segona siga “encara millor”. En el projecte, a més de pràctiques en els tallers fallers, els joves participants realitzen sessions teòriques de Formació i Orientació Laboral.

També ha volgut agrair a l'Ajuntament la seua implicació i reconèixer el treball dels artistes fallers i el dels nostres usuaris i usuàries en “un projecte tan especial com el que enguany hem tingut a la ciutat amb la construcció i ‘plantà’ d'una falla inclusiva, i que a més ens serveix per a celebrar nostre primer any de treball a la ciutat”.

En l'acte han participat l'alcaldessa Maria Josep Safont, el president de AFDEM, Jose Antonio Horta i José Ramón Gual i Alejandro Abaso, Representants de Fundació MAPFRE en la zona.

Convenio Ayuntamiento y Cruz Roja 2019

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i la presidenta de l'Assemblea Local de Creu Roja, Sonia Gascón, han subscrit un conveni de col·laboració, pel qual el consistori destina 13.000 euros a l'entitat per a la seua organització i per als projectes socials en 2019.

En la signatura de l'acord han estat presents també la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament, Lolín Carbonell, i la presidenta del Comitè Provincial de Creu Roja a Castelló, Omayra Serrano.

Durant la signatura del conveni, Maria Josep Safont, ha reconegut a l'entitat “la seua labor social i el seu treball diari amb els col·lectius que més ho necessiten i a la qual moltes vegades les institucions públiques no poden arribar”, raó per la qual, segons ha manifestat, “l’acció de Creu Roja és bàsica i tremendament necessària per a seguir treballant per la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania”.

També ha assenyalat la creixent activitat i projectes que desenvolupa Creu Roja a Borriana, des que es va iniciar aquesta col·laboració fa ara quatre anys i ha destacat la “pluralitat dels programes socials que sempre van encaminats a millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables”, per la qual cosa segons el parer de l'alcaldessa aquesta signatura “és més que necessària i justa”.

Des de Creu Roja han volgut fer públic “l’agraïment” a l'Ajuntament per renovar i continuar confiant en el treball de la entitat i també per “ser sensibles als programes que realitza a la ciutat” i per incloure'ls en el conveni d'ajudes que facilitarà “una miqueta més la labor que realitzem”.

Segons es desprèn del conveni, en primera instància, s'abonarà el seixanta per cent de la quantitat estipulada en concepte de pagament anticipat com a finançament per a poder dur a terme les actuacions inherents a la subvenció i el 40% restant, una vegada justificada la totalitat i previ informe de la Comissió de Seguiment.

Firma del convenio con las tres asociaciones de mayores

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha subscrit el conveni de col·laboració amb les associacions locals de jubilats i pensionistes el Calvari, la Bosca i la Plana Baixa, pel qual el consistori finançarà part de les despeses en activitats, dinamització i en la pròpia gestió que els col·lectius realitzen durant tot l'any.

L'alcaldessa ha explicat que amb l'acord es tracta de continuar ajudant i col·laborant periòdicament amb les associacions que s'encarreguen de “dinamitzar, programar i ajudar a millorar el dia a dia de les persones majors de la nostra ciutat”, per la qual cosa els ha reconegut un any més que “l'entesa òptima amb cadascuna d'elles siga per a continuar treballant colze a colze per als nostres majors”.

A la signatura dels convenis ha assistit també el regidor de Gent Gran, Hilario Usó, que els ha agraït ”el treball impagable que en moltes ocasions realitzen aquest tipus d'associacions” i ha anunciat que l'Ajuntament incorporarà molt prompte una quarta associació, l'Associació dels Majors de Borriana, perquè reben la col·laboració de l'Ajuntament mitjançant la signatura d'un conveni.

La materialització des de setembre de 2018 de les dues modalitats de prestacions de la renda valenciana d'inclusió ha produït una significativa disminució de sol·licituds de les ajudes d'emergència social a Borriana, segons ha indicat la regidoria de Serveis Socials.

