Taller de ajedrez en el Casal Jove

El Casal Jove ofereix un taller d'escacs organitzat pel Club Escacs Borriana amb la col·laboració de l'Ajuntament, pensat per a tots els nivells i edats. L'activitat començarà el 4 d'octubre i es desenvoluparà cada divendres.

Es tracta d'una formació que permetrà a l'alumnat iniciar-se o avançar en aquesta activitat lúdica i esportiva, estimulant diverses capacitats a partir de la pràctica d'aquest esport. Entre les quals cal destacar que jugar als escacs estimula la concentració, incentiva la creativitat i la imaginació i estimula i serveix com un gran entrenament per a la memòria .

A més, ajuda els xiquets i xiquetes a acceptar les regles i assumir les conseqüències dels actes d’ells mateixos i millora la comprensió dels altres i la capacitat per a afrontar situacions difícils.

El taller, amb un preu de 15 euros, es realitzarà cada divendres al Casal Jove a partir del 4 d'octubre, amb dos grups, un d'iniciació de 18.30 hores a 19.30 hores i un altre avançat de 19.30h a 20.30h. Serà impartit pel borrianenc Pablo Aymerich, campió provincial d’escacs en 2002, 2006, 2007, 2014, 2017 i 2018.

Per a participar en el taller, ja es troba oberta la inscripció al Casal Jove i en casaljove@burriama.es, en jasikevic19@hotmail.com, o trucant al telèfon 964 591692.

A partir del 2 de septiembre se puede solicitar el bono bus a la UJI

L'alumnat de l'UJI de Borriana podrà començar a sol·licitar i arreplegar el seu bo del bus per al pròxim curs a partir del dilluns 2 de setembre. L'Ajuntament ha anunciat que els horaris en què es podrà obtindre qualsevol tipus dels tres abonaments disponibles és de 10.30 a 13 hores al Casal Jove de la ciutat.

Sobre aquest tema, el regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que des de dilluns les persones interessades en el servei podran comptar amb el carnet, i estar connectades directament amb la Universitat Jaume I en el bus que ix de Borriana, passa per Almassora, i arriba fins a l'UJI.

Per a facilitar la tramitació dels nous abonaments, les persones interessades hauran de presentar la còpia del DNI, una fotocòpia de la seua matriculació a l'UJI i una fotografia de carnet per a la inclusió en l'abonament.

Es podrà obtindre tres tipus d'abonaments: mensual, trimestral o anual. Així, l'abonament per a un mes podrà adquirir-se per tan sols 20 euros, per al corresponent a tot un trimestre el preu serà de 50 euros, i el preu anual serà de 120 euros.

Granel ha detallat que el funcionament del servei durant el curs passat ha demostrat “la necessitat que teníem de posar-lo en marxa ja que fins a aquest moment no disposàvem d'aqueixa comunicació directa amb l'UJI”.

El regidor de Cultura ha manifestat que la iniciativa conjunta dels ajuntaments de Borriana i Almassora per a disposar “després de massa anys sense servei” d'un bus mancomunat a l'UJI, ha rebut “una resposta positiva i contundent per part de l’estudiantat de les dos ciutats”.

Així doncs, a partir del pròxim 9 de setembre, les eixides regulars des de Borriana seran a les 7h, 8.10h i 14h, mentre que les d'Almassora seran 15 minuts després d'aquestes hores. Els trajectes de retorn des de l'UJI seran a les 13.15h, 14.45h, 19.15h i 21.15h.

El transport operarà de dilluns a divendres els dies lectius i per a utilitzar-ho serà necessari disposar de l'acreditació emesa pels ajuntaments.

La iniciativa conjunta que los Ayuntamientos de Borriana y Almassora decidieron llevar a cabo para disponer después de demasiados años sin servicio de un Bus Mancomunado a la UJI ha recibido una positiva y contundente respuesta por parte de los y las estudiantes de ambas ciudades. Si durante el primer trimestre del año pudieron disfrutar de forma gratuita del servicio, ahora llegaba el momento de comenzar a realizar las peticiones para disponer de los bonos mensuales, trimestrales o anuales que ha puesto a su disposición el consistorio. Y la respuesta no ha podido ser más positiva, ya que en los tres días que se habilitaron en el Casal Jove de Borriana para la recepción de solicitudes, fueron cerca de 100 las personas que optaron por el bono del bus a la UJI. En concreto, fueron un total de 91 los y las estudiantes que han decidido que viajarán a la UJI de forma diaria a través del Bus Mancomunado. 

