Junta de Protección del Paraje Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu de Burriana de noviembre de 2021
 • Les dos actuacions estan cofinançades amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)


La Junta de Protecció del Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu de Borriana, per unanimitat, ha dictaminat favorablement el Projecte de construcció d’una passarel·la amb marcs de formigó i comportes en el riu Anna, al costat de la desembocadura que dona accés a la zona de les Terrasses, actuació cofinançada amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

En l'última reunió de la Junta celebrada ahir de vesprada i presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, l'enginyer municipal, Juan Francisco Martínez, va explicar el projecte d'obres de construcció de la passarel·la i el seu cost, que s'estima al voltant de 320.000 euros. Abans d’explicar el projecte, l’enginyer va fer referència “a la llarga durada del procés de tramitació, ja que han sigut quasi 21 els mesos, els que han hagut de transcórrer per a obtindre tots els permisos, tant de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, com de la Conselleria, el Ministeri, etc”.

Per part seua, l'alcaldessa va agrair públicament a l'enginyer municipal la seua assistència a la Junta per a explicar el projecte, així com “l'esforç per a l'elaboració, ja que des del primer moment s'ha involucrat en la realització i consecució de la passarel·la”.

Cal recordar que amb l'execució del pont fix, ha assegurat Safont, s'evitarà haver de reparar la passarel·la sempre que queda inutilitzada per fenòmens com ara fortes pluges o temporals marítims, cada vegada més freqüents, problemàtica que afecta directament als residents dels Terrasses que, es queden pràcticament aïllats fins que el consistori repara novament l'accés”.

Actualment, l'única manera de creuar el riu a l'altura de la desembocadura és una passarel·la de terra compactada que compleix la seua funció quan el nivell de l'aigua és baix, però amb les crescudes per fortes pluges, amb els temporals marítims i amb l'augment del cabal per l'aigua arreplegada en localitats de l'interior, acaba destrossada.

L'inici de les obres serà qüestió de pocs mesos, després de l'estudi geotècnic i la redacció del projecte, i es contempla la construcció d'una passarel·la fixa de formigó amb un cost estimat de més de 300.000 euros que connectarà les dos ribes del llit, amb comportes mòbils per a facilitar l'eixida de l'aigua cap a la mar. L'estructura estarà preparada per a suportar tant el pas de vehicles de vigilància i salvament com de vianants.

Projecte bàsic de regeneració ambiental

La Junta també ha dictaminat favorablement, per majoria, el Projecte bàsic d’actuacions de regeneració ambiental incloses en el Pla especial de protecció del paratge natural municipal del Clot de la Mare de Déu a Borriana, també cofinançat amb els fons europeus FEDER

El projecte inclou entre altres actuacions la regeneració de l'ullal que existia en en el naixement del Clot i la creació d'una aula de naturalesa oberta. Es tracta, segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, d'un projecte bàsic redactat per la Fundació Limne, que contempla, a més, la creació d'una àrea recreativa, la restauració forestal amb eliminació de plantes invasores i la plantació d'autòctones, així com la millora de la senyalització i dels camins.

Respecte a la recuperació de l'antic meandre que en el seu moment va ser terraplenat per a augmentar la superfície agrícola, actualment improductiva, Arnandis ha explicat que amb la seua restauració el consistori es proposa “recuperar una topografia més pròxima a l'original, adaptada a les dinàmiques del riu”, a fi de “alleujar problemes d'erosió i inundacions, crear hàbitat, recuperar els processos naturals i recuperar un paisatge natural pràcticament desaparegut en el litoral”.

Quant a la proposta de creació d'una Aula Natura oberta, segons ha indicat l'edil de l'àrea, la proposta passa per situar-la en l'espai principal de la Torre de la Mar, amb un concepte d'exposicions obertes i amb perspectiva de futur de crear dos espais més.

En l'àrea Recreativa Multiusos, ha explicat Arnandis, es proposa la construcció d'una àmplia zona, emplaçada després del meandre, que conjugue l'educació ambiental, el descans, la socialització i l'esport. Així, comptaria amb espais de berenador i descans, de jocs i educació mediambiental, d'observació d’aus, de fauna i paisatge, i també amb àrees d'exercicis de majors i joves vinculades a l'itinerari accessible.

