Nueva convocatoria Premios Investigaciones Históricas Burriana

L'Ajuntament ha millorat la nova convocatòria del concurs ‘Premi Ciutat de Borriana d'Investigacions Històriques’ amb un premi de 2.000 euros al projecte d'investigació que trie el jurat, per a posteriorment desenvolupar-lo. L'objectiu del premi és el de fomentar l'estudi i la investigació sobre la documentació o materials històrics relacionats amb la història local del municipi.

Enguany, segons ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel, “el concurs compta amb la novetat que els aspirants només han de presentar els projectes de l'estudi, i tan sols el que resulte triat haurà de desenvolupar-se i finalitzar la seua investigació”. En les anteriors edicions es presentaven les investigacions definitives i completes.

“Només el projecte seleccionat pel jurat ha de realitzar-se, completar-se i lliurar-se”, ha precisat Granel, que ha incidit en què aquest canvi té com a objectiu “augmentar la participació dels investigadors que presenten un projecte i idea de la investigació”, ja que la pròpia investigació “resulta ja remunerada, amb una part del premi, qüestió que no passava fins ara”.

Així, ha indicat, el premi econòmic s'abona en dos fases, la meitat en ser triat el projecte i l'altra meitat quan haja sigut presentat el treball final, que s'ha de lliurar en el termini màxim d'un any natural des de la concessió de l'ajuda. No obstant això, cas que el jurat considere que el treball resultant no s'ajusta al projecte seleccionat, “es minorarà o no s'abonarà l'altra meitat del premi”, ha aclarit l'edil.

D'altra banda, el responsable municipal de Cultura, ha valorat positivament que la Universitat Jaume I forme part d'aquest premi, la qual cosa, al seu parer, suposa “un recolzament acadèmic importantíssim per a donar-li més rellevància a un premi que es basa en la història de la nostra ciutat, Borriana”.

Dos categories

El concurs compta amb dos categories, una general dotada amb un únic premi de 2.000 euros, que es desemborsa en dos terminis, la meitat en ser triat el projecte i l'altra meitat en lliurar el treball final. A aquesta categoria poden concórrer les persones de més de 18 anys, i també presentar treballs elaborats per un equip d'investigació format per diverses persones.

L'altra categoria, denominada Francesc Roca i Alcaide, va dirigida a estudiants de l'UJI, i es concedeix un únic premi de 200 euros. En aquest apartat poden concórrer treballs de fi de grau, sempre que estiguen relacionats amb Borriana i vinculats amb el grau en Història i Patrimoni o amb el grau en Humanitats de la Universitat Jaume I de Castelló.

Per a les dos categories el termini de presentació de projectes finalitza el 30 d'octubre de 2020, i el jurat es reunirà al novembre amb la finalitat de triar un dels projectes presentats.

Els projectes hauran de presentar-se de manera anònima i, per tant, sense signatura ni amb qualsevol altre signe que poguera identificar l'autoria, en la Secció IV de l'Ajuntament de Borriana (Pl. Major, 1, 2a planta), en horari de 9h a 14h, del dilluns a divendres, dies hàbils.

Requisits de les obres

Els projectes i el treball, ha assenyalat Granel, han de tindre com a objectiu l'elaboració d'un estudi basat en la investigació o recopilació de fonts històriques amb registres documentals, materials, visuals, sonors o audiovisuals, per al coneixement de Borriana i el seu entorn immediat si escau, “tenint en compte que Borriana ha de ser l'eix central i la part principal del treball”.

Podran estar escrits en valencià o en castellà, però hauran de ser originals i no haver estat guardonats en altres concursos. A més, les persones aspirants hauran de lliurar una còpia del treball per al fons de l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Borriana.

Criteris objectius de concessió del premi

Respecte als criteris de valoració dels projectes presentats, el regidor de Cultura ha assenyalat que es tindrà en compte “l'interès i originalitat del tema, el caràcter específic de les investigacions enfront de les de tipus general i la metodologia d'investigació"

També s'avaluarà l'ús de fonts primàries, la seua fiabilitat, la correcció i claredat de l'expressió escrita del projecte, les pertinents referències bibliogràfiques i documentals, i la seua estructura.

