La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Burriana ha programat per al dijous que ve, dia 28 de febrer, a les 19h. a l'Auditori Juan Varea la primera de les conferències del cicle que oferirà la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana a Burriana. José Vicente Gómez Bayarri, director de la Escola Superior d’Estudis Valencians de la RACV impartirà la dissertació “La conquista del Reino de Valencia: notas históricas sobre Burriana”.
Jesús Albiol, regidor de Cultura, ha destacat “
la importància de recuperar la presència de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana en l'espai social i cultural per a divulgar i defensar la identitat valenciana, integrada en la Nació española”. Jesús Albiol s'ha reunit, per a avançar en la col·laboració amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, amb María Dolores Miralles, veïna de Burriana i Doctora en Medicina, investigadora, escriptora i Acadèmica de Número de la RACV.
José Vicente Gómez Bayarri és Llicenciat en Filosofia i Lletres, Doctor en Història,
i Acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. En la seua faceta docent és Catedràtic de Geografia i Història de l'Institut Luis Vives de València, professor del Màster de professors d'Ensenyament Secundari i de Ciències Socials de Grau en la Universitat Internacional de València (VIU), professor de la Universitat Sènior de la Universitat Politècnica de València i professor de la Universitat de l'Experiència en la Universitat Cardenal Herrera de València.

En la seua faceta d'investigació i divulgació
, ha desenvolupat l'activitat investigadora en arxius i biblioteques valencianes i espanyoles sobre temes relacionats amb els seus nombrosos llibres i articles tant científics, com a divulgatius i periodístics. Els temes d'investigació en els quals s'especialitza aborden l'estudi de qüestions medievals relacionades amb la història valenciana, tant del període de la València islàmica com de la cristiana.
Altres línies d'investigació les ha centrades en l'anàlisi i estudi de personatges il·lustres valencians que hagen destacat en diversos camps del saber, i en la castellística valenciana. Compte, entre altres guardons, amb els premis extraordinaris d'investigació de caràcter valencià de l'Excm. Ajuntament de València en els “Jocs Florals” dels anys 1989 i 2013, i amb els premis
Vinatea” (1990) i “Jaume I” (1999) del mateix certamen; així com amb el premi d'investigació “Jaume Roig” de 2002, convocat per la RACV i amb el premi d'investigació “Vicente González Lizondo”, convocat per l'Associació Cultural de “Amics de la RACV” l'any 2006.
L'entrada serà gratuïta fins a completar l'aforament.