Vuelve el ?Clud de lectura feminista? im`pulsado por el Ayuntamiento de Borriana

 

 • Una iniciativa oberta a tota la ciutadania amb l'objectiu de crear un espai on poder reflexionar sobre temes d'igualtat

 • Per a demà dimarts a les 19 hores s'han triat els dos primers capítols del llibre Una habitació pròpia de Virgínia Woolf

 • Les inscripcions per a participar es poden sol·licitar tant a la Biblioteca, com al correu electrònic igualdad@burriana.es o al telèfon 691 674 229

 

L'Ajuntament de Borriana, reprèn aquest dimarts el ‘Club de lectura feminista’, que va començar online al maig, però que ara es realitzarà de manera presencial en el Centre Municipal de Cultura la Mercè, amb totes les mesures preventives sanitàries en vigor. No obstant això, si la situació sanitària així ho aconsella, hi ha la possibilitat de tornar a fer-ho online.

La iniciativa està oberta a tota la ciutadania, amb l'objectiu de llegir, difondre i crear un espai en què poder dialogar i intercanviar opinions entre amics i amigues sobre diferents temes. Cada mes es tria un llibre de la biblioteca municipal per a llegir i s'organitzen els col·loquis en relació a la lectura.

Les reunions del club de lectura es realitzaran cada últim dimarts de mes, primer al jardí arqueològic de la Casa de la Cultura i quan faça més fred a l'aula 108 de les instal·lacions. Per a demà, a les 19 hores, s'han triat els dos primers capítols del llibre Una habitació pròpia de Virgínia Woolf.

Es tracta d'una iniciativa de l'àrea d'Igualtat del consistori i de la Biblioteca Municipal amb la finalitat de “fomentar la lectura i crear un espai compartit en què reflexionar sobre temes en matèria d'igualtat”, ha manifestat la regidora d'Igualtat, Maria Romero.

El club de lectura és gratuït i les inscripcions per a participar-hi es poden sol·licitar tant a la Biblioteca, com al correu electrònic igualdad@burriana.es o al telèfon: 691674229.

La regidora d'Igualtat ha animat la ciutadania a participar en aquesta activitat, "si t'agrada llegir i veure pel·lícules, si vols conèixer gent, reflexionar sobre temes en matèria d'igualtat i passar-t’ho bé, uneix-te al Club de lectura feminista”, perquè en aquest espai “descobrirem novel·les, poesies, assajos, articles d'opinió, etc. que ens permeten indagar en la consciència col·lectiva per una ciutadania en igualtat”.

La nostra idea –ha precisat Romero– no és tant que es faça una anàlisi exhaustiva del llibre llegit, sinó poder reflexionar sobre temes d'igualtat i que, encara que no s'hagen llegit el llibre, puguen aportar les seues experiències o simplement exposar les seues opinions sobre el tema que tractem”.

En aquesta línia, ha assenyalat que es tracta, “d'una banda, d'aprendre amb la lectura personal d'aquests textos i materials, però, també, que la nostra impressió inicial siga complementada amb les aportacions de les altres persones. En definitiva, “crear un espai compartit en què el feminisme puga enriquir les nostres vides”.

Aquesta activitat, ha conclòs la regidora de l'àrea, està emmarcada en una sèrie d'accions impulsades per la regidoria d'Igualtat per a aplicar la transversalitat i la perspectiva de gènere en les polítiques culturals municipals, “i donar així compliment a l'objectiu de l'Agència d'Igualtat de Borriana, de visibilitzar el paper de les dones i promoure’n la participació activa en l'àmbit de la cultura”.

Campaña municipal para el 25N de 2020
 • La regidoria d'Igualtat proposa enguany a la ciutadania “teixir fils” per a visibilitzar la seua lluita contra la violència de gènere

 • Una aposta artística per la implicació comunitària per a lluitar contra la xacra social

La regidora d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, Maria Romero, al costat de l'agent d'igualtat, Lourdes Burdeus, ha presentat la campanya de prevenció comunitària que cada any es gesta des del departament en l’Ajuntament de Borriana, amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Una campanya que novament girarà al voltant d'un projecte artístic amb l'objectiu de promoure la prevenció de la violència de gènere, utilitzant l'art com a eina i la participació grupal comunitària.

