diversitat a borriana

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai o simplement Orgull Gai (en anglés, Gay Pride), és una sèrie d’actes que cada any els col·lectius LGBTI celebren de forma pública a fi d’instar la tolerància i la igualtat de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals. Aquesta festa es realitza el dia 28 de juny, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EUA) de 1969, que marquen l’inici del moviment d’alliberament homosexual.

La noció bàsica de l’orgull LGBTI consisteix que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, siga quin siga el seu sexe, orientació sexual o identitat sexual i/o afectiva. El terme escollit (orgull) té probablement més sentit, des d’un punt de vista filològic, en anglès que en espanyol. En efecte, la idea que sembla transmetre aquest concepte és més aviat la d’una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seua conducta ni orientació sexual. En tal sentit, la traducció més correcta hauria de ser dignitat LGBTI.

Les regidories de Cultura i Igualtat han programat un total de quatre actes que inclouen una projecció d'una pel·lícula, una presentació d'un llibre, un contacontes i la lectura d'un manifest institucional.

El primer dels actes tindrà lloc al Teatre Payà el dimecres dia 19 de juny a les 19 h amb la projecció de la pel·lícula d'Arantxa Echeverría Carmen y Lola. Elles, són dues xiques gitanes que viuen als afores de Madrid. Carmen (Rosy Rodríguez) està destinada a casar-se i tindre fills, sense que d’ella s’espere res més. Un dia coneix a Lola (Zaira Romero), una gitana fora del comú que somnia anar a la universitat, que pinta grafitis i que li agraden les xiques. Prompte desenvoluparan una gran complicitat que les farà prendre consciència de la seua realitat. La cinta va tindre fins a nou nominacions als premis Goya de l'any 2018, aconseguint el màxim guardó en les categories de millor direcció novella (Arantxa Echevarría) i millor actriu de repartiment (Carolina Yuste), a més va ser seleccionada per a la projecció a la Quinzena de realitzadors del Festival de Cannes de 2018.

El dijous dia 20 de juny a les 19:00 hores a la Sala de plenaris de l'Ajuntament presentació del llibre La doble transición de Raúl Solís. El llibre centra la mirada sobre les dones transsexuals que li van plantar cara al franquisme, protagonitzant les primeres conquestes dels drets i les llibertats de la població LGTBI i que, en canvi han sigut totalment relegades al relat èpic de la lluita per la llibertat sexual. La doble transición conta la història de vuit dones transsexuals que van subvertir tots els tractats morals i religiosos de l’època. A la presentació també estarà present Myriam Amaya, una de les protagonistes del llibre.

El divendres dia 21 de juny a les 18:00 hores al claustre del CMC La Mercé, Contacontes sobre la diversitat familiar, sexual i d’identitat de gènere a càrrec de Clarió. En finalitzar es repartiran als xiquets i xiquetes assistents tatoos amb l'arc de Sant Martí.

Com a cloenda dels actes, el dia 28 de juny coincidint amb el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, a les 12:00 hores davant de les portes de l'Ajuntament es llegirà un manifest institucional i es penjarà la bandera de l'arc de Sant Martí.

minuto silencio condena Alboraya

La regidora d'igualtat, María Romero, al capdavant, diversos representants municipals, i treballadors i treballadores del consistori s'han volgut sumar durant el migdia al minut de silenci de condemna de l'assassinat masclista que va tindre lloc ahir en Port Saplaya (Alboraia).

mensua

Des de l'Ajuntament de Borriana, i dins del seu objectiu de treballar de manera transversal la igualtat, s'ha dut a terme durant la totalitat del mes de maig els projectes coeducatius en matèria de Salut, desenvolupats per la responsable del Col·lectiu Matria, Irene Salas que després de la finalització de les sessions en els centres educatius de la ciutat ha “valorat molt positivament el desenvolupament de cada sessió, ja que tant l'alumnat participant com els claustres dels diferents centres s'han mostrat molt satisfets i així ens ho han transmès al final de cadascuna de les sessions celebrades”.

