8M Borriana

- També han realitzat una visita al CEIP Cardenal Tarancón, on han conegut les activitats que l'alumnat ha preparat per reivindicar el paper de les dones cuidadores

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i part de l'equip de Govern a l'Ajuntament de la ciutat, han participat en la celebració del 8M que ha tingut lloc a l'IES Jaume I, per a donar suport a l’efemèride amb la lectura del manifest pel Dia Internacional de la Dona que han realitzat les alumnes del centre.

Així mateix, han aprofitat la visita per a conéixer les noves instal·lacions provisionals, construïdes amb mòduls prefabricats en el solar de l'antic IES Llombai, per a ús temporal mentre es realitzen les obres de construcció del nou institut Jaume I.

A més, posteriorment s'han traslladat fins al CEIP Cardenal Tarancón, on han conegut les activitats que l'alumnat ha preparat per al 8M reivindicant el paper de les dones cuidadores.

L'alcaldessa ha estat acompanyada per Vicent Aparisi, primer tinent d'alcalde; Maria Romero, regidora d'Igualtat; Cristina Rius, regidora d'Hisenda; J. Ramon Monferrer, titular d'Educació; Sara Molina, de Comerç, i Esther Meneu, d'Ocupació.

Manifestació virtual 8M
 • L'Ajuntament ha volgut continuar celebrant la necessitat de reivindicar el Dia de la Dona amb la incorporació de nous formats com el de la Manifestació virtual

 • En lloc de la tradicional trobada amb les premiades, se'ls enviarà un obsequi a sa casa


Borriana celebrarà dilluns que ve d'una forma especial el ‘Dia de la Dona’ de 2021 a causa de les restriccions sanitàries. Tal com ha explicat la regidora d'Igualtat, Diversitat i Inclusió, Maria Romero, l'Ajuntament “vol mantindre enguany les activitats del 8M i la seua essència reivindicativa, encara que s'hagen de buscar nous formats de trobada no presencial”.

Així, per a aquest dilluns a les 19 hores s'ha convocat una manifestació virtual amb el lema ‘Reivindicacions en temps de pandèmia, doble reivindicació’ que vol posar en relleu les situacions de discriminació que la pandèmia no sols no ha eliminat, sinó que ha agreujat i silenciat.

Per a participar en la trobada només cal registrar-se a través de l’enllaç: https://docs.google.com/forms/d/1mhajandr6rs00jtcpbm8poic9b6etu2t1obmbf0m6bq/viewform?edit_requested=true, amb què s'organitzaran els torns de paraula perquè tothom puga participar-hi.

L'acte consistirà en una trobada virtual en la qual poder compartir sentiments i reivindicacions sobre la celebració del 8 de març, cita que està celebrant-se 111 anys des que s'establira la data a proposta de Clara Zetkin en la Segona Conferència Internacional de Dones Treballadores a Copenhaguen en 1910.

Com a representació de l'Ajuntament participaran diverses regidores i seran l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora Maria Romero, les encarregades de llegir un extracte de l'adhesió de Borriana a la Declaració Institucional de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que es va aprovar en el ple del passat dijous per tots els grups polítics municipals amb el vot en contra de Vox.

La cita, com ha explicat Romero, “ha resultat un èxit, atés que ja s'han inscrit prop d'una trentena de persones”, entre les quals participaran persones de diverses associacions locals, com ara Acodis, l’Agrupament Escolta Borriana, la Creu Roja i el programa Ajuntes. També s'han unit a la convocatòria l'Associació Aliades per la Igualtat i l’associació provincial de promotores d'igualtat. Així doncs, en la cita es donarà torn de paraula a les persones que ho han sol·licitat a través del formulari per a, posteriorment, obrir un torn per a intervencions espontànies.

Enguany, el Dia Internacional de la Dona està dedicat a les dones cuidadores amb la campanya ‘Dones (In)visibles’ que reivindica la corresponsabilitat i el reconeixement d'una tasca que històricament i tradicionalment han realitzat les dones. Per això, en la manifestació virtual se'ls donarà veu especialment a elles perquè puguen explicar la seua situació i algunes vivències.