Les bases es troben en el web municipal, burriana.es, en el tauler d'anuncis.

El Centro municipal de les Arts adapta sus clases

El Centre de les Arts Rafel Martí de Viciana adaptarà les classes a l'alumnat a través de les xarxes. Al llarg d'aquest matí, representants del claustre del professorat han realitzat diverses reunions virtuals mitjançant diferents programes, com ara, Duo de Google Zoom, per a coordinar i organitzar les diferents classes.

Tot i que el professorat del Centre municipal des de la setmana passada ja ha estat provant i preparant continguts i activitats, per a posar en marxa i ultimar metodologies d'ensenyament durant el període d'emergència sanitària pel COVID-19.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que la música, l'art i la dansa, “són ara més indispensables que mai a casa de cada alumne i, per tant, impulsarem les iniciatives necessàries perquè el nostre alumnat continue practicant”.

Així, segons ha assenyalat, en l'àrea de música cada tutor es posarà en contacte amb el seu alumnat amb una certa llibertat de mitjans, “sempre buscant la manera més fàcil, ràpida i segura”, perquè cal tindre en compte que cada nivell permetrà “unes certes activitats i mitjans telemàtics”. I, a més, “un gran nombre d'alumnat, provinent del Conservatori del centre, ja compta amb l'aula virtual de música per a continuar treballant el llenguatge musical”.

Quant a les classes individuals, depenent del nivell de l'alumnat, algunes classes seran mitjançant videoconferència, d'altres, exercicis que s'han de gravar tant per part del professor com de l'alumne. Principalment, s'utilitzarà el mòbil amb el whatsapp, però no grups de whatsapp, correu electrònic, youtube o google classe.

En matèria d'art, a partir del google class, el professorat està programant treballs per nivells, elemental, mitjà, jardí artístic. La idea se centra en enviar les tasques i activitats d'art a l'hora de la classe perquè l'alumnat que vulga mantenir aquesta rutina la puga fer, però comptaran amb tota la setmana per a fer els treballs i enviar els resultats, una part dels quals formaran una galeria virtual.

Per a l'alumnat adult, cada professor establirà una relació perquè ofereix menys uniformitat, tant en l'ensenyament com en la relació de l'alumnat amb els mitjans telemàtics.

Finalment, respecte a dansa, les dificultats són majors pel tema de l'espai, però la dinàmica serà semblant, proporcionar pautes per a mantenir rutines físiques, exercicis que puguen desenvolupar a casa i després contrastar amb el professorat.

En aquesta matèria hi ha grups que per les dinàmiques d'aprenentatge, l'espai i l'activitat concreta que fan serà quasi impossible portar una rutina normal, ja que una gran part d'exercicis de flamenc o dansa espanyola són impracticables en un apartament. En aquests casos, es buscaran activitats complementàries, per exemple, visionat d'espectacles.

La tradicional Trobada Coreogràfica d'Escoles de Dansa “Borriana en Dansa”, organitzat pel Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana, reunirà dissabte que ve, 7 de març, al voltant de 120 alumnes i 12 professors de les escoles de dansa de l'Alcora, Onda, Meliana, la Vall d'Uixó i Borriana.

Segons ha explicat el regidor de Cultura i representant del CMA, Vicent Granel, aquesta trobada suposa una jornada per a “conéixer l'alumnat d'altres poblacions, i compartir experiències sobre com s'imparteix i es viu la dansa en els seus centres”.

El matí se centrarà en una trobada entre l’alumnat a través de diferents tallers impartits a les aules del Centre Municipal. A la vesprada, la trobada de dansa acabarà amb un espectacle en el teatre Payà de Borriana.

