El servicio municipal de Igualdad atiende telemáticamente

L'Ajuntament de Borriana informa la ciutadania que per a qualsevol assessorament en relació a temes d'igualtat o violència de gènere, poden sol·licitar l'atenció del servei d'Igualtat Municipal a través del correu igualtat@burriana.es, o el telèfon 691674229. També, per a revisió de Plans d'Igualtat i atenció a la ciutadania a la qual només s'atendrà amb cita prèvia.

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha apel·lat “ara més que mai” a la col·laboració de tot el veïnat per a ajudar aquelles dones que puguen estar patint maltractament”. Així, ha sol·licitat la contribució ciutadana perquè, en cas de sentir o intuir que una veïna puga estar patint violència, “puguen oferir-li la seua ajuda o bé telefonar a les autoritats”.

Per això, ha recordat els telèfons de contacte de la Policia Local de Borriana 964513311 i de la Guàrdia Civil 964592020. Així mateix, ha indicat que a més es pot telefonar al 112.

També està disponible el Centre Dona 24h a Castelló, situat al C/ Major, núm. 2, que atén de manera integral les dones víctimes de maltractament, assetjament, abús o agressió sexual o les seues famílies i amistats. Però, ha precisat, “es prega que a no ser una situació d'urgència es cride al telèfon 900 580 888 abans d'assistir personalment”.

En el cas de l'atenció a persones en relació amb temes afectivosexuals LGTBI, es recorda que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives manté en funcionament el servei de l'Oficina Orienta. Es pot contactar a través del 900 101 015 o bé a través del correu electrònic orienta_cas@cv.gva.es.

Una representació municipal encapçalada per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, s'ha concentrat aquest migdia a la porta del Consistori per a sumar-se al minut de silenci, com a mostra de repulsa i condemna de l'últim assassinat masclista d'una dona de Castelló de la Ribera.

Es tracta de Mònica, una dona de 37 anys que va morir diumenge, Dia Internacional de la Dona, a l'Hospital La Fe de València, on es trobava ingressada des de la matinada del passat divendres després de rebre un tret al cap efectuat presumptament pel seu company sentimental.

A l'acte de condemna i de solidaritat amb els familiars de la víctima, s'ha sumat també personal de l'Ajuntament i altres veïns i veïnes de Borriana.

Premios Día de la Dona 2020

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han lliurat a Ana Fernández Bravo, a Maribel Franch Devesa i a l'equip aleví femení del Club Futbol Sala Borriana, el guardó en forma de placa i ram de flors que les distingeix amb el premi Dia de la Dona a la ciutat, en un emotiu i entranyable acte.

Safont ha felicitat les guardonades i ha mostrat la seua satisfacció per reconéixer els treballs i els èxits d'aquestes dones perquè “lamentablement, amb massa freqüència, no gaudeixen de reconeixement social i, fins i tot, passen desapercebuts per al conjunt de la ciutadania”.

Així, ha assenyalat, amb aquests premis “cobrim en certa mesura aquesta llacuna”, i “col·laborem en la promoció de les condicions perquè la llibertat i la igualtat entre homes i dones siguen reals i efectives”.

A continuació, la regidora d'Igualtat, María Romero, ha presentat els premis recordant les components del jurat que han escollit les guardonades i les característiques del premi.

Seguidament, ha repassat tant els currículums com les experiències personals i professionals de les homenatjades. Així, d'Ana Fernández, a més del reconeixement a la seua brillant trajectòria personal i professional, se l'ha reconeguda per ser la descobridora de l'origen d'una infecció mortal a través d'un estudi pioner realitzat amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras i la Universitat de Texas (EUA). Estudi publicat en la prestigiosa revista Proceedings of the National Academy of Sciencies.

Pel que fa a Maribel Franch, s'ha subratllat el seu treball com a educadora i directora del CEE Pla d’Hortolans, “on ha aconseguit ser una més dins del claustre i amb totes les famílies de l'alumnat, així com fer que el centre siga pioner en la realització d'activitats innovadores i per la inclusió”.