Tal com s'ha explicat tant des dels departaments d'Igualtat i Salut de l'Ajuntament de Borriana, com per part de la pròpia Col·lectiu Matria, “l'objectiu que entenem que hem començat a aconseguir ha sigut el d'educar als i les joves en el coneixement i l'estima al propi cos” però també i de forma eminentment didàctica “conèixer un procés que passen totes les dones com és la menstruació, i que té connotacions tant a nivell social com de salut i que, no obstant això, s'ha convertit en un tabú que es tracta de manera únicament biològica en els currículums educatius, i en cas d'afectació a la salut, en les consultes sanitàries de forma privada”. Així les diferents sessions d'aquests projectes coeducatius en matèria de salut i igualtat es van iniciar el passat 7 de maig en el CEIP Pare Villallonga, per a més tard desenvolupar-los també en centres com el CEIP Cardenal Tarancón, l'IES Jaume I i l'IES Columbretes, a més d'en altres projectes educatius com el PAE-FISAT del col·legi Salesià. D'aquesta forma l'alumnat participant ha sigut des dels cursos de cinquè de primària fins als de segon d'ESO, però també els cursos de Batxillerat, incloent a més una sessió multiedat en el PAE. Segons explicava la mateixa Irene Salas tant durant la presentació del projecte com després de la realització de les sessions, “tal com fins ara s'ha tractat el tema de la menstruació, quedaven fora molts altres aspectes com el social, l'emocional o el d'acte-coneixement, i quasi sempre es deixava fora al sexe masculí entenent que no era de la seua incumbència, tota una sèrie de conceptes que entenem que comencen a canviar gràcies a l'aplicació d'aquest tipus de projectes”. Per part seua, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, explicava que “ja fa temps que es va oferir als centres educatius de la ciutat la realització d'una sèrie de tallers eminentment pràctics impartits per dues professionals expertes en la coeducació menstrual, amb sessions adaptades segons el grup d'edat al qual es vera oportú, però també tenint en compte aspectes com la realitat pròpia de cada escola o centre, així s'ha fet i tenim una gran sensació final després de veure la gran acceptació i seguiment que han tingut en cadascun dels centres educatius ”.

proyecto mensua

Des de l'Ajuntament de Borriana, dins del seu objectiu de treballar de manera transversal la igualtat, iniciarà en les pròximes setmanes un projecte altament innovador que té com a principal objectiu el de “educar als i les joves en el coneixement i l'estima al propi cos” però també i de forma eminentment didàctica “conèixer un procés que passen totes les dones i que té connotacions tant a nivell social com de salut i que, no obstant això, s'ha convertit en un tabú que es tracta de manera únicament biològica en els currículums educatius, i en cas d'afectació a la salut, en les consultes sanitàries de forma privada”. Tal com van explicar des de les regidories tant d'Igualtat com de Sanitat que han donat a conèixer el projecte al costat de la responsable del col·lectiu Matria, Irene Salas, “tal com fins ara s'ha tractat el tema de la menstruació, quedaven fora molts altres aspectes com el social, l'emocional o el d'acte-coneixement, i quasi sempre es deixava fora al sexe masculí entenent que no era de la seua incumbència”, alguns dels conceptes que el nou projecte pretén anar canviant entre els i les joves de Borriana.
A través de la presentació de la iniciativa també es va voler deixar clar que “es tracta d'un plantejament que des de totes dues regidories s'ha entès que ha de superar-se, ja que es tracta d'un procés que afecta a més de la meitat de la població directament, però que, de forma indirecta, té a veure amb qüestions públiques com la salut, la convivència en societat o la reproducció” com explicava la regidora d'Igualtat, Maria Romero.
Així, ja fa temps que “es va oferir als centres educatius de la ciutat la realització d'una sèrie de tallers eminentment pràctics impartits per dues professionals expertes en la coeducació menstrual, amb sessions adaptades segons el grup d'edat al qual es vera oportú, però també tenint en compte aspectes com la realitat pròpia de cada escola o centre”. A més, també s'impartirà un taller per al Projecte de Recolzament Educatiu Porta Oberta per a donar resposta a la seua demanda en aquest aspecte, així com un altre per a les famílies que desitgen participar”. Segons van explicar en la presentació del projecte “en ciutats com Nules i Castelló ja s'han portat avant aquests tallers amb un resultat molt positiu fins i tot amb una elevada participació en les sessions especialment dissenyades per a les famílies”, així que s'espera que també a Borriana la joventut i les seues famílies s'implique en aquests tallers i sessions i “la menstruació deixe de ser un tabú en ple segle XXI i es puga tractar des d'un punt de vista social, educatiu, formatiu, natural i sense que supose traumes importants a l'hora de participar en aquesta iniciativa”.

