La darrera Junta del Consorci del Millars ha tingut lloc a les dependències municipals de Borriana

 

A més, la Junta també s'ha adherit als protocols que a nivell provincial s'estableixen per a lluitar contra la presència de mosquits en els tres termes municipals

 


La Junta Directiva del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars s'ha reunit per última vegada a l'Ajuntament de Borriana abans de la seua nova composició que s'establirà en aproximadament un mes, en una trobada que ha servit per a l'aprovació dels comptes del passat exercici de 2019. Però a més, dins d'aquesta última celebració de la Junta també s'han establit i acordat altres punts, com per exemple, l'adhesió del propi Consorci del Riu Millars a les diferents iniciatives i projectes que durant els pròxims mesos es duguen a terme a nivell provincial en la lluita contra la reproducció i presència de plagues de mosquits. D'aquesta forma, i tal com explicava el regidor de Medi Ambient a l'Ajuntament de Borriana, Bruno Arnandis “se suma un nou ens com és el Consorci del Millars a una problemàtica tan important per a nosaltres com la lluita contra els mosquits durant l'estiu, i així conjuminar esforços i compartir projectes i iniciatives amb altres institucions públiques que facen que l'afecció d'eixos mosquits siga cada vegada menor en els nostres municipis”.
A més, dins de l'apartat de precs i preguntes s'ha actualitzat tota la informació sobre el cabal ecològic del riu, ja que com també s'explicava al final de la trobada de hui “la Confederació Hidrogràfica ha realitzat en els últims mesos diversos estudis per a determinar el cabal que habitualment pot tindre el propi riu perquè arribe amb total normalitat al mar i així complir amb els estàndards que se suposen més ideals sobre el propi cabal, a més de determinar les xifres màximes a l'hora de poder desguassar des dels pantans i així poder saber en tot moment els riscos o la necessitat que tinguem en determinats períodes de fer que l'aigua puga arribar al mar”.

 

Los tratamientos de endoterapia se han realizado sobre más de 400 árboles

Els treballs per a l'eliminació de la Galeruca es realitzen aquesta setmana per a coincidir amb el final de la hibernació i la posada dels primers ous


L'Ajuntament de Borriana, i a través de l'empresa concessionari del servei de jardineria i manteniment d'espais naturals, Ferrovial, han iniciat aquesta mateixa setmana la campanya especial de tractaments dels exemplars del Clot de la Mare de Déu afectats per la Galeruca. Així s'ha anunciat des de la regidoria de Medi Ambient que ha explicat que “després de les diferents anàlisis de la situació i després de consultar el major nom de fonts i institucions possible per a establir el millor dels tractaments possibles, s'ha triat la endoteràpia per ser el tractament preventiu que més s'adequa tant al Clot com a les exigències que s'estableixen per a aquest tipus de tractaments”. Segons s'ha detallat “l'endoteràpia és la millor solució possible, ja que en paratges com el Clot de la Mare de Déu no es poden utilitzar altres tècniques com la polvorització, ja que s'estableixen fins a 25 metres de distància entre les zones polvoritzades i l'aigua, així que, malgrat la dificultat en l'aplicació, seran un total de 400 els exemplars d'om que podrem tractar a través d'aquesta tècnica”. A més, també s'ha indicat que “els tractaments es realitzen durant la primera quinzena del mes de maig, ja que fins a aqueix moment la Galeruca es troba en època d'hibernació, per la qual cosa és ara quan comença a tornar a eixir a l'exterior i inicia la posada d'ous. Realitzar abans qualsevol tipus de tractament seria totalment infructuós, així que s'ha esperat fins a aquest inici del mes de maig perquè el tractament siga el més efectiu possible”. A més, es tracta d'un tractament preventiu, menys invasiu, i que, per tant, té com a objectiu trencar el cicle de reproducció de la Galeruca, i així aconseguir detindre la plaga que afecta majoritàriament als oms, i que la seua reproducció es frene de cara als pròxims mesos d'estiu que és el moment en el qual pot augmentar la seua presència si no s'ha detingut el procés de reproducció.

