La visita a la casa dels Gegants i Cabuts i el concert del Cor Carnevale protagonitzen la festivitat

Amb l'arribada de la celebració de la Mare de Déu de la Mercè i a causa de les circumstàncies sanitàries, Borriana viurà la festivitat amb activitats alternatives al voltant de la parròquia i del Centre Municipal de Cultura la Mercè, antic convent dels mercedaris.

Aquest any, la coneguda festa dels "Cabuts de la Mercè", que reunia centenars de xiquets i xiquetes de la ciutat, serà substituïda per unes jornades de portes obertes a la casa dels Gegants i Cabuts al CMC la Mercè. La jornada està programada per als dies 23 i 24 de setembre de 18h a 20h, en què es podrà visitar els tradicionals gegants i cabuts que cada any acompanyen la festivitat.

A causa de la situació sanitària, serà obligatori l'ús de mascaretes, desinfecció prèvia de mans amb gel alcoholitzat i mantindre la distància d’1,5 metres, per seguir amb el protocol establert i conservar la seguretat de tots els visitants en tot moment.

Al mateix temps, el proper dimecres dia 23 de setembre, amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, el cor Carnevale de Borriana oferirà un concert a les 21.30h a l'església de la Mare de Déu de la Mercè, amb aforament limitat i seguint totes les mesures sanitària de seguretat establertes.

El programa que interpretaran, dirigit per José Ramon Calpe i acompanyat al piano per Isabel Pellicer, serà el següent: Emperadriu de la Ciutat Joiosa anònim de el Llibre Vermell de Montserrat, Ave Maria de Tomás Luis de Victoria, Ave Maria de Jan Vermolst, Regina Coeli laetare de G. Aichinger, O Sanctissima d'A Parker i R. Shaw, Signore delle Cime de Giuseppe de Marzi, Gloriosa Dicta Sunt de Vytautas Miskinis, Down in the river to pray d'Alison Burns i Gitika Partington, Hallelujah de Leonard Cohenm i Roger Emerson, El Ventall de J. Trayter, La Trompa i Fil i Tramussos d'Àfrica de Ricardo Pitarch, Havanera de Borriana de José R. Calpe, Rondel d'E, López-Chávarri i F. Llàcer Pla.

Vicent Granell, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, ha precisat, "Aquest any, a causa de la situació sanitària, hem hagut de cancel·lar les celebracions populars corresponents a la festivitat de la Mercè, però hem optat per dos alternatives que segueixen les normes de seguretat establertes i ens permeten viure la festa d'una manera diferent".

El centre Martí de Viciana iniciará el curso con todas las medidas sanitarias y de seguridad
 •  El centre compta amb un protocol d’actuació i les mesures sanitàries corresponents per a la realització del curs amb total seguretat 

El Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana de Borriana ja està preparat per a començar el nou curs el pròxim 28 de setembre. La direcció del centre ha preparat un protocol d'actuació amb una sèrie de mesures, totes encaminades a afavorir la convivència entre la seguretat sanitària i l'ensenyament i gaudi de les arts.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que igual que la resta de centres d’ensenyament, “hem hagut d'adaptar el nostre espai i els horaris perquè el centre siga el més segur possible i minimitzar el risc de contagi de la Covid-19”.

A partir dels principis de manteniment de la distància física de seguretat i del manteniment de la higiene com a factor de protecció, “s'han assumit tota una sèrie de mesures de caràcter individual i col·lectiu amb l'objectiu que l'alumnat i el professorat compten amb total seguretat sanitària i, alhora, puguen gaudir de la música, l'art o la dansa en les seues instal·lacions”.

Així doncs, s'han pres mesures com la restricció de l'accés al centre al professorat i a l’alumnat. La resta de persones ho faran a través de la cita prèvia. Igualment, la matrícula del curs ha sigut realitzada íntegrament mitjançant un procediment telemàtic personalitzat.

D'altra banda, l'alumnat menor de 12 anys serà arreplegat i acompanyat a l'eixida principal del carrer Sant Pere Pasqual, i estarà senyalitzada per tal d’evitar aglomeracions i fer les entrades i les eixides més àgils. A més, s'han programat els horaris d'entrada al centre de manera escalonada per evitar les aglomeracions, i s'han creat protocols d’actuació per al professorat i per a l'alumnat.

Igualment, s'ha senyalitzat la circulació per tot el centre per a fer efectiva en tot moment la distància física de seguretat, i s'han senyalitzat les classes per a situar l'alumnat dins de les aules tot respectant les distàncies de seguretat, i s’han reduït les ràtios.