Així, les prestacions de la renda valenciana d'inclusió social en les seues dues modalitats en vigor beneficia ja, des de setembre de 2018, a un total 94 unitats familiars a Borriana, el que suposa un import mensual global de 61.373,52 euros que la Generalitat Valenciana està abonant a veïns i veïnes de la localitat.

Per això, l'Ajuntament de Borriana ha decidit dur a terme una retenció de crèdit de 12.000 euros sobre els 400.000 euros de la partida municipal destinada a ajudes d'emergència social, per a destinar-la al programa mixt d'ocupació i formació 'Escoles d'Ocupació Et Formem' de l'àrea de serveis socials i aderessat també a persones amb dificultats d'inserció laboral o pertanyents a col·lectius vulnerables.

Vistes les necessitats detectades i les ajudes concedides i amb la previsió de la disminució de la demanda de les ajudes d'emergència derivat de la posada en marxa de les modalitats de la renda valenciana d'inclusió, el consistori ha considerat convenient destinar part dels fons sobrants a un programa basat en perfils professionals que responen a un model de desenvolupament sostenible i millora de l'ocupabilitat de col·lectius vulnerables, en línia amb els objectius socials municipals.

En 2018 el nombre de prestacions econòmiques individuals tramitades, gestionades i concedides pels serveis socials municipals va ser un total de 630 per un import global de 260.534,29 euros, mentre que enguany, fins avui, un total de 362 per un import global de 133.463,19 euros.

No obstant això, el consistori ha puntualitzat que les ajudes d'emergència es donen a totes les persones que ho sol·liciten i compleixen els requisits i que, en cas d'esgotar el crèdit previst actual i si necessitara més per a concedir més ajudes, s'ampliaria el crèdit disponible.

Cal recordar que les prestacions econòmiques individuals són ajudes econòmiques de caràcter extraordinari destinades a pal·liar aquelles situacions en què puguen trobar-se les persones, afectades per un estat de necessitat.

Van dirigides a la unitat de convivència destinades a persones o unitats familiars per a remeiar una situació greument deteriorada, d'urgent necessitat o amb greus problemes específics que afecten la seua autonomia personal, social i econòmica, i que no poden resoldre amb recursos o mitjans econòmics propis, amb la finalitat d'aconseguir el seu normal desenvolupament humà i social.

La Renda Valenciana d'Inclusió, va entrar en vigor 2018 amb l'objectiu d'oferir una resposta digna i de justícia a les realitats de carència, de vulnerabilitat i precarietat. Es concep com un dret subjectiu que es concreta a través d'una prestació econòmica i/o un procés d'inclusió social dirigida a cobrir les necessitats bàsiques que garantisquen la qualitat de vida combatent l'exclusió i la vulnerabilitat social.

La normativa estableix quatre modalitats de renda valenciana, dues d'elles, la Renda Valenciana d'Inclusió d'Ingressos Mínims (RGIM) i la Renda Valenciana d'Inclusió d'Inclusió Social (RGIS), correspon la instrucció de l'expedient a les entitats locals. La resolució de les rendes valencianes d'inclusió, amb imports i duració, correspon a la Generalitat Valenciana.

En la modalitat de Renda Valenciana de Garantia d'Inclusió Social, l'ajuntament de Borriana ha resolt favorablement 75 sol·licituds, l'import de les quals de prestació està en funció dels ingressos disponibles de la unitat familiar i els membres d'aquesta, l'import mínim concedit ha sigut de 144 € mensuals i el màxim ha sigut de 1.089 € mensuals.

En total en concepte de RGIS la Generalitat Valenciana està abonant mensualment a unitats familiars de la localitat de Borriana 54.992,20 euros. 12 han sigut resoltes en sentit denegatori i 10 han sigut desistides.

En la modalitat de Renda Valenciana de Garantia d'Ingressos Mínims, el consistori ha tramitat un total de 33 expedients, dels quals, 19 s'han resolt en sentit favorable, amb quanties mensuals que oscil·len dels 138 € a 483 €.