mural grup de dones

El primer Grup de Dones de la història de Borriana tancarà aquesta setmana la seua activitat després de diversos mesos de treball de l'Agència d'Igualtat Municipal, que en el seu moment va oferir la possibilitat que les dones de Borriana pogueren reunir-se de forma setmanal per a iniciar unes sessions que «té com a principals objectius els de millorar i fomentar el creixement personal sobre la base de les trobades, i així poder debatre sobre diferents fórmules o tècniques d'apoderament tant a nivell col·lectiu, com de forma individual en el dia a dia de cadascuna de les participants», tal com explicava la tècnica d'Igualtat, Sheila Pierre-Louis. Així, l'última de les sessions setmanals que se celebren en el CMC La Mercè arribarà aquesta mateixa setmana, i per a tancar de forma especial aquesta primera edició del Grup de Dones de Borriana, durant la jornada de hui ha tingut lloc la pintada col·lectiva d'un mural reivindicatiu en el qual la figura de la dona és protagonista, i que pretén simbolitzar aqueix «apoderament i reclamació d'igualtat total entre dones i homes» ja que com es pot veure ja en l'avinguda Cardenal Tarancón «el mural és un arbre en el qual el tronc simbolitza el cos d'una dona, mentre que cadascuna de les branques que brollen ha sigut pintada per cadascuna de les prop de trenta dones que han participat en el Grup, per a així simbolitzar aqueix treball mutu i suport que s'ha aconseguit en les sessions celebrades durant els últims dos mesos».
I és que com han volgut detallar des de l'Agència d'Igualtat municipal que ha portat avant aquesta iniciativa, «sempre vam voler que foren les pròpies participants els qui plantejaren els temes o problemàtiques que cregueren més importants o que pogueren exemplificar aqueix apoderament de les dones de Borriana, la qual cosa s'ha anat treballant en cadascuna de les sessions i s'ha completat amb diferents visites que també a nivell d'oci i cultural hem realitzat durant les últimes setmanes, perquè així el Grup de Dones també es convertira en una porta més de participació de les dones en la vida cultural de la ciutat». I fins al lloc en el qual ja ha quedat pintat el mural també s'ha volgut acostar la regidora de l'àrea, Maria Romero, per a continuar donant suport a la participació que enguany ja ha sigut molt positiva en el Grup de Dones, i així continuar fomentant aquest tipus d'iniciatives que busquen augmentar l'apoderament de la dona a través d'eixa assertivitat que en tot moment ha sigut la base sobre la qual s'han assentat les trobades setmanals del Grup de Dones de Borriana.

exposición La via invisible

Hui divendres, a les 19.30 h, al CMC La Mercé de Borriana, tindrà lloc la inauguració de l'exposició La via invisible de Angie Vera. L'artista borrianenca és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Alonso Cano de Granada i va guanyar l'any passat una beca Habitat Artístic atorgada per l'Ajuntament de Castelló a Sant Pere de Vilamajor. Forma part del Grup Very-veritas amb Júlia Vera i treballa de forma habitual a l'Estudi Isósteles de la nostra ciutat. La seua obra, per mitjà de la pintura mural, explora fonamentalment la història del feminisme, les imbricacions socials de la convivència i la petja del temps com a fenomen transcendent.

