Burriana proyecta un plan local para afrontar el cambio climático

 

 • El consistori posa a la disposició dels veïns i les veïnes l'informe meteorològic de l'últim temporal


Davant la vulnerabilitat de Borriana contra els fenòmens meteorològics extrems, l'Ajuntament planteja elaborar un pla municipal d'adaptació al canvi climàtic, segons ha anunciat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el qual ha subratllat la necessitat de “comptar amb una estratègia local per a preveure i mitigar els canvis en el clima que poden afectar negativament la nostra localitat”.

És fonamental, ha destacat Arnandis, que el consistori dispose d'un projecte d'adaptació al canvi climàtic, i ha avançat que la regidoria de Sostenibilitat Ambiental impulsarà pròximament la seua redacció.

Un pla que, segons ha assegurat, englobarà al mateix temps alguns que ja existeixen, com el pla d'acció municipal davant del risc d'inundacions o el pla de prevenció d'incendis forestals, i també uns altres que l'Ajuntament està ultimant cofinançats pels Fons FEDER dins del marc de l'EDUSI, com el de mobilitat sostenible o d’eficiència energètica.

El responsable municipal de Sostenibilitat Ambiental ha indicat que en pocs anys s'han batut diversos rècords de precipitació màxima en 24 hores registrats a l'estació d'AEMET d'Almassora: al gener de 2017 (117mm), març de 2020 (150mm), octubre de 2018 (119mm), i desembre de 2019 (106mm).

Per a Arnandis, “aquestes dades són preocupants en una localitat que per les seues condicions és molt vulnerable a fenòmens meteorològics extrems” i, com a exemple, ha indicat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la situa com “la quarta més vulnerable davant del risc d'inundacions en tota la conca del Xúquer”.

Respecte a l'informe meteorològic corresponent a l'últim episodi de pluges intenses esdevingut el 5 de novembre, Arnandis ha assenyalat que ja està disponible en la pàgina web de l'ajuntament o directament a través de l'enllaç: http://www.burriana.es/ayuninf/destacados/2020-11-informemetereologico.pdf.

L'informe està realitzat per l'empresa Inforatge SL, actualment contractada per l'Ajuntament per a la gestió de les dos estacions meteorològiques municipals i d'una tercera, propietat de la cooperativa Sant Josep. Aquest servei, a més del manteniment de les estacions i d'oferir alertes personalitzades, també inclou la redacció d'informes en cas d'episodis extrems perquè qualsevol veí que haja patit danys a causa dels fenòmens meteorològics puga acreditar-lo on calga.

En aquesta ocasió, ha recalcat el responsable de l'àrea, si bé les quantitats totals de pluja no han sigut molt elevades, “si que s'han registrat intensitats torrencials en les tres estacions municipals de 96, 122 i 150 mm/hora en les estacions de l'Ajuntament, de Santa Bàrbara i de la Serratella, respectivament. De fet, ha precisat, en el cas de la Serratella es van registrar 40 litres en tan sols 20 minuts, intensitat que es pot assimilar a fenòmens que haurien de produir-se cada 100 anys”.

Los contenedores marrones llegan a Borriana
 • Perquè les famílies puguen separar també els residus orgànics procedents de restes de menjar, verdures, ossos, pòsits de cafè i infusions; tapons de suro, mistos i serradures; paper de cuina brut i tovallons de paper usats, entre d’altres
 • En les pròximes setmanes arribaran els contenidors que estaran precintats fins al 30 de novembre

  Durant les pròximes setmanes arribaran a Borriana els contenidors marrons destinats exclusivament a la recollida de residus orgànics procedents de restes de menjar, fruita o verdura, segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

La implantació del contenidor marró al municipi és una experiència pilot amb el repartiment inicial de 100 contenidors de 1.200 litres distribuïts en diferents zones de la ciutat. L'alcaldessa ha explicat que en dos setmanes es col·locaran precintats i el dia 30 de novembre se'ls llevarà el precinte “amb la idea de començar a realitzar el servei a partir del dia 1 de desembre d'enguany”.