Aquesta xacra social”, tal com ha assenyalat la regidora, ha d'abordar-se “des d'una perspectiva molt àmplia i l'art ens ho permet, tractar el tema de la manera més adequada segons la persona que el treballa”. A més, ha explicat, que portar endavant “un projecte de creació artística que implica tantíssima gent en un projecte final comú, crea xarxa i sentiment de comunitat, la base necessària per a la prevenció”.

Enguany el projecte #FilsperlaIgualtat el desenvolupen el col·lectiu Miss Maloya, tres dones borrianenques que utilitzen l'art i l'artesania per a desenvolupar projectes solidaris i col·laboratius. La proposta, ha destacat Maria Romero, “parteix d'una idea original de treballar la importància de la xarxa comunitària”, i també de la repercussió de “fer una xarxa, teixir, una activitat en si mateixa revolucionaria quant a trencar estereotips”.

En definitiva, enguany el projecte, com en anteriors edicions, compta amb la col·laboració de tots els centres educatius de la ciutat, entitats socials, diverses associacions i tota la ciutadania que estiga disposada a participar, amb l'objectiu, segons la regidora d'Igualtat, de “crear una xarxa de persones que creuen en la igualtat i els bons tractes com a forma de relació”.

Per això, #FilsperlaIgualtat es difondrà en les xarxes socials amb tutorials i explicacions perquè puguen arribar a tots i poder participar en el concepte artístic i simbòlic de teixir, entrellaçar fils o fibres, mecànicament o a mà, per a formar un teixit o fer un objecte determinat. Un treball comunitari que s'escenificarà i es visibilitzarà en un disseny artístic, decorant amb les tires de llana teixides de la unió del treball de tots, la part baixa i més llisa de les palmeres d'una de les avingudes més transitades de la ciutat: l'avinguda Cardenal Tarancon.

Enguany, a més, s'ha implicat en el projecte les escoletes infantils de la ciutat per a començar la prevenció en una de les etapes més importants de la vida com és l'edat primerenca de 0-3 anys. Donades les circumstàncies especials ocasionades per la pandèmia del coronavirus, enguany no podrà haver-hi una trobada multitudinària com en anys anteriors però això no impedeix que cada grup participant puga col·laborar en el projecte.

Així, cada entitat podrà decorar un arbre amb allò que hagen teixit després de fer un taller de prevenció de violència de gènere que té com a objectiu “fer-nos conscients de la necessitat de fer xarxa i relacionar-nos des dels bons tractes”, ha assegurat la regidora de l'àrea. També aquest és l'objectiu de l'obra «Portes Endins» de Marta Enguix i el Projecte Caravanna, que des de la regidoria han oferit per als escolars de 4t d'ESO del municipi.

La regidora ha animat la ciutadania a participar en la iniciativa que suposa, a més, “una eina potent de compartir els espais i d'identificació col·lectiva” i, també, una manera de visibilitzar “el potencial i talent artístic que existeix a Borriana”.

Des de l'any 2016, la regidoria d'Igualtat ha dut a terme diferents projectes que han donat veu al dia 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

Maria Romero, en la seua intervenció, s'ha referit a les estadístiques que reflecteix el butlletí Estadístic que publica la secretaria d'Estat per la Igualtat i contra la violència de gènere del Ministeri d'Igualtat i ha destacat que el passat més d'agost, assenyalava Castelló com la província que havia experimentat un major increment en termes relatius de telefonades al 016, amb 584,3 trucades per milió de dones majors de 15 anys.

El Ayuntamiento forma a asociaciones en igualdad e inclusión

 

 • El curs s'emmarca dins del conveni anual de la Fundació Isonomia i l'Ajuntament de Borriana
 • Nou associacions locals formades i orientades cap a una comunicació inclusiva

Un total de 16 persones de nou associacions locals han rebut formació i orientacions sobre la manera més adequada de fer les comunicacions de la seua entitat de manera inclusiva, és a dir, dirigint-se a tota la població i fugint, tant en la imatge com en els escrits, dels estereotips sexistes i excloents cap a les minories.