De l'equip aleví femení del Club Futbol Sala Borriana, se l'ha reconegut pel seu esforç pel manteniment de l'esport femení i especialment perquè es tracta de l'únic equip femení de futbol sala federat en la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana que juga en la lliga masculina i està lluitant perquè la Federació faça una lliga femenina de futbol sala.

Amb la Sala de Plens plena de familiars, amics i amigues s'ha tancat l'acte de lliurament del premi Dia de la Dona a Borriana, en el qual també han volgut estar presents les reines falleres, així com les premiades d'anys anteriors.

Per a cloure l'acte, ha pres la paraula l'alcaldessa que ha ressaltat que els avanços en matèria d'igualtat han sigut possibles, entre moltes altres qüestions, “gràcies a les dones que ens van obrir pas ja fa molt de temps, a dones com les nostres mares i les mares de les nostres mares, gràcies a les quals s'ha anat construint la igualtat en la nostra societat”.

L'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants del municipi, bé de l'àmbit social, bé de l'àmbit científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes.

MUral homenaje a la primera mujer licenciada en Medicina de Burriana

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, i un nodrit grup de persones han homenatjat Antonia Fenollosa Pérez, donya Manolita, amb el mural de l'Ajuntament sobre ella realitzat a la terrassa Payà per l'artista borrianenca Angi Vera, encarregat per l'Ajuntament per a posar en valor el treball de la primera dona de Borriana a llicenciar-se en Medicina, l'any 1922.

Safont, en l'acte en què també han participat familiars d'Antonia Fenollosa, ha elogiat “la seua gran professionalitat” així com el seu “serenitat, enteresa i desimboltura davant dels durs avatars de la seua vida”, i ha reivindicat la seua figura com a “referent per a tota la ciutadania i especialment per a les dones”.

En aquesta línia ha destacat la seua “importància” perquè fins a finals del segle XIX, les dones tenien prohibit anar a la universitat, no va ser fins al curs 1872-73 en què es va inscriure la primera dona en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona com a dona de ple dret. Algunes, ha recordat, com Concepción Arenal, “s'havien inscrit com a oients disfressades d'homes”.

Maria Romero en la seua intervenció ha explicat que aquest homenatge es un “acte de justícia”. emmarca en la programació d'enguany al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el fil conductor de la qual se centra en la figura de la dona en el món laboral, per a “visibilitzar les dones en aquells àmbits de la societat ocupats tradicionalment per homes”.

Així mateix, la responsable de l'àrea de la Dona ha fet breu repàs de la vida d'Antonia Fenollosa, i s'ha referit a l'estudi fet pel catedràtic de Geografia de l'IES Ribalta, Francesc Mezquita, que, segons ha assenyalat, “ens ha permés acostar-nos a la seua figura, coneguda al poble com a donya Manolita, destacada borrianenca que avui dia ens era quasi desconeguda per a la majoria de la població”.

En l'emotiu i reivindicatiu acte, també han intervingut una bisneta de donya Manolita, i amb aquesta iniciativa, ha conclòs l'alcaldessa, “es rescata de l'oblit i es queda per sempre en la memòria la figura d'una dona precursora que genera respecte i admiració perquè ha sigut un exemple a seguir amb la seua tenacitat i treball diari i trencant estereotips en una època extremadament difícil”.

A l'homenatge han assistit també una àmplia representació del govern municipal i les Reines Falleres de Borriana, Elena Pastor i Julia Pérez.

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, i el regidor d'Esports, Vicent Aparisi, han presentat avui acompanyats de la representant de la Fundació Le Cadó, Susana Pérez, la cinquena edició de la Cursa de les Dones, que se celebrarà a Borriana el diumenge 29 de març a partir de les 11 hores, amb l'objectiu de recaptar fons per a finançar diversos estudis d'investigació contra el càncer de mama, en tot el territori nacional.

La responsable de l'àrea d'Igualtat ha destacat “el gran treball” que realitza la Fundació Le Cadó, “a l'hora de mobilitzar primer, i congregar després, a centenars de persones en cadascun dels actes” i ha assegurat que gràcies a això, “les inscripcions creixen cada any i els beneficis que es destinen a una cosa tan important per a les dones com la investigació i la lluita contra el càncer de mama, també són majors en cada edició”.

