• El curs es realitza al Casal Jove de dilluns a divendres

La regidora de Joventut de l'Ajuntament de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha acudit al Casal Jove per a donar la benvinguda als vint joves que han començat avui el curs intensiu de Monitor/a d'activitats de temps lliure, Educació Infantil i Juvenil a Borriana. La programació, que està homologada per l'Institut Valencià de Joventut, s'impartirà del 13 al 29 de juliol, de dilluns a divendres de 9h a 13h i de 14h a 18h.


La regidora ha animat els joves a aprofitar el curs intensiu, que cada any organitza el Casal Jove, ja que suposa una oportunitat de treball en un sector molt sol·licitat al llarg de tot l'any i, sobretot, durant l'època estival

Hilario Usó, regidor de Gent Major de l'Ajuntament de Borriana, ha acompanyat aquest matí els joves de 16 a 19 anys del curs de formació sobre agricultura ecològica, que organitza el Casal Jove de Borriana, als horts d'Oci, on se'ls ha explicat el funcionament i se’ls ha mostrat les instal·lacions i les parcel·les agrícoles.

Aquest curs, que s’inclou en el programa Jove Oportunitat i té una durada de set mesos, té com a objectiu la formació personal i laboral dels joves cap a l’agricultura ecològica. El curs està dividit en dos parts, una part teòrica i l’altra d’orientació laboral, en què es visiten diferents empreses o activitats per a despertar la curiositat i l’interés dels joves a partir de les experiències laborals que existeixen als seus municipis.

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha subscrit un conveni de col·laboració amb l'ONG Acció Contra la Fam per a continuar desenvolupant a Borriana el programa gratuït Vives Emplea, dirigit a millorar les competències laborals de persones desocupades i ajudar-los així a trobar un treball

Així mateix, l'alcaldessa, acompanyada de la regidora d'Inclusió, Maria Romero, i del regidor de Polítiques Actives d'Ocupació, J. Ramon Monferrer, han presenciat la primera sessió grupal del programa que ha començat avui amb 20 persones participants, per la qual cosa encara queden 5 places per a completar el grup.

En la firma, Safont ha mostrat la seua satisfacció perquè a través del programa que Acció contra la Fam acaba de posar en marxa amb la col·laboració de l'Ajuntament, “un total de 50 persones tindran suport enguany a Borriana per a trobar una ocupació”.

Les sessions, amb una duració de 5 mesos, es desenvolupen majoritàriament al Casal Jove, però les sessions d'informàtica es realitzen a l'Escola d’Adults, amb l'ajuda d'una persona facilitadora que els guia i dóna suport, i que treballa en equip per a millorar les seues competències per a l'ocupació.

A partir de juliol el programa començarà de nou, amb un altre període de sessions de 5 mesos i 25 persones participants més amb l'objectiu de millorar la situació laboral de les persones de forma estable i duradora. Per a la qual cosa formen els participants en les competències que avui demanda el mercat laboral.

Concretament, les activitats del programa consisteixen en sessions grupals de 9 hores a la setmana i personalitzades, contactes directes amb empreses i la participació en esdeveniments d'ocupació i tallers amb responsables de recursos humans d'empreses col·laboradores, que ajuden a incrementar les seues possibilitats laborals.

Les persones interessades encara poden inscriure's. Tan sols cal estar en situació de desocupació i apuntar-se enviant un correu electrònic a la persona responsable del programa, Sara Martínez, smartinez@accioncontraelhambre.org, telefonant al 696614672, o inscrivint-se en la web www.vivesemplea.org

Més de 60 empreses favorables

Acció contra la Fam compta amb una xarxa d'intermediació en la Comunitat Valenciana amb més de 60 empreses favorables a contractar els participants dels seus programes o donar-los suport mitjançant mentoring, i pràctica.

Els projectes compten amb el finançament del Fons Social Europeu i l'Obra Social La Caixa, i la col·laboració de l'Ajuntament de Borriana i d’Alqueries.

Taller de ajedrez en el Casal Jove

El Casal Jove ofereix un taller d'escacs organitzat pel Club Escacs Borriana amb la col·laboració de l'Ajuntament, pensat per a tots els nivells i edats. L'activitat començarà el 4 d'octubre i es desenvoluparà cada divendres.

Es tracta d'una formació que permetrà a l'alumnat iniciar-se o avançar en aquesta activitat lúdica i esportiva, estimulant diverses capacitats a partir de la pràctica d'aquest esport. Entre les quals cal destacar que jugar als escacs estimula la concentració, incentiva la creativitat i la imaginació i estimula i serveix com un gran entrenament per a la memòria .

A més, ajuda els xiquets i xiquetes a acceptar les regles i assumir les conseqüències dels actes d’ells mateixos i millora la comprensió dels altres i la capacitat per a afrontar situacions difícils.