En el detalles de las peticiones sobre las tres diferentes posibilidades de abono, destaca que un total de 71 han solicitado directamente el abono para el resto del curso que se alarga hasta inicios de verano, mientras que 14 personas han optado por el abono trimestral, mientras que tan sólo 10 se han quedado con el mensual correspondiente al mes de enero.  Tal y como han destacado desde el mismo Casal Jove que ha gestionado la tramitación de las solicitudes “creemos que alcanzar prácticamente el centenar de personas que han decidido solicitar y recoger su bono para el Bus a la UJI es un dato más que positivo, por ello habilitamos hasta tres días distintos para la tramitación y que así nadie se quedara sin poder optar al servicio mancomunado”. 

El Ayuntamiento de Borriana ya ha anunciado los horarios en los que el estudiantado de la UJI podrá comenzar a solicitar y recoger sus abonos de cara al próximo curso. Así pues, a partir del 3 de septiembre, se podrá obtener cualquier tipo de los tres abonos disponibles en el Casal Jove de la ciudad, y en horario de 11:00 a 13:00 horas.

El teniente alcalde, Vicent Granel, ha explicado que “a partir de la semana que viene el alumnado interesado en el servicios podrá contar con el carné, y estar conectado directamente con la Universitat Jaume I en el bus que sale de Borriana, pasa por Almassora, y llega hasta la UJI“.

Para facilitar la tramitación de los nuevos abonos, interesados e interesadas deberán presentar la copia del DNI, una fotocopia de su matriculación en la UJI y una fotografía de carnet para su inclusión en el abono. El estudiantado podrá contar con tres tipos de abonos; mensual, trimestral o anual. Así, el abono para un mes podrá adquirirse por tan sólo 20 euros, para el correspondiente a todo un trimestre el precio será de 50 euros, y el precio anual será de 120 euros.

El concejal Vicent Granel ha detallado que “el funcionamiento del servicio durante el curso pasado ha demostrado la necesidad que teníamos de ponerlo en marcha ya que hasta este momento no disponíamos de esa comunicación directa con la UJI, lo que esperamos es que este próximo curso siga cumpliendo con las necesidades y exigencias del estudiantado de disponer de un servicio mancomunado”.

Así pues, a partir del próximo 10 de septiembre, las salidas regulares desde Borriana serán a las 7:00, 8:10 y 14:00 horas, mientras que las de Almassora serán 15 minutos después de estas horas. Los trayectos de regreso desde la UJI serán a las 13:15, 14:45, 19:15 y 21:15. El transporte operará de lunes a viernes todos los días lectivos y para utilizarlo será necesario disponer de la acreditación emitida por los ayuntamientos.

 

Després de la trobada celebrada en la Casa dels Caragols de Castelló per a la presentació de la segona edició del programa JOVE OPORTUNITAT (JOOP-2), del Institut València de la Joventut que compta amb el finançament del Fons Social Europeu, amb la presència de regidors, tècnics municipals i responsables d'orientació dels IES, es va valorar que el programa s'inicie a la fi de febrer. En ell van estar presentes la regidora de Joventut de Borriana, Lluïsa Monferrer i el Tècnic del departament, Vicent Sorribes, els qui ja han anunciat l'obertura del període d'inscripcions per a aquesta segona celebració del programa a Borriana.

