Borriana celebra el Día Internacional del Orgullo LGTBI+
  • Com a suport explícit a les demandes i necessitats de la població LGTBI+

  • L'Ajuntament també ha presentat avui a les entitats i als el públic professional el Servei Orienta de la província de Castelló

Amb la lectura del manifest a favor de la defensa de les necessitats de la població LGBTI+, l'Ajuntament de Borriana ha posat fi a la programació «Celebrant la diversitat», organitzada per la regidoria d'Igualtat al voltant de la celebració pel Dia Internacional de l'Orgull LGTBI 2020, sota el lema «L'amor és amor» per "reivindicar una educació plural que atenga la diversitat.

La lectura del manifest ha estat presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i ha reunit a la plaça Major tant a representants de la corporació municipal, com a representants de diferents entitats, associacions, centres educatius, Casa d'acollida, professionals de sector i diferents càrrecs de la Policia Local i la Guàrdia Civil.

El text ha posat de manifest el compromís ple del consistori per a la posada en marxa de mesures que limiten aquesta distinció social, i la denúncia contra l'homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia.

Segons ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, les diferents activitats que han format part de la programació han tingut com a principal objectiu reivindicar la defensa dels drets LGTBI+ des del respecte, "continuem reclamant la necessitat que totes les persones puguen accedir a la plena ciutadania sense excloure ningú".

Com a mostra pública i visible del suport permanent als drets de l’LGTBI, l'Ajuntament ha identificat diferents espais municipals visibles amb els colors de la bandera arc iris al voltant de la data del 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, comprometent-se a posar en marxa mesures que promoguen el respecte i l'eradicació de la pressió social, especialment de caràcter educatiu, amb la utilització de les iniciatives culturals i festives de manera transversal.

Maria Romero ha destacat que el consistori "inclourà les mesures i accions oportunes en el proper Pla d'Igualtat Municipal", a més a més, continuarà organitzant les jornades «Celebrant la Diversitat» per a "reivindicar una educació plural que atenga la diversitat com a requisit per crear un espai educatiu en què imperen els valors democràtics i de tolerància, on s'incloga la defensa de la diversitat familiar i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació que puguen patir les famílies homoparentals i homomarentales, tant simbòlicament com materialment "

Així mateix, ha destacat l’aposta de l'Ajuntament per fomentar la formació en la coeducació i els Plans coeducatius entre els centres escolars del municipi, fomentar de manera activa l'associacionisme LGTBI+ provincial, i promoure, especialment entre la joventut, l'associacionisme local, així com atendre les seves demandes i propostes de forma real i activa.

En el manifest també es demana al Govern d'Espanya l'aprovació d'una Llei d'Igualtat LGTBI que aborde tota la problemàtica des d'una perspectiva holística, sanitària, educativa, laboral, així com la despatologització de les identitats trans i intersexuals, sense que els drets sexuals i sanitaris d'aquestes persones es vegen perjudicats.

Servei Orienta

D'altra banda, part de l'equip de professionals que conformen el Servei Orienta de la Generalitat Valenciana han presentat tant el seu catàleg de serveis com la feina que desenvolupen. També han oferit assessorament davant les preguntes de el públic assistent, entre els quals hi havia representants dels cossos i forces de seguretat, centres socials del municipi, persones de l'àmbit educatiu i de diferents departaments municipals.

Cal recordar que Orienta és una oficina pública que té l'objectiu de canalitzar l'atenció al col·lectiu LGTBI i l'assessorament professional en tots els drets que els reconeix la Llei 23/2018 d'Igualtat de les persones LGTBI. Orienta té la seu a les tres capitals de la Comunitat Valenciana i està integrada per professionals de Treball Social, Psicologia, Advocacia i Intervenció Social.

 

  • Lectura de el manifest i presentació del servei Orienta

La programació "Celebrant la Diversitat", que va començar la setmana passada, ha arribat al seu equador i contínua amb més força cap al dia de l'Orgull, el proper 28 de juny.