Maria Romero ha mostrat l'agraïment a les entitats i empreses col·laboradores “per continuar fent créixer cada any una Cursa de les Dones no competitiva, la recaptació de la qual va íntegrament a la Fundació per a continuar investigant”.

Així mateix, ha expressat el seu desig que enguany, el dia 29 de març es convertisca en “una jornada de sororidad, d'estar unides i de reivindicar causes justes”, per això, ha animat que des de divendres que ve, 6 de març, “us acosteu a la Piscina Municipal per a realitzar la inscripció i convertir aquesta cinquena edició de la Cursa en la més gran i solidària de les celebrades fins al moment”.

Vicent Aparisi ha explicat que es tracta d'una caminada popular de 5 km de “solidaritat”, en l'organització de la qual col·labora activament el Servei Municipal d'Esports (SME), i ha agraït a la Fundació Le Cadó i a totes les empreses i entitats col·laboradores l'esforç en aquesta Cursa que té “un valor afegit”.

Per part seua, la gerent de la Fundació Le Cadó ha destacat “l’extraordinari paper de la població i de la societat borrianenca”, que ha demostrat tots els anys ser “generosa i solidària amb aquesta iniciativa” amb la qual col·labora de forma “proactiva”, i ha recordat que en la passada edició van ser al voltant de 1.100 persones les que van participar.

A partir del pròxim divendres, les persones interessades es podran inscriure per tan sols set euros, a canvi, rebran la samarreta commemorativa, la polsera a les mil primeres inscripcions i tots els productes que al final de la Cursa lliuren totes i cadascuna de les entitats i empreses col·laboradores.

Finalment, Susana Pérez i Maria Romero han volgut agrair al dissenyador de la imatge d'enguany de la Cursa, Jacobo Ventura, de la Col·lecció Alexandra, i a les onze entitats i empreses que participen la seua col·laboració en la cinquena edició de la Cursa de les Dones, així com també a l'Associació de Veïns del Port i a la Federació de Comerç de Borriana per ser “altaveus” de la iniciativa i ajudar en l'organització.

El dissenyador de la imatge de la Cursa d'enguany, Jacobo Ventura, ha volgut “agrair que es dirigiren a mi per a la imatge del cartell i les samarretes, que he volgut que foren blanques com a símbol de pau i puresa i amb impressió làser i una mà de dona que fa el símbol de vida, però només la meitat perquè de forma simètrica la complete la persona que la porta, al costat d'una flor de color rosa que és el símbol de la fundació per a la qual es recapten els fons”.

També, el representant de Frescamar del Grup Andròmeda, Eduardo Soler, ha manifestat que “sempre ens hem sentit recolzats pel Consistori, així que sempre hem volgut posar el nostre granet d'arena en activitats de tan gran projecció social com la Cursa”.

A més, la representant de l'AV del Port, Silvia Ruiz, ha destacat que la Cursa de les Dones compleix cinc anys, així que una edició més “ens congratulem d'aportar el nostre granet d'arena a la Cursa per a continuar fent créixer tant la participació com la recollida de fons a benefici de Le Cadó”.

Aixi mateix, ha volgut estar presents en aquest acte de presentació el representants de COINPA, Tomás Payà, que ha tingut paraules d'agraïment per poder col·laborar un any més.

Igualment col·laboren altres entitats i empreses com la Clínica Granell, Rosquilletes Fines, Caixa Rural, Grupoom, Gufresco, Taula Gurmet, Videca o Sanycces i Col·lecció Alexandra, als quals Romero i Pérez han agraït la seua col·laboració i l’aposta que fan per la Cursa.

La exposición  Sense etiquetes llega al CM La Mercé y los institutos

L'exposició itinerant #SenseEtiquetes de l'Ajuntament de Borriana i la Fundació Isonomia, sobre persones que trenquen estereotips de gènere en l'àmbit laboral, arriba demà dilluns, 2 de març a les 17.30 hores, al Centre Municipal de Cultura la Mercè.

