Minuto de silencio por el último asesinato machista en la Comunitat Valenciana

Una representació municipal encapçalada per la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, s'ha sumat avui al minut de silenci que s'ha guardat a les portes de nombrosos consistoris del territori valencià per a condemnar un nou assassinat masclista d'una dona a mans de la seua parella en la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una dona de 57 anys que va ser assassinada pel seu marit a Calp diumenge passat, tots dos de nacionalitat belga.

Dia de l'orgull 2019

Per quart any consecutiu, l'Ajuntament de Borriana, a través de les regidories d'Igualtat i Cultura ha portat avant una programació especial en commemoració del Dia de l'Orgull i sota el títol “Celebrant la Diversitat”. Tota l'activitat s'ha tancat amb l'acte oficial de lectura d'una Declaració Institucional i la hissada de la bandera Arc de Sant Martí que representa al col·lectiu LGTBI+ en el mateix balcó de l'Ajuntament. Ha sigut la regidora d'Igualtat María Romero qui ha iniciat la lectura de la primera part de la Declaració Institucional en la qual ha recordat “es feia necessari al nostre Ajuntament, el reconeixement a tots aquells sectors vinculats a les lluites socials, per ser els i les màximes responsables del fet que, ara mateix, existisquen certs drets reconeguts en les persones LGTBI+.” A continuació, l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont també ha volgut sumar-se a l'acte i ha llegit part d'aqueixa Declaració Institucional on es deixaven clares les accions que s'han de promoure per a aconseguir arribar a la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI. Finalment, una vegada s'ha llegit el manifest, Pineo-Creu Roja Juventut de la Assamblea local de Borriana, ha elaborat una exposició que va ser una proposta del col·lectiu donada suport per la Regidoria d'Igualtat. Així, l'objectiu a més de donar veu a les iniciatives juvenils és fer visibles a persones que han contribuït a l'assoliment dels drets per part del col·lectiu LGTBI com: Fernando Lumbreras, Mapi León o Harvey Milk. Encara que no s'ha arribat a temps d'incloure l'exposició dins de la programació de “Celebrant la diversitat”, hui s'ha pogut gaudir de la mateixa en la Plaça de l'Ajuntament on els joves de Pineo han fet una explicació als membres de la corporació i ciutadania que han volgut participar. A les 14.00 hores de la vesprada, l'exposició ha passat a la Casa de la Cultura on es podrà visitar en l'accés a la Biblioteca Municipal i s'oferirà als centres educatius de la ciutat per a treballar-los a les aules durant el pròxim curs. Així doncs, es tanca una nova edició de “Celebrant la Diversitat” que enguany ha comptat amb la projecció de la pel·lícula “Carmen i Lola” en el Teatre Payà, la presentació del llibre “La doble transició” a càrrec de Raúl Solís en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana, així com un Contacontes sobre la diversitat familiar, sexual i d'identitat de gènere. Cal destacar que en tots els actes programats enguany s'han repartit uns tatuatges amb l'arc de Sant Martí per a visibilitzar el col·lectiu LGTBI.

presentació "La doble transición"

Dijous passat a la sala de plenaris de l'Ajuntament de Borriana es va presentar el llibre del periodista andalús Raúl Solís Galván “La doble transición”. L'autor ha volgut acostar-nos a les vides de huit dones que als pocs mesos de la mort del franquisme es van atrevir a fer una segon transició: la dels seus cossos.
L'autor es va llicenciar en periodisme per la universitat de Sevilla, ha col·laborat en la publicació política paral·lel 36, Eldiario.es/andalucia i The Huffington Taula. Ara treballa en el mitjà digital lavozdelsur.
Les dones de les quals ens parla: Salvaora, Silvia, Myriam, Petroli, Soraya, Mar, Manolita i María José van patir pallisses, ostracisme, exclusió i fins i tot presó, i encara hui dia continuen portant vides al marge, simplement perquè un dia van decidir que el cos que les envoltava no era el que volien.
Raúl Solís ha parlat que no ho va tindre fàcil per a poder guanyar-se la confiança de les dones biografiades, ja que “els records eren massa dolorosos com per a tornar-los a verbalitzar”.
També va insistir en el fet que el col·lectiu hauria de conéixer el treball i esforç d'aquestes primeres pioneres, que van obrir moltes portes per les quals han entrat els drets de totes les persones LGTBI.
Una vegada acabada la presentació, l'autor va contestar les preguntes i va signar els exemplars dels i les assistents que van anar a descobrir “La doble transición”.