La setmana passada, el centre de Cultura la Mercè de Borriana va obrir les portes amb l'exposició de deu panells informatius preparats per Pineo, de la Creu Roja Joventut. També va tindre lloc la projecció, i posterior tertúlia, del reportatge "Violeta: la revolució lesbiana", així com la presentació del llibre de Laia Pitarch Les Invisibles: una aproximació des de les ciències socials.


En els tres actes, celebrats seguint totes les mesures de seguretat al Centre de Cultura de Borriana, ha estat protagonista la reivindicació dels drets LGTBI que ha fet passos de gegant en aquests últims anys.


El públic assistent, tant a la projecció i a la tertúlia com a la presentació del llibre, va coincidir a afirmar la necessitat de fer front al lema de la campanya proposada per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana "Amor és amor", per a fer front als debats que giren a l’entorn de la comunitat LGTBI.


Maria Romero, regidora d'Igualtat ha afegit: "Així, s'ha reivindicat que la defensa dels drets LGTBI+ pretén, des del respecte, que totes les persones puguen accedir a la plena ciutadania sense excloure ningú. També s'ha evidenciat que encara queda molt de camí per recórrer a diferents nivells. Per aquest motiu, continuem reclamant la necessitat d'una llei estatal que protegisca aquest dret per a la plena ciutadania. En definitiva, un camí per recórrer, tot i que la Llei Valenciana siga la més avançada de tot l'Estat, i encara que no siguen coneguts per la ciutadania tots els drets que aquesta llei reconeix".


Aquesta vesprada tindrà lloc, a les 19h al jardí de Centre de Cultura la Mercè, la presentació de l'Oficina Orienta, una oficina pública que tindrà la seu a les tres capitals de la Comunitat Valenciana, i que estarà integrada per professionals de Treball Social, Psicologia, Advocacia i Intervenció Social per poder atendre de manera transversal els temes LGTBI +.


Finalment, demà a les 12h a les portes de l'Ajuntament de Borriana continuarà la programació amb la lectura del manifest LGTBI, extret de l'acord plenari de el 4 de juny, i a les 12.30h Orienta tornarà a fer la seua presentació per a les entitats i públic professional.

 

  • Del 17 al 26 de juny es realizarà la programació del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI
  • Exposicions, tertúlies, xarrades i lectura del manifest durant el mes de juny

La regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, juntament amb el regidor de Cultura, Vicent Granel, el tècnic de Cultura, Rafa Marañón, l'agent d'Igualtat, Lourdes Burdeus, i la tècnica d'Igualtat, Betlem Pascual, han presentat la programació «Celebrant la diversitat» pel Dia Internacional de l'Orgull LGTBI 2020, sota el lema «l'amor, és amor».


La programació que tindrà lloc del dilluns 15 de juny fins al diumenge 28 de juny, comença demà dimecres amb l'emissió i posterior tertúlia del documental de RTVE «Violeta: la revolució lesbiana». La cita tindrà lloc a les 19.30h al Jardí Arqueològic de la Mercè a Borriana.
El mateix escenari i a la mateixa hora acollirà el dijous 18 de juny la presentació del llibre: «Els Invisibles. Educació afectivosexual de les ciències socials» a càrrec de l’autora, Laia Pitarch Centelles, en coordinació amb la Fundació Isonomia com a activitat emmarcada dins el conveni que l'Ajuntament té subscrit amb l'entitat. Amb aquestes dos activitats principalment es busca donar protagonisme a les dones dins el col·lectiu LGTBI, i secundar l'any temàtic «Dones LTB: Sororidad i feminisme» que marca la Federació Estatal d'Associacions LGTBI.


A més, la celebració continuarà amb la intervenció artística d'una sèrie de vinils amb el lema «Amor és Amor» que estarà visible tot el mes de juny a la façana de el Centre Municipal de Cultura la Mercè i que en paraules de la regidora d'Igualtat, Maria Romero, «recull l'essència del que realment important, la vivència des del respecte de l'amor lliure».


