• A l’esborrany de l'ordre del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè no es prohibisca la pesca amb arts de tresmall i palangre de fons en la zona protegida
  • L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, expressen clarament el suport de l’Ajuntament al sector pesquer de la ciutat

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, han exposat que l'Ajuntament ha presentat al·legacions davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè no es prohibisca la pesca amb arts de tresmall i palangre de fons en la zona protegida, la qual cosa suposaria una possible amenaça d'extinció de la pesca artesanal que afectaria considerablement el sector pesquer de la ciutat.

Segons ha manifestat Maria Josep Safont, en l'esborrany de l'ordre ministerial per la qual es declaren deu zones d’especial conservació, s'aproven les seues mesures de conservació i les de set zones d'especial protecció per a les aus i es proposa la modificació dels límits geogràfics de dotze d'aquests espais de la Xarxa Natura 2000 Marina, “no s'han tingut en compte els perjudicis socioeconòmics que la prohibició de la pesca artesanal a l'interior de la zona protegida, on existisquen fanerògames marines, suposarà per al 100% de la flota d'arts menors de Borriana, de la qual depenen directament 27 famílies”.

Pel que sembla, ha previngut, el que avui és un esborrany “porta camí de convertir-se en una llei que vol prohibir tota la pesca que toque el fons de la mar Mediterrània i això significaria l'extinció de la pesca artesanal”. Per això, davant la preocupació que ha generat en el sector pesquer de la localitat les determinacions de l'esborrany de la citada ordre, l'alcaldessa ha mostrat el suport de l'equip de govern a les seues reivindicacions i ha decidit presentar les al·legacions oportunes.

Sobre aquest tema Aparisi ha precisat que la flota treballa anualment més del cinquanta per cent dels dies en aquesta zona, cosa que pot suposar “la ruïna del sector a curt termini”. Per al regidor, les modalitats de pesca artesanal a Borriana, tresmall i palangre, “són respectuoses amb el medi marí” i comporten “un impacte nul sobre els prats fanerògams i va unida a les característiques dels fons, ja que pesca en fons de roques, alga i zones d'arena, normalment a menys de 50 metres de profunditat”.

Quant a les zones de pesca del port de Borriana, el regidor ha assegurat que són “escasses en profunditat, ja que no tenim zones de roques en el nostre entorn”, a excepció de la zona de Castelló, on a més de compartir, la flota de Borriana, la pesca amb les embarcacions d'aquest port, també està limitada per ancoratges de vaixells petroliers, ancoratges de vaixells mercants, canal d'entrada al port, plataforma petrolífera, camp de boies, i el mateix port de Castelló que s'ha ampliat en diverses ocasions.

Amb tot això, ha precisat Vicent Aparisi, el calador natural de la flota de Borriana és des de la zona Sud del port de Borriana fins a la zona Nord de Sagunt. “Aquest és el calador en el qual la flota de Borriana ha pescat des que existeix constància de pescadors a Borriana, avis, pares i fills, sense causar-li cap perjudici, ja que ells són els primers interessats en la seua conservació”.

Tant el sector pesquer de Borriana com el consistori insisteixen que les arts tradicionals dels mariners no afecten els boscos de posidònia i que a tots els interessa preservar-los i actuar sempre amb el màxim respecte perquè ”som els primers que estem a favor de la sostenibilitat”. Als prats de posidònia no els mata la pesca artesanal, els mata la regeneració que provoca arrossegaments d'arena, els abocaments i la contaminació.

Aquestes arts de pesca han estat permeses a la Mediterrània per la UE i el Govern, però ara la nova normativa afecta a tot el litoral valencià, des de les Columbretes fins a Santa Pola. Avui finalitza el període d'informació pública per a la presentació d'al·legacions del citat esborrany.