libro La doble transición

Hui dijous dia 20 de juny a les 19.00 hores tindrà lloc la presentació del llibre «La doble transiación» per part del seu autor Raúl Solís a la Sala de Plenaris de l'Ajuntament de Borriana.
«Vagues, delinqüents, vicioses, perilloses socials, malament exemple per a la infància», aquests i altres qualificatius s'han vingut emprant des que el món és món per a definir a totes aquelles persones que tenien una forma de sentir i de voler diferent a la socialment establida i acceptada.
Traspassar certes fronteres, no solament era un acte de valentia, era tota una temeritat i la garantia de patir l'exclusió social, d'entrar a la presó, o d'ambdues.
Aquest llibre que està prologat per Mònica Oltra recull la vida de huit dones: Salvaora, Silvia, Myriam, Petroli, Soraya, Mar, Manolita i María José. Dones que es van atrevir a subvertir tots els tractats morals i religiosos d'una Espanya encara endarrerida, parlem de la transició. Així doncs, elles van ser capaços de dur a terme un projecte vital propi i a qui el moviment LGTBI agraeix part dels avanços aconseguits.
Van penar en presons, van patir tortures, van ser investigades per la policia política del franquisme i van ser insultades pels carrers per persones del carrer que no podien entendre la flexibilitat del binarisme sexual i la readaptació dels gèneres segons l'opció de cada persona.
L'entrada a aquesta activitat serà gratuïta fins a completar l'aforament i a més es repartiran als i les assistents uns tatuatges per a donar visibilitat a la dignitat del col·lectiu LGTBI.

diversitat a borriana

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai o simplement Orgull Gai (en anglés, Gay Pride), és una sèrie d’actes que cada any els col·lectius LGBTI celebren de forma pública a fi d’instar la tolerància i la igualtat de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals. Aquesta festa es realitza el dia 28 de juny, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EUA) de 1969, que marquen l’inici del moviment d’alliberament homosexual.

La noció bàsica de l’orgull LGBTI consisteix que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, siga quin siga el seu sexe, orientació sexual o identitat sexual i/o afectiva. El terme escollit (orgull) té probablement més sentit, des d’un punt de vista filològic, en anglès que en espanyol. En efecte, la idea que sembla transmetre aquest concepte és més aviat la d’una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seua conducta ni orientació sexual. En tal sentit, la traducció més correcta hauria de ser dignitat LGBTI.

Les regidories de Cultura i Igualtat han programat un total de quatre actes que inclouen una projecció d'una pel·lícula, una presentació d'un llibre, un contacontes i la lectura d'un manifest institucional.

El primer dels actes tindrà lloc al Teatre Payà el dimecres dia 19 de juny a les 19 h amb la projecció de la pel·lícula d'Arantxa Echeverría Carmen y Lola. Elles, són dues xiques gitanes que viuen als afores de Madrid. Carmen (Rosy Rodríguez) està destinada a casar-se i tindre fills, sense que d’ella s’espere res més. Un dia coneix a Lola (Zaira Romero), una gitana fora del comú que somnia anar a la universitat, que pinta grafitis i que li agraden les xiques. Prompte desenvoluparan una gran complicitat que les farà prendre consciència de la seua realitat. La cinta va tindre fins a nou nominacions als premis Goya de l'any 2018, aconseguint el màxim guardó en les categories de millor direcció novella (Arantxa Echevarría) i millor actriu de repartiment (Carolina Yuste), a més va ser seleccionada per a la projecció a la Quinzena de realitzadors del Festival de Cannes de 2018.

El dijous dia 20 de juny a les 19:00 hores a la Sala de plenaris de l'Ajuntament presentació del llibre La doble transición de Raúl Solís. El llibre centra la mirada sobre les dones transsexuals que li van plantar cara al franquisme, protagonitzant les primeres conquestes dels drets i les llibertats de la població LGTBI i que, en canvi han sigut totalment relegades al relat èpic de la lluita per la llibertat sexual. La doble transición conta la història de vuit dones transsexuals que van subvertir tots els tractats morals i religiosos de l’època. A la presentació també estarà present Myriam Amaya, una de les protagonistes del llibre.

El divendres dia 21 de juny a les 18:00 hores al claustre del CMC La Mercé, Contacontes sobre la diversitat familiar, sexual i d’identitat de gènere a càrrec de Clarió. En finalitzar es repartiran als xiquets i xiquetes assistents tatoos amb l'arc de Sant Martí.

Com a cloenda dels actes, el dia 28 de juny coincidint amb el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, a les 12:00 hores davant de les portes de l'Ajuntament es llegirà un manifest institucional i es penjarà la bandera de l'arc de Sant Martí.

minuto silencio condena Alboraya

La regidora d'igualtat, María Romero, al capdavant, diversos representants municipals, i treballadors i treballadores del consistori s'han volgut sumar durant el migdia al minut de silenci de condemna de l'assassinat masclista que va tindre lloc ahir en Port Saplaya (Alboraia).

mensua

Des de l'Ajuntament de Borriana, i dins del seu objectiu de treballar de manera transversal la igualtat, s'ha dut a terme durant la totalitat del mes de maig els projectes coeducatius en matèria de Salut, desenvolupats per la responsable del Col·lectiu Matria, Irene Salas que després de la finalització de les sessions en els centres educatius de la ciutat ha “valorat molt positivament el desenvolupament de cada sessió, ja que tant l'alumnat participant com els claustres dels diferents centres s'han mostrat molt satisfets i així ens ho han transmès al final de cadascuna de les sessions celebrades”.

