Hazañas Bélicas Burriana

 

 • La mostra consta de 58 quadres pintats a l’oli, 9 olis sobre cartó, 5 litografies i tres serigrafies, i es podrà visitar fins al 23 de maig

 • La sèrie Hazañas Bélicas abraça el període de 1973 a 1976 i es tracta de l’única sèrie pictòrica que resumeix tota la trajectòria i l’activitat plàstica de l’Equipo Realidad

 

L’exposició pictòrica Hazañas Bélicas, de l’Equipo Realidad, va obrir ahir de vesprada les portes i podrà ser visitada fins al proper 23 de maig en la sala d’exposicions del CMC la Mercè amb totes les garanties sanitàries, ja que disposa de les mesures i protocols adaptats a la normativa vigent.

En la inauguració de l’exposició, produïda conjuntament entre l’Ajuntament de Borriana i el de Sumacàrcer, van participar l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, l’alcalde de Sumarcàrcer, David Pons, el regidor de Cultura, Vicent Granel, i el comissari de la mostra, Aureli Doménech. Hazañas Bélicas forma part dels actes programats per l’Ajuntament emmarcats en les Jornades Memorial Democràtic que s’hi van haver d’ajornar com a conseqüència de les mesures sanitàries, i que han estat reubicats.

La sèrie Hazañas Bélicas consta de 58 quadres pintats a l’oli, 9 olis sobre cartó, 5 litografies i tres serigrafies. Aquesta sèrie abraça el període de 1973 a1976, en què l’Equipo Realidad va aplicar el filtre de la "memòria no viscuda", i es tracta de l’única sèrie pictòrica que resumeix tota la seua trajectòria i l’activitat plàstica.

La mostra arranca amb la producció de mitjans dels anys 70 de l’Equipo Realidad format per Joan Cardells i Jorge Ballester, grup que va mantindre una actitud d’avantguarda de l’art valencià i que ha articulat la història de l’art des de mitjans del segle XX fins ara. La selecció de peces d’aquesta etapa deixa vore la intensitat conceptual, el rigor ideològic i l’honestedat estètica amb treballs marcats pel compromís amb la situació social, política, econòmica i cultural de l’Espanya predemocràtica.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que l’any passat se suspengueren les jornades del Memorial Democràtic per la situació sanitària, i, “encara que enguany les hem ajornades, pensem que és d’obligat compliment seguir amb la celebració perquè es tracta d’una oportunitat única per a poder gaudir d’una exposició d’aquest nivell a la nostra ciutat”.

L’Equipo Realidad

Equipo Realidad va ser un grup d'artistes plàstics format per Joan Cardells (València, 1948-2019) i Jorge Ballester (València, 1941- 2014). S'inicià en 1966 i es va mantindre actiu fins a 1976, després de l'inici de la Transició espanyola. Van formar part del corrent valencià Crònica de la Realitat, un moviment de figuració crítica d'estètica pop que es va desenvolupar en els anys seixanta.

En les seues obres es tractaven temes com el consumisme, l’opressió política, els falsos convencionalismes dels mass media, la funció de l’art o el paper de la dona en la societat. Tot açò representat amb una important càrrega satírica i de denúncia al règim franquista i amb una visió antimercat, ja que la seua meta no era el reconeixement del públic. El distintiu a l’hora de fer la seua obra va ser sempre "El que ens interessa no és la realitat sinó la seua imatge".

Van realitzar més de 100 exposicions, tant col·lectives com individuals. La majoria d'obres exposades estan a Espanya, destaquen les que pertanyen al fons del Museu Reina Sofia i la important col·lecció de quadres que posseeix l'IVAM, a més de museus internacionals i col·leccions particulars. L’exposició estarà oberta fins al 23 de maig.

Mesures

Les dotacions culturals en què se celebren els espectacles, actes i activitats programades per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana compleixen les mesures establertes per la Generalitat per a les instal·lacions culturals pel que fa a l’aforament, protocols i mesures per evitar contagis.