D'altra banda, per a fer partícips de la celebració del 8M a les dones premiades enguany amb el Premi Dia de la Dona 2021, se'ls obsequiarà amb l'enviament d'una caixa amb una botella en substitució del tradicional vi d'honor que s’oferia en la recepció amb posterioritat a l'acte d'homenatge.

En aquesta edició les guardonades han sigut Reyes García, traductora i professora de llengua russa; M. Àngeles Vicent, primera dona a encapçalar una llista electoral a Borriana, i Carme Rufino, filòloga autora de nombrosos poemaris. Enguany, a més, s'ha decidit concedir un quart premi extraordinari com a reconeixement a les treballadores del sector sociosanitari que han estat atenent persones durant la pandèmia.

Per una altra banda, al llarg del matí de dilluns, diversos centres educatius de la ciutat realitzaran actes amb l'alumnat per a fer presents les reivindicacions d'igualtat. En el marc d'aquestes activitats, l'IES Jaume I ha convidat a la corporació municipal a participar en l'acte que tindrà lloc al pati del centre, complint amb totes les mesures sanitàries, i en el qual l'alumnat realitzarà diferents lectures de manifests.

Els actes organitzats pel Dia de la Dona s'espaiaran enguany al llarg del mes de març, amb activitats en els centres educatius, la programació de tallers, conferències i concursos en línia o la intervenció artística ‘Dones invisibilitzades’.

Premios 'Dia de la Dona' 2021 en Borriana
 • L’entrega del reconeixement públic tindrà lloc el pròxim 27 de març a la Sala de Plens de l'Ajuntament, encara que en aquesta ocasió no podrà ser l'acte multitudinari de les passades edicions


La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha fet públic el nom de les guardonades enguany, 2021, amb els premis ‘Dia de la Dona’, seleccionades pel jurat entre totes les candidates, i que en aquesta edició han sigut Reyes Garcia a proposta de l'ABC, M. Ángeles Vicent a proposta del Partit Popular i Carme Rufino a proposta de Compromís.

Maria Romero ha felicitat les premiades i ha indicat que el lliurament del reconeixement públic ‘Premi Dia de la Dona’ tindrà lloc el pròxim 27 de març a la Sala de Plens de l'Ajuntament, tot i que en aquesta ocasió no podrà ser l'acte multitudinari que era en les passades edicions. Enguany a més, ha destacat, s'ha decidit concedir un quart premi extraordinari com a reconeixement a totes les treballadores del sector soci-sanitari que han estat atenent persones durant la pandèmia, un sector altament feminitzat.

També ha explicat que s'ha triat a Reyes Garcia, doctora per la Universitat Jaume I de Castelló i diplomada en llengua russa per la Universitat Estatal de Sant Petersburg, com a referent del món de la cultura. És professora de rus a l'Escola Oficial d’Idiomes de Castelló i traductora des de fa més de 27 anys, amb especial interès pel segle de plata de la literatura russa. Destaca el seu treball com a traductora de l'obra de Marina Tsvetáyeva, una de les escriptores russes més importants de tots els temps. Ha participat en conferències i en congressos tan importants com els celebrats en l'Institut de Llengües Eslaves de la Sorbona, a París, o a Moscou o Bolshevo, o a les cases-museu de Maria Tsvetáyeva, la seua autora predilecta.

Respecte a la biografia de M. Ángeles Vicent, destaca per haver sigut la primera dona del municipi a encapçalar una llista electoral, així com per ser una ferma defensora de la incorporació femenina al món laboral i de la plena igualtat entre homes i dones. Regidora de Sanitat i Assumptes Socials de 1991 a 1995, va continuar al capdavant d'aquestes matèries durant diverses legislatures, en les quals va desenvolupar la Regidoria de la Dona, que va passar a tindre entitat pròpia. A més, va ser la mateixa Vicent qui va instaurar els premis Dia de la Dona Treballadora del 8 de març.