El centre ha adquirit material de seguretat sanitària, com ara mampares, desinfectant per a totes les aules, estoretes desinfectants, etc. També s'ha decidit reforçar la neteja en les hores de major concurrència.

 

 • Després de sis mesos sense actuar davant els veïns i veïnes ixen a la plaça Major per a animar a la població

La Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca eixirà al carrer aquest diumenge, 13 de setembre, per a reprendre després de sis mesos l’activitat musical per la vila de Borriana. La plaça Major és el lloc triat, pel seu simbolisme i també per a complir amb totes les mesures de seguretat que pertoquen, tant per als músics, com per al públic assistent.

La directora de l'agrupació musical, Norma Comes, ha assegurat que “es tracta d'un concert de banda a l'ús al carrer, una vetlada a la ‘fresca’, en què es podrà escoltar un repertori amè i variat basat en pasdobles moderns, musicals i música de cinema”.

L'agrupació musical va reiniciar els assajos al seu local fa unes setmanes, i l'objectiu de la banda és poder celebrar el primer concert després de la quarantena, en el qual els veïns i veïnes de Borriana puguen gaudir de la música en directe i amb totes les mesures de seguretat.

El concert se celebrarà aquest diumenge, 13 de setembre, a les 20 hores a la plaça Major. Durant el concert es podrà escoltar diversos pasdobles moderns, un arranjament sobre l'arxiconegut musical d’El Fantasma de l'Opera de Lloyd Weber, un altre arranjament sobre la banda sonora de Cinema Paradiso d'Ennio Morricone, i una peça colorista, coneguda i plena de matisos, com és Saga Candida.

“Un concert amb música molt amable perquè la gent de Borriana puga tornar a escoltar música als carrers i places de la ciutat, i aquesta en concret a la plaça Major”, ha explicat la seua directora, Norma Comes.

El recital comptarà amb totes les mesures sanitàries, i les distàncies necessàries entre músics, i entre el públic per a gaudir d'un concert de música amb total seguretat, perquè com ha manifestat el regidor de Cultura, Vicent Granel, “la cultura ha de seguir en la societat, com un pilar fonamental”

 

 • Una part fonamental de la memòria visual de segle XX borrianenc, amb la seua senzillesa estructural i àgil lectura

La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana ha programat per al proper divendres 4 de setembre a les 19.30 hores, la inauguració de l'exposició d'Enric Safont "El Port: 1947-1970". L'exposició recull una selecció de fotografies realitzades per Safont entre els anys 1947 i 1970 en què es mostra l'evolució de l'activitat portuària des que s'utilitzava per a la càrrega de barcos de taronja en els anys daurats de l'activitat a Borriana fins que es converteix en el port pesquer que és en l'actualitat.

La mostra d'Enric Safont anirà acompanyada d'una publicació que continuarà la col·lecció Sal de plata. Sèrie de fotografia local, que ha dedicat exposicions i monografies amb noms destacats de fotògrafs locals com Joaquim Bosch, Santágueda i J.L. García Ferrada, els quals, juntament amb Safont formaven part de l'agrupació Fotogràfica Sant Joan Bosco.

A més, l'exposició està comissariada per Eric Gras, director del suplement cultural del diari provincial Mediterráneo, que es fa ressò de la importància de la figura d'Enric Safont com a cronista fotogràfic de Borriana i de la importància de la fotografia “com a font històrica, com ho demostren les instantànies d'Enric Safont, ja que conviden que aprofundim en el passat de Borriana, un passat recent que està íntimament lligat a la producció i exportació de la taronja, a una tradició popular i també, per què no, a una florida cultural i intel·lectual, "en les fotografies de Safont es mostra la frenètica activitat portuària, en què l'esforç i el treball de centenars de persones va revertir directament en l'evolució de la pròpia ciutat".

Així, les imatges de Safont conformen una part fonamental de la memòria visual de segle XX borrianenc, amb la seua senzillesa estructural i l’àgil lectura, perquè són fotografies que no busquen l'efectisme, sinó més prompte el simple retrat de la vida portuària. Com diu el pensador francès Paul Virilo, "actualment assistim a un veritable culte del present en què el passat s'oblida fàcilment”. La incessant tasca fotogràfica d'Enric Safont repara aquesta pèrdua de la memòria, la reconstrueix fins i tot, fent que la imatge fotogràfica, jugue un important paper en la transmissió, conservació i visualització de l'activitat econòmica, social, política i cultural de Borriana, de manera que el seu treball s'erigeix com un veritable document social que, ara més que mai, hem de valorar.