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estan adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què se’n realitza cadascun. Qualsevol canvi que es puga produir, tant en la programació com en els horaris dels actes, serà comunicat amb l’antelació suficient pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Exposición ‘Hazañas bélicas’ del Equipo Realidad centra las Jornadas Memorial Democrático 2021
 • L’exposició pictòrica es podrà visitar del 9 d’abril al 23 de maig

 • La projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, el 7 d’abril serà un altre dels actes


L’Ajuntament de Borriana ha reubicat els actes programats per al Memorial Democràtic que es van haver d’ajornar a causa de les mesures sanitàries. El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que "l'any passat es van suspendre les jornades a causa de la situació sanitària, i encara que aquest any les hem ajornades, pensem que és d'obligat compliment seguir amb la seua celebració".

Una de les quals serà l'exposició Hazañas Bélicas de l’Equipo Realidad, que tindrà lloc la sala d'exposicions del CMC la Mercè. “Es tracta d’una oportunitat única per a poder gaudir d'una exposició d'aquest nivell a la nostra ciutat”, ha explicat el regidor de l'àrea.

La sèrie Hazañas Bélicas abasta els anys des de 1973 fins a 1976, en els quals l’Equipo Realidad aplica el filtre de la "memòria no viscuda" i és l'única sèrie pictòrica que resumeix tota la seua trajectòria i la seua activitat plàstica. El grup artístic assumeix que la idea que tenen de la guerra és indirecta, ja que treballen sobre fotografies que han sobreviscut als fets esdevinguts. En certa mesura mostren alguna cosa prohibida: la memòria dels vençuts, a cavall entre la memòria personal (familiar) i la memòria transferida (imatges).

La sèrie Hazañas Bélicas consta de 58 quadres pintats a l'oli, 9 olis sobre cartó, 5 litografies i tres serigrafies. El divendres dia 9 d’abril a les 19 hores tindrà lloc l’obertura de l’exposició a la sala d’exposicions del CMC la Mercè.

L’Equipo Realidad

Equipo Realidad va ser un grup d'artistes plàstics format per Joan Cardells (València, 1948-2019) i Jorge Ballester (València, 1941- 2014). S'inicià en 1966 i es va mantindre actiu fins a 1976, després de l'inici de la Transició espanyola. Van formar part del corrent valencià Crònica de la Realitat, un moviment de figuració crítica d'estètica pop que es va desenvolupar en els anys seixanta.

La seua trajectòria artística va destacar pel compromís amb la situació social, política, econòmica i cultural de l'Espanya predemocràtica. En les seues obres es tractaven temes com el consumisme, l'opressió política, els falsos convencionalismes dels mass media, la funció de l'art o el paper de la dona en la societat. Tot això representat amb una important càrrega satírica i de denúncia al règim franquista i amb una visió antimercat, ja que la seua meta no era el reconeixement del públic. El distintiu a l'hora de fer l’obra sempre va ser "El que ens interessa no és la realitat sinó la seua imatge". Van realitzar més de 100 exposicions, tant col·lectives com individuals. La majoria d'obres exposades estan a Espanya, destaquen les que pertanyen al fons del Museu Reina Sofia i la important col·lecció de quadres que posseeix l'IVAM, a més de museus internacionals i col·leccions particulars. L’exposició estarà oberta fins al 23 de maig.

Mientras dure la guerra

Per una altra banda, la projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, tindrà lloc el pròxim dimecres dia 7 d’abril a les 19 hores al Teatre Payà. L’entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament.

Centrada en l’estiu de 1936, tracta els anys que el cèlebre escriptor Miguel de Unamuno decideix donar suport públicament a la revolta militar que promet portar ordre a la convulsa situació de país. La pel·lícula d’Alejandro Amenábar va ser guardonada amb cinc premis Goya, entre els quals destaca el de millor actor de repartiment per a Eduard Fernández.