El mateix edifici rebrà novament l'exposició «Celebrant la Diversitat» que l'any passat van preparar ja des del servei Pineo, de Creu Roja Joventut conjuntament amb l'Assemblea Local de Borriana. Com a part de la posada en escena de l'avanç en drets socials, s'han preparat dos presentacions, una per a la ciutadania i una altra per a professionals, de l'Oficina Orienta de la GVA que tindran lloc el dijous 25 de vesprada i el 26 de matí també al Jardí Arqueològic per part dels professionals del servei. Cal destacar que aquestes oficines canalitzen l'atenció al col·lectiu LGTBI i l'assessorament en tots els drets que els reconeix la Llei 23/2018 d'Igualtat de les persones LGTBI.


Finalment, aquesta programació especial del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI acabarà amb la lectura del manifest a l'Ajuntament de Borriana, el dia 26 de Juny a les 12h.

Renovación del acuerdo con la Fundación Isonomia de la UJI

L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la rectora de la Universitat Jaume I i presidenta de la Fundació Isonomia, Eva Alcón, han signat la renovació de la col•laboració entre l’Ajuntament i la Fundació per a promoure i difondre activitats per a la igualtat efectiva entre dones i homes.

Aquesta col•laboració inclou la promoció de la Xarxa Isonomia de municipis per a la igualtat efectiva de dones i homes a escala provincial, autonòmica, estatal i europea. A més, possibilita la interacció amb altres ajuntaments, integrats en la Xarxa Isonomia per a l'intercanvi de coneixement, experiències i bones pràctiques i assenyala la necessitat de donar la màxima visibilització a les accions relacionades amb la igualtat efectiva de dones i homes que es produïsquen al municipi.

La Fundació Isonomia proporcionarà orientació teòrica, tècnica i metodològica generalista, per al personal municipal, en aquelles àrees de competència de l’entitat i facilitarà informació actualitzada en matèria d'igualtat de dones i homes i violència de gènere: legislació, plans d'igualtat, publicació de subvencions, articles o notícies d’interés, llibres, etc.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, destaca la importància de «renovar aquest espai de col•laboració institucional entre l’Ajuntament de Borriana i la Fundació Isonomia per a promoure la igualtat entre dones i homes i avançar cap a una societat amb més oportunitats».

Per la seua part, l’alcaldessa de Borriana ha manifestat que la renovació de l’acord servirà per a «continuar impulsant polítiques d'igualtat en el municipi i avançar en la millora de l'educació en igualtat entre la ciutadania de Borriana, especialment, entre la població més jove». A més, ha afegit que permetrà dur a terme accions en el nostre municipi «molt necessàries» y també, disposar d'estratègies, mesures, instruments i recursos per a «promoure la igualtat entre dones i homes, previndre la violència de gènere i construir una societat més lliure, justa i equitativa».

Les acciones formatives en matèria d’igualtat i facilitar l’accès de Borriana, com a municipi de la Xarxa Isonomia, a les campanyes, eines i materials que faciliten la sensibilització en matèria d’igualtat, la visibilització de les dones i la prevenció de la violència cap a les dones al municipi (punts de llibre, calendaris, pòsters, fullets informatius, guies, manuals, quaderns de treball, exposicions fotogràfiques...) són altres exemples de les tasques que es podran dur a terme gràcies a la renovació de la col•laboració entre l’Ajuntament de Borriana i la Fundació Isonomia de l’UJI.

 

 

La Escuela Municipal de Igualdad retoma  las sesiones online

L'Escola Municipal d'Igualtat de Borriana reprén l’activitat de forma telemàtica, després de la paralització provocada per la crisi sanitària global del coronavirus des del mes de març passat, així ho ha anunciat la regidora d'Igualtat Maria Romero, que ha precisat que des de llavors “estaven pendents les tres últimes sessions amb què posar el punt final al treball municipal de formació”.

La ‘nova normalitat’ que permet la desescalada i l'entrada en la Fase 1 en tota la Comunitat Valenciana, ha indicat Romero, “arriba a poc a poc a totes les esferes, i des de la Regidoria d'Igualtat no hem volgut perdre més temps a reprendre l'Escola Municipal d'Igualtat que va començar al mes d'octubre”.