Quant a Carme Rufino, llicenciada en Filologia Hispànica i en Lingüística Valenciana per la Universitat de València, ha sigut triada per la seua col·laboració i dedicació en el manteniment de la cultura. És professora a l'IES Jaume I de Borriana i al centre de formació Cefire. També és col·laboradora habitual de diferents entitats i associacions culturals de Borriana i autora de nombrosos poemaris publicats. Ha obtingut diferents premis poètics com el Ciutat de Vila-real 1996, Ciutat de la Vall d'Uixó 1999, Flor Natural de Nules 1999, XXII premi de poesia 25 d'abril de Ia vila de Benissa, XXV premi de poesia Ibn-Hafaja, entre d’altres.

Cal recordar que l'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants de la ciutat, bé de l'àmbit social o bé de l'àmbit científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes.

El nombre de premis establit que es concedeixen anualment és de tres, sense distinció de rang, i consisteixen en el lliurament d'una placa acreditativa i el reconeixement públic.

Les candidatures per a la concessió d'aquests premis poden formular-se a proposta raonada de la persona titular de la Regidoria amb competències en matèria d'igualtat, i també per les institucions, corporacions, associacions, fundacions o entitats de la localitat o d'àmbit supramunicipal.

Igualment, poden fer propostes als premis la Comissió Municipal de Participació Ciutadana i Serveis Socials, i els partits polítics, però queden excloses les candidatures que sol·liciten el premi per a si mateixes o per a les organitzacions a què representen.

El Ayuntamiento presenta su programación para el 8M 2021
 • Centrada en els més joves per a fer-los partícips del moviment en favor de la corresponsabilitat i el reconeixement a totes les dones que han estat al capdavant de les cures tradicionalment

 • El lliurament dels premis Dia de la Dona serà el 27 de març, amb 3 guardons per a homenatjar dones i col·lectius de la localitat

 • Es prepararan activitats en centres escolars, com la realització d'entrevistes i retrats amb dones que siguen paradigma d'aquesta reivindicació per a exposar-los als balcons municipals


L'Ajuntament de Borriana ha presentat la programació per a aquest 8M, Dia Internacional de la Dona, sota el lema ‘Dones (In)visibles’ per a reivindicar el treball de cures a les persones que, com ha recordat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “han realitzat històricament i tradicionalment les dones”.

Han sigut les dones les que han sostingut la vida i és un treball que ni s'ha valorat ni s'ha pagat”, ha assegurat Romero, que ha subratllat que “la importància d’aquesta labor s'ha evidenciat durant l’actual pandèmia, en què el treball de les cures no s'ha detingut en cap moment”.

En aquest sentit, ha recordat que “les dones assumeixen en la immensa majoria de casos les cures i aquesta tendència s'ha vist incrementada durant la pandèmia”. “Les dades mostren que no hi ha una corresponsabilitat real, que les dones acumulen les tasques i que és un treball no reconegut i sense empara econòmica en produir-se habitualment en l'àmbit personal, la qual cosa ocupa gran part de la seua vida i els impedeix el desenvolupament de la seua vida professional i fins i tot, de vegades, la personal”, ha lamentat.

Per tot això, l'Ajuntament ha volgut mantindre enguany les activitats del Dia Internacional de la Dona i la seua essència reivindicativa per a visibilitzar aquests treballs. “Amb aquesta programació volem oferir una plataforma per a reconéixer el treball de les cures, perquè es puga reclamar la reorganització d'aquesta tasca i que es puguen implementar mesures per a assegurar la conciliació i afavorir la corresponsabilitat”.

La programació d'enguany, que se centra especialment en els joves, desenvolupa una de les seues propostes en els centres educatius de Borriana, des de les escoletes fins als instituts, on es duran a terme activitats com ara actuacions de contacontes o la representació de ‘Super Dona’ de Malabó Teatre, que es realitzarà per a només un grup bambolla en el Teatre Payà, però s'oferirà en vídeo per a la resta de classes.