Les infraestructures culturals en què se celebren els espectacles, actes i activitats programades per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana compleixen les mesures establertes per la Generalitat per a les instal·lacions culturals en relació a aforament, protocols i mesures per evitar contagis. Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què es realitze cada una d'elles. Qualsevol canvi que es puga produir tant a la programació com als horaris dels actes serà comunicat amb l'antelació suficient pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Twitch Borriana Solo DJ Font

- El dj borrianenc Font, juntament amb l’il·luminador Micky Díaz són els protagonistes d'un esdeveniment que s’emetrà en directe diumenge que ve


La pandèmia ha fet que l'agudesa en el sector cultural es dispare en diferents espais, però, sobretot, a través de les tecnologies de la informació i la comunicació i, més concretament, en les xarxes socials, que han viscut una explosió durant els últims mesos. Per això, l'Ajuntament de Borriana, a través de la Regidoria de Cultura, s'ha sumat a un projecte encapçalat pel borrianenc Dj Font per a celebrar un espectacle de música i llums en un enclavament tan emblemàtic de la localitat com el Centre Municipal de Cultura la Mercè.

De manera que aquest diumenge 28 de març a les 20 hores tindrà lloc la segona part del projecte Sol, un set en directe de Dj Font retransmès en streaming des d'una localització emblemàtica del municipi de Borriana. Es tracta d'una aposta cultural que aquesta vegada puja el nivell unint al xou a Micky Diaz, un dels millors il·luminadors de tot l’Estat. Una bona manera de continuar creant contingut en línia i mostrar una forma de cultura segura per a tots els que estem a casa a causa d'aquesta situació creada per la pandèmia.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que “la cultura experimenta canvis contínuament, i també en el seu consum, com en aquest cas, que es podrà gaudir a través de twitch i les xarxes socials”. La situació sanitària ha obligat el sector cultural a reinventar-se, i en el cas dels dj, Font “destaca per innovar i portar la música fins a casa, però amb l'al·licient de sumar ara un espectacle de llum en un lloc tan identitari com el Centre Municipal de Cultura la Mercè”.

Així doncs, diumenge que ve a les 20 hores es retransmetrà en directe el xou ‘Sol’ a càrrec de Dj Font i Micky Díaz, a través de www.twitch.com/font_ofcl, i també per la pàgina de Facebook de Borriana Cultura.

Programación cultural de Burriana de abril a julio de 2021
 • Ara Malikian, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Caravaca i Grison, els festivals emac. i Maig di Gras, i el cicle de teatre a la Torre de la Mar són alguns dels plats forts de la programació

 • La programació d'abril a juliol serà una combinació de les activitats ajornades i les noves propostes, i comptarà amb musicals, concerts i exposicions


Després d'ajornar i suspendre part de la programació del primer trimestre de l'any a causa de la situació sanitària, l'Ajuntament de Borriana ha esperat fins al mes d'abril, amb dades més positives de la pandèmia, per a llançar la programació cultural que s'allargarà fins al mes de juliol.

Ara Malikian, el projecte Arrels de Pep Gimeno ‘Botifarra’, els festivals emac. i Maig di Gras, i Caravaca i Grison o el cicle de Teatre a la Torre de la Mar són els actes que encapçalen una programació que combina algunes de les activitats ajornades i una sèrie de noves propostes, sempre adaptades a la normativa sanitària vigent en cada moment.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i el tècnic de l'àrea, Rafa Marañón, han explicat la necessitat que la programació “tornara a escena per a poder donar a les veïnes i veïns opció de tindre aquesta oferta cultural al seu abast”. Així, complint amb el que ja es va anunciar en els passats mesos, “s'han traslladat activitats que estaven programades en el primer trimestre i s'han unit a les previstes per al segon”.

Donem les gràcies a companyies, grups de música, associacions i als veïns i veïnes per fer l'esforç de traslladar les activitats i tornar a apostar per la cultura en aquest moment tan necessari”, ha apuntat Granel.

