El Ayuntamiento homenajea a Antonia Fenollosa
MUral homenaje a la primera mujer licenciada en Medicina de Burriana

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, i un nodrit grup de persones han homenatjat Antonia Fenollosa Pérez, donya Manolita, amb el mural de l'Ajuntament sobre ella realitzat a la terrassa Payà per l'artista borrianenca Angi Vera, encarregat per l'Ajuntament per a posar en valor el treball de la primera dona de Borriana a llicenciar-se en Medicina, l'any 1922.

Safont, en l'acte en què també han participat familiars d'Antonia Fenollosa, ha elogiat “la seua gran professionalitat” així com el seu “serenitat, enteresa i desimboltura davant dels durs avatars de la seua vida”, i ha reivindicat la seua figura com a “referent per a tota la ciutadania i especialment per a les dones”.

En aquesta línia ha destacat la seua “importància” perquè fins a finals del segle XIX, les dones tenien prohibit anar a la universitat, no va ser fins al curs 1872-73 en què es va inscriure la primera dona en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona com a dona de ple dret. Algunes, ha recordat, com Concepción Arenal, “s'havien inscrit com a oients disfressades d'homes”.

Maria Romero en la seua intervenció ha explicat que aquest homenatge es un “acte de justícia”. emmarca en la programació d'enguany al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el fil conductor de la qual se centra en la figura de la dona en el món laboral, per a “visibilitzar les dones en aquells àmbits de la societat ocupats tradicionalment per homes”.

Així mateix, la responsable de l'àrea de la Dona ha fet breu repàs de la vida d'Antonia Fenollosa, i s'ha referit a l'estudi fet pel catedràtic de Geografia de l'IES Ribalta, Francesc Mezquita, que, segons ha assenyalat, “ens ha permés acostar-nos a la seua figura, coneguda al poble com a donya Manolita, destacada borrianenca que avui dia ens era quasi desconeguda per a la majoria de la població”.

En l'emotiu i reivindicatiu acte, també han intervingut una bisneta de donya Manolita, i amb aquesta iniciativa, ha conclòs l'alcaldessa, “es rescata de l'oblit i es queda per sempre en la memòria la figura d'una dona precursora que genera respecte i admiració perquè ha sigut un exemple a seguir amb la seua tenacitat i treball diari i trencant estereotips en una època extremadament difícil”.

A l'homenatge han assistit també una àmplia representació del govern municipal i les Reines Falleres de Borriana, Elena Pastor i Julia Pérez.