El curs oferit per la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló, en col·laboració amb la Regidoria d'Igualtat, Inclusió i Diversitat de l'Ajuntament de Borriana s'emmarca dins del conveni anual que l'entitat té subscrit amb el consistori.

La formació, de vuit hores de durada, ha tingut una part teòrica inicial a través de l’aula virtual per a aportar els coneixements fonamentals, i una part pràctica presencial en què les diferents entitats han pogut aportar exemples de documents, cartells o altres elements de difusió que utilitzen en la seua entitat per a revisar l'ús que feien del llenguatge, i tractar sempre de millorar-lo.

En el curs gratuït han participat persones associades de les entitats Futnet Borriana, Club de Futbol Sorinthule Football, AFDEM, Associació de Veïns del Grau de Borriana, Fundació Diagrama, Centre Juvenil Salesià Porta Oberta, AMPA Cardenal Tarancon, AMPA Jaume I i Grup Scout Borriana.

Aquesta acció respon, segons ha explicat la regidora de l'àrea, Maria Romero, a un dels objectius de la regidoria d'Igualtat de “formar ciutadania compromesa amb la igualtat per a encaminar la ciutat cap a una Borriana més inclusiva”.

Així els ho va fer saber Maria Romero en la sessió presencial que va tenir lloc en el Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana, seguint totes les mesures de separació i higiene recomanades, i on va manifestar que la participació en aquesta formació és “un bon símptoma sobre el món associatiu de Borriana i la seua implicació en la lluita per la igualtat i la millora constant”.

Per la qual cosa, va agrair “el doble esforç de formar-se i, alhora, fer el curs en els temps tan complexos que corren”. Finalment, va convidar els assistents a seguir amb aqueixa implicació, sobretot, de cara a la redacció del Pla d'Igualtat Municipal i el Pla d'Inclusió que es troben actualment en període d'adjudicació.

L'ajuntament de Borriana s'ha sumat a la convocatòria, avui a les 12h, d'un minut de silenci a la porta de la casa consistorial, com a mostra de repulsa i condemna per l'últim assassinat masclista, el cinqué d’enguany a la Comunitat Valenciana, després de confirmar-se la mort d'una dona de 26 anys a València per violència de gènere.

L'ajuntament de Borriana s'ha sumat a la convocatòria avui a les 12.00 hores, d'un minut de silenci a la porta del Consistori, com a mostra de repulsa i condemna de l'últim assassinat masclista en la Comunitat Valenciana, després de confirmar-se la mort a València de Yessica Daniela G., per violència de gènere.

 

 • La cursa passa a ser un moviment en xarxes socials per a donar visibilitat a la lluita contra el càncer i la solidaritat en la ciutat

 La V Cursa de la Dona de Borriana, que va ser programada per a commemorar el Dia Internacional de la Dona 2020, torna a ser una possibilitat, gràcies a la faena conjunta de la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana i la Fundació Le Cadó, amb la col·laboració del Servei Municipal d'Esports (SME).


Després de la suspensió arran de l'estat d'alarma del 14 de març passat, i atès que el seu principal objectiu és visualitzar la lluita contra el càncer de mama, donar sonoritat a la causa i recaptar fons per a la seua investigació contínua, l'organització ha decidit llançar un nou format online que compleix amb les condicions de seguretat sanitària necessàries. Les persones que vulguen participar podran fer-ho de forma individual i fent l'esport que més els agrade.


Les inscripcions es formalitzen amb un donatiu de 7 euros que seran destinats íntegrament al finançament de la investigació del càncer de mama en dones joves menors de 35 anys. Aquest estudi està dirigit per la doctora Maite Martínez, investigadora del FIS Miquel Servet & quot, Servei d'Oncologia Mèdica i Hematologia de la Fundació d'Investigació de l'Hospital Clínic de València i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA.