Així, el violinista internacionalment conegut Ara Malikian tornarà al Teatre Payà el 22 d'abril, amb el seu nou treball i, el 25 d'abril, Pep Gimeno ‘Botifarra’ oferirà el seu únic concert en tota la província de Castelló amb la gira Arrels.

emac., Maig di Gras i Cicle de Teatre

D'altra banda, els dos festivals nascuts a Borriana tornen aquest quadrimestre. El Maig di Gras se celebrarà el 14 i el 15 de maig, aquesta vegada al Teatre Payà, a causa de les condicions sanitàries, amb una edició per a recordar que els músics que han passat pel festival tenen la seua essència al carrer. Així, actuaran grups com Broken Brothers Brass Band, Black Fang, Tatiana Javaloyes i Abraçband. Les entrades per al Maig di Gras eixiran en breu a la venda en les plataformes online.

Per part seua, l'emac., que se celebrava al febrer, ha passat les seues dates als dies 11, 12 i 13 de juny, amb tot el cartell musical intacte, i noms encapçalant el cartell com Soledad Vélez, Califat 3/4 o Rigoberta Bandini, al CMC la Mercè. En aquest cas, les entrades per als concerts ja estan exhaurides i la resta de la programació associada al festival serà gratuïta.

Igualment, al proper juliol torna el cicle de teatre a la Torre de la Mar A la fresqueta, amb quatre espectacles. Obrirà aquesta edició, el 2 de juliol, tot un clàssic de la Torre de la Mar que ompli sempre el recinte: Xavi Castillo. El 9 de juliol serà el torn de Finestra Nou Circ, que presentarà ‘The Troupers’. Per part seua, el dia 16 de juliol Toni Climent portarà a l'escenari la seua reinterpretació del clàssic de l'humor Eugenio amb l'espectacle ‘Meugenio’. I, per a tancar el cicle, el divendres 23 de juliol tindrà lloc l'espectacle de mentalisme ‘Sorprenentment’, de Darío Piera.

Així mateix, les associacions locals tornen amb més força que mai. Així, la 14a Trobada de Gegants i Cabuts de Borriana, que no es podrà realitzar, es transformarà els dies 23 i 24 d'abril en una exposició dels gegants de diferents localitats de la província i en una mostra de fotografies sobre les trobades que s'han celebrat en el municipi organitzats per l'Associació de Gegants i Cabuts. A més, el nomenament del Geganter d’honor serà el dia 24.

El Memorial Democràtic també ha canviat les seues dates i la projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra, d'Alejandro Amenábar, tindrà lloc el dimecres 7 d'abril, amb entrada gratuïta.

Exposicions i concerts

A més, el Memorial Democràtic també ha preparat l'exposició pictòrica i escultòrica ‘Gestes bèl·liques’, del grup artístic contemporani valencià Equip Realitat, que es podrà visitar a partir del divendres 9 d'abril en el CMC la Mercè. Una altra de les propostes és ‘Claustrofòbia’ del borrianenc José Carlos de la Torre que proposa les seues intervencions amb fusta al CMC la Mercè, per al 4 de juny.

D'altra banda, amb motiu de l'Orgull LGTBI 2021 la sala d'exposicions acollirà la mostra ‘Botanic Garden’ de l'artista Miguel Ángel Ortega, que es podrà visitar a partir del mateix 4 de juny. Finalment, el claustre del CMC la Mercè acollirà l'exposició anual del Cicle Superior d'Artista Faller i Construcció d'Escenografies de l'IES Jaume I, a partir del 17 de juny.

Quant als concerts, l'actuació del grup de cambra local ‘Da capo quintet’, que va quedar ajornat, tindrà lloc el diumenge 18 d'abril a l'Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta. El 30 de maig, al Teatre Payà tindrà lloc el concert d'homenatge als socis de la Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, i la Coral Borrianenca celebrarà el seu concert d'estiu a l'entorn del Jardí Arqueològic de l'Hospital de Sant Blai el 27 de juny. A més, el 28 de juliol la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, dirigida per Íñigo Pirfano, arribarà al Teatre Payà

Fins i tot s'ha previst un espectacle-taller de soprano i arpa dirigit a famílies que estiguen esperant un bebè, amb el títol Amb bombo i platerets, que tindrà lloc el diumenge 23 de maig a l'Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta i inscripció prèvia.

