L'Ajuntament de Borriana, en col·laboració amb l'associació Cala de Borriana, celebren el pròxim dissabte 30 de novembre una festa amb motiu del Dia Internacional dels Drets Infantils.

L'associació Cala aposta per un programa de prevenció sexual infantil, subvencionat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per trencar el silenci al voltant dels abusos sexuals en la infantesa. Un taller que duen a terme en els centres educatius de tot el territori valencià i que consta de tres accions: formació al claustre, taller amb les famílies i contacontes per treballar el tema amb l'alumnat més vulnerable.

«Festa pels bons tractes a la infància» es transforma en un format obert i participatiu amb una jornada festiva al voltant dels bons tractes que s'iniciarà a les 11h del matí a la plaça de la Mercè de Borriana amb un contacontes, continuarà amb activitats familiars dirigides, la lectura del manifest i finalitzarà amb un espectacle de màgia que farà gaudir a grans i menuts.

En aquesta línia, agafant el guant de l'associació Cala, des de la Regidoria d'Igualtat, Inclusió i Diversitat de Borriana s’ha volgut iniciar un camí de col·laboració que trenque amb el silenci que envolta els abusos i que deixa indefensa la nostra infància. Així ho explicaven les representants de l'associació, Lucia Sanahuja i Isabel Casabo: "els tabús impedeixen tractar el tema i esmentar-lo. De fet, el programa se'ns quedava curt perquè no arribàvem a unir adultesa i infantesa com aconseguirem aquest dissabte". En paraules de la regidora, Maria Romero, "el silenci al voltant dels abusos impedeix tenir-los en compte com una realitat que es dona en la nostra societat i no evidenciar-los ens fa còmplices i fa que la persona que els haja patit no contemple la possibilitat de contar-ho, que queda tan ocult que ni es nomena".

Així, aquesta jornada que pretén ser familiar busca, en un llenguatge adaptat a tots, posar la problemàtica sobre la taula i conscienciar la ciutadania que davant d'un o d’una menor víctima d'abusos hi ha moltes persones adultes que l'envolten i que tenen el deure de donar-li suport.

Presentada la I Escuela Municipal de Igualdad

La regidora d'igualtat, Maria Romero, ha presentat la primera Escola Municipal d'Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, organitzada per l'Ajuntament de Borriana, en la sessió inaugural que s'ha celebrat a l'auditori Juan Varea.

Dirigida a tota la ciutadania i amb l'objectiu d'oferir una formació bàsica en aqueixa matèria, l'Escola Municipal d'Igualtat es desenvoluparà des d'octubre de 2019 a abril de 2020 i comptarà amb 14 sessions formatives i una altra de clausura en la qual es lliuraran els diplomes acreditatius.

Segons ha explicat la regidora, aquesta iniciativa dirigida a tota la ciutadania i finançada pel Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, compta amb “excel·lents docents”, especialistes en les diferents matèries previstes en la programació i amb un aprenentatge participatiu amb recursos audiovisuals.

En la seua intervenció, Maria Romero ha assenyalat la “importància” d'aquesta iniciativa “pionera en el municipi” d'incloure la perspectiva de gènere en la formació i la qualificació com a “factor impulsor de la igualtat”, ja que proporciona “sòlides bases teòriques i dota d'instruments, estratègies i eines per a actuar en igualtat des de diferents perspectives”.

Entre les matèries que es tractaran figuren les relacionades amb els principis d'igualtat, la corresponsabilitat familiar, la prevenció de la violència, i la igualtat i violència en l'àmbit jurídic.

També s'abordaran temàtiques referides als bons tractes enfront del maltractament, la gestió de les emocions, l'empoderament, la dependència emocional, les noves masculinitats i sobre la història de les dones.

A més, s'ha previst un horari accessible per a la persones que treballen, de 15h a 17h, dos hores dos dimecres al mes a l'auditori Juan Varea, i amb una metodologia àgil i flexible.