El taller, amb un preu de 15 euros, es realitzarà cada divendres al Casal Jove a partir del 4 d'octubre, amb dos grups, un d'iniciació de 18.30 hores a 19.30 hores i un altre avançat de 19.30h a 20.30h. Serà impartit pel borrianenc Pablo Aymerich, campió provincial d’escacs en 2002, 2006, 2007, 2014, 2017 i 2018.

Per a participar en el taller, ja es troba oberta la inscripció al Casal Jove i en casaljove@burriama.es, en jasikevic19@hotmail.com, o trucant al telèfon 964 591692.

A partir del 2 de septiembre se puede solicitar el bono bus a la UJI

L'alumnat de l'UJI de Borriana podrà començar a sol·licitar i arreplegar el seu bo del bus per al pròxim curs a partir del dilluns 2 de setembre. L'Ajuntament ha anunciat que els horaris en què es podrà obtindre qualsevol tipus dels tres abonaments disponibles és de 10.30 a 13 hores al Casal Jove de la ciutat.

Sobre aquest tema, el regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que des de dilluns les persones interessades en el servei podran comptar amb el carnet, i estar connectades directament amb la Universitat Jaume I en el bus que ix de Borriana, passa per Almassora, i arriba fins a l'UJI.

Per a facilitar la tramitació dels nous abonaments, les persones interessades hauran de presentar la còpia del DNI, una fotocòpia de la seua matriculació a l'UJI i una fotografia de carnet per a la inclusió en l'abonament.

Es podrà obtindre tres tipus d'abonaments: mensual, trimestral o anual. Així, l'abonament per a un mes podrà adquirir-se per tan sols 20 euros, per al corresponent a tot un trimestre el preu serà de 50 euros, i el preu anual serà de 120 euros.

Granel ha detallat que el funcionament del servei durant el curs passat ha demostrat “la necessitat que teníem de posar-lo en marxa ja que fins a aquest moment no disposàvem d'aqueixa comunicació directa amb l'UJI”.

El regidor de Cultura ha manifestat que la iniciativa conjunta dels ajuntaments de Borriana i Almassora per a disposar “després de massa anys sense servei” d'un bus mancomunat a l'UJI, ha rebut “una resposta positiva i contundent per part de l’estudiantat de les dos ciutats”.

Així doncs, a partir del pròxim 9 de setembre, les eixides regulars des de Borriana seran a les 7h, 8.10h i 14h, mentre que les d'Almassora seran 15 minuts després d'aquestes hores. Els trajectes de retorn des de l'UJI seran a les 13.15h, 14.45h, 19.15h i 21.15h.

El transport operarà de dilluns a divendres els dies lectius i per a utilitzar-ho serà necessari disposar de l'acreditació emesa pels ajuntaments.

La iniciativa conjunta que los Ayuntamientos de Borriana y Almassora decidieron llevar a cabo para disponer después de demasiados años sin servicio de un Bus Mancomunado a la UJI ha recibido una positiva y contundente respuesta por parte de los y las estudiantes de ambas ciudades. Si durante el primer trimestre del año pudieron disfrutar de forma gratuita del servicio, ahora llegaba el momento de comenzar a realizar las peticiones para disponer de los bonos mensuales, trimestrales o anuales que ha puesto a su disposición el consistorio. Y la respuesta no ha podido ser más positiva, ya que en los tres días que se habilitaron en el Casal Jove de Borriana para la recepción de solicitudes, fueron cerca de 100 las personas que optaron por el bono del bus a la UJI. En concreto, fueron un total de 91 los y las estudiantes que han decidido que viajarán a la UJI de forma diaria a través del Bus Mancomunado. 

En el detalles de las peticiones sobre las tres diferentes posibilidades de abono, destaca que un total de 71 han solicitado directamente el abono para el resto del curso que se alarga hasta inicios de verano, mientras que 14 personas han optado por el abono trimestral, mientras que tan sólo 10 se han quedado con el mensual correspondiente al mes de enero.  Tal y como han destacado desde el mismo Casal Jove que ha gestionado la tramitación de las solicitudes “creemos que alcanzar prácticamente el centenar de personas que han decidido solicitar y recoger su bono para el Bus a la UJI es un dato más que positivo, por ello habilitamos hasta tres días distintos para la tramitación y que así nadie se quedara sin poder optar al servicio mancomunado”. 

El Ayuntamiento de Borriana ya ha anunciado los horarios en los que el estudiantado de la UJI podrá comenzar a solicitar y recoger sus abonos de cara al próximo curso. Así pues, a partir del 3 de septiembre, se podrá obtener cualquier tipo de los tres abonos disponibles en el Casal Jove de la ciudad, y en horario de 11:00 a 13:00 horas.