Musicals i Fira del llibre

També s'han programat per a aquest quadrimestre tres musicals en el Teatre Payà, Mamma Mia el 5 i 6 de juny; Wicked, la història mai comptada de les Bruixes d'Oz, dels borrianencs Bakstage Produccions, per al 18, 19 i 20 de juny, i Musicala2, preparat per l'Escola Municipal de Teatre, que eixirà a l'escenari el 26 de juny.

Quant a la festa de la literatura, que habitualment se celebrava el primer cap de setmana de maig, s'ha posposat la celebració fins al mes d'octubre, quan s'estima que hi haurà una situació sanitària més adequada per a organitzar la trobada i muntar les casetes.

Entrades

Per al concert de Ara Malikian, les entrades estan a la venda a la web aramalikian.com, encara que són vàlides les d’aquelles persones que ja les van adquirir. Per al concert de Pep Gimeno ‘Botifarra’, les entrades són a un preu de 5 euros en platea i 4 euros en amfiteatre (amb els descomptes habituals per a jubilats i pensionistes, usuaris del carnet jove i famílies nombroses i monoparentals), i estaran pròximament en la venda en Buraudio. Per a l'espectacle de Caravaca&Grison, també són vàlides les entrades que ja es van comprar en el seu moment. I, per a la resta, la venda d'entrades podrà fer-se en Buraudio, els dimarts de 10h a 13h i els dimecres i dijous de 17h a 19h.

Per a obtindre més informació sobre la programació cultural, es pot contactar amb l'Oficina d'Activitats Culturals a través del telèfon 964839317, del número de Whatsapp 691674083, del correu cultura@burriana.es o de la web www.burriana.es/servicios-municipales/cultura

Normativa sanitària

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què es realitze cadascuna i qualsevol canvi que es puga produir tant en la programació com en els horaris dels actes serà comunicat amb l'antelació suficient pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Per això, la programació es realitzarà en recintes tancats on siga possible controlar els aforaments. En aquest sentit, les infraestructures culturals en les quals se celebren els espectacles, actes i activitats programades per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana compleixen les mesures establides per la Generalitat per a les instal·lacions culturals quant a aforament, protocols i mesures per a evitar contagis.

Curso de conservación de patrimonio religioso en Burriana
 • L'auditori Juan Varea acollirà la jornada que instruirà sobre els mètodes i tractaments adequats per a una bona conservació

 • Les persones interessades poden adreçar-se a les diferents confraries, o a la consergeria del Centre de Cultura la Mercè, per a apuntar-se


La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana ha organitzat un curs teòric de manipulació i conservació del patrimoni religiós de les confraries de la ciutat, amb l'objectiu de donar a conèixer els mètodes i tractaments adequats per a poder salvaguardar les peces religioses durant el temps que no isquen al carrer.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que enguany no se celebraran les processons de Setmana Santa a causa de la situació sanitària provocada per la Covid-19, per la qual cosa és “un bon moment per a poder instruir les persones que s'encarreguen del manteniment del patrimoni religiós a la ciutat, sobre els tractaments i mètodes adequats per a assegurar-ne un bon estat de conservació, i evitar agressions al patrimoni religiós per possibles consells o hàbits”.

D'aquesta manera, Manuel Moragues Santacreu, tècnic en conservació i restauració d'obres d'art, serà l'encarregat d'impartir una jornada de tres hores de duració en les quals s'explicaran els passos bàsics a seguir per a poder procedir a un millor manteniment de les peces religioses.

El curs està destinat a parròquies, confraries i persones vinculades al patrimoni religiós borrianenc. El regidor de Cultura ja s'ha posat en contacte amb les diferents confraries del municipi per a informar del curs i promoure la necessitat de conèixer detalls sobre la metodologia adequada de conservació.