Aquesta prestació no té vinculat compromís de subscripció de pla d'inclusió, per aquest motiu els imports son molt inferiors a la primera modalitat. L'import mensual que la Generalitat Valenciana està abonant a veïns de la localitat és de 6.381,32 €. Ha hagut 7 resolucions denegatòries i 7 resolucions desistides.

Safont visita l'escola d'estiu municipal

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha visitat els 375 xiquets i xiquetes del municipi que enguany participen en l'Escola d'Estiu municipal de Borriana en la XXXIV edició.

En la visita Safont ha manifestat que l'Escola d'Estiu de Borriana és “un exemple tant per la implicació dels professionals que la duen a terme, com de la confiança que els pares i mares hi depositen” i l'ha qualificada com el projecte “més rellevant per a les famílies de Borriana en aquesta època de l'any”.

Al mateix temps, ha destacat la seua contribució a la conciliació de la vida familiar i laboral de 300 famílies que amb l'arribada de les vacances escolars tenen dificultats i també ha volgut posar en valor el “prestigi” de l'Escola d'Estiu aconseguit en aquests anys perquè els seus professionals “han sabut crear espais d'inclusió on conviuen xiquets, xiquetes i adolescents del municipi, i on l'educació, la diversió, l'esport i les activitats socials i cíviques conviuen en perfecta harmonia”.

En l’Escola municipal d’Estiu que se celebra enguany en el col·legi cardenal Tarancon participen des del dia 1 fins al pròxim 31 de juliol un total de 375 xiquets i xiquetes de 3 a 16 anys, amb opció de menjador escolar, beques per a les famílies en situació d'exclusió social i activitats educatives des de les 9h i fins a les 15h durant tot el mes de juliol. A més a més, durant el mes d'agost, poden participar en un campament d'estiu de la mateixa Escola d’Estiu.

Durant el recorregut per les diferents aules del centre educatiu, les representants municipals han pogut comprovar la gran varietat d'activitats i tallers dissenyats per a cadascuna de les edats.

Eixides a la piscina, al barri antic, manualitats, jocs, esports, xarrades, educació viària o classes de repàs, són algunes de les activitats programades en aquesta iniciativa. També existeix la possibilitat de contractar servei de menjador fins a les 15h.

Entre el conjunt d'activitats que l'Escola d'Estiu desenvolupa durant el mes de juliol, cal destacar la realització d’un flashmob col·lectiu, un lipdub i un screenmob; classes d'anglès per als diferents nivells, tallers de música, competicions esportives o una olimpíada matemàtica.