El colofó d'aquestes accions educatives tindrà lloc el 29 de març, quan s'expose la intervenció artística ‘Dones invisibilitzades. Les coses més importants ni es paguen ni es veuen’. A través de 16 retrats femenins pintats de gran format que es penjaran en edificis municipals, un per cada centre participant. Aquests retrats, plasmats per les borrianenques Very Veritas, es pretén que es puguen unir a uns altres que la ciutadania penge als seus balcons conformant una espècie d'exposició a l'aire lliure per a retre homenatge a aquestes dones de la ciutat que han cuidat a tots i totes.

A més, es promocionarà un concurs en Instagram de fotografia sobre accions que reflectisquen bones pràctiques en matèria de corresponsabilitat i se sortejaran entre els participants materials per a treballar la igualtat de manera coeducativa, com ara llibres o jocs de taula.

D'altra banda, i com cada any, l'acte central de la programació serà el lliurament dels premis del Dia de la Dona, que rebran el 27 de març tres dones o col·lectius locals, encara que en aquesta ocasió no podrà ser l'acte multitudinari que ha sigut en les edicions passades.

Una altra diferència respecte als anys anteriors serà l'absència de manifestacions massives, per la qual cosa la regidoria d'Igualtat ha proposat la convocatòria d'una manifestació virtual, concebuda com un lloc de trobada en què es donarà veu a qui vulga participar. L'ordre de participació s'organitzarà a través d’un formulari a emplenar (la inscripció es pot fer mitjançant el codi QR que ve en el programa), i se cedirà el torn especialment a les dones invisibilitzades que no han tingut veu, a les quals vol homenatjar especialment aquesta programació.

Així mateix, s'organitzaran tallers i conferències en línia sobre la bretxa salarial, les cures en temps de pandèmia o corresponsabilitat i ús del temps.

 

El Ayuntamiento difunde el Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia entre los centros educativos
 • L’Ajuntament s’ha sumat a la iniciativa #NoMoreMatildas, que reclama el reconeixement de les científiques que han sigut històricament invisibilitzades

 • Per motivar les propostes didàctiques també s’ha repartit en col·legis i instituts una sèrie de jocs de taula relacionats amb la ciència, per a visibilitzar les habilitats científiques i el paper de les dones en aquest àmbit


L'Ajuntament de Borriana s'ha sumat a la iniciativa #NoMoreMatildas, que reclama el reconeixement de les científiques que han sigut històricament invisibilitzades, i ha impulsat en els centres educatius de la ciutat la celebració, durant aquest mes, del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb l'objectiu d'augmentar el seu accés i fomentar la participació plena i equitativa en els sectors científics.

Aquesta proposta és, a més, un recordatori per als escolars del municipi que les dones i les xiquetes exerceixen un paper fonamental en la ciència i la tecnologia, i que la seua participació ha d'enfortir-se per a aproximar-nos a la igualtat real.

Per a aquest fi, s'han repartit en els col·legis i instituts que han sol·licitat unir-se a la campanya, diversos dossiers per a treballar la iniciativa a les aules. Entre les activitats proposades hi ha hagut cinefòrums, contacontes o la creació de murals. A més, per a motivar les propostes didàctiques, la regidoria d'Igualtat ha repartit una sèrie de jocs de taula relacionats amb la ciència, que visibilitzen les habilitats científiques i el paper de les dones en aquest àmbit.

Sobre això, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha explicat que es tracta d’“una mesura més per a continuar contribuint a la innovació educativa i a trencar estereotips”. D'aquesta manera, s'ha fet arribar al CEIP Francesc Roca i Alcaide, al CEIP Pare Vilallonga, al CEIP Novenes de Calatrava, al CEIP Penyagolosa, a l'IES Llombai i a l'IES Jaume I un pack de jocs de taula compost per diferents jocs adaptats en l'edat de l'alumnat. Els paquets, segons el cas, contenen els jocs ‘Alt Voltatge’, ‘Hipatia’, ‘Pandemic’, ‘cortex’, ‘virus I’ i ‘virus II’.