Es tracta d'una acció per a joves d'entre 16 i 21 anys que han abandonat o estan en risc d'abandonar el sistema educatiu prematurament, amb problemes de fracàs escolar, absentisme, desmotivació i desorientació. Però, a diferència d'altres programes dirigits a aquest col·lectiu, de continguts sol acadèmics o ben dirigits a la cerca d'ocupació, l'enfocament de JOOP és el del "coaching" en grup i individual, per a aconseguir un canvi d'actitud en els participants , que els porte a tornar al sistema educatiu (a cicles de FP de grau mitjà) amb majors possibilitats d'èxit o bé veure de quina forma poden integrar-se en el sistema laboral. En definitiva, es tracta d'ajudar-los a traçar un itinerari de futur segons les seues preferències personals. 
Els resultats obtinguts en JOOP-1, amb accions en 19 municipis i 194 participants, (a Borriana van ser fins a dotze joves els i les participants) han sigut molt satisfactoris i, amb les millores introduïdes en la segona edició (de continguts i durada ampliada: 4 hores diàries de coaching entre gener i juny de 2018), creiem que els beneficis seran àdhuc majors. JOOP ha basat el seu èxit en la col·laboració a nivell municipal de les àrees de joventut, educació, ocupació i serveis socials.

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha obtingut un dels premis Magisteri 2017 als protagonistes de l'educació, concedit al programa Jove Oportunitat (JOOP), pioner en el desenvolupament de programes de segona oportunitat per a joves.

El secretari general de l'Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí, ha agraït al personal tècnic municipal de joventut, als centres educatius i a les empreses que han contribuït a la bona marxa d'un programa "inconformista" i que cerca "rescatar i acompanyar a persones joves de les quals ningú s'acorda per a donar-li oportunitats de reiniciar la seua formació i la seua inserció laboral".

Per a poder participar els i les joves han de ser beneficiaris del Sistema de garantia Juvenil al com poden adherir-se en el mateix Casal Jove. A més, el dia anterior a l'inici del programa, deuen haver quedat sense ocupació laboral o formativa, tenir entre els 16 i els 22 anys d'edat i no haver rebut una acció educativa o formativa de més de 40hores mensuals. Per a inscriure-s'en el programa poden dirigir-se al Casal Jove o bé preguntar en l'Agència de Desenvolupament Local de Borriana. Les regidories de Joventut, Ocupació, Serveis Socials i Educació conviden als ciutadans de Borriana amb els anteriors requisits a participar d'un programa que ja en la seua passada edició va acabar amb un alt grau d'èxit per als participants.

 

La regidoria de Joventut ha fet pública l'oferta de cursos de formació que s'inicien amb l'arribada del nou curs i el mes d'octubre i que suposa una gran varietat quant a les matèries i continguts que podran cursar-se tant durant l'últim trimestre de l'any com durant els primers mesos de 2018. D'entre els diferents cursos, destaca una vegada més el que va destinat a aquelles persones que desitgen posseir el títol de Monitor/a d'activitats de temps lliure educatiu infantil i juvenil, que des de fa anys ofereix el Casal Jove i que “sempre ha tingut una gran acceptació per part de la gent de Borriana a causa de la bona reputació amb la qual explica dins de la nostra oferta formativa”, tal com ha destacat l'edil de l'àrea, Lluïsa Monferrer. La formació consta de 310 hores entre les 150 hores lectives i les 160 de pràctiques que realitzen les persones inscrites i que equival a la Certificació Professional de Dinamització d'Activitats de Temps Lliure Educatiu Infantil i Juvenil. El curs començarà a impartir-se a partir del 21 d'octubre i s'allargarà fins al 26 de maig del pròxim any, ja que les sessions s'impartiran cada dissabte, en horari de 09:30 hores a 14:30 hores. Pel que a Formació Permanent respecta, a partir del 4 de novembre tindrà lloc el Curs de Menjador en Centres d'Ensenyament, a través de Recursos Psicopedagògics del Monitor/a. Constarà d'una durada total de 32 hores que es repartiran en sis sessions a celebrar cada dissabte entre les 09:00 i les 14:00 hores.


A més, des de Joventut també s'ofereix l'apartat d'Educació No Formal, el curs de Preparació per a la proves de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià en els graus Mitjà i Superior. Dins de cada grau s'establiran dos grups. En el Grau Mitjà el grup A rebrà la preparació els dilluns de 19:00 a 20:30 hores, mentre que el grup B ho farà els dimecres entre les 10:00 i les 11:30 hores. Per al Superior, els horaris seran dimecres de 19:00 a 20:30 hores i divendres de 10:00 a 11:30 hores, per a “oferir tant els horaris matinals com a vespertins, i així facilitar que tothom puga inscriure's per a obtenir els títols de la prova de la JQCV” com s'ha indicat des de la regidoria.


