Trobada de boixateres en Borriana 2020
La alcaldesa en la Trobada de Bolilleras 2020

Un total de 881 dones boixeteres han mostrat el seu treball durant aquest matí a la Llar Fallera de Borriana en la vint-i-tresena edició de la Trobada de Boixeteres de la ciutat, que després de més de dos dècades de celebració, s'ha convertit ja en tot un referent en aquest tipus de reunions, en què la tradició, l'art i les dones són protagonistes.

A la cita, organitzada per l'Associació de Boixeteres Mig Punt de Borriana conjuntament amb l’Ajuntament, han acudit artesanes procedents de 56 localitats, la majoria de la Comunitat Valenciana, però també n’hi havia d'altres comunitats, com Terol o Tarragona.

Puntes de boixets i calats, brodats en tul i pastword, en les diferents modalitats i maneres realitzades per les expertes i hàbils mans de les dones de les diferents poblacions participants en la Trobada, han sigut protagonistes del matí a la capital de la Plana Baixa.

Totes elles, a més d'exhibir la feina i compartir experiències, conèixer i intercanviar materials i les diferents maneres de treballar el boixet, han gaudit d'un gran ambient d'unió i convivència. A més, en la trobada s'ha comptat amb trenta parades de venda artesanal relacionades amb l'artesania del boixet procedents d'Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Canàries, Castella-la Manxa i Extremadura.

Nombrosos veïns i veïnes s'han acostat per a veure-les fer encaix i apreciar la feina duta de casa i, també, una nodrida representació municipal encapçalada per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, així com la de Festes, Lluïsa Monferrer, han visitat les boixeteres que durant pràcticament quatre hores han estat mostrant l'art de “fer boixets”.

L'alcaldessa en la seua visita ha destacat que veure en acció a les bolilleras practicat aquest art suposa, “tot un espectacle” i a més és una “mostra del talent d'aquestes dones que fascina i sorprèn per la seua velocitat i destresa d'execució”, i encara més es converteix en “més excepcional” en aquesta Trobada “tan multitudinària” lloc que segons ha manifestat, l'encaix “requereixun gran nivell de concentració i agilitat mental” .

En la Trobada, com és tradicional, les boixeteres han pogut comprovar i admirar el treball realitzat en les sinagües de les reines falleres de Borriana i les persones assistents han pogut observar a escassos centímetres el treball dels veloços dits de les boixeteres a l'hora confeccionar les seues peces.

El noble art de fer bolillos i les prop de 900 dones que avui han participat en la XXIII Trobada de Borriana, han tornat a jalonar una de les jornades de celebracions festives en la capital de la Plana Baixa, dedicades al patró Sant Blai.