L'objectiu és que l'alumnat “puga jugar en un context diferent a l'habitual amb uns jocs que fomenten les habilitats científiques”, ha afirmat Romero, que ha explicat que amb això “serà més fàcil que, d'una manera lúdica, es treballen a l'aula conceptes relacionats amb la ciència i la tecnologia, les capacitats d'agilitat mental, resolució de problemes matemàtics, el càlcul, la memòria o el raonament logicomatemàtic”.

Es pretén que l'alumnat s'adone que aquestes habilitats poc tenen a vore amb el gènere i sí, en canvi, amb la falta de referents, aspecte que es pot treballar a través dels jocs i la socialització de gènere”, ha continuat.

En total s'han repartit 80 jocs de taula que han sigut adquirits en el comerç local de Borriana per a seguir contribuint a la recuperació econòmica de la ciutat.

11F, dia internacional

Segons dades de l’Organització de Nacions Unides (ONU), els prejudicis i els estereotips de gènere que s'arrosseguen des de fa molt de temps continuen mantenint a les xiquetes i dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència. De fet, dels investigadors científics que hi ha en el món, menys del 30% són dones, i estudis com el realitzat al 2015 per l'Institut Geena Davis mostra que la representació en el cine de dones que treballen en el camp de les ciències es limita només a un 12%.

En aquest context sorgeix el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra cada 11 de febrer, i que va ser aprovat el 2015 per l'ONU amb la finalitat d'aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, i per a aconseguir la igualtat de gènere i el seu empoderament.

Així, aquest dia és un recordatori que les dones i les xiquetes exerceixen un paper fonamental en les comunitats de ciència i tecnologia i que la seua participació ha d'enfortir-se per tal d’aproximar-nos a eixa igualtat real.

Enguany, a més a més, ha sorgit amb força el moviment #NoMoreMatildas, una campanya de l’Associació Espanyola de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) per a denunciar la invisibilitat i fins i tot la usurpació dels mèrits de les científiques tot fent valdre el nom del conegut com a ‘Efecte Matilda’, en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera activista a denunciar-ho, i que assenyala la injustícia que suposa haver ignorat sistemàticament el treball de científiques brillants al llarg de tota la història.

Així, des de l’AMIT van llançar aquesta campanya per recuperar el treball realitzat per importants dones científiques per a traslladar-les als llibres escolars, i destaquen la importància d’augmentar el nombre de xiquetes que decideixen estudiar ciències, vist que sols un 30% de les estudiants del món trien carreres de l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) segons un informe de la UNESCO realitzat entre 2014-2016.

El Ayuntamiento y Cruz Roja colaboran para la puesta en marcha del programa 'Juntes' de acompañamiento a mujeres víctimas de violencia de género
 • A través d'un procés d'empoderament, aprenentatge, interacció i autonomia

 • El projecte, pioner a Espanya, reuneix dones supervivents que participen com a voluntàries per a oferir la seua experiència i a altres dones que es troben vivint una situació de violència.


L'Ajuntament de Borriana i Creu Roja han començat en el municipi el projecte Juntes d'ajuda a dones víctimes de violència de gènere, segons ha anunciat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, que ha explicat que es tracta d'una iniciativa d'intervenció "en la qual col·laboren dones resilients que han viscut relacions de violència per a servir de suport a unes altres que encara estiguen en el procés de superació".

Aquest projecte s'implanta en la localitat en coordinació amb els serveis municipals que ja treballen en xarxa per a atendre les víctimes, com ara la Guàrdia Civil, Policia Local, Creu Roja, Serveis Socials, els Centres de Salut i l'Agència d'Igualtat municipal que porta la direcció de la coordinació entre les diferents institucions.