Una any més, també s'ofereix el curs de 30 hores de Llenguatge de Signes, que tindrà lloc els dissabtes de 09:30 a 14:30 hores. Impartit per FESORD, el Nivell A.1.1 ho farà al novembre i desembre, mentre que el Nivell A.1.2 rebrà el curs durant els mesos de gener i febrer de 2018. I a més, del Taller d'Escacs que tindrà lloc els dissabtes del mes d'octubre d'onze a dotze hores i el de Manipulador d'Aliments que s'impartirà durant tres hores el 25 de setembre entre les 17:00 i les 20:00 hores, la novetat enguany està en els Tallers Tecnològics tant per a joves com a adults. La formació “Crea la teua pròpia Web o Blog amb wordpress” serà impartida per Gamesonomy els dilluns del mes de novembre entre les 18:30 i les 20:30 hores. Des del departament de Joventut s'ha recordat que les inscripcions per a tots els cursos de formació ja poden realitzar-se en horari de 10:00 a 14:00 hores en el Casal Jove durant el mes de setembre, i en eixe mateix horari i de 16:00 a 20:00 hores durant el mes d'octubre. 

 

La regidora de Joventut, Lluïsa Monferrer, visita l'Escola per a comprovar com “tant la conciliació de la vida familiar com el creixement cognitiu i l'oci sa són els grans objectius aconseguits”

 

El Casal Jove de Borriana acull des del passat dia 18 la coneguda com Escola de Pasqua organitzada des de la regidoria de Joventut, i que té com a grans objectius tant “la conciliació de la vida familiar amb els treballs de pares i mares i les vacances escolars dels xiquets i xiquetes, a més de seguir aportant valors, coneixements o oferint activitats d'oci saludables i enriquidores per a tots i totes les participants”. Així ho ha explicat la regidora de l'àrea, Lluïsa Monferrer, que no ha volgut deixar passar l'oportunitat de visitar les instal·lacions del Casal Jove, i també les del CEE Hortolans, als qui el mateix tècnic del departament ha volgut “agrair que se'ns hagen cedit espais per a oferir activitats de tot tipus dins de la programació de l'Escola de Pasqua”.

Tal com ja es va explicar en les setmanes prèvies a l'arribada de les vacances escolars de Pasqua, l'Escola d'enguany proposava una espècie de viatge a través de diferents cultures del món, i com avui mateix s'ha pogut comprovar amb el treball de les monitores, “hem viatjat a llocs tan diferents com Mèxic, Índia, Senegal o Holanda, i per a cadascun d'eixos viatges imaginaris hem programat activitats tant basades en les manualitats com en l'activitat física o exercicis per a conèixer de prop les característiques culturals i d'expressió artística de cada lloc”.

D'aquesta forma, els xiquets i xiquetes participants en l'Escola de Pasqua d'enguany, ja han pogut conèixer la història de Frida Kahlo a través d'un conte, per a més tard elaborar xicotetes corones decoratives a base de flors, i les conegudes calaveres mexicanes amb material reciclat. També han viatjat fins a Índia amb la realització d'exercicis de ioga o pintant tota una sèrie completa de mandales. En la jornada d'avui han anat fins a Holanda per a elaborar un marcador de pàgines a base de flors seques i han creat unes tulipes també amb materials reciclats. Tan solament els quedarà conèixer part d'Àfrica amb el taller de l'últim dia dedicat a Senegal en el qual confeccionaran una polsera amb cascavells que després podran fer sonar amb balls típics del lloc. Així, i tal com ha conclòs la regidora Lluïsa Monferrer, “estem molt contentes de vore com es pot conjugar el coneixement d'altres cultures amb activitats d'oci i entreteniment, per això volem felicitar a les monitores encarregades de dissenyar i desenvolupar la programació, a més de vore com eixa conciliació d'horaris laborals i vacacionals ha sigut també possible gràcies a aquests quatre dies d'activitats”. 