La mostra, que compta amb un total de 37 panells, 21 dels quals pertanyen a dones relacionades amb la ciutat de Borriana, estarà en el primer pis de la Casa de la Cultura fins al 8 de març per a, posteriorment, del 9 al 13 de març, traslladar-se a l'IES Llombai i, del 23 al 27 març, a l'IES Jaume I.

L'exposició, il·lustrada per Belén Pascual, conta la trajectòria professional de cadascuna de les dones que hi apareixen, acompanyades de breus cites o dades curioses relacionades amb la professió que exerceixen o exercien cadascuna.

Aquesta exposició està relacionada amb els tallers que des de la Regidoria d'Igualtat realitza en els diferents centres educatius de Borriana. Unes accions pedagògiques aglutinades en un taller simple dirigit a l’alumnat dels primers cursos de Primària.

Segons ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, l'objectiu és “visibilitzar les dones en aquells àmbits de la societat ocupats tradicionalment per homes o viceversa i poder abordar els estereotips de les opcions educatives i professionals”.

La Regidoria d'Igualtat lliurarà a les participants el llibre “Feminisme per a principiants” com a obsequi i agraïment per la seua participació desinteressada en aquest projecte que es troba dins de la Programació del 8 de març del 2020.

Premiadas 'Dia dones' 2020

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha fet públic el nom de les guardonades enguany, 2020, amb els premis ‘Dia de la Dona’, seleccionades pel jurat entre totes les candidates. “El jurat ha triat dos dones i una entitat esportiva, Ana Fernández Bravo, Maribel Franch Devesa i l'equip aleví femení del Club Futbol Sala Borriana”.

Maria Romero ha felicitat les premiades i ha indicat que el lliurament del reconeixement públic ‘Premi Dia de la Dona’ tindrà lloc el pròxim 7 de març a les 12.30h, a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

També ha explicat que s'ha triat Ana Fernández per ser la descobridora de l'origen d'una infecció mortal a través d'un estudi pioner realitzat amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras i la Universitat de Texas (EUA). Estudi publicat en la prestigiosa revista Proceedings of the National Academy of Sciencies. “A més del reconeixement a la seua brillant trajectòria personal i professional”, ha apuntat.

Respecte a Maribel Franch, la responsable municipal de l'àrea de Dona ha indicat que ha sigut seleccionada pel seu treball com a educadora i directora del CEE Pla d'Hortolans, “on ha aconseguit ser una més dins del claustre i amb totes les famílies de l'alumnat, així com fer que el centre siga pioner en la realització d'activitats innovadores i per a la inclusió”, ha precisat.

Quant a l'equip aleví femení del Club Futbol Sala Borriana, ha destacat que es tracta de l'únic equip femení de futbol sala federat en la federació de futbol de la Comunitat Valenciana que juga en la lliga masculina i “està lluitant perquè la Federació faça una lliga femenina de futbol sala”.

L'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ amb la finalitat de reconéixer i homenatjar públicament dones rellevants del municipi, bé de l'àmbit social, bé de l'àmbit científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes.

El nombre de premis establit que es concedeixen anualment és de tres, sense distinció de rang, i consisteixen en el lliurament d'una placa acreditativa i el reconeixement públic.

Les candidatures per a la concessió de premis poden formular-se a proposta raonada de la persona titular de la Regidoria amb competències en matèria d'igualtat, i també per les institucions, corporacions, associacions, fundacions o entitats de la localitat o d'àmbit supramunicipal.

Igualment, poden fer propostes als premis la Comissió Municipal de Participació Ciutadana i Serveis Socials, i els partits polítics, però queden excloses les candidatures que sol·liciten el premi per a si mateixes o per a les organitzacions a les quals representen.

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, i el director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, assistiran a la xarrada sobre ‘El treball de les dones en el sector pesquer’ per part de l'Associació de Dones de la Mar de Gandia (ADOMAR), amb l'objectiu de “visibilitzar el seu treball i donar suport a les seues reivindicacions laborals”.