El curs se celebrarà dissabte que ve, dia 27, de 9.30h a 12.30h a l'auditori Juan Varea. Les persones interessades poden adreçar-se a les diferents confraries, o a la consergeria del Centre de Cultura la Mercè, per a apuntar-se, i així poder tindre una previsió de l'assistència al curs.

Granel ha manifestat que la idea passa per realitzar enguany un curs teòric i, quan la situació sanitària ho permeta, “fer una segona edició amb un curs pràctic que oferisca més pautes als responsables del patrimoni religiós de la ciutat”.

Vuelve el festival Maig di Gras
 • La cita anual amb la cultura de Nova Orleans i la música negra s'adapta a la normativa sanitària amb canvis en la programació habitual


El Festival Maig di Gras de Borriana torna enguany per a celebrar una edició en què “retrobar-se” amb la ciutat i la cultura. Amb totes les mesures sanitàries a causa de la Covid-19, el festival que acosta la cultura de Nova Orleans i la música negra als carrers de la capital de la Plana Baixa es reinventa per a organitzar dos jornades de concerts al Teatre Payà amb control d'aforament i les mesures pertinents.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i les representants de l'Associació Cultural Soul Explosion han explicat que després de passar un any complicat amb la suspensió de la passada edició, es presenta una nova edició diferent en què “deixem momentàniament el carrer per a adaptar-nos a aquesta nova situació, però en què no deixem de costat el nostre compromís amb la cultura i la participació. Una edició per a retrobar-nos i gaudir junts de la música en directe”.

En aquesta ocasió, el Maig di Gras celebrarà les activitats al Teatre de Payà de Borriana per a poder complir amb tota la normativa i recomanacions sanitàries. Molt prompte, es posaran a la venda les entrades a preus molt assequibles. Segons han assenyalat, a falta de confirmar altres activitats en les quals “estem treballant i anirem anunciant”, la proposta passa per dos jornades de concerts per a “reunir les bandes que han estat amb nosaltres des dels inicis del festival” i, també, “projectes de gent molt pròxima que encaixen totalment en la filosofia de Maig di Gras”.

Quatre bandes i dos concerts

El divendres 14 de maig, des de les 19 hores, es preveu en directe l'Abraç Band, una formació sorgida de l'Escola Mondo Rítmic de Castelló amb un directe enèrgic amb influències del funk i el soul i amb l'aroma de les brass bands de Nova Orleans. Es tracta, han manifestat les representants de l'Associació “d’una proposta que ens encanta i que és la punta de llança d'aquest tipus de bandes en les nostres terres”.

A continuació pujaran a l'escenari del Payà els BlackFang que presentaran a Borriana el seu disc segon disc A Foc Lent; un treball cuinat amb calma i dedicació al més pur estil del hip-hop mediterrani i en valencià, molt amanit amb les influències del funk i jazz pròpies dels BlackFang, i afegint ara el gust per les arrels tradicionals, el contrast amb algunes pinzellades electròniques, i la col·laboració de DJ de renom.

Els BlackFang ofereixen la força d'una potent secció de vents, una bateria i baixos gruixuts i convincents, guitarra i teclats amb molt groove, i unes lletres fresques i elegants. Van fer el seu debut en la primera edició del Maig di Gras en 2016. “Una banda que sempre ens acompanya i és tot un referent de la música negra a la Plana”, han valorat.

Per al dissabte 15 de maig també al Teatre Payà, a les 19 hores, seguirà el format de doble concert amb Brass Band i concert de grup en escenari. Per a obrir el foc es comptarà amb l'artista local Tatiana Javaloyes acompanyada de la seua banda que presentarà part del seu primer disc Tea Jay Reign.