El teniente alcalde, Vicent Granel, ha explicado que “a partir de la semana que viene el alumnado interesado en el servicios podrá contar con el carné, y estar conectado directamente con la Universitat Jaume I en el bus que sale de Borriana, pasa por Almassora, y llega hasta la UJI“.

Para facilitar la tramitación de los nuevos abonos, interesados e interesadas deberán presentar la copia del DNI, una fotocopia de su matriculación en la UJI y una fotografía de carnet para su inclusión en el abono. El estudiantado podrá contar con tres tipos de abonos; mensual, trimestral o anual. Así, el abono para un mes podrá adquirirse por tan sólo 20 euros, para el correspondiente a todo un trimestre el precio será de 50 euros, y el precio anual será de 120 euros.

El concejal Vicent Granel ha detallado que “el funcionamiento del servicio durante el curso pasado ha demostrado la necesidad que teníamos de ponerlo en marcha ya que hasta este momento no disponíamos de esa comunicación directa con la UJI, lo que esperamos es que este próximo curso siga cumpliendo con las necesidades y exigencias del estudiantado de disponer de un servicio mancomunado”.

Así pues, a partir del próximo 10 de septiembre, las salidas regulares desde Borriana serán a las 7:00, 8:10 y 14:00 horas, mientras que las de Almassora serán 15 minutos después de estas horas. Los trayectos de regreso desde la UJI serán a las 13:15, 14:45, 19:15 y 21:15. El transporte operará de lunes a viernes todos los días lectivos y para utilizarlo será necesario disponer de la acreditación emitida por los ayuntamientos.

 

Després de la trobada celebrada en la Casa dels Caragols de Castelló per a la presentació de la segona edició del programa JOVE OPORTUNITAT (JOOP-2), del Institut València de la Joventut que compta amb el finançament del Fons Social Europeu, amb la presència de regidors, tècnics municipals i responsables d'orientació dels IES, es va valorar que el programa s'inicie a la fi de febrer. En ell van estar presentes la regidora de Joventut de Borriana, Lluïsa Monferrer i el Tècnic del departament, Vicent Sorribes, els qui ja han anunciat l'obertura del període d'inscripcions per a aquesta segona celebració del programa a Borriana.

Es tracta d'una acció per a joves d'entre 16 i 21 anys que han abandonat o estan en risc d'abandonar el sistema educatiu prematurament, amb problemes de fracàs escolar, absentisme, desmotivació i desorientació. Però, a diferència d'altres programes dirigits a aquest col·lectiu, de continguts sol acadèmics o ben dirigits a la cerca d'ocupació, l'enfocament de JOOP és el del "coaching" en grup i individual, per a aconseguir un canvi d'actitud en els participants , que els porte a tornar al sistema educatiu (a cicles de FP de grau mitjà) amb majors possibilitats d'èxit o bé veure de quina forma poden integrar-se en el sistema laboral. En definitiva, es tracta d'ajudar-los a traçar un itinerari de futur segons les seues preferències personals. 
Els resultats obtinguts en JOOP-1, amb accions en 19 municipis i 194 participants, (a Borriana van ser fins a dotze joves els i les participants) han sigut molt satisfactoris i, amb les millores introduïdes en la segona edició (de continguts i durada ampliada: 4 hores diàries de coaching entre gener i juny de 2018), creiem que els beneficis seran àdhuc majors. JOOP ha basat el seu èxit en la col·laboració a nivell municipal de les àrees de joventut, educació, ocupació i serveis socials.

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha obtingut un dels premis Magisteri 2017 als protagonistes de l'educació, concedit al programa Jove Oportunitat (JOOP), pioner en el desenvolupament de programes de segona oportunitat per a joves.

El secretari general de l'Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí, ha agraït al personal tècnic municipal de joventut, als centres educatius i a les empreses que han contribuït a la bona marxa d'un programa "inconformista" i que cerca "rescatar i acompanyar a persones joves de les quals ningú s'acorda per a donar-li oportunitats de reiniciar la seua formació i la seua inserció laboral".

Per a poder participar els i les joves han de ser beneficiaris del Sistema de garantia Juvenil al com poden adherir-se en el mateix Casal Jove. A més, el dia anterior a l'inici del programa, deuen haver quedat sense ocupació laboral o formativa, tenir entre els 16 i els 22 anys d'edat i no haver rebut una acció educativa o formativa de més de 40hores mensuals. Per a inscriure-s'en el programa poden dirigir-se al Casal Jove o bé preguntar en l'Agència de Desenvolupament Local de Borriana. Les regidories de Joventut, Ocupació, Serveis Socials i Educació conviden als ciutadans de Borriana amb els anteriors requisits a participar d'un programa que ja en la seua passada edició va acabar amb un alt grau d'èxit per als participants.