Escola d'Emprendedors Sostenibles

El Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana ha acollit l'acte en el qual l'alumnat de l'Escola d'Emprenedors Sostenibles de la ciutat ha mostrat els productes en els quals han estat treballant durant els últims mesos, en una iniciativa pionera a les comarques nord valencianes i que, de moment, només s'ha desenvolupat en la capital de la Plana Baixa, Borriana. A través de les cooperatives creades tant en el grup de Formació Professional Bàsica d'Administratiu de l'IES Llombai com del de Formació Professional Bàsica de Serveis Comercials de l'IES Jaume I, l'alumnat ha creat diferents productes finals que sempre tenen a la reutilització de productes o el reciclatge de materials com a base de la producció. Així, durant l'acte s'han han mostrat les bosses reutilitzables que en tots dos casos han creat durant el desenvolupament de l'Escola d'Emprenedors, els uns utilitzant periòdics i paper com a base, i els altres amb samarretes i teles velles. A més, també han creat clauers sobre la base de materials reciclats i han anunciat que «una altra bona forma de continuar emprenent i, al seu torn, tenint a la reutilització com a objectiu, és la posada a la venda de productes com a llibres antics, joies que ja no s'usen com a pendents, i que també oferirem en futurs actes i trobades com el que tindrà lloc el pròxim 11 de maig a Torrent amb la Fira i Trobada d'Emprenedors Sostenibles».
A més, l'acte de hui també ha servit per a formalitzar l'acord que permet el desenvolupament de l'Escola entre el propi Ajuntament amb la regidora de Promoció Econòmica, Maria Romero, l'empresa Natura i Cultura i els i les representants de RH en Positiu, els qui també han volgut explicar que «L'Escola d'Emprenedors sostenibles és un programa innovador que, tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ajuda a descobrir com es crea una empresa des d'una perspectiva sostenible, així que a través del treball cooperatiu, s'educa en valors i s'ofereixen competències i experiències com la creativitat, la innovació, la responsabilitat, la presa de decisions, l'esforç, la visió sistèmica, solidaritat, entre altres...». A més, i com també han explicat «tota empresa paga un percentatge d'impostos pero les Escoles d'Emprenedors Sostenibles són també solidàries i té una causa social entre els seus objectius, així que el 20% dels beneficis s'entregaran a ONG's, com per exemple la borrianenca Amor en Acció o Down Castelló.
Per part seua, la regidora de l'àrea que ha portat avant, Maria Romero, i que ha estat present en l'acte al costat de l'alcaldessa i regidora d'Educació, Maria Josep Safont, ha volgut detallar que «aquest projecte el va posar en marxa Natura i Cultura en diferents ciutats de la província de València amb grans resultats, així que vam entendre que era una gran iniciativa perquè RH en Positiu també la desenvolupara a la nostra ciutat, que d'aquesta forma s'ha convertit en la pionera a les comarques nord valencianes». Així, l'alumnat ha treballat durant un total de deu sessions impartides per un tècnic de RH en Positiu, i es duen a terme en coordinació amb la tutoria i el professorat dels IES Jaume I i Llombai, seguint la metodologia «learning by doing». I tal com també han avançat durant l'acte de presentació dels productes finals «la finalització definitiva del projecte tindrà lloc en la Trobada d'Escoles d'Emprenedors de l'11 de maig a Torrent, en una Fira que reuneix a totes les cooperatives tant de València com de Castelló, i en la qual l'alumnat de l'IES Jaume I i l'IES Llombai disposaran del seu propi estand per a vendre i distribuir els seus productes, a més de la celebració d'un acte en el qual s'entregaran diferents premis i reconeixements pel treball realitzat durant els últims mesos».