Per a unir-se a la iniciativa, les persones que ja es van unir en el seu dia, només hauran de fer-se una foto amb la samarreta commemorativa de la V Cursa que es va regalar en fer el donatiu i pujar-la a les seues xarxes socials amb l'etiqueta #BurrianaSolidaria abans del 7 d'agost. Les persones que no van arribar a inscriure’s abans del confinament, podran fer-ho bé a través de la pàgina web de la Fundació Le Cadó (fundaciocancerdemama.org) o de manera presencial, tot respectant les mesures higièniques pertinents, en

 • Bambalina Boulevard (Av. Jaime Chicharro, 81, 12530 Borriana).
 • La piscina municipal (només si ha d'acudir per fer altres gestions o amb cita prèvia).


Part de la corporació de l'Ajuntament de Borriana ha volgut donar suport a la nova iniciativa fent-se una fotografia grupal amb la qual s’obrirà el fil en les xarxes socials i animar així a la ciutadania i als comerços locals a participar-hi, els quals, en cas de voler prestar-se voluntaris per a ser punt d'inscripció de la Cursa, poden fer-ho contactant al correu rrpp@flordevida.org.


Amb totes les imatges rebudes es construirà un gran mural que represente el suport que anualment els veïns de Borriana i la rodalia, dona a la lluita contra el càncer de mama, i publicarà, al mateix temps, la recaptació obtinguda.


La regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, ha volgut agrair a la Fundació Le Cadó la il·lusió mostrada en replantejar aquest nou projecte que planta cara a la situació. Alhora, també ha donat l'enhorabona al dissenyador de la imatge d'aquesta edició de la Cursa, Jacobo Ventura, de Col·leccions Alexandra.


A més, Maria Romero ha posat de manifest la col·laboració de les entitats i empreses locals que com sempre mostren el seu suport a la Cursa de la Dona de Borriana: Federació de Comerç, Associació Veïns del Port, Frescament, Clínica Granell, Rosquilletas Fines, Caixa Rural, Grupoom, Gufresco, Taula Gourmet, Videca, Sanycces i Col·lecció Alexandra.

Borriana celebra el Día Internacional del Orgullo LGTBI+
 • Com a suport explícit a les demandes i necessitats de la població LGTBI+

 • L'Ajuntament també ha presentat avui a les entitats i als el públic professional el Servei Orienta de la província de Castelló

Amb la lectura del manifest a favor de la defensa de les necessitats de la població LGBTI+, l'Ajuntament de Borriana ha posat fi a la programació «Celebrant la diversitat», organitzada per la regidoria d'Igualtat al voltant de la celebració pel Dia Internacional de l'Orgull LGTBI 2020, sota el lema «L'amor és amor» per "reivindicar una educació plural que atenga la diversitat.

La lectura del manifest ha estat presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i ha reunit a la plaça Major tant a representants de la corporació municipal, com a representants de diferents entitats, associacions, centres educatius, Casa d'acollida, professionals de sector i diferents càrrecs de la Policia Local i la Guàrdia Civil.

El text ha posat de manifest el compromís ple del consistori per a la posada en marxa de mesures que limiten aquesta distinció social, i la denúncia contra l'homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia.

Segons ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, les diferents activitats que han format part de la programació han tingut com a principal objectiu reivindicar la defensa dels drets LGTBI+ des del respecte, "continuem reclamant la necessitat que totes les persones puguen accedir a la plena ciutadania sense excloure ningú".

Com a mostra pública i visible del suport permanent als drets de l’LGTBI, l'Ajuntament ha identificat diferents espais municipals visibles amb els colors de la bandera arc iris al voltant de la data del 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, comprometent-se a posar en marxa mesures que promoguen el respecte i l'eradicació de la pressió social, especialment de caràcter educatiu, amb la utilització de les iniciatives culturals i festives de manera transversal.

