Maletas coeducativas para los centros de educación infantil
  • La iniciativa, en què ja participen tots els centres de Primària de la ciutat, pretén oferir als centres eines per a treballar els valors de respecte, equitat, no violència i diversitat social


L'Ajuntament de Borriana ha començat a repartir per primera vegada les ‘Maletes Coeducatives’ entre els centres educatius responsables de la primera infància, l'Agència de Desenvolupament Infantil (ADI) i el Centre Antonio Pastor de Serveis Socials (CAP), que se sumen a aquest projecte iniciat fa quatre anys pel consistori.

El projecte Maletes Coeducatives “busca oferir als centres educatius d'Infantil i Primària del municipi eines per a abordar a les aules d'una forma atractiva per a l'alumnat qüestiones com l'expressió emocional, la resolució de conflictes, la diversitat social i familiar, l'empoderament femení, l'equitat o com afrontar els estereotips”, ha explicat Maria Romero, regidora d'Igualtat.

Sobre aquest tema, Romero ha indicat que “tot això es pretén fomentar a través del desenvolupament de valors com el respecte, la igualtat i la no violència”. Així, els docents es transformen en impulsors del debat i la reflexió a través de l'ús dels contes que inclou cadascuna de les maletes il·lustrades.

Com ha explicat el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, el projecte posat en marxa pel consistori l'any 2018 s'amplia ara a les Escoletes per “aconseguir l'objectiu que Borriana aprofundisca en el seu rol de ciutat educadora, amb la col·laboració dels diferents departaments municipals i la comunitat educativa del municipi”.

D’aquesta manera, sis de les maletes es distribuiran entre les escoles infantils de la localitat i una altra serà per a l’ADI. Totes elles contenen el mateix lot de llibres, triats entre la biblioteca, l'agència d'igualtat i l’ADI. Per la seua banda, el CAP rep una maleta que conté llibres per a treballar tant amb xiquets i xiquetes com a adolescents, perquè atenen una franja d'edat més àmplia.

Tant Monferrer com Romero han agraït “la implicació dels centres en aquest projecte que tracta de construir una societat futura més justa i inclusiva amb la formació en valors per als futurs ciutadans i ciutadanes de Borriana”.

A més dels contes, s'hi inclouen altres materials com ara punts violeta per a poder identificar els centres com a espais lliures de violència de gènere, una guia per a un ús no sexista del llenguatge o informació sobre l'oficina Orienta de la Generalitat.

Destaca a més la incorporació d'una memòria usb amb tot el material de coeducació que van preparar les docents de l'Escola d'Igualtat Municipal, en què es va tractar en profunditat aquest tema, així com la primera d'una sèrie de micropíndoles en format vídeo sobre educació en la primera infància preparades per l’ADI.

És en la primera infància quan s'assenten les bases per als aprenentatges posteriors i quan comença a construir-se la identitat, per la qual cosa resulta crucial atendre aquesta etapa educativa perquè el dia de demà siguen persones que s'hagen desenvolupat lliures d'estereotips sexistes i amb un elevat compromís amb els valors democràtics”, ha subratllat Romero.

La regidora de l'àrea hi ha afegit que “el que es busca és oferir continguts que permeten executar el que indica l'article 44, de continguts educatius, de la Llei 26/2018 de Drets i Garanties de la Infància i adolescència valenciana”.

Aquest article indica que l'ensenyament i formació en la infància i adolescència haurà de fomentar l'exercici ple de la ciutadania, el coneixement dels drets i deures, el respecte pels drets humans i els valors democràtics i el desenvolupament d'una cultura participativa, inclusiva i oberta a la diversitat.

A més, s'indica que els programes hauran de ser coeducatius i hauran de promoure la igualtat d'oportunitats i de gènere, el respecte a les diferents formes de relacions afectivosexuals i l'educació intercultural, així com la tolerància per a previndre actituds i situacions violentes. En definitiva, es busca una formació integral per a xiquets, xiquetes i adolescents, que contemple una educació social, emocional i sexoafectiva.

Les 8 maletes, que han sigut dissenyades per l'artista local Amparo Saera, estan confeccionades amb elements naturals com la fusta i contribueixen en certa manera en l'economia del bé comú perquè s'han creat a través de comerços locals, tant per la pintura, com pel treball d'impremta o els llibres, i busquen redundar en la societat borrianenca positivament.