En paraules d'Ana Andújar, autora del blog Dare to be one of us, girl a propòsit de l'exposició La Via Invisible: "L'elefant a l'habitació" és eixa metàfora anglesa que designa a una problemàtica que, encara sent evident i coneguda per tots, acaba evitant-se deliberadament: sense importar la seua magnitud, eixa veritat no acaba de ser reconeguda. Això és el "herstory", la trajectòria del feminisme, el lloc que han ocupat -i el que han d'ocupar- les dones en la història. Des d'aquella revolució que cridava a considerar a les dones PERSONES, i en conseqüència, a dotar-les de drets, són segles els que han vist créixer una lluita que mai ha sigut justa: des de la Revolució Francesa amb Olímpia de Gouges o les sufragistes del segle XIX, l'opressió sotmesa per un patró amb fàl·lic despotisme es va unir per sempre i de forma inevitable a la lluita obrera. Més enllà de la fàbrica, els nous aires dels 60 i 70 ens van assenyalar un nou enemic, el que dormia a casa en forma de patriarcat. També volíem decidir sobre la nostra vida domèstica i sexual, perquè com va dir Kate Millet, "el personal és polític". Després, ens plantejarem quina era la nostra identitat: i si estàvem equivocades i som més esclavons els discriminats i apartats d'aquesta història única? "No s'és dona, s'arriba a ser-ho", com reclamava Beauvoir? La Tercera Ona ens mulla amb enrogiment en adonar-nos que nosaltres també vam girar l'esquena a feminismes de classe, de raça, de sexualitats, de gènere. L'esclat, en forma de massa indòmita i de carrer somiant a crit de 8M, obliga a alçar el cap als quals no volen mirar. A convéncer als qui no creien que era possible fer-ho juntes. Els reptes se succeeixen i els tenim ací: són les "kellys", les temporeres immigrants, els feminismes locals i regionals, la visibilització i enfortiment de les víctimes de violència, el reconeixement trans, el mèrit propi en l'art. Ara pintem nosaltres, i ho fem amb la mateixa força que una malmesa Artemisa Gentileschi o la surrealista Remedios Varo, passant per l'activisme de l'humor amb galtada de realitat instagrammer de Flavita Banana, l'art urbà per a democratitzar el coneixement del nostre propi poder de Julieta XLF o Shamsia Hassan o les veritats de grafiti de Maria Galindo. Ser autores de la nostra història en qualsevol de les seues disciplines, artístiques, socials o personals, ens fa protagonistes d'una lluita que més que mai cal batallar en comunitat. Crear és la nostra forma d'entendre la realitat, fins i tot una realitat que volem canviar. Comencem ací. La via invisible serà, per fi, més lluminosa que mai: com eixe elefant que ja ningú podrà ignorar". L'exposició romandrà oberta a la sala d'exposicions del CMC La Mercé fins al 19 de maig.

 

Exposició

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, al costat de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i els regidors Vicent Granel i Vicent Aparisi han volgut estar presents en la inauguració de la mostra “Nosaltres les escriptores. Valencianes en el temps”, que ha tingut lloc en el CMC La Mercè durant la vesprada del dijous, i que s'emmarca dins de la programació del Mes de la Dóna que durant tot març s'està duent a terme a Borriana. Ha sigut Romero qui ha explicat que la mostra “pretén ser un espai més en el qual visibilitzar el treball de desenes i desenes de dones de totes les èpoques, que escrivien en valencià, i que en molts casos van veure silenciada la seua obra durant dècades”. Al seu costat, la veïna de Borriana, Mari Carmen Garcia Monserrat, ha protagonitzat un dels moments més especials de l'acte d'inauguració, ja que en el seu moment es va decidir que “una forma molt especial d'inaugurar-la és que Mari Carmen poguera llegir diversos poemes escrits per la seua àvia, Carmen Abad Andrés, fa ja més de cent anys”. I no és que els haja llegits, és que ha recitat de memòria fins a tres poemes complets, dos d'ells dedicats a la ciutat de Borriana, les seues peculiaritats, tradicions i festes, i una altra dedicada a la ciutat de València.
Tal com explicaven els i les representants municipals presents en la inauguració, “és l'exemple perfecte de les èpoques en les quals la dona ni tan sols tenia l'opció de publicar o mostrar les seues obres, així que creiem que reflecteix a la perfecció l'esperit de l'exposició”. A continuació, tots i totes han realitzat un complet recorregut pels fins a dotze panells que conformen la mostra. En cadascun dels mesos es destaca a una escriptora nascuda en aqueixa part de l'any, i també fins a deu dones més completen cadascun dels panells mensuals. Així fins més de cent noms com els de Pepa Guardiola, Isabel Clara Simó, Carme Miquel, Sor Isabel de Villena, Anna Moner, Encarna Sant-Celoni, Isabel Robles, Carmen Amoraga, Amalia Fenollosa, Maria Beneyto, Raquel Ricart o Carmelina Sánchez-Cutillas, encapçalen cadascun dels panells al costat de més de cent escriptores més. Tal com s'explica des de la Fundació pel Llibre i la Lectura que és qui ha fet arribar la mostra a Borriana, un dels principals objectius és “introduir la visió de gènere en els plans de promoció de la lectura que es dissenyen en biblioteques i centres escolars o universitaris, alhora que intentem omplir el buit que ara mateix existeix en les històries de la literatura i en els currículums escolars sobre l'obra de les escriptores valencianes”.