Sobre les actuacions en l'adequació de camins, es planteja centrar els esforços en la creació de noves sendes a l'entorn de l'àrea recreativa, adaptades a les persones amb mobilitat reduïda, i la millora de la senyalització, que actualment no compleix la normativa quant a materials, tipografia, imatge.

Les actuacions del bosc de ribera que es plantegen en el Pla bàsic són de continuïtat a les realitzades fins ara, en la primera línia de ribera i en les noves àrees que es crearan estaran centrades en la retirada de vegetació invasora, eliminació de canyes, d'acàcies falses, de bambú de lligabosc japonès, entre altres espècies.

Instalada la nueva tolva en la depuradora
 • La substitució de la sitja que compta amb més de 20 anys d'antiguitat forma part d'un pla a llarg termini per a renovar la planta


L'Ajuntament de Borriana ja ha instal·lat una nova tremuja d'emmagatzematge de fangs en l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), com a part del procès d’actualització de la planta, que sumat a altres inversions previstes reduirà l'emissió d'olors que han sigut motiu de diverses queixes entre els veïns de la Serratella, segons ha assenyalat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, en la visita avui a les instal·lacions per a la recepció de l'obra.

Amb una inversió de 131.967 euros, Bruno Arnandis ha precisat que el 90% del pressupost ha estat finançat per l'Entitat de Sanejament d'Aigües (EPSAR) de la Generalitat i el 10% restant per aportació municipal.

El nou depòsit d'emmagatzematge millora substancialment les característiques de la tremuja substituïda, ha manifestat, que amb més de 20 anys d'antiguitat presentava “un deteriorament significatiu incrementat amb el pas del temps, fins a arribar a la formació de perforacions impossibles de reparar”. Aquesta actuació també comprèn el canvi dels equips de transport de fang “igualment degradats i que pateixen contínues avaries de molt difícil reparació”, ha explicat.

El regidor de l'àrea ha assegurat que l'adquisició i instal·lació de la nova tremuja forma part de “un pla a llarg termini per a renovar la planta que està dissenyada per a donar servei a 80.000 habitants”.

En aquest sentit Bruno Arnandis ha valorat que les instal·lacions “estan un poc obsoletes des de l’ampliació l'any 2000, raó per la qual és necessari anar renovant-les”, tant per a solucionar les queixes de males olors com per qüestions d'emissions i eficiència en la gestió dels residus”.

L'EDAR de Borriana, construïda l'any 1982 i ampliada l'any 2000, rep tota l'aigua residual generada en la població i el litoral marítim i està dissenyada per a tractar un cabal mitjà de 20.000m³/dia, per a 80.000 habitants equivalents. En l'actualitat es depura el 100% de l'aigua residual abocada a la xarxa de clavegueram, i el cabal mitjà diari que rep la instal·lació és de 12.500m³/dia.

La nova tremuja de magatzem de fangs deshidratats de capacitat útil 50m³, fabricada en acer inoxidable AISI-304 en forma de con, està formada per un cos cilíndric i eixida o tovera troncocònica, amb quatre potes elevades sobre el terreny, per a càrrega directa sobre els camions de transport. Inclou trinxador pneumàtic de descàrrega, boques de càrrega, boca d'home, preses de venteig i baranes tubulars de seguretat. Inclou escales de gat amb els seus corresponents elements de seguretat per a accessos a plataforma intermèdia i coberta.

REES Borriana

- Més de 20 persones s'han acostat durant aquest matí al punt net mòbil per a reciclar aparells elèctrics i electrònics (RAEE)

- Totes la persones que han participat entren en el sorteig de diferents premis

- Fins a les 19h es podran depositar RAEE en la instal·lació mòbil a la plaça Major

 

Més de 20 persones de Borriana s'han acostat aquest matí al punt net mòbil instal·lat a la plaça Major per a reciclar aparells elèctrics i electrònics (RAEE), entre elles, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, que han acudit a depositar xicotets electrodomèstics que no funcionen o en desús, amb la finalitat de garantir així el correcte reciclatge.

D'aquesta forma, la ciutat se suma un any més a la campanya Recicla els teus aparells, una iniciativa impulsada per la Generalitat Valenciana amb la finalitat d'informar i conscienciar la població sobre la necessitat i importància del correcte reciclatge d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE).