Tatiana Javaloyes està realitzant un enorme esforç per a tirar endavant el seu projecte musical on es pot gaudir de la seua sensibilitat i força. Una proposta en què es pot trobar clares influències de la música negra més clàssica mesclada amb propostes dels sons més urbans. A l'escenari, han precisat l'organització “podrem gaudir d'un directe fresc en què destaca clarament la potència de la seua veu i la personalitat. Un projecte sincer i treballat des de la base amb passió i molt d’afecte al qual cal seguir la pista.

Per a tancar els concerts es comptarà amb la Broken Brothers Brass Band, la banda més icònica del Maig di Gras i el referent de la música Nova Orleans a tota la península i una de les més importants d'Europa. Aquesta vegada presenten nou temes del seu disc Katebegia. Els ‘germans trencats’ no es paren i segueixen en la seua missió d’aprofundir i jugar amb els sons de la ciutat de Mississippí que mesclen de manera contundent amb tot tipus d'estils i influències.

Així, ha conclòs l'organització, “la Broken tornarà a fer retronar Borriana amb els seus potents vents amb una sorpresa especial: un nou tema dedicat a la Second Line del Maig di Gras. Una col·laboració amb la cantant Tatiana Javaloyes que encendrà novament la flama”.

El festival Maig di Gras de Borriana va nàixer en 2016 amb la vocació de ser una cita anual amb la cultura de Nova Orleans i la música negra. Un festival familiar amb música al carrer en format de Brass Band, directes i sessions de música de diversos estils.

Restauración de gegants y gegantons
 • La regidoria de Cultura ha invertit la despesa prevista per al suspés Aplec de Gegants i Cabuts en la restauració d'aquestes peces
 • S'ha renovat la pintura, restaurat els rostres, i canviat els braços per uns de fibra per a millorar la portabilitat dels gegants

L'Ajuntament ha restaurat en col·laboració amb l’Associació de Gegants i Cabuts de Borriana tres gegantons (gegants menuts) i dos gegants amb què compta la ciutat en l'actualitat. El regidor de Cultura, Vicent Granel, juntament amb Carles Martí, representant de l'associació, han visitat la restauració amb l'artista i president de l'associació, Enrique Lloret, que s'ha encarregat de retornar el color i la forma a les figures.

“És important continuar conservant el patrimoni cultural i folklòric de la ciutat durant aquest any, ja que no s'ha pogut celebrar l’Aplec de Gegants i Cabuts”, ha explicat l'edil. D'aquesta manera, part de la inversió que es destina per a realitzar l’aplec ha passat a dedicar-se a la restauració d'aquestes cinc peces que quan tornen al carrer estaran totalment restaurades.

Amb aquesta intervenció s'ha renovat la pintura, s’han restaurat els rostres i s’han canviat els braços per uns de fibra per a millorar la portabilitat dels gegants. Així, s'han rehabilitat els gegants Mercè i Blai, els més antics dels sis que hi ha a Borriana, i també els tres gegantons amb què compta l'associació: Centet, Quiquet i Joelet.

Cal recordar que, en 2016, la regidoria de Cultura ja va promoure la restauració dels dotze cabuts que ixen al carrer en els actes de la festivitat de la Mercè. Una restauració més que necessària per a unes peces que ara es troben exposades a la Casa dels Gegants i Cabuts, en la tercera planta de la Casa de Cultura la Mercè, que es va inaugurar l’any 2019.

D'altra banda, en 2018, l'Ajuntament de Borriana i l'associació van crear dos nous gegants per a la ciutat, Artal i Seidia. Les noves figures també van ser obra de l'artista Enrique Lloret, que va ser l'encarregat de la restauració dels cabuts, a més de la modista Gema Gil, que va realitzar el vestuari. En l'actualitat, Borriana compta amb dotze cabuts, tres gegantons i sis gegants: Blai, Mercè, Blaiet i Mercedetes, i Artal i Seidia.

L'associació té preparada una exposició de fotografies en què es recullen totes les edicions de l’Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, que estava prevista per al mes de març i que ara s'ha ajornat a causa de la situació sanitària. De la mateixa manera, s'havia coordinat una exposició dels gegants i cabuts de tota la comarca perquè se celebrara en el claustre de la Mercè, que també ha quedat ajornada per a més endavant.