L'objectiu d'aquesta iniciativa està enfocat cap a l'acompanyament a les dones que són o han sigut víctimes de violència, a través d'un procés d'empoderament, aprenentatge, interacció i autonomia. Cosa que s'aconsegueix, ha precisat Romero, a través de tallers i activitats grupals, però, també, “gràcies a l'atenció psicològica i de professionals d'intervenció social que es coordinaren amb l'agent d'igualtat municipal principalment, però a més, amb la resta d'entitats implicades en l'atenció a les víctimes per a oferir una atenció integral”.

El projecte de Creu Roja Castelló, pioner a Espanya i coordinat per Cintia Tiano, reuneix dones supervivents que volen participar com a voluntàries per a oferir el seu relat i experiència com a exemple de superació, i a altres dones que es troben vivint una situació de violència.

Per a finalitzar, la regidora d'Igualtat ha remarcat que enguany “iniciem el projecte Juntes amb la finalitat de fer un pas més en l'atenció a les dones víctimes de la violència de gènere“, i també en resposta “la quantitat creixent de víctimes que tenim en la nostra localitat per a acompanyar-les des d'una atenció grupal atès que és fonamental que puguen sentir-se recolzades per una xarxa social".

Borriana serà la cinquena ciutat de la província en què s’implanta el projecte reconegut enguany per la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana amb el premi ‘Meninas’, i en 2017 amb el XIII premi Isonomia pel seu treball per l'erradicació de la violència contra les dones, així com amb el Premi Cadena Ser Castelló i Cadena Cope Castelló en les categories d'acció social.

Les persones interessades a contactar amb el projecte, poden dirigir-se a l'Agent d'Igualtat Municipal a través de les xarxes socials o telefònicament en el 691 67 42 29 (també per whatsapp).

El Ayuntamiento convoca los premios 'Día de la Mujer' 2021
 • Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, que es commemora cada 8 de març
 • Les propostes poden presentar-se fins al 22 de febrer per correu certificat o en el registre de l'Ajuntament dirigit a l'Agència d'Igualtat, i a través del registre en la seu electrònica

L'Ajuntament ha convocat els premis ‘Dia de la Dona’ 2021 amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants de Borriana de l'àmbit social, científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes.

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha explicat que els premis amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, que es commemora cada 8 de març, es convoquen anualment i les propostes poden presentar-se cada any des de l'1 fins al 22 de febrer.

Segons ha manifestat Maria Romero, els treballs i els èxits de les dones “amb massa freqüència són invisibles i no gaudeixen de reconeixement social i, fins i tot, passen desapercebuts per al conjunt de la ciutadania. Enguany, la crisi sanitària ha mostrat com, una vegada més, són les més perjudicades, com així apunten diferents estudis, i per això hem volgut mantindre la convocatòria malgrat tot”.

Així, ha assenyalat, la convocatòria d'aquests premis respon a eixa “llacuna”, d'acord amb el deure dels poders públics de “promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat entre homes i dones siguen reals i efectives”.

El nombre de premis establit que es concedeixen anualment és de tres, sense distinció de rang, i consisteixen en el lliurament d'una placa acreditativa i el reconeixement institucional i públic, que enguany es preveu amb modificacions a causa de la pandèmia sanitària que estem vivint.

Proposta de candidatures

Les candidatures per a la concessió de premis poden formular-se a proposta raonada de la persona titular de la Regidoria amb competències en matèria d'igualtat, i també per les institucions, corporacions, associacions, fundacions o entitats de la localitat o d’àmbit supramunicipal.

Igualment, poden fer propostes als premis la Comissió Municipal de Participació Ciutadana i Serveis Socials i els partits polítics, però queden excloses les candidatures que sol·liciten el premi per a si mateixes o per a les organitzacions a què representen.

El premi no podrà ser atorgat a títol pòstum i les candidatures que es presenten hauran de proposar una dona o persona jurídica, de naturalesa pública o privada, amb una alta vinculació amb el municipi per filiació, residència, formació i/o professió, que, des de l'àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural haja destacat per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes o per la seua trajectòria vital o professional.