Amb l'assistència al 80 per cent del curs, les persones participants obtindran el diploma acreditatiu de la formació. A més, cada participant podrà fer un projecte d'igualtat tutoritzat per l'escola, bé per a l'associació per la qual participa, per al seu negoci o per a la seua vida.

Primera Escola Municipal de Igualdad

Dimarts que ve, 8 d'octubre, se celebrarà la sessió inaugural i de presentació de la primera Escola Municipal d'Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, organitzada per l'Ajuntament de Borriana, dirigida a tota la ciutadania i amb l’objectiu d'oferir una formació bàsica en aqueixa matèria.

L'Escola Municipal d'Igualtat es desenvoluparà des d'octubre de 2019 fins a abril de 2020 a l'auditori Juan Varea i comptarà amb 14 sessions formatives, més una sessió inaugural i de presentació, i una altra de cloenda en què es lliuraran els diplomes acreditatius.

Amb una metodologia àgil i flexible, dirigida a tota la ciutadania, l'Escola ofereix un aprenentatge participatiu amb recursos audiovisuals. A més de l'oportunitat de poder analitzar la realitat social amb una mirada igualitària i de participar en el desenvolupament d'una societat igual per a homes i dones i sense violència, reivindicar i practicar el bon tracte enfront del maltractament.

Segons ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, en aquest projecte “hem tingut molta de cura perquè resulte pràctic i interessant, amb docents de qualitat i que aporte valor a les persones que participen” i ha animat els veïns i les veïnes a inscriure's per a formar part d'aquesta iniciativa.

La regidora ha indicat que dins del Pla d'Igualtat Institucional es plantejava com a acció oportuna, precisament, oferir formació en igualtat al personal del Consistori i amb aquesta Escola, ha assegurat, “a més de donar la possibilitat a tota la ciutadania de formar-se en igualtat i construir xarxa, podem cobrir l'objectiu i que el personal municipal també participe, la qual cosa permetrà que en el nostre dia a dia en el treball al servei de la ciutadania tinguem una mirada més oberta”.

Cal destacar que cada participant podrà fer un projecte d'igualtat tutoritzat per l'escola, bé per a l'associació per la qual participa, per al seu negoci o per a la seua vida i es concediran diplomes de participació.

Les Inscripcions es fan al correu igualtat@burriana.és i per a més informació al telèfon 691 674 229.

Auntamiento y campanario iluminados de color violeta contra la violencia de género

La façana de l'Ajuntament i el campanar lluïen anit contra la violència masclista, sumant-se d'aquesta manera simbòlica a la iniciativa de les plataformes feministes de tot el país.

La nit va ser violeta en el municipi i es va il·luminar amb la col•laboració de Ferrovial, empresa que no ha volgut deixar d'aportar el seu granet d'arena en aquesta convocatòria que sorgeix com a resposta a l'estiu tan sagnant que hem tingut i que encara contínua, com així ho proven les 4 dones assassinades aquesta mateixa setmana.

Burriana se suma a la Nit Violeta contra la violencia machista

La façana de l'Ajuntament de Borriana i el campanar, ‘El Templat’, s'il·luminaran de color violeta la nit de demà divendres 20S contra la violència masclista, i se sumarà així a la iniciativa de les plataformes feministes de tot el país, segons ha confirmat la regidora d'Igualtat, Maria Romero.

La nit serà violeta en el municipi i s'il·luminarà amb la col·laboració de Ferrovial, empresa que no ha volgut deixar d'aportar el seu granet d'arena en aquesta convocatòria que sorgeix com a resposta “a l'estiu tan sagnant que hem tingut i que encara contínua, com així ho proven les 4 dones assassinades aquesta mateixa setmana”, ha lamentat .

Amb aquest acte simbòlic, ha aclarit, el municipi s'adhereix a l'emergència feminista per a sensibilitzar la societat, demanar justícia i denunciar que quant a la violència de gènere, “no estem davant d’una alerta sinó davant d’una emergència, un problema de tal magnitud que requereix una solució urgent”.