campaña ASC

De Festa, No de Caça” és el directe i contundent missatge de la nova campanya contra l'assetjament sexual als carrers que ha dissenyat i presentat hui el departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana. En l'acte en el qual s'ha donat a conèixer tota la cartelleria i material dissenyat per a la campanya, han estat presents tant la regidora d'Igualtat, Maria Romero, com l'Agent i la Tècnica del Departament, Lourdes Burdeus i Sheila Pierre-Louis, a més dels i les representants dels diferents locals d'oci nocturn que s'han sumat a la campanya, com són Naraniga Gastromusic, l'Havana, Baviera i El Holandés Errante.
Tal com ha explicat inicialment la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “des d'Igualtat llancem aquesta campanya amb l'objectiu de fer front comú per a promoure entorns d'oci lliures per a tothom, i especialment per a les dones, per això vull agrair a totes les parts que s'han sumat, com són la Junta Local Fallera i la Federació de Falles, Policia Local de Borriana, Pub Baviera, Naraniga Gastromusic, La Habana, El Holandés Errante, Musical Events Borriana i la Creu Roja Joventut”. I és que els i les representants dels diferents locals d'oci de la ciutat s'han sumat a aquesta campanya, ja que com ha explicat la mateixa Romer “reprenem aquest tipus d'iniciatives amb una nova campanya que s'estrena per a les pròximes Falles, però que volem que es faça extensible a la totalitat de celebracions i activitats d'oci nocturn que tinguen lloc a Borriana durant tot l'any”. Així els locals s'han compromès a difondre la campanya en les seues xarxes i repartir en el seu local el material que té com a missatge central «de festa, no de caça» amb el qual es busca llançar un missatge molt clar i directe a la ciutadania i especialment als homes. En paraules de la regidora «volem que els borrianencs vagen de festa per a gaudir de manera respectuosa i conscient i no que ho convertisquen en una excusa per a assetjar a ningú». A continuació, ha sigut l'Agent d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Lourdes Burdeus qui ha presentat el vídeo que també s'inclou en la campanya. Un vídeo on homes reconeguts de la ciutat llancen missatges cap a altres homes, buscant la seua complicitat. Tal com s'ha explicat en la presentació «busquem activar a eixe home que respecta i actua com caldria esperar en una societat democràtica. Busquem que els homes borrianencs que participen aconseguisquen que tots empatitzen i es facen càrrec de la seua responsabilitat en l'eradicació de la violència, prenent consciència que amb la seua forma de fer poden contribuir a allò que no volen ser. Volem, a més, fugir de missatges que exigeixen a la víctima, i enfocar-nos cap a la part de l'agressor». En aquest vídeo es poden veure imatges de Telmo Tejedo, jove integrant de l'equip Athletic Borriana Kayac Polo, el jove Pablo Ania, advocat i windsurfista professional i un dels esportistes provincials més condecorats, el director del diari Ara, David Miró, Kiko Garcia, ciclista professional i director de la volta a Espanya, Juan Poré, reconegut artista local i Anaven León, premiat poeta borrianenc i professor, a més d'aquells que estan directament relacionats amb les Falles com Salvador Doménech, Josep Nos o Salva Crespo.
Finalment, la regidora Maria Romero també ha volgut agrair “el suport i col·laboració de Creu Roja, ja que enguany s'encarregarà d'habilitar un Punt Violeta durant les Falles amb la intenció de donar suport presencial a la campanya, amb un lloc que estarà situat en la paret lateral del Mercat de Borriana, per ser una zona cèntrica i molt transitada en aquestes festes”. El Punt estarà actiu entre les 23.00 i les 03.00 hores de la matinada dels dies 16, 17 i 18 de març, amb un doble objectiu: conscienciar i previndre situacions i atendre aquelles persones que hagen patit o siguen coneixedores d'una agressió. En aqueix mateix Punt Violeta, coordinat amb el Centre Dona 24h, s'ofereix la informació i el telèfon amb el qual poder contactar si es necessita assessorament telefònic, però també facilitaran el contacte i es coordinaran diàriament amb la Policia Local. Un lloc en el qual es podrà trobar, consultar i poder-se assessorar per una psicòloga, així com per una integradora social.