L'exposició estarà oberta fins al 27 de setembre i les visites estaran adaptades a la normativa sanitària vigent.

 

 •  Tres dissabtes de visites guiades per a descobrir els racons més representatius i històrics de la ciutat

 Després de la bona acollida de les visites guiades del mes d'agost, la regidora de Turisme, Sara Molina, Sara Molina, juntament amb la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, han ampliat les visites turístiques y han presentat noves dates per al mes de setembre, que s'afegiran a les activitats alternatives de les festes de la Misericòrdia 2020.


Segons la responsable de Turisme, "després que les places oferides a l'agost per a les visites guiades a Borriana s'esgotaren tan ràpidament i davant l'enorme demanda, no hem dubtat a ampliar les dates per a tres dissabtes de setembre, amb un total de 75 places, que permetran a més persones gaudir de la iniciativa ".


Aquesta ampliació es durà a terme en col·laboració amb la Regidoria de Festes. Segons ha destacat Lluïsa Monferrer, "Vaig vore que era una gran oportunitat poder introduir aquesta activitat turística com una alternativa més als actes que hem hagut de suspendre de les festes a causa de la situació sanitària que estem vivint. Amb la visita guiada oferim una opció cultural diferent dins d’un programa alternatiu a les festes de la Misericòrdia d’enguany".


Les activitats, per a tots els públics, tindran una capacitat fins a 25 persones per dissabte, amb punt de trobada a la plaça Major, enfront de l'Ajuntament, i es repartiran en les dates i activitats següents:

 • Dissabte 5 de setembre. Visita "Borriana Modernista", a les 19h. Es podran conéixer diferents aspectes dels habitatges d'arquitectura modernista de principis del segle XX que es van construir a Borriana a l'empara de l'auge econòmic derivat del comerç de la taronja.
 • Dissabte 12 de setembre. Visita "Borriana Històrica" (nocturna), a les 22h. Els participants poden adquirir una visió diferent de la part més antiga de la ciutat, la seua història i els edificis més destacats, amb l'ajuda de la il·luminació nocturna. Es visitarà la part històrica, amb la Basílica del Salvador, declarada Bé d'Interès Cultural, al Pas de Ronda, la Cripta, la Vila Medieval, el Templat i les muralles.
 • Dissabte 19 de setembre. Visita "Empremtes de la Guerra Civil", a les 19h. Que finalitzarà amb la visita al refugi antiaeri del camí d'Onda.
  Les persones que desitgen participar en cadascuna de les visites guiades s'han d'inscriure en l’oficina Tourist Info Borriana a la plaça Major, 1, de manera presencial o cridant al telèfon 964 570 753.


La visita respectarà en tot moment les mesures sanitàries establertes, en què serà obligatori l'ús de la mascareta durant tot el recorregut i caldrà mantindre la distància de seguretat.


La regidora de Turisme, Sara Molina, ha destacat que aquesta activitat permetrà a les persones participants "descobrir una visió diferent dels edificis i espais més antics i representatius de la ciutat, amb les edificacions més destacades i amb l'ajuda de la il·luminació nocturna".

La próxima semana sales a la venta anticipada las entradas para la obra teatral `Los Mojigatos'

 

 • L'obra de teatre ‘Los Mojigatos’ es representarà el diumenge 25 d'octubre en el Teatre Payà

 • La venda anticipada d'entrades s'iniciarà dimarts que ve 18 d'agost en horari de 10h a 13h en Buraudio

 • El preu de l'espectacle serà de 10€ amb els descomptes habituals per a persones jubilades i pensionistes, usuaris de Carnet Jove i per a famílies nombroses o monoparentals


 L'actor Gabino Diego i l'actriu Cecilia Solaguren protagonitzaran part de la programació cultural de la tardor de 2020 a Borriana, amb l'obra teatral ‘Los Mojigatos’ que es representarà el diumenge dia 25 d'octubre en el Teatre Payà de Borriana, adaptada a les mesures sanitàries vigents.

La regidoria de cultura posa a la venda de forma anticipada les entrades a partir del pròxim dimarts, dia 18 d'agost, i es podran adquirir en Buraudio (C/ Escorredor, 58). El preu de l'espectacle serà de 10 euros amb els descomptes habituals per a persones jubilades i pensionistes, usuaris de Carnet Jove i per a famílies nombroses o monoparentals.