Així, el sistema de recollida de residus orgànics a Borriana començarà a funcionar el proper mes de desembre, després de la modificació del contracte de recollida de residus sòlids urbans i neteja viària, relatiu a l'ampliació de contenidors marrons per a recollida de selectiva a la ciutat.

Sobre aquest tema, ha destacat l'alcaldessa que d'aquesta forma Borriana disposarà del servei “per primera vegada”, i ha precisat que dels 100 contenidors, l'Ajuntament adquireix en propietat 89 contenidors mentre que els 11 restants són cedits per la concessionària Fobesa.

Una iniciativa que, a judici seu, “incrementa l'eficàcia de la recollida selectiva, la qual cosa redundarà en l'interès mediambiental i suposarà un benefici econòmic per al municipi i la ciutadania, ja que com més es recicla menor és el cost de la gestió del servei de residus”.

Amb aquesta millora en la gestió dels residus urbans, ha destacat Maria Josep Safont, el consistori “fa un pas més en la recollida selectiva de la ciutat emmarcat en el compliment del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana”, i ha afegit que es tracta d’“una aposta important que compleix la normativa europea per al tractament de residus”.

Pel que fa a la ubicació dels 100 contenidors nous inicials, l'alcaldessa ha assenyalat que, com a norma general, se seguirà el criteri de col·locar un contenidor marró en cadascuna de les ubicacions on hi ha altres contenidors de reciclatge de plàstic, paper-cartó, vidre i fracció restes.

Aquesta acció és el pas previ a l'ampliació de la instal·lació de contenidors marrons per a la implantació definitiva, de forma gradual, de la xarxa del servei de reciclatge orgànic i de la xarxa de recollida associada en tot el municipi. L'experiència pilot permetrà arreplegar la informació necessària per a estendre el servei a tota la ciutat, de forma escalonada.

La recollida del nou contenidor marró destinat al residu orgànic o ‘bioresidu’ es realitzarà diàriament per Fobesa, l'empresa concessionària del servei, i suposarà una ampliació del servei de recollida de fems, amb un increment d'uns 85.000 euros anuals per al municipi.

L'objectiu és que les famílies puguen separar també els residus orgànics compostos de matèria biodegradable procedents de restes de menjar, aliments, verdures, ossos, corfes d'ou, de clòtxina, pòsits de cafè i infusions; taps de suro, sense afegits de plàstic o altres materials; mistos i serradures; paper de cuina brut, tovallons de paper usats i xicotetes restes de jardineria, entre d’altres.

El Ayuntamiento plana una carrasca para sustituir al cedro enfermo
 • Després de valorar-ne altres espècies, finalment s'ha plantat una alzina (Quercus Ilex), un arbre de fulla perenne nadiu de la regió mediterrània


L'Ajuntament ha finalitzat la plantació de la carrasca (Quercus Ilex) al jardí del Pla que substitueix el cedre malalt que es va eliminar després diversos intents en va per recuperar-lo. La plantació de la nova espècie s'ha reforçat amb un canvi de substrat en la base de la mota, i s'afig la planificació de regs setmanals.

Per a substituir l'exemplar del cedre s'han valorat altres espècies i finalment s'ha optat per una alzina, un arbre de fulla perenne nadiu de la regió mediterrània de talla mitjana i baixa, que pot assolir una altura de 16 a 25 metres i que de jove sol formar mates arbustives.

Cal recordar que al novembre de l’any passat, el consistori va decidir talar el cedre situat al jardí del Pla afectat pel fong Phytophtora que havia provocat la dessecació i necrosi de les branques, així com un creixement molt irregular de l’arbre, i que suposava un risc per a la seguretat de les persones usuàries de la zona enjardinada. Abans de talar l'arbre, es va tractar de recuperar en diverses ocasions per Cespa SA, amb podes de sanejament i aplicacions de tractaments fungicides per a les afeccions,

L'empresa Ferrovial, concessionària del servei de jardineria de Borriana, ha realitzat tant els treballs d'eliminació del cedre com de la plantació de la carrasca.