Granel ha agraït la labor del professorat de l'escola de dansa pel seu “esforç i dedicació” perquè aquest dissabte la trobada “compte amb més d'un centenar d'alumnes de dansa en la nostra població”.

Aquesta és ja la quarta edició que l'Escola Municipal de Dansa de Borriana accepta el repte d'organitzar aquesta trobada que necessita unes instal·lacions especials com són les del Centre Municipal de les Arts i el teatre Payà.

D'altra banda, el Centre Municipal de les Arts, en la mateixa línia de treball, celebrarà també el dissabte una jornada de saxòfon amb l'alumnat i el professorat de saxo de Betxí, Castelló, la Vall d'Uixó, Navaixes i Borriana amb l'objectiu de perfeccionar aquest instrument.

En aquesta nova jornada s'impartiran tallers gratuïts sobre música electroacústica, manteniment de canyes, enregistrament com a eina d'aprenentatge i perfeccionament instrumental. Els tallers es realitzaran en grups reduïts, tot tenint en compte el nivell musical i l'edat de cada alumne o alumna de les diferents escoles participants.

La cartera cultural segueix complint grans expectatives i serà el proper divendres dia 6 de març quan arribarà a Borriana el reconegut humorista, il·lusionista, escriptor i director de cinema Luis Piedrahita, amb el seu espectacle Es mi palabra contra la mía.

El monòleg és un espectacle ple d'enginy i tendresa en el qual Luis analitza per què ningú està content amb el que li ha tocat. Una volta més, Piedrahita busca en la mateixa realitat amb afany de porc tofoner i trau a la llum els aspectes més absurds del nostre dia a dia. Temes de profunda qualitat existencial com les celles negres de la gent major, la por als banys públics o l'amor de veritat. Profundes reflexions i improvisacions meticuloses assajades. Un espectacle en el qual tots arriben a la mateixa conclusió: només l'humor fa la vida suportable.

Luis Piedrahita és molt conegut per les seues aparicions en televisió i ràdio, i especialment apreciat pels seus monòlegs d’humor. És col·laborador i guionista del programa d'entreteniment El Hormiguero, en què ha presentat els seus monòlegs i la seua màgia davant de grans personalitats com Tom Cruise, Gwyneth Paltow, Will Smith, Denzel Washington o Jennifer Aniston. També ha realitzat treballs com a col·laborador i guionista en el programa pioner de l'estand-up comedy, a Espanya El club de la comèdia. Luis Piedrahita és també conegut per ser autor de set best-sellers d'humor, per haver rebut el premi Performing Fellowship 2017 que lliura l'Acadèmia d'Arts Màgiques de Hollywood. Els Academy of Magical Arts Awards estan considerats com l'esdeveniment màgic més important del món, en el qual es distingeixen els artistes que han fet una aportació significativa en el món de l'il·lusionisme. A més, ha rebut el prestigiós premi italià Grolla d'Or 2019.

Les entrades seran de 19 en platea (+1 euro per despeses de gestió) i 17€ en amfiteatre (+1 euro per despeses de gestió) i es podran aconseguir en yalastengo.com o en Buraudio, situat al carrer de l’Escorredor, 58 o a les taquilles de teatre Payà dos hores abans de la funció.

Els interessats a realitzar una entrevista a Lluís Piedrahita, podran cridar al 915316066 o al 648184510 (Ximena).

 

La Regidoria de Cultura juntament amb la Borriana Big Band organitzen una masterclass de música tradicional i folklòrica, el proper dissabte 29 de febrer al llarg de tot el matí al Centre Municipal de les Arts Marí de Viciana.

La classe serà impartida pels prestigiosos Xosé Liz i Jesús Enrique Cuadrado «Chuchi», dos dels músics més importants en aquesta àrea en l’àmbit estatal. Els dos músics arribaran a Borriana per poder «donar eines interpretatives als músics de diferents estils, tant modern o clàssic, com tradicional, sobre com interpretar la música tradicional», ha explicat el regidor de cultura, Vicent Granel.

