El Ayuntamiento celebra la ayuda de la Generalitat a la Cofradía de Pescadores de Burriana

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, han expressat la seua satisfacció i agraïment per l'ajuda directa de 20.510 euros que rebrà la Confraria de Pescadors de Borriana de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per mantindre la llotja oberta en l'actual situació de crisi i amb l'objectiu de mitigar els efectes de la Covid-19

Segons ha explicat l'alcaldessa, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, els ha comunicat que el seu departament està elaborant un decret perquè les confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana puguen sufragar les despeses que ha suposat tindre les llotges obertes de la Comunitat. En el cas de Borriana, ha indicat, la confraria de pescadors rebrà 20.510 euros.

Es tracta, ha celebrat Maria Josep Safont, d'ajudes directes per a col·laborar a pal·liar l'actual situació de crisi a les entitats gestores de llotges pesqueres que han tingut dificultats en l'activitat pesquera i la comercialització dels productes de la pesca en els mesos de març i abril pel confinament. A més, es tracta de garantir el funcionament bàsic de les entitats associatives que sustenten els serveis d'aquesta activitat.

L'alcaldessa de Borriana i el regidor de Pesca han celebrat que l'ajuda contribuirà a "compensar les caigudes de facturació i les pèrdues" per la pandèmia i s'han mostrat conscients “del perjudici que les limitacions de l'estat d'alarma estan causant al sector de la pesca artesanal”.

Aquesta mesura, s'emmarca en les ajudes directes de la Generalitat als sectors que s'han vist afectats per la crisi del coronavirus, perquè puguen afrontar les despeses de manteniment de l'activitat i, sens dubte, ha assenyalat Safont, contribueix a “implementar i millorar la situació econòmica en la gestió de la llotja del peix de Borriana per la caiguda de la venda pel confinament”.

 

La alcaldesa de Borriana, Maria Josep Safont, ha valorado “muy positivamente” que la Generalitat ratifique la reivindicación del sector pesquero, respaldada por el Ayuntamiento de Burriana, de aceptar las solicitudes de Expedientes de Regulación Temporal de Empleo (ERTE) de los armadores de buques de pesca, por razones de seguridad, ante el COVID 19.  Safont ha celebrado que las Consellerias de Agricultura y Economía avalen los ERTE en el sector pesquero y consideren prioritarias las razones de seguridad, dada la dificultad que pueden presentar algunos barcos y buques para garantizarla y evitar el riesgo de contagio del personal de a bordo. La alcaldesa ha reiterado la necesidad de “garantizar la actividad pesquera de manera segura” y, en caso contrario, “poder ofrecerles alternativas que minimicen el impacto económico y la pérdida de puestos de trabajo con la seguridad de los trabajadores y trabajadoras”. La posibilidad de que los armadores pesqueros puedan solicitar la tramitación de Expedientes de Regulación Temporal de Empleo supone la unificación de criterios sobre la tipología medidas de flexibilización de los mecanismos de ajuste temporal de actividad para evitar despidos por fuerza mayor o por causas económicas, organizativas o de producción. Además, ha precisado Safont, “dotará a las empresas de seguridad financiera” y para los pescadores supondrá “aumentar las garantías de conservar el empleo”. Para evitar esta situación de riesgo de contagio, ha incidido la alcaldesa de Borriana, “se debe de facilitar la parada y aplicar las medidas publicadas en el Real Decreto-ley 8/2020, de 17 de marzo, de medidas urgentes extraordinarias para hacer frente al impacto económico y social del COVID-19”. La alcaldesa ha vuelto a solicitar a la Administración autonómica y a la estatal que articulen ayudas directas para los armadores por la "minoración de la actividad comercial en el ámbito marítimo-pesquero derivada de los efectos que la pandemia originada por el COVID 19 ha producido en el sector”.aloración de la alcaldesa de los ERTE en el sector pesquero

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont ha valorat “molt positivament” que la Generalitat ratifique la reivindicació del sector pesquer, amb el suport de l'Ajuntament de Borriana, d'acceptar les sol·licituds d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) dels armadors de vaixells de pesca, per raons de seguretat, davant el COVID 19.

Safont ha celebrat que les Conselleries d'Agricultura i Economia avalen els ERTO en el sector pesquer i consideren prioritàries les raons de seguretat, donada la dificultat que poden presentar alguns vaixells i barques per a garantir-la i evitar el risc de contagi del personal d’a bord.

L'alcaldessa ha reiterat la necessitat de “garantir l'activitat pesquera de manera segura” i, en cas contrari, “poder oferir-los alternatives que minimitzen l'impacte econòmic i la pèrdua de llocs de treball amb la seguretat dels treballadors i de les treballadores”.