L’Ajuntament de Borriana ha resultat beneficiari novament de la subvenció de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per als Itineraris Integrats d’Inserció Sociolaboral per portar endavant el projecte Il·lusiona’t. Aquesta subvenció, cofinançada al 50% pel Programa Operatiu del Fons Social Europeu, suposa un ingrés de 133.928’56€ per a contractació de personal específic i despeses relacionades.

El Projecte il·lusiona’t pretén ser una ferramenta per reil·lusionar a les persones que hi participen en què un demà millor és possible. Si més no, a bon segur totes les persones que hi participen acabaran aquest programa de sols tres mesos de durada i sis mesos més de seguiment, amb nous aprenentatges i un nou anàlisi per reenfocar el seu futur professional.

L’equip tècnic del Projecte Il·lusiona’t, realitzarà l’entrevista de diagnòstic de tots els usuaris i posteriorment els seguiments a traves de tutories individualitzades. A més, està prevista la realització de monogràfics dinàmics d’orientació laboral i cursos de formació transversals com podrien ser la digitalització o l’aprenentatge de llengües, així com cursos de formació específica segons les necessitats dels i les participants.

 

 

 

 

Entrega de maletas coeducativas a los centros educativos para el curso 2021-2022
  • La iniciativa, en la qual participen tots els centres de la ciutat, tracta de treballar valors relacionats amb la igualtat, l'equitat, la resolució pacífica de conflictes, la diversitat social, el respecte o l'ecologia


L'Ajuntament de Borriana ha repartit per quart any consecutiu les Maletes Coeducatives entre els centres escolars de la ciutat, una iniciativa per a treballar a les aules els valors relacionats amb la igualtat, l'equitat, la resolució pacífica de conflictes, la diversitat social, el respecte o l'ecologia.

El regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, i l'edil d'Igualtat, Maria Romero, s'han reunit avui en la sala de plens de l'Ajuntament amb les coordinadores d'igualtat dels centres educatius i els han entregat les maletes per al curs 2021-2022 per a les escoles.

D'aquesta manera, cadascun dels 10 centres d'Infantil i Primària de la ciutat i el CEE Pla d’Hortolans rebran una d'aquestes maletes amb material pedagògic adaptat als diferents nivells, des dels 2 fins als 12 anys, i que contenen cinc contes, la base temàtica dels quals gravita a l’entorn de l'educació emocional, les famílies diverses, la igualtat de gènere o la diversitat afectiva.

A més, els maletins també inclouen altres materials per a il·lustrar aquests temes a les aules, com un dossier amb informació per a treballar sobre els contes, fullets sobre llenguatge inclusiu i informació de l'oficina Orienta de la Generalitat o rètols de punts violeta. “Es tracta d'una eina més sobre la qual treballar les noves maneres d'entendre la societat”, ha explicat Romero.

Com a novetat, enguany s'uneixen al projecte els centres d'educació Infantil de primer cicle, que en col·laboració amb l’ADI han volgut sumar-se a aquesta iniciativa per a treballar en pro de la igualtat”, ha assegurat Romero.

Així, com ha explicat Monferrer, el projecte iniciat en 2018 pel consistori es posa un altre curs escolar més en marxa per a “consolidar Borriana com una ciutat educadora, gràcies al treball de l’alumnat, pares i mares, AMPA i equips docents”.

Tant Monferrer com Romero han agraït “la implicació dels centres d'Infantil i Primària amb l'execució d'aquest projecte que tracta de construir una societat futura més inclusiva i justa des d'un format que tracta de ser atractiu per als xiquets i xiquetes”.

Aquest curs participen en la iniciativa els col·legis Illes Columbretes, Salesians Sant Joan Baptista, Vilafàtima, la Consolació, els CEIP Pare Vilallonga, Penyagolosa, Roca i Alcaide, Josep Iturbi, Novenes de Calatrava, Cardenal Tarancon i el centre d’educació especial Pla d’Hortolans.

El projecte pretén fer de les maletes un element motivador, que canvia cada any, i que van rodant entre els diferents centres. Enguany s'han afegit més contes i un dispositiu USB amb materials de treball i consulta, així com micropíndoles en vídeo preparades per l’ADI per a facilitar la difusió entre les famílies i la renovació constant del professorat.

En la preparació i elecció de les lectures que s'inclouen en les maletes del projecte hi ha participat la Biblioteca Municipal i l'Agència de Desenvolupament Infantil (ADI), així com el personal d'Igualtat de l'Ajuntament.

 

Minut silenci viogen Vila Joiosa

Borriana s'ha sumat hui a les 12h a la porta l’Ajuntament a la convocatòria d’un minut de silenci per a condemnar l'últim assassinat masclista comés a la Comunitat Valenciana, i mostrar el seu suport a les persones properes a la víctima.