Durant la jornada matinal, la classe es dividirà en dos parts, la primera a càrrec de Xosé Liz, especialista en flautes de fusta, que s'encarregarà dels instruments melòdics, i per altra banda, Jesús Enrique Cuadrado «Chuchi», especialista en guitarra acústica, que treballarà amb els melòdics. Sis hores de curs que finalitzaran amb la posada en comú dels coneixements apresos durant tot el matí.

La inscripció a la masterclass no serà necessària, ja que «la jornada és gratuïta, tot i que cal portar l'instrument si es vol gaudir de tota l'experiència plenament», va apuntar. «Es tracta d'una activitat musical que pot enriquir els nostres músics en una música que no estan habituats a interpretar».

Xosé Liz és un músic reconegut nacionalment i internacional en l'àmbit del Folk Gallec i la Música Celta, amb un recorregut artístic i didàctic de més de dos dècades. La seua presència habitual en els millors escenaris d'aquestes músiques avalen el caminar professional d'una de les figures musicals més prolífiques i fecundes de tot l'estat. Destaca per la seua participació en l'origen de grans bandes folk gallegues com Lizgairo, Riobó, Beladona, Entretrastes, Castroverde), i ha aconseguit els millors premis de la crítica.

D'altra banda, Jesús Enrique "Chuchi" és ja una referència a la guitarra folk contemporània de la península. La seua versatilitat i inconfusible estil fan d'ell un dels guitarristes més preuats de l'escena folk peninsular. Va treballar com a guitarrista, compositor i arranjador amb Folkfussion, A Gramalleira, gravant amb Goyo Yebes, Celtas Cortos (versió folk "Retales de una vida"), Xerfa, María Salgado i Anxo Lorenzo. Format pels grans guitarristes espanyols, escocesos i nord-americans, es pot dir que Jesús Enrique "Chuchi" té una formació internacional i versàtil; hi figuren entre els seus mestres grans noms internacionals com Tony McManus, William Coulter, Scott Law, Carlos Beceiro, Raúl Olivar, Yann Falquet i un llarg etcètera.

Teatre al carrer en el FAC 2020

Centenars de persones han assistit als espectacles de teatre de la segona edició del “Festival d’Arts de Carrer” (FAC) com a punt i final de les activitats que s'han programat des de l'Ajuntament de Borriana per a les festes de Sant Blai.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha destacat la participació de la ciutadania de Borriana que “ha demostrat un cap de setmana més que hi ha ganes d'eixir al carrer a gaudir d'activitats que dinamitzen la nostra ciutat”.

Ahir divendres per la vesprada, els carrers més cèntrics van poder veure a la companyia Zum-Zum Teatre, la qual, en un món on conviuen els animals i les persones, van acostar uns hipopòtams molt graciosos fins a Borriana.

Durant el dia de hui s'han celebrat fins a cinc funcions de teatre en la plaça Francisco Tomás i Valiente en el barri de la Bosca, amb “Bocadillos y viñestas” de la companyia Impronenas, on dos superherois s'han escapat d'un còmic per a inventar les seues històries. A la vesprada, han obert el festival en la plaça  Quarts de Calatrava on els xiquets i xiquetes han sigut els protagonistes.

L'espectacle més arriscat s'ha viscut en la façana de l'Ajuntament, amb la companyia Subcielo, que ha representat una peça de tango en la paret, una obra de dansa que inverteix l'escenari i s'atreveix a volar. Explorant l'espai i les seues possibilitats, han mostrat la divisió de la cèl·lula que naix, se separa, es busca, es necessita i es troba, tornant-se inseparable, tot, davant un públic entregat tant en la sessió del matí, com a la vesprada.

Finalment, el Festival d’Arts de Carrer ha posat el punt i final amb la representació de la companyia Xa Teatre en la vorera del Centre Municipal de Cultura la Mercé de Borriana amb “Sabates en l’aire”, dos amants que viuen en mons paral·lels que hauran d'unir, a través de la dansa i el circ, la terra amb el cel per a crear el seu propi món. Una estructura es muntava des de primera hora de la vesprada per a atraure a centenars de persones a veure una obra de carrer amb espectacularitat i per a tota la família.