AFDEM

L'Associació de Familiars de Malalts Mentals de Borriana (AFDEM) ha viscut hui una jornada més que especial amb l'acte celebrat en les dependències municipals i a través del qual els seus responsables, Cristina Vilar Chabrera i Iris García Torres, han volgut “reconèixer el treball de tanta i tanta gent i també el dels nostres usuaris i usuàries en un projecte tan especial com el que enguany hem tingut a la ciutat amb la construcció i plantada d'una falla inclusiva, i que a més ens serveix per a celebrar nostre primer any de treball a la ciutat”. Després que totes dues responsables feren un repàs a l'ardu treball que durant l'últim any ha fet possible la iniciativa de construir una falla com a “espai rehabilitador en persones amb malaltia mental crònica”, i que el tresorer de l'Associació també tinguera paraules d'agraïment per a totes les entitats i persones col·laboradores, ha sigut l'alcaldessa de Borriana qui també ha volgut “agrair el treball que en l'últim any heu fet a Borriana, i animar-vos a seguir amb ell, ja que si al principi el projecte estava pensat per a cinc persones, el fet d'haver aconseguit prop de vint usuaris i usuàries implicades en el seu desenvolupament, és la prova perfecta del bon treball d'AFDEM i de l'èxit de la seua proposta”. Al seu costat, regidors i regidores com Maribel Martínez, Maria Romero, Vicent Granel o Manel Navarro, no han volgut perdre's l'acte especial celebrat en el consistori. A continuació, era un i una usuària del programa els qui han agraït “que ens hàgeu fet partícips d'aquesta iniciativa, i que fa possible que ens oblidem de la nostra malaltia mental i treballem de forma conjunta i alegre en la consecució del projecte”. 
Arribava llavors el moment en el qual AFDEM ha volgut reconèixer i premiar la col·laboració de “tanta i tanta gent sense la qual el nostre projecte no haguera sigut possible”, com remarcava Vilar. El primer d'ells, Paco Fuentes, al costat dels diferents artistes fallers que han col·laborat i rebut el seu guardó de reconeixement, com han sigut Loren Fandos, Javi Capella, Vicente Martínez, Jose Luís Pascual (Pepi), i els qui s'han encarregat, a més, tant del disseny com la construcció dels guardons, Óscar Fuentes i Juan Poré, qui a través de Poreart ha recolzat en tot moment el projecte. Però a més, també l'alcaldessa ha rebut el guardó en reconeixement al suport de l'Ajuntament, així com els representants d'empreses com Setine, Pirotècnia Martí o Mapfre, el suport de la qual “ha sigut clau i imprescindible per a portar avant el projecte”. Finalment Quino Puig o Vicente Blasco també pujaven fins a la zona del saló de plens on s'entregaven els reconeixements, per a rebre el seu pel seu treball en la crítica de la Falla que es va plantar durant les últimes celebracions josefines. Per a acabar, Cristina Vilar també ha volgut recordar la figura del President de l'Associació de Neuropsiquiatria Espanyola i Psiquiatra de la Unitat de Salut Mental a Borriana, el Dr Mikel Munárriz, qui va ser “el guia que en cert moment de la nostra vida tots necessitem i que, amb la seua insistència, va fer possible que el meu TFM es convertira en una iniciativa com aquesta”.
Amb una foto de família en la qual persones i entitats reconegudes per AFDEM, usuaris i usuàries i responsables del projecte, es tancava un acte molt emotiu en el qual la majoria ja han anunciat que “ha de repetir-se en futures edicions de les Falles de Borriana, la qual cosa voldrà dir que tot aqueix treball de crear espais rehabilitadors i de treball conjunt i cooperatiu, continuen millorant la vida de les persones en la capital de la Plana Baixa.

Menjador Social

Les responsables del Menjador Social de Borriana, que s'encarreguen de la seua gestió des de fa dos anys, han signat hui al costat de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i el regidor de Serveis Socials, Manel Navarro, el conveni de col·laboració i ajuda entre totes dues parts, que en aquest 2019 pràcticament duplica la quantitat percebuda en exercicis anteriors. Tal com es pot comprovar en la mateixa documentació signada tant per l'Ajuntament com per la direcció del Menjador Social, la quantitat establida per a la col·laboració en la gestió i desenvolupament del servei augmenta fins als 5.000 euros, quan en anys anteriors havia quedat situada en 3.000. Ha sigut la representant del Menjador Social, Maria del Carmen Moragrega qui ha estampat la seua signatura en el conveni que suposa una millora més que substancial respecte a anys anteriors, amb l'objectiu de continuar fent possible una labor social que tan sols el Menjador Social de Borriana ofereix de forma totalment desinteressada i ateses aquelles persones que més el necessiten a nivell d'alimentació diària.
Ja l'any passat, l'Ajuntament de Borriana i la direcció del Menjador Social de la ciutat van fer una primera anàlisi després dels canvis efectuats en la direcció i gestió del servei, i en aquesta ocasió han tornat a comprovar com “la diferent i rigorosa gestió que des de fa dos anys ha canviat per complet el servei, fa que cada vegada siga més eficient i puga ajudar més gent amb necessitats bàsiques, per això era de justícia i totalment aplicable l'augment de fins a dos mil euros que enguany s'ha introduït en el nou conveni per a 2019”.