La concentració silenciosa de repulsa s'ha convocat després de confirmar-se l'assassinat masclista de Zouita, de 40 anys i veïna de la Vila Joiosa, que ha mort a mans de la seua parella. Aquest assassinat masclista és el 34è d’enguany i el número 1.112 des de 2003, segons ha informat la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana.

Curs llenguatge inclusiu Isonomia 2020

- S'impartirà un curs de nivell 2 després de la bona acollida que va tindre l'any passat el que es va impartir del primer nivell

- La formació està organitzada per l'Ajuntament en col·laboració amb la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I


L'Ajuntament i la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I han programat per segon any un curs de comunicació inclusiva i no sexista dirigit a les associacions de Borriana.

Després de l'interés mostrat per les associacions locals l'any passat, quan es va impartir el curs de nivell 1 sobre aquesta matèria, s'ha decidit continuar enguany amb una formació de nivell 2, a través d'una formació gratuïta de 9 hores que oferirà eines i estratègies per a fomentar la comunicació inclusiva i lliure d'estereotips sexistes.

La regidora de l'àrea, Maria Romero, ha assegurat que “vista la bona resposta que van donar les associacions de la ciutat en l'anterior edició, la regidoria d'Igualtat ha decidit tornar a apostar per aquest curs, amb l’organització del nivell següent”.

Aquesta acció, com ha recordat Romero, “és possible gràcies al conveni anual subscrit entre l'Ajuntament i la Fundació Isonomia, a través del qual s'articulen nombroses activitats i projectes”.

El curs s'impartirà des del 30 de setembre al 21 d'octubre, majoritàriament en línia a través de l'aula virtual de la Fundació Isonomia, tot i que comptarà també amb una sessió pràctica presencial.

Es tracta d'una activitat que, segons ha assegurat la regidora, pretén “fomentar en la ciutadania el compromís amb la igualtat”, ja que “pretén reflexionar sobre les conseqüències del sistema de gènere en el llenguatge, per a detectar els usos discriminatoris de la llengua, estudiant per què existeixen i com evitar-los”.

La formació constarà de tres parts: un bloc dedicat a la influència del sistema sexe-gènere en el llenguatge i la comunicació, un altre sobre les conseqüències d'utilitzar un llenguatge sexista i l'ús del llenguatge inclusiu com a alternativa, i un últim bloc sobre el llenguatge com a instrument per a la igualtat.

A més, hi haurà una sessió pràctica amb què es pretén consolidar el que s’ha aprés en la teoria en contrast amb el que es comunica des de les associacions participants. En finalitzar el curs s'atorgarà un certificat de participació expedit per la fundació, que és l'encarregada d'impartir la formació.

Les persones interessades es poden inscriure fins al 23 de setembre, enviant nom, cognoms, DNI, correu electrònic de contacte i associació a què es pertany al Departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana, per l'email igualtat@burriana.es o a través del telèfon 691674229.

L'any passat, 16 persones de 9 associacions locals van poder rebre formació i orientació per a realitzar les seues comunicacions de manera inclusiva, és a dir, dirigint-se a tota la població i fugint, tant en el material gràfic com en l'escrit, dels estereotips sexistes i excloents cap a les minories.

Així, en el curs de nivell 1 que es va impartir al 2021 van participar persones associades a les entitats Futnet Burriana, club de futbol Sorinthule Football, AFDEM, associació de Veïns del Grau de Borriana, Fundació Diagrama, Centre Juvenil Salesià Porta Oberta, AMPA Cardenal Tarancón, AMPA Jaume I i Agrupament Escolta Borriana.

Minuto de silencio en el Ayuntamiento de Burriana por el asesinato machista de Johana
  • El consistori mostra la seua consternació i rebuig per aquest crim i se suma als actes de repulsa


Representants de la corporació municipal, de la Policía Local i de la Guàrdia Civil, s'han sumat a la porta de l'Ajuntament de Borriana al minut de silenci convocat hui a les 12 hores per a condemnar l'assassinat masclista de la veïna de Borriana Johana Andrea Aguilar, confirmat dilluns passat per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere.

El consistori manifesta la seua profunda consternació i rebuig a aquest crim i se suma així a l'acte en senyal de repulsa, en record de la víctima i com a mostra de suport als seus familiars i amistats.

La concentració silenciosa, a la qual s'han sumat membres de les forces i cossos de seguretat i diversos veïns, ha sigut convocada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a totes les entitats dins de l’àmbit autonòmic.