La possibilitat que els armadors pesquers puguen sol·licitar la tramitació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació suposa la unificació de criteris sobre la tipologia mesures de flexibilització dels mecanismes d'ajust temporal d'activitat per a evitar acomiadaments per força major o per causes econòmiques, organitzatives o de producció.

A més, ha precisat Safont, “dotarà les empreses de seguretat financera” i per als pescadors suposarà “augmentar les garanties de conservar l'ocupació”. Per a evitar aquesta situació de risc de contagi, ha incidit l'alcaldessa de Borriana, “s'ha de facilitar la parada i aplicar les mesures publicades en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19”.

L'alcaldessa ha tornat a sol·licitar a l'Administració autonòmica i a l'estatal que articulen ajudes directes per als armadors per la "minoració de l'activitat comercial en l'àmbit maritimopesquer derivada dels efectes que la pandèmia originada pel COVID 19 ha produït en el sector”.

Safont pide al Estado que posibilite ERTES en el sector de la pesca

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha mostrat el suport de l'Ajuntament a les reivindicacions del sector de la pesca del municipi i la província i sol·licita al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació que permeta als armadors dels vaixells de pesca la possibilitat de sol·licitar la tramitació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

Safont ha explicat que aquesta demanda respon al fonament que moltes barques de pesca de la província adscrites al cens del calador no poden complir els protocols de seguretat, amb les mesures eficaces, immediates i imprescindibles per a fer front a la situació de contagi del COVID 19.

“En molts vaixells -ha assegurat- és impossible aplicar la mesura de mantindre la distància social d'1,5 metres o més, donada la dimensió del vaixell i el nombre imprescindible de tripulants a bord per a operar amb seguretat, la qual cosa fa que els tripulants coincidisquen en la zona reduïda del parc de pesca o zona de treball i és inevitable el contacte entre si”.

Per a evitar aquesta situació de risc de contagi, ha incidit l'alcaldessa de Borriana, “s'ha de facilitar la parada i aplicar les mesures publicades en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19”.

Aquesta mesura, ha precisat Safont, dotaria a més les empreses de “seguretat financera” i per als pescadors suposaria “l'augment de les garanties de manteniment de l'ocupació”. Per això, “sol·licitem la unificació de criteris sobre la tipologia mesures de flexibilització dels mecanismes d'ajust temporal d'activitat per a evitar acomiadaments per força major o per causes econòmiques, organitzatives o de producció”.

L'alcaldessa també ha instat l'administració autonòmica i l'estatal que articulen ajudes directes per als armadors per la "minoració d'activitat comercial en l'àmbit maritimopesquer derivada dels efectes que la pandèmia originada pel COVID 19 ha produït en el sector”.

D'altra banda, la primera edil ha volgut fer un reconeixement a les persones que treballen en el sector primari de la Pesca, ja que considera que són uns serveis essencials al nostre país i “la seua prioritat és garantir el proveïment alimentari de peixos als ciutadans”.

Un sector que manté, juntament amb uns altres sectors, una activitat productiva fonamental, i les administracions han d'intensificar els esforços per a “garantir i exigir que ho facen en condicions òptimes de seguretat que preserven la seua salut”, per la qual cosa ha demanat que també arriben a les barques “màscares, guants i gel hidroalcohólic.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Pesca, Vicent Aparisi, ha avançat que la Llotja de Borriana comptarà amb nou paviment consistent en una resina especial per a sòls industrials, antilliscant i d’acord a les normes higienicosanitàries, amb una inversió de 43.134,56 euros en aquestes obres.

Aparisi ha explicat que la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ja ha remés la resolució signada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, d'autorització de la contractació dels treballs de pavimentació i l'adjudicació del contracte a l'empresa LIQÜES SA, amb càrrec a l'aplicació pressupostària de la Conselleria.

Aquesta actuació serà cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) en un percentatge del 75%, i segons ha explicat el regidor de Pesca, aquestes inversions formen part del pla del Consell per a recuperar i millorar el port de Borriana.

Per a Rogelio Llanes aquesta inversió permet “un ús òptim dels fons europeus en instal·lacions adequades per al desenvolupament de les activitats pròpies de les confraries i pescadors en els molls i ports de la Generalitat".

Les obres de pavimentació de la Llotja de Borriana tindran una duració de nou mesos, i en els pròxims anys el port de Borriana “percebrà noves inversions per a executar la reparació del dic de llevant, a més de la definició del projecte Port-Ciutat”, ha subratllat Aparisi.

Aquesta actuació, ha valorat el regidor, servirà per a “donar-li la importància i el valor que suposa la Llotja a la ciutat” i gràcies a aquestes actuacions “els pescadors disposaran d'unes millors condicions per al desenvolupament dels seus treballs”.

Per part seua, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha mostrat la seua satisfacció perquè aquesta iniciativa demostra "l'aposta del Consell i del Consistori pel sector pesquer i de millorar les condicions de treball i de seguretat dels pescadors del municipi".