Tal com s'ha explicat tant des dels departaments d'Igualtat i Salut de l'Ajuntament de Borriana, com per part de la pròpia Col·lectiu Matria, “l'objectiu que entenem que hem començat a aconseguir ha sigut el d'educar als i les joves en el coneixement i l'estima al propi cos” però també i de forma eminentment didàctica “conèixer un procés que passen totes les dones com és la menstruació, i que té connotacions tant a nivell social com de salut i que, no obstant això, s'ha convertit en un tabú que es tracta de manera únicament biològica en els currículums educatius, i en cas d'afectació a la salut, en les consultes sanitàries de forma privada”. Així les diferents sessions d'aquests projectes coeducatius en matèria de salut i igualtat es van iniciar el passat 7 de maig en el CEIP Pare Villallonga, per a més tard desenvolupar-los també en centres com el CEIP Cardenal Tarancón, l'IES Jaume I i l'IES Columbretes, a més d'en altres projectes educatius com el PAE-FISAT del col·legi Salesià. D'aquesta forma l'alumnat participant ha sigut des dels cursos de cinquè de primària fins als de segon d'ESO, però també els cursos de Batxillerat, incloent a més una sessió multiedat en el PAE. Segons explicava la mateixa Irene Salas tant durant la presentació del projecte com després de la realització de les sessions, “tal com fins ara s'ha tractat el tema de la menstruació, quedaven fora molts altres aspectes com el social, l'emocional o el d'acte-coneixement, i quasi sempre es deixava fora al sexe masculí entenent que no era de la seua incumbència, tota una sèrie de conceptes que entenem que comencen a canviar gràcies a l'aplicació d'aquest tipus de projectes”. Per part seua, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, explicava que “ja fa temps que es va oferir als centres educatius de la ciutat la realització d'una sèrie de tallers eminentment pràctics impartits per dues professionals expertes en la coeducació menstrual, amb sessions adaptades segons el grup d'edat al qual es vera oportú, però també tenint en compte aspectes com la realitat pròpia de cada escola o centre, així s'ha fet i tenim una gran sensació final després de veure la gran acceptació i seguiment que han tingut en cadascun dels centres educatius ”.

proyecto mensua

Des de l'Ajuntament de Borriana, dins del seu objectiu de treballar de manera transversal la igualtat, iniciarà en les pròximes setmanes un projecte altament innovador que té com a principal objectiu el de “educar als i les joves en el coneixement i l'estima al propi cos” però també i de forma eminentment didàctica “conèixer un procés que passen totes les dones i que té connotacions tant a nivell social com de salut i que, no obstant això, s'ha convertit en un tabú que es tracta de manera únicament biològica en els currículums educatius, i en cas d'afectació a la salut, en les consultes sanitàries de forma privada”. Tal com van explicar des de les regidories tant d'Igualtat com de Sanitat que han donat a conèixer el projecte al costat de la responsable del col·lectiu Matria, Irene Salas, “tal com fins ara s'ha tractat el tema de la menstruació, quedaven fora molts altres aspectes com el social, l'emocional o el d'acte-coneixement, i quasi sempre es deixava fora al sexe masculí entenent que no era de la seua incumbència”, alguns dels conceptes que el nou projecte pretén anar canviant entre els i les joves de Borriana.
A través de la presentació de la iniciativa també es va voler deixar clar que “es tracta d'un plantejament que des de totes dues regidories s'ha entès que ha de superar-se, ja que es tracta d'un procés que afecta a més de la meitat de la població directament, però que, de forma indirecta, té a veure amb qüestions públiques com la salut, la convivència en societat o la reproducció” com explicava la regidora d'Igualtat, Maria Romero.
Així, ja fa temps que “es va oferir als centres educatius de la ciutat la realització d'una sèrie de tallers eminentment pràctics impartits per dues professionals expertes en la coeducació menstrual, amb sessions adaptades segons el grup d'edat al qual es vera oportú, però també tenint en compte aspectes com la realitat pròpia de cada escola o centre”. A més, també s'impartirà un taller per al Projecte de Recolzament Educatiu Porta Oberta per a donar resposta a la seua demanda en aquest aspecte, així com un altre per a les famílies que desitgen participar”. Segons van explicar en la presentació del projecte “en ciutats com Nules i Castelló ja s'han portat avant aquests tallers amb un resultat molt positiu fins i tot amb una elevada participació en les sessions especialment dissenyades per a les famílies”, així que s'espera que també a Borriana la joventut i les seues famílies s'implique en aquests tallers i sessions i “la menstruació deixe de ser un tabú en ple segle XXI i es puga tractar des d'un punt de vista social, educatiu, formatiu, natural i sense que supose traumes importants a l'hora de participar en aquesta iniciativa”.