Les candidatures es formalitzaran per mitjà del lliurament de l'imprès oficial de proposta, segons annex publicat en la pàgina web municipal, i l'imprès de proposta s'acompanyarà d'una memòria curricular i/o biogràfica, amb els suports institucionals o personals que es consideren oportuns.

Les propostes es poden enviar per correu certificat o presencialment al registre d'entrada dirigit a l'Agència d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana, situada en l'edifici de l'Ajuntament, a la plaça Major, 1, o al registre en la seu electrònica.

De les tres candidatures premiades cada any es deixarà constància en l'arxiu municipal. Les candidatures proposades no premiades podran ser mantingudes com a propostes per a l'any següent, si les entitats o persones que les van proposar confirmen la seua voluntat que així siga.

Los actos del Consell Local de la Joventut cierran la programación del 25N en Borriana
 • Les activitats musicals, artístiques i una xarrada impulsades pel Consell van posar ahir tard el punt i final a la programació que el consistori havia preparat per commemorar el 25N

 El CMV la Mercé va aglutinar la vesprada d'ahir els actes preparats pel Consell Local de la Joventut amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la Dona. A pesar que el Consell ha estat donant suport a tota la campanya de #filsperlaigualtat i també havien preparat una campanya gràfica per a conscienciar la joventut dels micro-masclismes del dia a dia, l'acte d'ahir va anar sens dubte la seua aposta forta.

Aquest esdeveniment, per al qual el Consell va crear un grup de treball en el qual es van inscriure diferents joves, va posar el punt i final a la programació que el consistori havia preparat per commemorar el 25 de Novembre.

A les 17:30h va iniciar l'acte amb una xarrada per part de Maria Medina-Vicent, del grup d'investigació feminista Asunción Escribano de l'UJI, per al qual es van quedar curts els seients preparats. La xarrada oferida per la filòsofa i investigadora, que va estar presentada per Nerea Bella, va realitzar un recorregut per la conceptualització de la violència de gènere.

Posteriorment i per grups, com a mesura sanitària adoptada pel COVID, es va visitar l'exposició “Dones (In)visibles” comissariada per Nerea Bella. Aquesta exposició pretén trencar el desconeixement del talent femení en l'art i ha aconseguit aglutinar a moltes artistes castellonenques. Així, fins al 5 de gener, es podrà gaudir d'obres d'Amparo Saera, Esther Garí, Ino Grau, Klumi, Lidia Oliver, Maria Doménech, Makeupbytatix – Tatiana Valls, Maria Vidal Makeup, Mayte Vidal-MVM, Paula Lorenzo, Paula Zorite i Very Veritas. Mentre els últims grups visitaven l'exposició que havia creat molta expectació, van ser els versos d'Adriana Rocha els que sonorizaron el CMC Mercé.

Les artistes borrianenques Tatiana Javaloyes, Marta Garcia, i Claudia Pérez amb Ramón Sebastià, van aportar la seua potència vocal amb un concert que va posar el punt final a la jornada. Problemes de salut van impedir que poguera participar Marta Molina, tal com s'havia anunciat prèviament.

Les tres actuacions van estar acompanyades per un nodrit grup de persones que malgrat la pluja, no van voler perdre's la cita en la qual es va reivindicar la necessitat d'acabar amb la violència masclista així com la força i vàlua femenina.

Als actes van assistir l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Joventut Lluïsa Monferrer, el regidor de Cultura, Vicent Granel, i la regidora d'Igualtat Maria Romero, que van coincidir en felicitar a la junta del Consell, formada per joves de Di-capacitat, de l’ AEB, del CJPO i de Creu Roja- Pineo, als qui van donar l'enhorabona personalment animant-los a seguir “en la mateixa línia que ja que s'ha demostrat que és la més oportuna per a arribar al públic juvenil”.