La nova edició de la campanya que es desenvolupa avui des de les 10 hores fins a les 19 hores a la plaça Major de Borriana s'ha adaptat a la situació sanitària, per aquest motiu, en lloc de recórrer el municipi amb les bicicletes amb remolc, enguany s'ha instal·lat a la plaça Major. A més, la furgoneta de la campanya s’aproparà al llarg del dia fins a les residències d’aquelles persones majors que ho han demanat, degut al tamany dels aparells que volien dur, com és el cas de les televisions.

Pel simple gest de depositar almenys un xicotet electrodomèstic desbaratat o en desús, els veïns i veïnes a més de reciclar, tenen l'oportunitat de participar en els diversos sortejos, en què poden guanyar diferents productes elèctrics i electrònics. També poden participar a través del concurs que es realitza a les xarxes socials de Facebook (@reciclatusaparatos) i Instagram (@reciclatusaparatos), en què els usuaris poden aconseguir una tauleta electrònica.

Amb aquesta campanya, segons ha manifestat Arnandis, es pretén “implicar tota la ciutadania per a garantir el correcte reciclatge d'aquests aparells que, en moltes ocasions, acaben en els contenidors convencionals, amb l'alt grau de contaminació i el perill per a la salut que això suposa”.

La campanya està impulsada per la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, en col·laboració amb les majors plataformes del sector: Recyclia (Ecofimática, Ecoasimelec i Ecolum), ERP España (European Recycling Platform), Ecolec, Ecotic, Ambilamp i Ecoraees.

Vuelve a Burriana la campaña Recicla tus aparatos
 • Esta iniciativa, impulsada por la Generalitat Valenciana, tiene como finalidad informar y concienciar a la ciudadanía sobre la importancia de saber reciclar de manera correcta los aparatos eléctricos y electrónicos

 • La campaña, tendrá lugar en Burriana el próximo lunes 8 de noviembre en la plaza Mayor de 10h a 19h

 • Los vecinos y vecinas que reciclen al menos un RAEE participarán en un sorteo con diferentes premios


Un año más, Burriana acogerá una nueva edición de la campaña Recicla tus aparatos, una iniciativa impulsada por la Generalitat Valenciana que pretende trasladar a la ciudadanía la importancia del reciclaje de aparatos eléctricos y electrónicos e indicarles cómo hacerlo de manera correcta.

Impulsada por la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Agricultura y Medio Ambiente, en colaboración con las mayores plataformas del sector: Recyclia (Ecofimática, Ecoasimelec y Ecolum), ERP España (European Recycling Platform), Ecolec, Ecotic, Ambilamp y Ecoraees, la acción se desarrollará el próximo lunes, 8 de noviembre, de 10h a 19h en la plaza Mayor.

Según ha explicado el concejal de Sostenibilidad Medioambiental, Bruno Arnandis, este año, al igual que sucedió en la pasada edición, el operativo de la campaña se ajustará a las medidas sanitarias con motivo de la covid-19.

Por ello, ha indicado, “se sustituirán las ya tradicionales bicicletas con remolque por un punto limpio móvil donde los vecinos de la localidad podrán depositar sus pequeños aparatos eléctricos y electrónicos estropeados o en desuso a fin de favorecer la sostenibilidad del planeta”.

Dicho espacio estará acotado y señalizado para que los ciudadanos que decidan acercarse a depositar sus RAEE puedan hacerlo con las máximas garantías de seguridad. Por ese simple gesto, de nuevo, y con el fin de animar a la ciudadanía a participar, los vecinos y vecinas que reciclen sus aparatos eléctricos y electrónicos, serán premiados.

Así, tendrán la oportunidad de participar, por un lado, a través de los diferentes sorteos entre los participantes a pie de calle, donde podrán ganar diferentes productos eléctricos y electrónicos y, por otro, mediante el concurso que se realizará a través de las redes sociales de Facebook (@reciclatusaparatos) e Instagram (@reciclatusaparatos), en el que los usuarios podrán ganar una tableta.

Con esta campaña, la Generalitat y el Ayuntamiento de Burriana pretenden concienciar sobre la necesidad de saber reciclar los aparatos eléctricos y electrónicos (RAEE) y, al mismo tiempo, “garantizar el correcto reciclaje de estos aparatos que, en muchas ocasiones, acaban en los contenedores convencionales, con el alto grado de contaminación y el peligro para la salud que generan”, ha lamentado el responsable municipal.