El Ayuntamiento limpia el cauce del río Anna

 

 • Després de comunicar la iniciativa d'intervenció a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ)

 • Aquests treballs són realitzats per tres empreses locals


L'Ajuntament de Borriana ha iniciat avui la neteja del llit del riu Anna en el tram urbà, des de la confluència de la ronda del Músic Ibáñez amb Sant Joan Bosco fins al camí la Cossa, amb l'objectiu d’evitar la proliferació de plagues de rosegadors i evitar possibles riscos de riuades en cas de fortes precipitacions.

Després de comunicar la iniciativa d'intervenció a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), que és l’autoritat a la qual li competeix l'execució d'aquestes tasques, el consistori ha assumit els treballs i ha començat l'actuació de la neteja en profunditat de tota classe de vegetació en el llit del riu, amb l’ús de fons propis.

Sobre aquest tema, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha posat de manifest la “urgència” d'aquesta neteja, especialment per motius de “salubritat”, i també davant la possibilitat de “risc d'obstrucció per arrossegament abundant, bàsicament de canyes, en cas de produir-se una forta riuada”.

Així mateix, Arnandis ha destacat que aquests treballs són realitzats per tres empreses de Borriana, la qual cosa també “beneficia i redunda” en l'impuls i desenvolupament econòmic dels autònoms i empreses locals.

 

El Ayuntamiento aumena los puntos de recogida selectiva de residuossid
 • Ecoembes facilita 19 contenidors nous de recollida d'envasos lleugers en el municipi
 • L'Ajuntament ha modificat el contracte amb Fobesa per a ampliar el servei de recollida
 • En l'actualitat a Borriana hi ha 923 contenidors per a la recollida de residus per part de Fobesa, als quals s'afigen 133 per a la recollida selectiva d'envasos de vidre a través d'Ecovidrio

L'Ajuntament de Borriana amplia els punts de recollida selectiva per a potenciar el reciclatge, així ho ha indicat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que ha precisat que es tracta d'una ampliació de la dotació amb 19 contenidors de recollida d'envasos lleugers, que ha facilitat Ecoembes gratuïtament, la qual cosa permetrà reforçar algunes zones amb més demanda i incorporar nous punts.

Sobre aquest tema, ha explicat que cada any s'afigen nous punts de recollida, i com a exemple ha indicat que en 2018 Ecoembes va facilitar de manera gratuïta un total de 33 contenidors per a envasos lleugers i 33 per a paper cartó, destinats a 30 espais municipals. Amb la incorporació dels pròxims 19, ha manifestat, “el 90% de la població tindrà un contenidor d'envasos lleugers a menys de 100m de sa casa”.

La incorporació de nous contenidors facilitarà la participació de la ciutadania en el reciclatge, en reduir-ne la distància fins a l'àrea on han de depositar els residus, i permetrà “contribuir a la consecució de l'objectiu que la ciutat oferisca un aspecte net i cuidat, que només es pot aconseguir amb la col·laboració de tots”, ha indicat l'alcaldessa.

La instal·lació de 19 punts nous de recollida d'envasos lleugers se suma als 110 contenidors grocs, amb el que es disposarà d'un total de 129. Aquests contenidors tenen com a finalitat augmentar les tones anuals de reciclatge de plàstic i, per tant, ha aclarit Maria Josep Safont, “disminuir la fracció resta que es deposita en Reciplasa i els cànons anuals que s'aporten per aquest concepte, optimitzant els recursos econòmics que per aquest concepte paga l'Ajuntament de Borriana”.

Més de 1.000 contenidors

En l'actualitat a Borriana hi ha 923 contenidors per a la recollida de residus per part de Fobesa, l'empresa concessionària del servei de recollida de fems i neteja viària en el municipi, dels quals 696 són per a residus sòlids urbans, 98 contenidors de paper i cartó (blaus) i 129 contenidors grocs per a reciclar envasos, als quals cal afegir-ne 133 per a la recollida selectiva d'envasos de vidre a través d'Ecovidrio.

Amb l'increment cada any de punts de depòsit de recollida de selectiva es pretén, segons ha assenyalat l'alcaldessa, “acabar amb la saturació que pateixen algunes zones amb major volum de recollida, contribuir a la neteja de la ciutat, incrementar el reciclatge i estalviar en costos”.