Adaptant-nos als nous temps, ha explicat la regidor de l'àrea, “reprenem l'Escola de manera virtual, com una altra manera més de trobar-nos, atés que encara no podem garantir les reunions en condicions de seguretat i complint la normativa”.

Per a Maria Romero “és important tancar el cicle d'aprenentatge” i ha convidat la ciutadania a participar en cada sessió, “encara que siga només en un dels tallers, ja que sempre poden aprendre's coses noves”.

Efectivament, l'Escola és gratuïta i oberta al públic, així, encara que les persones inscrites i participants de tots els tallers tenen una sèrie d'avantatges, com ara, diploma acreditatiu i accés a una plataforma en línia, qualsevol persona pot unir-se només a un dels tallers.

L'objectiu de la iniciativa formativa, ha precisat, a més de crear xarxa i oferir formació, és que qualsevol persona “puga millorar la situació d'igualtat en un grup de persones com puga ser el nucli familiar o de convivència, el nostre centre de treball, associació o grup d'amics”.

L'Escola Municipal d'Igualtat constava d'un total de 30 hores formatives sobre temes diversos en relació a la igualtat i la prevenció de la violència de gènere.

Cal assenyalar que el pas del temps i les circumstàncies de la pandèmia han comportat readaptar els tres tallers que quedaven pendents. No obstant això, la regidora ha assegurat que “l'essència és la mateixa i l'Escola contínua oferint com a tancament de l’activitat la possibilitat de realitzar un projecte d'igualtat”.

Per a participar en les sessions, únicament es requereix avisar a l'Agència d'Igualtat a través del correu electrònic igualtat@burriana.es o del telèfon  691674229. Una camí inscrita, des del departament facilitaran a la persona participant un enllaç per a poder connectar-se a la formació.

Les sessions han canviat d'horari i han adaptat el seu contingut, així, han passat a ser les següents:

 20/5/2020 a les 16h, amb Ana Moltó, "Com incloure la igualtat en les nostres organitzacions"

 27/05/2020 a les 16h, amb Erick Pescador, "Masculinitats i igualtat: construint ponts de convivència en pau"

 03/006/2020 a les 16h, amb Vita Arrufat, "Determinants de gènere en salut i recursos en la Comunitat Valenciana"

 

El Ayuntamiento impulsa un clun de lectura feminista  onlinesta

L'Ajuntament de Borriana, coincidint amb la celebració del Dia del Llibre, ha posat en marxa un club de lectura feminista en streaming. La iniciativa està oberta a tota la ciutadania i començarà a principis de maig, amb l'objectiu de llegir, difondre i crear un espai online on poder dialogar i intercanviar opinions entre amics i amigues.

Es tracta d'una iniciativa de l'àrea d'Igualtat del consistori i de la Biblioteca Municipal amb la finalitat de “fomentar la lectura i crear un espai compartit on reflexionar sobre temes en matèria d'igualtat” i, al mateix temps, que servisca “per a suportar millor el confinament”, ha manifestat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, encara que ha recalcat que la iniciativa ja du temps gestant-se i la idea és que es prolongue en el temps.

El club de lectura és gratuït i les inscripcions estaran obertes fins al dijous 30 d'abril, perquè, segons ha indicat Romero, “volem començar el club de lectura a primers de maig”, tot i que ha matisat que qualsevol persona “serà benvinguda i podrà unir-se una vegada començada l'activitat”.

La regidora d'Igualtat ha animat la ciutadania a participar en aquesta activitat, "si t'agrada llegir i vore pel·lícules, si vols conéixer gent, reflexionar sobre temes en matèria d'igualtat i passar-t’ho bé, uneix-te al Club de lectura feminista. En aquest espai, descobrirem novel·les, poesies, assajos, articles d'opinió, etc. que ens permeten indagar en la consciència col·lectiva per una ciutadania en igualtat”.