En todos los domicilios, y también en los comercios y oficinas, ha señalado el concejal, “es frecuente la acumulación de aparatos eléctricos y electrónicos en desuso, como por ejemplo teléfonos móviles, radios y muchos más artilugios”.

El objetivo, ha explicado el edil de Sostenibilidad Medioambiental, es “implicar a toda la ciudadanía” y, en ese sentido, se aspira a recoger “el mayor número posible de toneladas de aparatos eléctricos y electrónicos”.

Grabada por primera vez en vídeo una nutria en el Clot
 • La Fundació Limne, encarregada de tasques de conservació del paratge, ha aconseguit obtindre les imatges

 • També s'ha vist per primer vegada un Picot Garser Gros o Pico Picapinos (Dendrocopos major)


Després dels primers indicis de la presència de llúdries en el Clot de la Mare de Déu a Borriana, aquests animals han pogut ser gravats gràcies a una càmera infraroja de trampeig fotogràfic que ha col·locat la Fundació Limne, encarregada de tasques de conservació en el paratge natural.

El mes de febrer passat les tècniques de la Fundació van trobar evidències del seu pas en forma de petjades i excrements, posteriorment van poder caçar un exemplar en una fotografia, al mes d'abril. Ara, per primera vegada, ha pogut ser gravat en vídeo un exemplar, amb una càmera equipada amb sensors de moviment que s'ha instal·lat en zones habituals de pas del mamífer.

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha destacat la importància de la troballa i ha explicat que “la restauració duta a terme aquests últims anys al costat de la Confederació Hidrogràfica i a Limne ha propiciat tindre un espai ben conservat que permet establir-se a espècies tan interessants com la llúdria, i incrementar la rellevància de la zona com a refugi de fauna vulnerable".

En aquest sentit, el regidor de l'àrea ha expressat el compromís de l'Ajuntament per continuar amb les tasques de conservació i millora del paratge, seguint el Pla d'Actuacions aprovat recentment per a la gestió d'aquest espai natural, que contempla, entre altres actuacions, la recuperació d'un meandre ja desaparegut que se situava en la capçalera del paratge.

Per part seua, Sales Tomás, directora de l'entitat conservacionista, ha ressaltat que si bé les llúdries van estar a punt de desaparèixer dels nostres rius durant la segona meitat del segle xx, en les últimes dos dècades han multiplicat per deu la seua presència al nostre territori”, tal com es desprèn d'una investigació realitzada entre els anys 2018 i 2019 per la fundació conjuntament amb la companyia de gestió d'aigües Global Omnium.

Així mateix, a més de l'enregistrament de la llúdria, aquesta setmana membres del Grup Au d’Ornitologia, que fan seguiment de l’avifauna del paratge, també han pogut albirar per primera vegada en el Clot un exemplar de Picot Garser Gros o Pico Picapinos (Dendrocopos major), una au de pelatges cridaners que es caracteritza pel peculiar so que genera el seu martelleig veloç contra els troncs dels arbres secs per a col·locar els nius.

Nueva campaña para conservar las tortugas autoctonas en el Clot
 • El projecte vol solucionar els problemes provocats per l'abandonament d'espècies invasores
 • El seguiment, que es du a terme de manera anual des de 2014, s'amplia enguany a noves zones, en diferents séquies del municipi i en altres ecosistemes d'aigua dolça

L'Ajuntament inicia una nova campanya del seu projecte de ciència ciutadana per a l'estudi i la conservació de les tortugues autòctones que habiten el Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu, la tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol o leprosa (Mauremys leprosa), i solucionar els problemes provocats per l'abadonament d'espècies invasores, segons ha anunciat el regidor delegat de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Les dos espècies, ha recordat, estan protegides i compten amb presència en el municipi, malgrat que les seues poblacions es veuen afectades per l'abandonament incontrolat de tortugues americanes o asiàtiques, que són molt populars per la seua grandària reduïda, el baix preu i la poca atenció que requereixen.

Des de l'àrea municipal de Sostenibilitat Ambiental, el regidor Bruno Arnandis ha destacat la importància que la ciutadania conega “la prohibició d'alliberar animals exòtics en espais naturals”, i també que si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga exòtica “ha de telefonar al 112 perquè li indiquen com procedir o el posaran en contacte amb l'agent mediambiental de la zona”.