Sobre aquest tema, ha puntualitzat que encara que la taxa de reciclatge “ha millorat substancialment en els últims anys encara es pot millorar molt" i, a més, encara es depositen “molts residus impropis, és a dir equivocats, que no corresponen al contenidor groc”.

L'objectiu, ha subratllat, és aconseguir “una major eficiència en el servei de recollida selectiva, que s'ha convertit en un dels reptes i prioritats de tots els agents implicats: ciutadania, administracions i empreses públiques i privades”.

Per al regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el principi de sostenibilitat exigeix “actuacions eficients de manera que es destinen els recursos d’acord al millor balanç ambiental i econòmic, i traslladar els recursos prescindibles a altres necessitats”.

Arnandis ha postil·lat que des de fa anys Borriana presenta una taxa de reciclatge baixa comparada amb la Comunitat Valenciana, a més, també presentava una deficiència important pel que fa al nombre de contenidors, per la qual cosa, en els últims anys, s'han anat incrementant els recursos en aquest sentit.

Per a la posada en marxa dels 19 contenidors nous proporcionats per Ecoembes, l'Ajuntament ha modificat el contracte de recollida de residus sòlids urbans, adjudicat a Fobesa, amb una ampliació econòmica anual que ascendeix a 5.885,12 euros, i que va ser aprovada en l'última sessió ordinària del Ple municipal.

El Ayuntamiento y Facsa ponen en marcha el proyecto de investigación COVID WATER en el municipio

 

 • El projecte Covid Water de Facsa analitza setmanalment mostres procedents de les canalitzacions sanitàries del municipi

 • L'estudi actua com un sistema d'alerta primerenca de la possible presència de persones infectades pel virus independentment que manifesten o no símptomes

 

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el director general de la companyia Facsa, José Claramonte, han subscrit un conveni de col·laboració que permet implementar el projecte Covid Water en la ciutat, amb l'objectiu d'analitzar la presència de material genètic de SARS-CoV-2 en les aigües residuals del municipi.

Una iniciativa posada en marxa per la companyia de Grup Gimeno, empresa responsable del servei de proveïment d'aigua i del sistema de sanejament i depuració d'aigües residuals de la localitat, per a detectar i quantificar el material genètic de SARS-CoV-2, a fi d'estudiar la presència del virus en els sistemes de clavegueram i en les Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR) de Borriana.

Es tracta d'un estudi amb la finalitat d'obtindre dades que permeten, juntament amb un altre tipus d'informació demogràfica, epidemiològica, ambiental i de mobilitat, anticipar-se a possibles reinfeccions de la població per Covid-19. Amb aquest objectiu, la informació obtinguda és integrada en la ferramenta digital Covid Water, que combina, segons ha indicat José Claramonte, “avançats sistemes d'informació geogràfica amb recursos d'intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades”, la qual cosa permetrà “generar una alerta primerenca en la localitat sobre la possible presència de persones infectades pel virus, independentment que manifesten o no símptomes”, ha precisat.

Amb aquest projecte d’investigació s'espera, ha puntualitzat Claramonte, “poder contribuir a millorar la prevenció de futurs rebrots i col·laborar en l'aportació d'indicadors que faciliten la presa de decisions i de mesures”.

Per la seua part, Maria Josep Safont ha destacat que aquesta iniciativa permet “conèixer de primera mà si hi ha indicis de possibles rebrots del virus, la qual cosa ens permetrà, cas de detectar-se augments dels nivells del material genètic del virus en les aigües residuals i el clavegueram, anticipar-nos i activar ràpidament els protocols i les pautes preventives i, així, poder aplicar mesures de contenció per a evitar la ràpida expansió del virus a Borriana”.

Durant la reunió, en què també han participat la cap d’explotació de Facsa, Estela Olivas y el cap de servei, Alejandro Boado, l'alcaldessa ha assenyalat que la duració del projecte és d'almenys sis mesos, en els quals s'analitza setmanalment mostres de les aigües residuals que arriben a la depuradora del municipi, la qual cosa “fa possible dur a terme un seguiment detallat de l'evolució de l'epidèmia per la Covid-19 a Borriana des de el passat mes d’abril”, ha conclòs.