Granel ha agraït “les ganes i el treball d'una associació que sempre ha aconseguit alternatives a l’aplec original que tots coneixem, i que ha ampliat la seua participació als col·legis i col·lectius locals”. Cal recordar que l'associació promou diverses activitats relacionades amb els gegants i cabuts amb visites a les escoles, la campanya ‘Adeu al xupó’, les visites a la Casa dels Gegants i Cabuts, o l'edició d'un llibre per a acolorir de tots els gegants i cabuts de la ciutat, a més de portar el nom de Borriana en totes les seues visites a poblacions de tot l'Estat.

   • Amb unes dimensions totals de 71 metres quadrats i dissenyats per Very Veritas amb les aportacions de tota la comunitat educativa del CEIP Roca i Alcaide i del veïnat

   • Estan ja finalitzats en la paret exterior del CEIP Roca i Alcaide, per a crear identificació amb l'espai i fomentar cohesió veïnal

 

L'Ajuntament, a través de la regidoria d'Inclusió i Igualtat, ha impulsat la confecció d'uns murals en el barri de la Bosca de Borriana amb unes dimensions totals de 71 metres quadrats, dissenyats per Very Veritas amb les aportacions de tota la comunitat educativa del CEIP Roca i Alcaide i fonamentat sobre l'eix central de la relació del col·legi amb el barri i viceversa.

El mural, realitzat de manera col·laborativa en la paret exterior del CEIP Roca i Alcaide, ha tingut un cost de 4.622 euros. La iniciativa, segons ha explicat la regidora d'Inclusió i Igualtat, Maria Romero, ha sigut una proposta del consistori que van arreplegar des del centre educatiu com a eina per a “millorar l'entorn del barri i, alhora, per a crear identificació amb l'espai i fomentar la cohesió veïnal”.

Així doncs, ha assenyalat, es va convidar a participar en la realització del treball artístic i social l'AMPA i les famílies del centre educatiu, també va participar tot l'alumnat així com els joves del pis Don Bosco situat en el mateix barri, i veïns i veïnes.

El mural, totalment acabat a l'inici d'enguany 2021, inclou part de la lletra de l'himne del col·legi, que va suposar un altre projecte que va realitzar el centre l'any passat de manera col·laborativa entre tota la comunitat educativa. Així doncs, intercala les frases triades pel propi alumnat del col·legi per a destacar, com ara "sóc feliç d'estar ací", "A l'escola convivim gent de tot el món" i "Som més que una escola, som una comunitat".

Aquesta iniciativa s'emmarca en l’“Estudi diagnòstic per a la regeneració física, econòmica i social de l'entorn urbà del barri de la Bosca” realitzat l'any passat. D'aquest estudi va derivar un document que arreplegava el diagnòstic participatiu i a més es feia una proposta d'un “Pla d'acció del barri de la Bosca”.

Tots dos documents van ser elaborats per Siete Arquitectura Más Ingeniería SL, com a part de les actuacions cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de creixement sostenible 2014-2021.

En aquest Diagnòstic i Pla d'Acció es plantejaven una sèrie de conclusions, alhora que es proposava la realització d'un total de 37 accions per a la millora global del barri. Entre les quals s'incloïen accions d'identificació del veïnat amb l'espai, així com de millora de l'estat de diferents localitzacions, y donar-los, a més, d’importància com a llocs de trobada i convivència veïnal, com són el CEIP Roca i Alcaide i l'entorn del Complex Esportiu la Bosca.

A aquestes conclusions i proposta d'accions se suma que des de les regidories d'Igualtat i d'Educació es va facilitar al col·legi Roca i Alcaide formació en coeducació amb l'experta Sandra Molinés, amb la finalitat que el centre poguera redactar el seu Pla de Coeducació de Centre que permeta millorar la convivència i el creixement de la comunitat des de la igualtat i el bon tracte.