Sobre les tortugues invasores, ha afegit que poques persones saben que aquestes espècies de tortugues “creixen fins als 30 centímetres i que augmentaran les seues necessitats alimentàries i d'espai, i també la seua agressivitat”. Tot això, unit a la seua llarga longevitat, “origina que en les últimes dècades s'haja observat un abandonament continu i massiu d'aquestes tortugues en els nostres rius i aiguamolls”, la qual cosa s'ha convertit en “una greu amenaça per al medi ambient peninsular”.

Retirada de les invasores

Durant la campanya, que s'allargarà fins a tardor, es realitzarà un cens amb paranys de les espècies autòctones per a vore el seu estat de conservació i estimar la densitat. Les invasores que es capturen, d'altra banda, es lliuraran al Centre de Recuperació de Fauna de la Conselleria.

Estudis anteriors de la Fundació Limne, entitat que du a terme la campanya, mostren que “l’eliminació d’espècies invasores, sumat a la realització d'activitats d'educació ambiental enfocades al públic escolar, han generat una major conscienciació ciutadana i un menor nombre d'invasores en el Paratge, la qual cosa redunda en benefici de les espècies autòctones que semblen estar recuperant-se en les últimes anualitats”.

El seguiment, que es du a terme de manera anual des de 2014, han informat, s'ha ampliat enguany a noves zones, amb l’estudi de les poblacions de tortugues autòctones i invasores en diferents séquies del municipi i en altres ecosistemes d'aigua dolça.

Proyecto del plan de actuación en el Clot con fondos FEDER
 • A més de la restauració forestal amb l'eliminació de vegetació invasora i la plantació d'autòctona, entre altres propostes

 • El govern municipal presenta en la Junta de Protecció del Paratge Natural Municipal l'avantprojecte d'actuació amb Fons FEDER


El govern municipal de Borriana ha presentat en la Junta de Protecció del Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu l'avantprojecte d'actuació en el Paratge amb el finançament dels Fons FEDER, que inclou entre altres actuacions la regeneració de l'ullal que existia en la capçalera i la creació d'una aula de naturalesa oberta.

Es tracta, segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, d'un projecte bàsic redactat per la Fundació Limne, que contempla, a més, la creació d'una àrea recreativa, la restauració forestal amb eliminació de plantes invasores i la plantació d'autòctones, així com la millora de la senyalització i dels camins.

Respecte a la recuperació de l'antic meandre que en el seu moment va ser terraplenat per a augmentar la superfície agrícola, actualment improductiva, Arnandis ha explicat que amb la restauració el consistori es proposa “recuperar una topografia més pròxima a l'original, adaptada a les dinàmiques del riu”, amb l'objectiu de “alleujar problemes d'erosió i inundacions, crear hàbitat, recuperar els processos naturals i recuperar un paisatge natural pràcticament desaparegut al litoral”.

Quant a la proposta de la creació d'una Aula Natura oberta, segons ha indicat el regidor de l'àrea, la proposta passa per situar-la en l'espai principal de la Torre de la Mar i amb un concepte d'exposicions obertes i amb la perspectiva de futur de crear dos espais més.

En l'àrea Recreativa Multiusos, ha explicat Arnandis, es proposa la construcció d'una àmplia zona, emplaçada després del meandre, que conjugue l'educació ambiental, el descans, la socialització i l’esport. De manera que comptaria amb espais de berenador i descans, de jocs i educació mediambiental, d'observació d'aus i, en general, de fauna i paisatge, i també amb àrees d'exercicis per majors i joves vinculat a l'itinerari accessible.

Sobre les actuacions en l'adequació de camins, es planteja centrar els esforços en la creació de noves sendes a l'entorn de l'àrea recreativa, adaptades a les persones amb mobilitat reduïda, i la millora de la senyalització, que actualment no compleix la normativa quant a materials, tipografia, imatge, etc.

Les actuacions del bosc de ribera que es plantegen en el Pla bàsic són de continuïtat a les realitzades fins ara, en la primera línia de ribera i en les noves àrees que es crearan, centrades en la retirada de vegetació invasora, eliminació de canyes, d'acàcies falses, de bambú de lligabosc japonès, entre d’altres.