La hora del planeta

La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana ha anunciat que enguany participarà novament en la campanya internacional de l'Hora del Planeta, a través de la qual es pretén continuar insistint en «la necessitat de lluitar d'una forma conjunta contra el canvi climàtic i visibilitzar la importància dels gestos tant comuns com individuals per a continuar fent més eficient el nostre consum d'energia», tal com explicava el regidor de l'àrea a Borriana, Bruno Arnandis.
Serà aquest dissabte 30 de març a partir de les 20.30 hores quan les llums dels diferents edificis municipals de la ciutat queden totalment a les fosques durant una hora perquè l'acció es convertisca en una «trucada d'atenció visible per a la ciutadania que també pot sumar-se a la campanya apagant les llums de les seues llars i sense fer ús de l'energia durant aqueixa hora».
Tal com assenyala WWF «l'hora del planeta és molt més que apagar la llum, és un gran moviment per a frenar un problema global: el canvi climàtic». Aquesta és una campanya a nivell mundial que va començar en 2007 en Sidney, gràcies a WWF, com a gest simbòlic per a potenciar i reivindicar la lluita pel canvi climàtic. Hui dia suma 188 països participant en aquest repte. Precisament per això, des de la regidoria de Medi Ambient s'ha animat tant a empreses com particulars a participar en aquesta apagada d'una hora i així, sumar-se a la reivindicació.

manifestació canvi climatic

L'alumnat de l'IES Jaume I de Borriana s'ha manifestat aquest mateix matí a les portes del centre per a sumar-se a la iniciativa de la jove estudiant sueca Greta Thurben de posicionar-se i lluitar a través de la mobilització i la manifestació contra el canvi climàtic. Així, el centre de Borriana continua amb el seu compromís amb diferents causes, com la del canvi climàtic, a la qual no van dubtar a sumar-se quan van conèixer la història de Greta Thurben. Així, desenes d'alumnes i alumnes a més del professorat, s'han concentrat a primera hora del matí en l'entrada de l'institut i a través de pancartes i diversos càntics han reclamat que d'una vegada per sempre es comencen a implementar mesures directes contra el canvi climàtic i augmenten les campanyes de conscienciació i el treball per a una gestió sostenible del nostre entorn.

espècie invasora Clot

El departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana ha anunciat una “nova campanya de control de les espècies invasores en la zona del Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila, en aquest cas a nivell de fauna, ja que el que es farà serà atrapar als exemplars del conegut com a “ànec mut o crioll” que suposa una amenaça directa per a la supervivència d'aquelles espècies autòctones com el “coll verd” o la “fotja” que habiten en els espais naturals de Borriana”, tal com ha explicat el regidor Bruno Arnandis. Així, des del departament mediambiental municipal s'ha detallat que “la campanya consisteix a capturar vius als ànecs que corresponen a l'espècie invasora per a després traslladar-los a nuclis zoològics autoritzats, en aquest cas un treball que cal agrair que duga a terme la protectora ASPAC, que en aquesta ocasió col·laborarà en les captures i el posterior trasllat”. A més, Arnandis també ha volgut agrair “el treball previ que realitza el Grup AU d'ornitologia, ja que s'han encarregat de realitzar els seguiments del nombre d'ocells d'espècies invasores, per a després portar un control molt exhaustiu a través del qual ens fan sabedors dels pics de població d'aquestes espècies en la zona del Clot”.
A més, Arnandis també ha volgut explicar i sol·licitar a la ciutadania que “insistim a fer una crida a aquelles persones que habitualment visiten el Clot de la Mare de Déu, perquè no alimenten amb pa a aquest tipus d'espècies, ja que a més suposa danys en els propis animals que moltes vegades desconeixem, com problemes en la mobilitat o deformacions en les ales”.