En el formulari d'inscripció es pregunta sobre quina aplicació es prefereix, l'horari i la periodicitat de les reunions i fins i tot es dóna a triar l'article, pel·lícula o llibre amb el qual iniciar l'activitat, “busquem configurar l'activitat en consens amb totes les persones participants”, ha explicat.

A través d'una aplicació per a videoconferències, i amb una duració d'una hora i mitja com a màxim, les persones participants podran connectar-se i debatre sobre el llibre o l’article que s'haja seleccionat prèviament.

“La nostra idea -ha precisat Romero- no és tant que es faça una anàlisi exhaustiva del llibre llegit, sinó poder reflexionar sobre temes d'igualtat i que, encara que no s'hagen llegit el llibre, puguen aportar les seues experiències o simplement exposar les seues opinions sobre el tema que tractem”.

En aquesta línia ha assenyalat que es tracta, “d'una banda, d'aprendre amb la lectura personal d'aquests textos i materials, però, per una altra banda, que la nostra impressió inicial siga complementada amb les aportacions de les altres persones. En definitiva, crear un espai compartit en què el feminisme puga enriquir les nostres vides”.

Aquesta activitat, ha finalitzat la regidora de l’àrea, està emmarcada en una sèrie d'accions impulsades per la Regidoria d'Igualtat per a aplicar la transversalitat i la perspectiva de gènere en les polítiques culturals municipals, “per donar així compliment a l'objectiu de l'Agència d'Igualtat de Borriana, de visibilitzar el paper de les dones i promoure’n la participació activa en l'àmbit de la cultura”.

Per a participar en el ‘Club de lectura feminista’ cal inscriure's prèviament en l'enllaç:

 

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSZiONCUtKNeJYGVj718UId0AGzskKsKTmqaHvdUfrvE-CWA/viewform

 

El servicio municipal de Igualdad atiende telemáticamente

L'Ajuntament de Borriana informa la ciutadania que per a qualsevol assessorament en relació a temes d'igualtat o violència de gènere, poden sol·licitar l'atenció del servei d'Igualtat Municipal a través del correu igualtat@burriana.es, o el telèfon 691674229. També, per a revisió de Plans d'Igualtat i atenció a la ciutadania a la qual només s'atendrà amb cita prèvia.

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha apel·lat “ara més que mai” a la col·laboració de tot el veïnat per a ajudar aquelles dones que puguen estar patint maltractament”. Així, ha sol·licitat la contribució ciutadana perquè, en cas de sentir o intuir que una veïna puga estar patint violència, “puguen oferir-li la seua ajuda o bé telefonar a les autoritats”.

Per això, ha recordat els telèfons de contacte de la Policia Local de Borriana 964513311 i de la Guàrdia Civil 964592020. Així mateix, ha indicat que a més es pot telefonar al 112.

També està disponible el Centre Dona 24h a Castelló, situat al C/ Major, núm. 2, que atén de manera integral les dones víctimes de maltractament, assetjament, abús o agressió sexual o les seues famílies i amistats. Però, ha precisat, “es prega que a no ser una situació d'urgència es cride al telèfon 900 580 888 abans d'assistir personalment”.

En el cas de l'atenció a persones en relació amb temes afectivosexuals LGTBI, es recorda que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives manté en funcionament el servei de l'Oficina Orienta. Es pot contactar a través del 900 101 015 o bé a través del correu electrònic orienta_cas@cv.gva.es.

Una representació municipal encapçalada per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, s'ha concentrat aquest migdia a la porta del Consistori per a sumar-se al minut de silenci, com a mostra de repulsa i condemna de l'últim assassinat masclista d'una dona de Castelló de la Ribera.

Es tracta de Mònica, una dona de 37 anys que va morir diumenge, Dia Internacional de la Dona, a l'Hospital La Fe de València, on es trobava ingressada des de la matinada del passat divendres després de rebre un tret al cap efectuat presumptament pel seu company sentimental.

A l'acte de condemna i de solidaritat amb els familiars de la víctima, s'ha sumat també personal de l'Ajuntament i altres veïns i veïnes de Borriana.