Finalment, Bruno Arnandis ha assenyalat que els passos a seguir en els pròxims mesos amb aquesta proposta de Pla Bàsic d'Actuacions es resumeixen en la recollida i adaptació de les esmenes i propostes que es deriven de la Junta Protectora, la presentació de la proposta final amb la memòria, pressupost, annexos i plans, i la tramitació de les autorització pertinents davant dels organismes competents de Conca i Ambiental.

El Plan de Movilidad Urbana Sostenibre recibe el informe ambiental favorable de la Generalitat Valenciana
 • Tancar al trànsit el Pla els caps de setmana, convertir en zona de vianants els carrers del centre, rutes per als vianants i escolars i alternatives de pàrquings intermodals, són algunes de les propostes incloses en el projecte


L'esborrany del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Borriana ha rebut Informe Ambiental i Territorial Estratègic favorable de la Generalitat Valenciana, segons ha anunciat el regidor d'Ordenació del Territori i Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el qual ha mostrat la seua satisfacció perquè suposa “poder continuar amb la redacció definitiva per a l’aprovació i la implementació”.

Es tracta, ha explicat, d'un projecte que forma part de l'Estratègia Edusi, cofinançada en un 50% per la Unió Europea amb fons FEDER en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020, i que arreplega un conjunt d'actuacions amb l'objectiu de “millorar l'accessibilitat de les zones urbanes i oferir una mobilitat i un transport sostenible i d'alta qualitat”.

Tancar al trànsit la zona del Pla els caps de setmana, convertir en zona de vianants els carrers del centre, rutes per als vianants i escolars i alternatives de pàrquings intermodals, són algunes de les propostes contemplades per l'empresa ENGITEC, encarregada de la redacció del projecte després dels resultats del diagnòstic realitzat en el municipi per a la redacció del PMUS.

A més, entre els suggeriments del PMUS extrets de l’anàlisi de la mobilitat realitzat en el municipi, Bruno Arnandis ha destacat la que planteja tancar al trànsit els caps de setmana el Pla perquè siga per als vianants i, a més, convertir en zona de vianants altres carrers del centre, entre els quals trobem el Racó de l’Abadia, Sant Cristòfol, els Placetes, Comunitat de Regants, del Forn de la Vila, Vicent Forner, del Salvador, entre d’altres.

Les principals raons per a la conversió en zona de vianants, segons ha explicat el regidor de l'àrea serien “la millora dels itineraris a peu per a les persones i de la trama urbana i crear un punt d'atracció i de dinamisme comercial, a més de reduir els nivells de contaminació”.

Per a pal·liar la falta d'estacionaments i com a alternativa a la conversió en zona de vianants de carrers es proposen pàrquings intermodals que hauran de tindre, entre altres característiques, “capacitat per a contindre el nombre necessari de vehicles, situar-se estratègicament en cada corredor d'entrada a la ciutat i tindre un disseny que facilite l'accés i l’eixida cap a les avingudes principals”.

Una altra de les propostes contemplades és la creació de rutes escolars, imprescindible per a fomentar l'autonomia i la mobilitat per als vianants escolars, garantint la seguretat viària en tots els mitjans de transport. Cada ruta tindrà les seues parades on els escolars acudiran en l'horari establit i estaran senyalitzades amb senyalització vertical.

Amb això, ha assegurat Arnandis, es pretén “millorar la qualitat de vida de les persones, recuperant els espais públics per a les persones, millorar la seguretat viària i combatre la sinistralitat” i, també,” adequar l'accessibilitat a serveis, usos urbans i equipaments per a tots els col·lectius”.

Al mateix temps, amb el Pla es vol impulsar i incentivar els vehicles menys contaminants i fomentar l'ús d'energies netes i renovables, “aplicant les Noves Tecnologies en la gestió de la mobilitat, reduint les emissions de gasos contaminants, el nivell de soroll i el consum energètic basat en combustibles fòssils”, ha precisat.

Per a la realització del diagnòstic de l'estudi de mobilitat urbana de la ciutat es va sol·licitar la col·laboració de la ciutadania amb el propòsit que fora “el més precís possible i poguera respondre a les vertaderes necessitats dels veïns i les veïnes, així com reforçar els punts forts i resoldre les mancances”.