plantació clot

Els xiquets i xiquetes que conformen l'alumnat de l'Escola Infantil Municipal Infant Felip, han sigut els últims protagonistes de la sèrie de plantacions i reforestacions que la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana ha dut a terme durant l'última campanya del Mes de l'Arbre,que ja en els últims quatre anys ha servit tant per a les campanyes en la zona de la platja de l'Arenal, però també en llocs com el Riu Millars, on fa un parell de setmanes eren els alumnes tant del CEE Pla d'Hortolans com del CEE La *Panderola de Vila-real els qui també es van sumar a la plantació de fins a 50 oms resistents a la grafiosi en la zona del Pas de la Cossa al costat del Riu Millars.
Tal com ha volgut destacar el regidor de Medi Ambient a Borriana, Bruno Arnandis, “el primer que m'agradaria fer és donar les gràcies als centenars de persones que durant els últims quatre anys no han dubtat ni ni un moment a participar en les campanyes de plantacions d'espècies autòctones en el conjunt del nostre terme municipal com la del Mes de l'Arbre, especialment als més de 1.500 escolars de la ciutat que en algun moment s'han sumat a les iniciatives, ja que a més del treball de reforestació, també entenem que serveix perquè eixos ciutadans i ciutadanes del futur prenguen molta més consciència sobre la importància de la conservació d'espais naturals i sobre aquelles espècies invasores que poden suposar un gran problema, precisament, per a les quals plantem, les autòctones”. Segons les dades oferides per la mateixa regidoria de Medi Ambient, “en els últims quatre anys, i només dins les campañes del Dia o Mes de l'Arbre, s'han arribat a plantar en les diferents zones sobre les quals s'ha actuat “un total de 900 exemplars de les diferents espècies autòctones que creiem que millor poden créixer i sobreviure en els espais naturals de Borriana, tenint en compte que en les diferents campanyes han sigut més de 1.500 els xiquets, xiquetes i joves de la ciutat que en algun moment han col·laborat en les plantacions, per la qual cosa el treball tant dels centres educatius com de col·laboradors com la Fundació Limne està servint tant per a recuperar i millorar els nostres espais naturals, a més d'aconseguir que siguen ells i elles mateixes els qui el futur encarnen la defensa d'aqueixos espais i la importància de la conservació”. A més, Arnandis no ha volgut oblidar que “altres col·lectius com l'Agrupament Escorta de Borriana o associacions de veïns del Port o del Grau també han participat en diverses campanyes, així que entenem que aquesta conscienciació que busquem és cada vegada major i que la col·laboració d'institucions públiques com el Ministeri de Medi Ambient o la Generalitat han fet que també llocs com el Clot o la platja de l'Arenal siguen cada vegada més verds i estiguen més recuperades”.

plantació clot

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana, Bruno Arnandis, ha visitat en diverses ocasions durant l'última setmana la zona del Clot de la Mare de Déu on, una vegada més, s'ha iniciat una campanya de reforestació de la ribera nord, gràcies a les desenes d'exemplars de lledoner cedits pel Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal, dependent de la Conselleria de Medi Ambient. Així ho ha fet saber Arnandis, qui ha detallat que “continuem, una vegada més, amb les diferents campanyes de plantació d'espècies autòctones en les riberes del Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila, i que se sumen, per exemple, a les realitzades en els mesos de novembre, desembre i gener, ja que entenem que suposen la millor forma de continuar recuperant la flora autòctona i anar fent desaparèixer la invasora”. En aquest cas, es tracta de lledoners, que en molts casos arriben ja als tres o quatre metres d'altura, els que s'estan plantant en la ribera nord del Clot, gràcies al treball conjunt tant de diversos operaris del departament municipal de Via Pública, i també per part d'aquelles persones que ja durant 2018 van començar a treballar en el Taller de Jardineria gracies als programes d'Ocupació Et Formem, també de la Generalitat. D'aquesta forma, i tal com ha volgut agrair el mateix Arnandis, “creiem que s'estan coordinant a la perfecció els diferents departaments municipals que col·laboren en aquesta nova campanya de plantació, ja que precisament aquelles persones que accedeixen a un lloc de treball en el qual l'especialitat és la jardineria, són les que s'estan encarregant de replantar la zona, sempre amb la supervisió i el suport de Via Pública que facilita en gran part els treballs”. A més, Arnandis també ha recordat que “seguim molt pendents dels nostres espais naturals, ja que tal com es fera en mesos anteriors amb diferents campanyes de voluntariat ambiental, també durant aquest mes de febrer centres escolars com el Pare Vilallonga, el Vila Fàtima, Roca i Alcaide, José Iturbi, IES Jaume I, i fins i tot la Escola Infantil Infant Felip, continuaran participant en les campanyes de plantacions en la zona de l'Arenal, que a més de servir per a recuperar la flora de la zona, també suposen la millor eina per a la conscienciació de la gent jove sobre la cura i respecte al nostre entorn físic”.