Aquest projecte integral d'investigació de Facsa es troba emmarcat en un estudi d'àmbit autonòmic dut a terme juntament amb altres municipis de la Comunitat Valenciana, com ara Castelló, Alcoi, Orpesa, la Vall d'Uixó, Nules o Onda, sota el paraigua d'un projecte aprovat per l'Agència Valenciana de la Innovació de la Generalitat Valenciana.

Nueva campaña en el Clot de protección de las tortugas autóctonas
 •  El projecte vol posar fi als problemes provocats per l'abandonament d'espècies invasores
 • Es tracta d'una investigació impulsada entre l'Ajuntament de Borriana, la Fundació Limne i la Fundació Bancaixa - Bankia

Borriana posa en marxa una campanya de conscienciació ciutadana per a l'estudi i la conservació de les tortugues autòctones que habiten el Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu, concretament la tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa).

Ambdós espècies estan protegides i tenen presència en el municipi malgrat que les seues poblacions es veuen afectades per l'abandonament incontrolat de tortugues americanes o asiàtiques, que es popularitzen per la seua reduïda grandària, el baix preu i la poca atenció que requereixen.

Des de l'àrea de Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament de Borriana, el regidor Bruno Arnandis ha assenyalat “la importància que la gent sàpia que està prohibit alliberar animals exòtics en espais naturals”. Si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga exòtica, “ha de telefonar al 112 perquè li indiquen el que ha de fer o que la posen en contacte amb l'agent mediambiental de la zona”.

Arnandis ha indicat que en són pocs els compradors que saben que aquestes espècies de tortugues creixen fins als 30 centímetres i que augmentaran les seues necessitats alimentàries i d'espai, i també la seua agressivitat. Tot això, unit a la seua llarga longevitat, “origina que en les últimes dècades s'haja observat un continu i massiu abandonament d'aquestes tortugues en els nostres rius i aiguamolls, la qual cosa s'ha convertit en una greu amenaça per al medi ambient peninsular”.

Retiraran les invasores

Durant la campanya, que s'allargarà fins a la tardor, es realitzarà una investigació impulsada entre l'Ajuntament de Borriana, la Fundació Limne i la Fundació Bancaixa - Bankia, amb un cens, a través de paranys, de les espècies autòctones per a vore el seu estat de conservació i estimar-ne la densitat. Les invasores que es capturen, per una altra banda, es lliuraran al Centre de Recuperació de Fauna de la Conselleria.

Estudis anteriors de la Fundació Limne, entitat que du a terme la campanya, mostren, segons els seus tècnics, que “l’acció de descastar invasores, juntament amb la realització d'activitats d'educació ambiental enfocades al públic escolar, han generat una major conscienciació ciutadana i un menor nombre d'invasores en el Paratge, la qual cosa redunda en benefici de les espècies autòctones, que semblen estar recuperant-se les últimes anualitats”.

Aquesta campanya forma part d'un projecte més ampli que du a terme la Fundació Limne en altres espais naturals de la Comunitat Valenciana, gràcies a una ajuda concedida en la Primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa - Bankia.

 

 

 • La reunió va servir per a conéixer l'abast de la malaltia en el sector agrari del municipi
 • En la sessió, a més, l'Ajuntament va presentar l'esborrany del Pla local de prevenció d'incendis forestals

El Consell Agrari Municipal de Borriana ha acordat presentar una declaració institucional en què abordar la problemàtica del Cotonet de Sud-àfrica per a combatre la plaga i en què se sol·licitarà, tant al Govern central com al Govern de la Generalitat, entre altres qüestions, l'impuls de tractaments alternatius i biològics, ajudes econòmiques per als productors de cítrics i un major control en origen de les importacions, per evitar l'arribada de noves plagues.

Així ho ha avançat l'edil d'Agricultura, Vicent Granel, després de la sessió extraordinària del Consell Agrari Municipal que es va celebrar ahir a la nit en la sala de plens de l'Ajuntament de Borriana, per a conéixer la realitat i l'abast de la plaga del Cotonet de Sud-àfrica en el sector agrari de Borriana i debatre’n.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, va presidir la reunió acompanyada del regidor d'Agricultura, Vicent Granel, i de la resta de representants polítics i membres del mateix consell, al qual es va sumar l'IVIA, l'enginyer agrònom de la Cooperativa Sant Josep, Abel Regal, i el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris.