Maria Romero ha destacat que el consistori "inclourà les mesures i accions oportunes en el proper Pla d'Igualtat Municipal", a més a més, continuarà organitzant les jornades «Celebrant la Diversitat» per a "reivindicar una educació plural que atenga la diversitat com a requisit per crear un espai educatiu en què imperen els valors democràtics i de tolerància, on s'incloga la defensa de la diversitat familiar i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació que puguen patir les famílies homoparentals i homomarentales, tant simbòlicament com materialment "

Així mateix, ha destacat l’aposta de l'Ajuntament per fomentar la formació en la coeducació i els Plans coeducatius entre els centres escolars del municipi, fomentar de manera activa l'associacionisme LGTBI+ provincial, i promoure, especialment entre la joventut, l'associacionisme local, així com atendre les seves demandes i propostes de forma real i activa.

En el manifest també es demana al Govern d'Espanya l'aprovació d'una Llei d'Igualtat LGTBI que aborde tota la problemàtica des d'una perspectiva holística, sanitària, educativa, laboral, així com la despatologització de les identitats trans i intersexuals, sense que els drets sexuals i sanitaris d'aquestes persones es vegen perjudicats.

Servei Orienta

D'altra banda, part de l'equip de professionals que conformen el Servei Orienta de la Generalitat Valenciana han presentat tant el seu catàleg de serveis com la feina que desenvolupen. També han oferit assessorament davant les preguntes de el públic assistent, entre els quals hi havia representants dels cossos i forces de seguretat, centres socials del municipi, persones de l'àmbit educatiu i de diferents departaments municipals.

Cal recordar que Orienta és una oficina pública que té l'objectiu de canalitzar l'atenció al col·lectiu LGTBI i l'assessorament professional en tots els drets que els reconeix la Llei 23/2018 d'Igualtat de les persones LGTBI. Orienta té la seu a les tres capitals de la Comunitat Valenciana i està integrada per professionals de Treball Social, Psicologia, Advocacia i Intervenció Social.

 

 • Lectura de el manifest i presentació del servei Orienta

La programació "Celebrant la Diversitat", que va començar la setmana passada, ha arribat al seu equador i contínua amb més força cap al dia de l'Orgull, el proper 28 de juny.


La setmana passada, el centre de Cultura la Mercè de Borriana va obrir les portes amb l'exposició de deu panells informatius preparats per Pineo, de la Creu Roja Joventut. També va tindre lloc la projecció, i posterior tertúlia, del reportatge "Violeta: la revolució lesbiana", així com la presentació del llibre de Laia Pitarch Les Invisibles: una aproximació des de les ciències socials.


En els tres actes, celebrats seguint totes les mesures de seguretat al Centre de Cultura de Borriana, ha estat protagonista la reivindicació dels drets LGTBI que ha fet passos de gegant en aquests últims anys.


El públic assistent, tant a la projecció i a la tertúlia com a la presentació del llibre, va coincidir a afirmar la necessitat de fer front al lema de la campanya proposada per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana "Amor és amor", per a fer front als debats que giren a l’entorn de la comunitat LGTBI.


Maria Romero, regidora d'Igualtat ha afegit: "Així, s'ha reivindicat que la defensa dels drets LGTBI+ pretén, des del respecte, que totes les persones puguen accedir a la plena ciutadania sense excloure ningú. També s'ha evidenciat que encara queda molt de camí per recórrer a diferents nivells. Per aquest motiu, continuem reclamant la necessitat d'una llei estatal que protegisca aquest dret per a la plena ciutadania. En definitiva, un camí per recórrer, tot i que la Llei Valenciana siga la més avançada de tot l'Estat, i encara que no siguen coneguts per la ciutadania tots els drets que aquesta llei reconeix".


Aquesta vesprada tindrà lloc, a les 19h al jardí de Centre de Cultura la Mercè, la presentació de l'Oficina Orienta, una oficina pública que tindrà la seu a les tres capitals de la Comunitat Valenciana, i que estarà integrada per professionals de Treball Social, Psicologia, Advocacia i Intervenció Social per poder atendre de manera transversal els temes LGTBI +.


Finalment, demà a les 12h a les portes de l'Ajuntament de Borriana continuarà la programació amb la lectura del manifest LGTBI, extret de l'acord plenari de el 4 de juny, i a les 12.30h Orienta tornarà a fer la seua presentació per a les entitats i públic professional.