La regidoria de Joventut presenta les cinc activitats que es realitzaran en diferents punts de la ciutat per intentar atreure al major nombre de participants i diversificar l'oferta existent fins ara

La regidora de Joventut de l'Ajuntament de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha presentat al costat del tècnic del departament, Vicent Sorribes, les activitats i tallers que han programat per al mes de juliol i que tindran als nens i nenes de Borriana com a protagonistes de cadascun d'ells. Tal com ha explicat Monferrer durant la roda de premsa celebrada en les dependències municipals, “els tallers es realitzaran durant cada dijous del mes de juliol i a diferència d'altres estius, hem volgut diversificar els llocs en els quals se celebraran perquè l'oferta arribe al major nombre de xiquets i xiquetes i puguen participar en aquells que els resulten més atractius, gràcies també a la col·laboració que hem tingut de les associacions de veïns”. L'única excepció quant al dia de celebració seran els tallers i activitats programades pels monitors que estan realitzant el curs oficial al Casal Jove, i que aquest any podran començar a realitzar pràctiques del curs el dimarts dia 19 al parc de Quarts de Calatrava. Sota el nom de “Gaudim al Nostre Poble” la programació pretén oferir una “variada oferta que anirà des de tallers de cuina fins al teatre o astronomia”. La mateixa Monferrer ha volgut puntualitzar que “tots els tallers tindran lloc entre les set i les nou de la tarda, amb la intenció de cobrir les hores en què molts xiquets i xiquetes no poden gaudir d'altres ofertes estiuenques, i alhora, facilitar que es recorde un mateix horari per a totes les activitats”.
En el detalls dels diferents tallers que tindran lloc durant el mes juliol, el tècnic del Casal Jove, Vicent Sorribes ha donat una detallada explicació de cadascun d'ells, encara que ha començat “animant a la participació en el primer dels tallers del que solament direm que compta amb els quatre elements (foc, aire, aigua i terra) com a fil conductor. Esperem que aquest primer dia siga una grata sorpresa per a tots els assistents” al taller dels quatre elements que se celebrarà a Santa Bàrbera el 7 de juliol. En canvi, Sorribes si que ha ofert més peculiaritats sobre el segon dels tallers “que tindrà lloc a La Serratella el dijous dia 14, i que oferirà Educachef, en el que es convertirà en una classe de cuina per a xiquets i xiquetes, i que serà l'única de les activitats per les quals és necessari inscriure's prèviament, la qual cosa podrà fer-se en horari de 9 a 12 del matí en el polifuncional de La Serratella.”
Per a la tercera de les setmanes del mes, la regidoria de Joventut ha inclòs dos esdeveniments que arribaran el dimarts 19 i el dijous 21. La primera d'elles estarà dissenyada i coordinada pels monitors que aquest estiu accedisquen al curs oficial que té lloc en el Casal Jove. Com ha recordat Sorribes “creiem que és una bona oportunitat tant per als futurs monitors que realitzaran directament les primeres pràctiques, com per als participants que podran gaudir d'una variada sessió de tallers. Cal destacar el nivell dels monitors formats a Borriana, ja que des de fa anys estan presents a les escoles d'estiu municipals i també en aquelles creades des de la iniciativa privada, la qual cosa és garantia d'entreteniment per als menors”. Finalment, Sorribes ha explicat que “el tercer dels dijous del mes arribarà l'activitat de teatre a la Torre del Mar, on l'hem volgut situar per ser la ubicació tradicional a Borriana en les quals se celebren els cicles de teatre. Allí, els més petits treballaran aspectes com l'expressió corporal o les dinàmiques de grup”.
Per a l'últim dijous de mes, el dia 28 de juliol, queda reservada la sorpresa final en la Confraria de Pescadors del Port amb “la simulació d'un planetari en forma d'iglú, en el qual els menuts aniran entrant per torns i podran gaudir durant uns vint minuts de l'observació del cel, en una espècie de viatge espacial que podrá, fins i tot, permetre'ls trobar algun que un altre extraterrestre”.