La majoria dels partits polítics amb representació en el consistori, PSPV-PSOE, PP, Compromís i Ciutadans, tots excepte VOX, han recolzat aquesta acció reivindicativa de la llum violeta, “tot un símbol de la lluita contra el masclisme, contra la por, una lluita de sororitat dels feminismes”, ha assenyalat la regidora.

En aquesta línia, Maria Romero ha fet una crida als veïns i veïnes per tal que se sumen a la concentració que tindrà lloc demà 20 de setembre a les 20h a la plaça Major de Castelló, i ha animat les persones participants a acudir amb llums violetes “en memòria de les víctimes de la violència masclista i per a mostrar la nostra repulsa i el nostre rebuig més ferm”.

 Així, el 20S la nit serà violeta, amb una concentració nocturna que serà secundada per nombrosos col·lectius socials i en la qual s'espera una gran participació de la ciutadania.

 Cal recordar que en el que va d’any 42 dones han sigut assassinades a mans de les seues parelles o exparelles, 1.017 si ens remuntem a 2003, i 32 menors han perdut la seua mare. A més, tres menors d'edat han sigut assassinats en 2019, víctimes de la violència de gènere exercida contra les seues mares, segons l'últim balanç del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat.

Campaña contra el sexismo en las fiestas  de la Misericordia 2019

L'Ajuntament ha llançat novament una campanya de prevenció d'agressions i assetjament sexual que amb el lema #defestanodecaça (i #defiestanodecaza), pretén anar un pas endavant en la lluita contra la violència de gènere i afavorir que les festes de la Misericòrdia siguen un espai en què homes i dones tinguen llibertat per a gaudir per igual, segons ha explicat la regidora d'Igualtat Maria Romero.

En la presentació de la campanya la regidora ha destacat que ja són un total de 90 penyes les que han signat la declaració responsable per la qual es comprometen a vetlar per la difusió de la campanya en els seus casals i les activitats que desenvolupen.

Cal recordar que les penyes o agrupacions d'amics i amigues poden adherir-se a la campanya mitjançant una declaració i compromís responsable que implica “declarar el local de reunió un espai lliure de violència sexista, exhibir la imatge de la campanya en el local, però també donar-li difusió en xarxes socials”, ha subratllat Maria Romero.

La campanya manté la imatge que va crear la Regidoria en falles, però adaptada al context de Misericòrdia i compta amb la participació de la Policia Local i establiments d'oci de la localitat.

Com a novetat enguany, la campanya impulsada per la Regidoria d'Igualtat en col·laboració amb la de Festes, busca la complicitat de les penyes o agrupacions d'amics i amigues i els implica perquè designen una persona que actue d'enllaç entre l'Administració i la penya, la missió de la qual serà “col·laborar en la campanya, fer seguiment, donar suport a aquelles persones que ho puguen necessitar i participar en un taller formatiu en la matèria”, ha exposat la regidora.

Les persones que vulguen participar com a col·laboradores de la campanya comptaran amb un taller formatiu específic que es realitzarà dimarts que ve, 3 de setembre a les 18h, en la sala de plens, impartit pel doctor en filosofia i professor de Secundària a la IES Benigasló, Juan Carlos Castelló, que s'ha especialitzat en la investigació sobre la violència sexista i l'educació contra aquesta situació, a més de ser pioner a impartir una matèria única en el sistema educatiu obligatori anomenada 'violència de gènere' dins d'un projecte interdisciplinari.

Aquesta formació, ha assegurat Maria Romero, pretén ser “molt pràctica” i té l'objectiu de “visibilitzar la violència que pateixen les dones en els entorns d'oci i fer saber com actuar enfront d'una agressió, així com dotar els col·lectius d'eines per a evitar que es produïsquen”.

A les persones que participen en aquesta formació se'ls lliurarà una identificació com a persona col·laboradora de la campanya per a “visibilitzar-les de manera que qualsevol persona puga sol·licitar-los la seua col·laboració”, ha precisat.

Punt Violeta itinerant

D'altra banda, el Consistori també ha previst la instal·lació d'un Punt Violeta durant la celebració de les festes patronals que serà itinerant. El primer cap de setmana estarà situat en l'encreuament entre el carrer la Tanda i la Mercè, el divendres 14 en la festa de les Paelles i el dissabte 15 en el Casal del Vi.