Borriana ha sigut una de les poques poblacions que ha celebrat un Consell Agrari per a abordar la situació del cotonet, i la jornada d'ahir va servir per a conéixer-ne l'estat actual i, sobretot, per a anar de la mà, conjuntament, per a lluitar per les exigències contra aquesta plaga.

En eixe sentit, Vicent Granel, ha explicat que des de l'equip municipal de govern “ja estem treballant en una declaració en la qual se sol·licita impulsar el desenvolupament de tractaments alternatius i biològics, ajudes econòmiques per als productors de cítrics, un major control en origen de les importacions i el tractament en fred, per a evitar l'arribada de noves plagues, ajudes per al tractament necessari per a lluitar contra la plaga, entre altres qüestions”. A aquestes reivindicacions, ha precisat, s'uniran les peticions dels altres partits i els agents implicats en el Consell Agrari.

Sobre aquest tema, l'alcaldessa ha destacat que “la unió fa la força, però és moment també de defensar els interessos de Borriana i de la seua agricultura allà on siga possible, davant la Conselleria o davant el Ministeri, perquè els tractaments i les ajudes arriben als nostres agricultors”.

Donada la importància de la plaga i la seua afecció en el sector citrícola de la Plana Baixa, i més concretament a Borriana, el tècnic de l'IVIA, Vicente Tejedo, va explicar en la reunió les característiques de la plaga del cotonet de Sud-àfrica, mentre que el tècnic agrònom de la Cooperativa Sant Josep va donar a conèixer un estudi realitzat en quasi 2.000 fanecades al terme municipal sobre l'afecció del Cotonet. De totes elles, en 760 només està afectat un 10% per la plaga, en 842 del 10 al 20%, en 227 del 20 al 30%, en 41 fanecades del 30 al 60% i en 32 més del 60%.

“És la situació actual que empitjorarà l'any que ve si els tractaments que es realitzen no són més efectius”, va exposar Abel Regal, per la qual cosa l'edil d'Agricultura va concloure que les pèrdues que es produiran a Borriana “seran molt importants, sinó aquest any a l'altre, mentre es treballa en la millora de la lluita biològica per a poder acabar amb la plaga”.

Per part seua, Carles Peris, de la Unió, va exigir que és el moment que els polítics a nivell europeu “defensen els interessos dels agricultors valencians, i no ens deixen una vegada més en l'estacada”. També va reclamar que es controlen els protocols d'entrada de fruita d'altres països i que, a més, “comptem amb ajudes per als tractaments del cotonet, que suposarà un sobrecost per als productors”.

Pla local d'incendis forestals

A més, en la mateixa sessió, l'Ajuntament va presentar al Consell Agrari l'esborrany del Pla local reduït de prevenció d'incendis forestals en el terme municipal, que servirà de full de ruta al consistori per a implementar durant els pròxims 15 anys, a partir de la seua aprovació en el Ple, les mesures preventives contra els incendis forestals en el terme municipal.

El regidor d'Ordenació del Territori i Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, va explicar que per a la confecció d'aquest Pla s'ha realitzat una anàlisi específica del terme municipal de Borriana amb l'objectiu de “reduir el risc d'inici d'incendis forestals i la magnitud i perillositat en cas de produir-se”.

Per a això, ha indicat Arnandis, el document estableix les mesures i actuacions per a la defensa dels terrenys forestals, la protecció de persones, béns i infraestructures, adaptades a les necessitats i possibilitats del municipi.

Respecte a les actuacions proposades en el Pla, bàsicament es divideixen en mesures per a la prevenció de causes i en mesures per a la prevenció de la propagació, i s'agrupen en diverses línies d'actuació. En el Pla, a petició del Consell Agrari s’elimina la proposta de "rotació" que incloïa el pla per a permetre cremar en una zona uns dies i en una altra zona uns altres dies.