La xarrada, que tindrà lloc demà divendres, 28 de febrer, a les 19h a la Centre Municipal de Cultura la Mercè, està emmarcada dins de la programació del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i compta amb el suport i l’assessorament de l'Agència d'Igualtat Municipal des de la qual se'ls ha facilitat tot el possible l'altaveu per a fer arribar les seues reivindicacions.

En la taula intervindrà la patrona de pesca de Borriana Elisabet Gascó i, posteriorment, s'inaugurarà l'exposició de pintura i fotografia ‘Dones entre aigües i fils’ a càrrec també d'ADOMAR. La mostra romandrà oberta en el claustre de la Centre Municipal de Cultura la Mercè fins a l'últim cap de setmana de març.

El Secretari Autonòmic de Labora, Enric Nomdedéu, ha disculpat la seua absència, no obstant això, ha emplaçat l'entitat a una reunió el pròxim dia 4 per a poder conèixer les seues reivindicacions de primera mà.

La regidora d'Igualtat ha explicat que diverses dones de Borriana, al costat d'altres de diferents localitats de la Comunitat Valenciana, formen part del col·lectiu Adomar que lluita pels drets laborals de la dona en el mar i per ampliar la seua visibilitat en la societat i, alhora, reivindiquen el reconeixement laboral i la formació.

Un pla d'estudis o catàleg formatiu autonòmic que permeta certificar uns oficis que malgrat ser 'ancestrals' no estan catalogats i, al mateix temps, els permeta donar-se d'alta i asseguren el relleu generacional que ara no troben. Reivindicacions, a més, ja reconegudes en altres territoris del nostre país.

Maria Romero ha manifestat que el paper de les dones en el mar va més enllà de la pesca, “són un exemple de lluita i feminisme que a més garanteix la sostenibilitat”, i Vicent Aparisi ha assegurat que l'Ajuntament de Borriana dóna suport a les reivindicacions laborals de les dones que dediquen la seua vida laboral a tasques relacionades amb la pesca i que, entre altres temes, reclamen que se les incloga en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar”.

Pescadores, poseres i xarcieres

El treball de la dona en la mar tradicionalment és com a poseres o xarcieres, i en molt menor mesura, quasi anecdòtica de fet, també pescadores i només aquest últim està reconegut com una ocupació i qualsevol persona que es dedique a aquestes pràctiques pot registrar-se en l'Institut Social de la Marina i iniciar la seua cotització i aportacions al sistema. No obstant això, tant les poseres com les xarcieres no poden donar-se d'alta en cap institució, no existeixen com a oficis. “Això és una de les qüestions que demanden, -ha precisat Romero-, que la Generalitat Valenciana les tipifique com a ocupacions i totes tinguen els mateixos drets”.

Les poseres són les encarregades de rebre el peix que arriba de la mar, vendre'l i portar la comptabilitat, entre altres labors, mentre que les xarcieres reparen i cuiden les xarxes en el port.

Sobre aquest tema, la regidora d'Igualtat ha evidenciat que el paper que realitzen les dones en la mar ha sigut durant anys “invisible”, i ha lamentat que elles realitzen jornades laborals de més de 12 hores diàries, però “el seu treball no estiga reconegut per cap organisme oficial i això implica que malgrat dedicar tota la seua vida a aquest treball mai percebran una pensió de jubilació”.

En aquesta línia, Maria Romero i Vicent Aparisi, han recordat que Borriana ja va mostrar públicament l'any passat el suport i reconeixement del paper històric de la dona dins del món de la pesca, en una declaració institucional que el Ple corresponent al mes d'abril va aprovar de forma unànime. Una declaració institucional que pretenia “aconseguir l'equilibri de gènere en el sector pesquer i igualtat d'oportunitats per al seu capital humà, mitjançant cinc mesures concretes”.

8 de Març

Finalment, Maria Romero ha explicat que enguany la programació al voltant del 8 de març a Borriana té com a fil conductor la figura de la dona en el món laboral, per a “visibilitzar les dones en aquells àmbits de la societat ocupats tradicionalment per homes i poder abordar els estereotips de les opcions educatives i professionals” i, d'aquesta forma, “promoure la igualtat de gènere en l'educació, la formació i l'orientació professional”.