L'atenció en el punt violeta es realitzarà en horari de 18h de la vesprada a 03h de la matinada. El Punt, que estarà gestionat per Creu Roja en coordinació amb la Policia Local i la Guàrdia Civil, comptarà amb dos professionals expertes en violència de gènere, una en psicologia i una altra en integració social, així com voluntariat format.

Sobre aquest tema, la regidora d'Igualtat ha assenyalat que l'objectiu principal del Punt Violeta és, a més d'oferir suport i atenció en el cas d'una agressió, “sensibilitzar la ciutadania i prevenir que es produïsquen situacions de violència masclista en les festes”.

Com en altres ocasions, la campanya #defestanodecaça compta amb la cartelleria pertinent i el suport a través de la megafonia del recinte taurí. També s'ha exigit l'adhesió a la campanya de les orquestres contractades per a difondre-la a través dels mitjans de què disposen.

Minuto de silencio por el último asesinato machista en la Comunitat Valenciana

Una representació municipal encapçalada per la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, s'ha sumat avui al minut de silenci que s'ha guardat a les portes de nombrosos consistoris del territori valencià per a condemnar un nou assassinat masclista d'una dona a mans de la seua parella en la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una dona de 57 anys que va ser assassinada pel seu marit a Calp diumenge passat, tots dos de nacionalitat belga.

Dia de l'orgull 2019

Per quart any consecutiu, l'Ajuntament de Borriana, a través de les regidories d'Igualtat i Cultura ha portat avant una programació especial en commemoració del Dia de l'Orgull i sota el títol “Celebrant la Diversitat”. Tota l'activitat s'ha tancat amb l'acte oficial de lectura d'una Declaració Institucional i la hissada de la bandera Arc de Sant Martí que representa al col·lectiu LGTBI+ en el mateix balcó de l'Ajuntament. Ha sigut la regidora d'Igualtat María Romero qui ha iniciat la lectura de la primera part de la Declaració Institucional en la qual ha recordat “es feia necessari al nostre Ajuntament, el reconeixement a tots aquells sectors vinculats a les lluites socials, per ser els i les màximes responsables del fet que, ara mateix, existisquen certs drets reconeguts en les persones LGTBI+.” A continuació, l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont també ha volgut sumar-se a l'acte i ha llegit part d'aqueixa Declaració Institucional on es deixaven clares les accions que s'han de promoure per a aconseguir arribar a la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI. Finalment, una vegada s'ha llegit el manifest, Pineo-Creu Roja Juventut de la Assamblea local de Borriana, ha elaborat una exposició que va ser una proposta del col·lectiu donada suport per la Regidoria d'Igualtat. Així, l'objectiu a més de donar veu a les iniciatives juvenils és fer visibles a persones que han contribuït a l'assoliment dels drets per part del col·lectiu LGTBI com: Fernando Lumbreras, Mapi León o Harvey Milk. Encara que no s'ha arribat a temps d'incloure l'exposició dins de la programació de “Celebrant la diversitat”, hui s'ha pogut gaudir de la mateixa en la Plaça de l'Ajuntament on els joves de Pineo han fet una explicació als membres de la corporació i ciutadania que han volgut participar. A les 14.00 hores de la vesprada, l'exposició ha passat a la Casa de la Cultura on es podrà visitar en l'accés a la Biblioteca Municipal i s'oferirà als centres educatius de la ciutat per a treballar-los a les aules durant el pròxim curs. Així doncs, es tanca una nova edició de “Celebrant la Diversitat” que enguany ha comptat amb la projecció de la pel·lícula “Carmen i Lola” en el Teatre Payà, la presentació del llibre “La doble transició” a càrrec de Raúl Solís en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana, així com un Contacontes sobre la diversitat familiar, sexual i d'identitat de gènere. Cal destacar que en tots els actes programats enguany s'han repartit uns tatuatges amb l'arc de Sant Martí per a visibilitzar el col·lectiu LGTBI.