Johana Andrea Aguilar, de 42 anys i resident a Borriana, va ser assassinada el passat 21 d'abril en el paratge del Clot a Borriana, i la detenció de la seua parella es va produir la setmana passada, a instàncies del Jutjat de Violència sobre la Dona de Vila-real.

Després de la confirmació del caire masclista d'aquest crim, el nombre de dones assassinades per violència de gènere a Espanya ascendeix fins a 24 durant 2021 i a 1.102 des de l'any 2003.

 

Propuesta en Burriana para crear un grupo de apoyo LGTBI+
  • En el vermut literari al Jardí Arqueològic del CMC Mercé que va congregar a una vintena de persones i que va posar el fermall a les activitats de les jornades ‘Celebrant la Diversitat 2021’ organitzades per l'Ajuntament


Amb un vermut literari i la proposta de creació d'un grup de suport de persones LGTBI+ de Borriana han finalitzat les activitats de les jornades ‘Celebrant la Diversitat 2021’ organitzades per l'Ajuntament de Borriana a través de les regidories de Cultura i Igualtat.

La trobada, que va tenir lloc al Jardí Arqueològic del CMC Mercé, va congregar a una vintena de persones que van poder debatre sobre la situació del col·lectiu LGTBI+ en el municipi i en general, i al mateix temps comentar el llibre de Fani Gran ‘Jo sóc així i això no és un problema’.

La trobada va comptar amb la presència de representants de les associacions Queer Fest de Castelló i Castelló LGTBI així com membres del Club de Lectura Feminista de Borriana i la regidora d'Igualtat, Maria Romero.
Totes les persones assistents van coincidir en la importància i necessitat de disposar d'espais de suport i ajuda mútua que permeten a les persones LGTBI+ trobar referents i sentir suport.

En aqueixa línia Maria Romero va explicar que varies persones li havien traslladat aqueixa necessitat i recalcava que “hui a Borriana les persones LGTBI encara no troben la confiança suficient per a viure amb total llibertat la seua identitat sexual o significar-se en la reivindicació dels seus drets”, i va posar de clar exemple l'acte de robatori de la bandera LGTBI del passat dimecres, per la qual cosa considera important, “seguir amb campanyes específiques”.

Des de les associacions van explicar la importància de seguir vindicant drets i també de tenir espais de trobada on compartir amb persones que tenen les mateixes inquietuds.

Concretament, el col·lectiu Castelló LGTBI va exposar l'exemple d'altres municipis com la Vall d'Uixó que havien conformat grups de suport, que van començar amb solament 4 persones i ara conformen un nodrit grup.

En la jornada, ha declarat la regidora d'Igualtat, es va concloure “llançar la proposta pública de fer un grup de suport que simplement consisteix en unes persones que es troben esporàdicament per a tractar allò que tenen en comú i donar-se suport. Sobre aquest tema ha informat que les persones interessades poden dirigir-se a la unitat d'igualtat de l'Ajuntament de Borriana o bé contactar a través de correu igualtat@burriana.es, el whatsapp 691 67 42 29, l’instagram @borrianaigualtat, o el compte de facebook @igualtatborriana.

El Ayuntamiento condena la actos contra elemnetos LGTBI+
  • L'executiu municipal condemna "activament qualsevol acte d'intolerància cap als elements que representen un símbol per a la comunitat LGTBI+”


L'Ajuntament de Borriana ha condemnat l’acte de vandalisme contra una bandera arc iris que ha sigut arrancada i que fins ahir a la nit figurava en la façana de l'edifici del Mercat Municipal amb motiu de les activitats de commemoració de l'Orgull LGTBI 2021 en el municipi.

Des de l'executiu municipal condemnen "activament qualsevol acte d'intolerància cap als elements que representen un símbol per a la comunitat LGTBI+” i recorden que aquestes agressions són considerades “delictes d'odi".

L'equip de govern també ha agraït l'avís realitzat pel veïnat sobre els fets, i ha lamentat aquest tipus d'atacs “intolerables i inadmissibles dins de la nostra societat diversa", perquè “són homòfobs i d'odi a feia el col·lectiu LGTBI+”. El govern local ha posat en coneixement de la Policia Local els fets, atès que existeix un compromís actiu de les administracions públiques en l'erradicació d'aquest tipus d'agressions.

Per al consistori, aquest tipus d'actes “ens demostren que encara queda molt per fer i encara hi ha molt de camí per recórrer, i l'educació és la via per a la normalització”. Segons han indicat, avui mateix tornaran a col·locar la bandera arc iris al lloc on estava.