En aquesta funció, la directora de l'obra, Magüi Mira, planteja qüestions essencials en el funcionament de la parella actual, com ara on estan les línies roges de la nova seducció?, com substituir els vells codis caducs sense convertir-se en unes gates maules?, sabrem afrontar la necessària renegociació de gènere? o com fer l'amor amb plenitud en una relació equilibrada i lliure? Sobre un text d'Anthony Neilson, la trama gira al voltant d’una dona i un home, amb nou anys de bona relació i catorze mesos de sequera sexual, que intenten trobar una eixida al seu problema amb la col·laboració del públic.

Un gran actor, Gabino Diego, i una gran actriu, Cecilia Solaguren, amb totes les seues arts per a emocionar i per a fer pensar, en un joc escènic divertit i polèmic per a espectadors de qualsevol sexe. Molt d'humor i, a vegades, també dolor, per a una parella “a la recerca del sexe perdut”.

L'autor de l'obra, Anthony Neilson, és un dramaturg i director escocès conegut per la seua manera d'escriure en col·laboració amb els intèrprets. La seua obra es caracteritza per l'exploració del sexe i la violència.

El primer treball de Magüi Mira va ser el monòleg de La nit de Molly Bloom escrit per Sanchis Sinisterra, basada en l’Ulisses de James Joyce. Va ser guardonada juntament amb José Luis Pellicena amb el premi Celestina per l'obra Escenes de matrimoni, adaptació teatral de la pel·lícula Secrets d'un matrimoni d'Ingmar Bergman. Magüi Mira era germana del cineasta Carles Mira (1947-1993) i va estar casada amb el dramaturg José Sanchis Sinisterra, amb el qual va tindre dos filles.

L'actor Gabino Diego es va iniciar en el cinema a l'edat de dèsset anys per casualitat, quan es va presentar a una prova per a un paper en Las bicicletas son para el verano. Després d'aquest primer treball, molt ben valorat per la crítica, va decidir enfortir els seus coneixements dramàtics, estudiant amb especialistes com Cristina Rota, Dina Roth, Agustín Alezzo, John Strasberg o Dominic Fazzio. Títols com El viaje a ninguna parte (Fernando Fernán Gómez, 1986), Ay, Carmela! (Carlos Saura, 1990), o El Rey pasmado (Imanol Uribe, 1991) el van convertir en una figura del cinema espanyol. Va guanyar el premi Luís Buñuel per El Viaje a ninguna parte i un premi Goya per Ay, Carmela! A més, va ser nominat al Goya com a millor actor protagonista per El Rey pasmado, com a secundari per Belle Epoque i novament com a protagonista per Los peores años de nuestra vida (Emilio Martínez Lázaro, 1994). Santiago Segura el va recuperar per a la pantalla gran en la pel·lícula Torrent 2: missió a Marbella, després que Gabino fera una xicoteta aparició al primer dels films de la saga. En 2018, va estrenar Tiempos después dirigida per José Luis Cuerda.

L'actriu Cecilia Solaguren ha actuat en El club de la comèdia, la serie Periodistes i ha fet, entre altres pel·lícules Thi Mai (2018) de Patricia Ferreira, El banjo (2014) de Félix Sabroso i Dunia Ayaso, i Toc Toc (2017) de Vicente Villanueva. Ha sigut nominada als premis de la Unió d'Actors a millor actriu per Don Juan, i als premis Ercilla per La cena de los idiotas.

 •  Les regidories de Cultura i de Normalització Lingüística convoquen el certamen que tindrà un premi per al guanyador de 600 euros
 • Les obres hauran de presentar-se abans del dia 13 d'octubre de forma anònima

L'Ajuntament de Borriana, a través de les regidories de Cultura i de Normalització Lingüística, ha convocat juntament amb de la Coral Borrianenca una nova edició del Concurs d'Harmonització de Nadales Populars en valencià que tornarà a omplir de música tradicional les properes celebracions de Nadal.

Tal com explica el regidor de Cultura, Vicent Granel, un dels objectius principals del concurs és “l’ampliació del repertori coral nadalenc escrit i cantat en valencià", a més d'intentar oferir la possibilitat futura que les obres inèdites "siguen interpretades i difoses a tot el territori valencià".