Burriana recupera la pesca a 'rall'

La platja de l'Arenal de Borriana serà l'escenari del II concurs i exhibició de pesca tradicional amb Rall que organitza l'Associació de Pesca amb Rall de la Comunitat Valenciana (Aparcova) i la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Borriana.

El pròxim dissabte 7 de setembre, i dins del programa de les festes de la Misericòrdia, se celebrarà a primera hora del matí a la platja de l'Arenal, enfront de l'antiga zona del càmping un concurs d'aquesta modalitat de pesca mil·lenària i mediterrània.

El regidor d'Esports, Vicent Aparisi, ha destacat que aquesta disciplina tradicional “continua sent una desconeguda”, i considera que és el moment de donar-la a conèixer i que no es perda.

Per això ha agraït a Aparcova la insistència per a organitzar un concurs que puga recuperar aquesta modalitat i que siga practicada pels veïns i les veïnes, ja que mostra «el treball i l'activitat pesquera d'antany a la nostra platja”.

El concurs arrancarà a les vuit del matí, i durant dues hores es podrà conèixer la tècnica de llançament de rall i les seues característiques per a totes aquelles persones que es vulguen acostar.

Per a Aparisi, es tracta “d’una manera de recuperar un art tradicional que en poques poblacions es promociona”, i també una forma de visibilitzar i difondre un “costum valencià amb un alt valor històric i cultural”, i perquè els més xicotets i les més xicotetes el descobrisquen i la gent més major puga recordar-lo.

La pesca amb rall és comuna en molts paratges i en les costes del Mediterrani, que es practica des de fa segles en el litoral de la Comunitat Valenciana.

Els pescadors l’usaven per la facilitat en el seu maneig a la vora de l'aigua, ja que es pot usar a peu o bé amb embarcació, però sempre en paratges que regularment no excedeixen de tres, quatre o com a màxim de cinc pams d'aigua, només es pot usar quan el pescador veu els peixos al fons, per la qual cosa es considera una pesca de subsistència.

reunión pesca

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Pesca i Poblats Marítims a la ciutat, Vicent Aparisi, han sigut rebuts en la Conselleria d'Agricultura i Pesca a València, pel Director General del departament, Roger Llanes, amb el qual van intercanviar informació i dades sobre les últimes campanyes pesqueres a Borriana, i al qual es van sol·licitar diverses actuacions o decisions per a augmentar la protecció sobre les espècies marines que es pesquen a Borriana i que així la sostenibilitat del sector continue augmentant any rere any. A més, en la trobada també va estar present el representant de la Confraria de Pescadors de Borriana, Juan Bautista Borja, perquè, així, totes les parts implicades en aquestes reivindicacions estigueren presents i tingueren la seua veu en la reunió.
Segons han explicat els dos representants municipals després de la trobada celebrada a la ciutat de València “entenem que hem de continuar implementant mesures conjuntes amb la Conselleria per a continuar amb la protecció de la nostra pesca, fent-la cada vegada més sostenible i que, a a la vegada, no supose augmentar les dificultats per al nostre sector pesquer, la qual cosa creiem que es continuarà aconseguint a través d'aqueixa aplicació de propostes que hui hem plantejat al Director General”. Així, entre les principals demandes o peticions que Borriana i els seus sector pesquer han fet arribar a la Conselleria, es troba “la petició de canviar les dates en les quals es produeix la coneguda com aturada biològica, que en el nostre cas estava establerta per als mesos de juliol i agost i, al nostre parer i per a augmentar la protecció sobre determinades espècies, hauria de realitzar-se en els mesos de setembre i octubre”. D'aquesta forma, algunes de les espècies que són característiques de la pesca i la posterior distribució a Borriana a través de la llotja com són el polp, la sèpia, el mollet o el lluç estarien més protegides i, alhora, permetrien que es continuen pescant en els millors mesos en les nostres embarcacions, mantenint sempre els nivells de sostenibilitat que entenem que són necessaris i ineludibles per a la perpetuació i manteniment del sector pesquer i de la nostra riquesa en la fauna marina”.
Però a més, i com ha volgut assenyalar el mateix Aparisi “des de l'administració local advoquem per prendre mesures pal·liatives de la normativa europea, ja que entenem que és absolutament necessari reduir, per exemple, el període de veda per a pesca a 100 metres o sis milles, ja que el plantejament europeu d'allargar-la fins als tres mesos podria suposar un gran perjudici per a part del sector pesquer a Borriana”. A més, també ha volgut recordar que “és absolutament bàsic que igual que la Conselleria ens ha rebut, escoltat i plantejat les nostres propostes, també es faça de forma més global amb altres territoris com Catalunya o Balears, ja que seria la forma perfecta de reclamar el que creem que és més just i les mesures necessàries de protecció del nostre sector pesquer”.