 

La Regidoria de Festes i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana s'uneixen per a presentar la segona edició del "Festival d’Arts de Carrer" (FAC) que tindrà lloc els dies 21 i 22 de febrer al centre i als voltants de Borriana.

El festival començarà el divendres 21 a partir de les 20.15h al Mercat Municipal de Borriana amb la companyia Zum-Zum, la qual, en un món on conviuen els animals i les persones, ens aproparà als hipopòtams amb la representació "Hippos".

Dissabte seguiran les actuacions a la plaça Francisco Tomás i Valiente a les 11h amb "Entrepans i vinyetes" de la companyia Impronenas, en què dos superherois que s'han escapat d'un còmic inventen historietes amb l'ajuda de grans i menuts. Un espectacle familiar d'improvisació, únic i irrepetible.

Més tard, a la plaça Major, la companyia Subcielo representarà "Cèl·lula", una peça de tango en paret, una obra de dansa que inverteix l'escenari i s'atreveix a volar. Explora l'espai i les seues possibilitats, i representa la divisió de la cèl·lula que naix, se separa, es busca, es necessita i es troba, tornant-se inseparable, sempre condemnats a l'amor etern i perfecte, és a dir, un amor platònic.

A la vesprada, a la plaça Quarts de Calatrava i a la plaça Major, es repetiran les actuacions de les dos companyies, companyia Impronenas i companyia Subcielo per a tots aquells que vulguen gaudir pel carrer de l'art, la música i l'entreteniment.

Finalment, el Festival d’Arts de Carrer es conclourà a les 19h amb la representació de la companyia Xa Teatre a la vorera del Centre Municipal de Cultura la Mercè de Borriana amb "Sabates en l'aire", dos amants que viuen en mons paral·lels que haurà d'unir, a través de la dansa i el circ, la terra amb el cel per crear el seu propi món. Una metàfora circense sobre l'amor i com superar les grans incompatibilitats que tenim les persones. Un poema visual sobre el cel i la terra.

El regidor de Cultura Vicent Granel convida a tots els ciutadans «a eixir als carrers i places de la ciutat per a gaudir d’este festival i omplir Borriana d’activitats artístiques durant el cap de setmana amb espectacles de qualitat i tots ells gratuïts.»

Concurso cartel Semana Santa 2020

L'Ajuntament en col·laboració amb la Junta de Germandats i Confraries de Borriana han fet públiques les base per al Concurs del cartell anunciador de la Setmana Santa 2020.

Les obres podran ser presentades per persones majors de setze anys i tractaran sobre la festivitat de Setmana Santa a Borriana i el conjunt de passos que la representen. Els originals es podran presentar al Centre Municipal de Cultura la Mercè fins al pròxim 13 de març. El cartell escollit serà la imatge representativa de la festivitat religiosa a la localitat i en la programació municipal, amb un premi de 300 euros.

El jurat estarà format pel regidor delegat de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, un funcionari de l'Àrea de Cultura, un professional de les Arts Plàstiques, el president de la Junta de Germandats i Confraries de Borriana amb un membre elegit per la mateixa Junta, un professional del Disseny i el consiliari de la Junta de Germandats i Confraries. El jurat emetrà la decisió del concurs, que es farà pública la setmana següent a la finalització de la recepció de les obres, el cartell guanyador s’exposarà temporalment al Centre Municipal de Cultura la Mercè, juntament amb tots els originals presentats al concurs.

Els criteris de selecció de les obres es basaran en l'originalitat, l'impacte visual, l'eficàcia anunciadora, la qualitat gràfica, la transmissió de la idea reflectida de Borriana, així com les condicions de reproducció i edició. Les bases completes es poden trobar publicades al tauler d'anuncis del web municipal <burriana.es>