Les obres hauran de presentar-se abans del dia 13 d'octubre de forma anònima, i la decisió del jurat es farà pública durant el mateix mes d'octubre. Les obres premiades seran interpretades per la Coral Borrianenca durant la celebració del concert de Nadal que oferiran el dia 26 de desembre.

Hi poden participar tots els músics majors de 18 anys, residents o nascuts a la Comunitat Valenciana. L'estil és lliure i la durada ha d’estar entre dos i quatre minuts, sense excedir-ne en cap moment els cinc minuts.

Les regidories encarregades de l'organització del concurs, amb la col·laboració que oferirà en tot moment la Coral Borrianenca, han fet possible que s'establisca un premi de 600 euros per al guanyador, a més de la possibilitat de lliurar fins a tres mencions d'honor o accèssits.

El jurat estarà format pel regidor de Cultura, el tècnic de Cultura, i tres vocals: el director titular de la Coral Borrianenca, el cap de corda d'un grup coral i una persona de reconeguda solvència en el món de la música.

 

 • L'Ajuntament obre les portes del refugi durant tres jornades perquè els veïns i veïnes puguin entrar per primera vegada a les instal·lacions i conèixer la seva història
 • Les reserves per visitar les instal·lacions es van acabar en dos dies i ahir dimecres dia 22 ja s’havia penjat el cartell d'aforament complet

Prop de 500 persones coneixeran per primera vegada el Refugi Antiaeri del camí d'Onda de Borriana durant les tres jornades de portes obertes organitzades per la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Borriana que se celebren demà divendres, dissabte i diumenge.


Les reserves per a visitar les instal·lacions es van exhaurir en només dos dies i el dimecres dia 22 es va penjar el cartell d'aforament complet. El regidor de Patrimoni, Vicent Granel, ha assenyalat que l'aforament limitat a causa de la situació sanitària "ha acotat el nombre de persones que podien visitar-lo durant aquestes jornades", tot i això, ha avançat que "la ciutadania tindrà noves oportunitats per conèixer el refugi "en futures visites que s'organitzen, i que es comunicaran amb temps.


Granel ha valorat "molt positivament" que la ciutadania de Borriana haja demostrat "tant d’interès" de descobrir de primera mà, els treballs realitzats per "conèixer la història que va viure Borriana durant la Guerra Civil espanyola, i comprovar el que va suposar tindre un refugi i com es va construir". El refugi ha estat tancat des de finals dels anys quaranta, i només es va obrir puntualment durant els anys 80 arran de les obres dutes a terme a la plaça del camí d'Onda.


Les obres de rehabilitació del refugi formen part de l'Estratègia Edusi i estan cofinançades al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc de el Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020. El Refugi s'ha convertit en un espai visitable subterrani que, segons el parer del responsable municipal, "ajudarà a conèixer el patrimoni local i la seua història, i també afavorirà la divulgació cultural i turística".


En aquest sentit, la reconstrucció del Refugi Antiaeri suposa "conèixer una etapa de la història de guerres i conflictes provocats pel colp d’estat militar del 36, amb l'objectiu que no torne a passar, i deixar els enfrontaments a un costat". En el recorregut per les instal·lacions subterrànies es podrà prendre consciència de com Borriana va patir els bombardejos que s’hi van efectuar durant el conflicte de la guerra civil, "permet formar-se una idea del dia a dia de la nostra gent en aquells moments tan foscos", ha manifestat el regidor de Patrimoni.


Les visites d'aquestes tres jornades de portes obertes seran de 20 minuts de durada, i comptaran amb un aforament limitat de 12 persones per complir amb les mesures sanitàries pertinents, en les quals s'explicaran els treballs de reconstrucció del refugi, la seua construcció original i la història i vivències pròpies d’aquest lloc tan representatiu.


L'entrada al refugi es realitzarà amb mascareta i seguint totes les indicacions sanitàries pertinents. Per això, a l'entrada, s'organitza l'accés a la instal·lació i, a l'interior, un guia turístic realitzarà l'explicació de la rehabilitació del refugi i tota la seua història.


A més de la visita, s'està treballant en un díptic informatiu del refugi que comptarà amb les explicacions necessàries "perquè, a més de ser un valor històric i patrimonial de la nostra ciutat, tinga també un valor turístic important", ha precisat el responsable de l'àrea.


Cal recordar que els treballs de reconstrucció s'han executat seguint el projecte redactat pel director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, lvan Cabrera i Faust, i sota la direcció coordinada de l'esmentat arquitecte i de l'arquitecta tècnica Maria Tarancon Franch.