Un autobús i diversos cotxes particulars amb 70 persones de Borriana, entre les quals es trobaven l'alcaldessa, Maria Josep Safont, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el de Serveis Públics, Vicente Aparisi, i la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, han eixit aquest matí cap a València per a participar en la multitudinària manifestació i tractorada convocada per les organitzacions professionals agràries.

A la manifestació reivindicativa al Cap i Casal, també han acudit el president de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, José Montoliu, el seu director, Juan Vicente Moros, i el president de la Comunitat de Regants, Juan José Burdeus.

Milers d'agricultors, ramaders i apicultors i al voltant de 500 tractors han secundat la protesta al costat de les organitzacions més representatives del sector a la Comunitat Valenciana –la Unió de Llauradors, Asaja Alacant-Joves Agricultors, Federació Provincial d'Agricultors i Ramaders de Castelló (Fepac-Asaja) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV)–, per a exigir a les Administracions que prenguen mesures "ja" per a garantir el futur del sector que està en una situació "insostenible".

La representació de Borriana en la manifestació ha reclamat a les Administracions que impulsen mesures per a “garantir una rendibilitat digna per als citricultors, davant la situació límit que travessen els agricultors”.

En aqueixa línia, Maria Josep Safont ha volgut destacar el compromís “directe” de l'Ajuntament amb “les reivindicacions que des de fa un any han tret al carrer els agricultors en forma de concentracions i manifestacions, així que avui tornem a estar a València donant suport a la dignificació del sector”.

Així mateix, ha indicat que aquesta protesta marca "un punt d'inflexió" en la lluita pel futur del camp, perquè es tracta "d’una de les manifestacions més importants i en què es va més units de la seua història”.

Cal recordar que l'Ajuntament, la Cooperativa i la Comunitat de Regants han posat a disposició un autobús gratuït per a facilitar el transport perquè els veïns i les veïnes de Borriana pogueren acudir per a donar suport a la manifestació i defensar els drets de la citricultura.

La protesta ha començat al voltant de les 11h des de la plaça de Sant Agustí, on estaven concentrats els tractors, i ha discorregut pel carrer Xàtiva i el carrer Colom fins a la Porta de la Mar, avinguda Navarro Reverter, plaça d'Amèrica i ha finalitzat en la plaça del Temple.

La nova delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha rebut passades les 13.30h als representants de les associacions agràries amb els quals ha mantingut una trobada i li han transmés les seues reivincacions.

Borriana se sumarà a la manifestació i tractorada del pròxim divendres 14 de febrer a València convocada per Asaja, la Unió i UPA, davant la situació límit dels agricultors i ramaders i per a reclamar a les administracions que impulsen una sèrie de mesures per a garantir una rendibilitat digna per als productors.

Així ho han anunciat avui l'alcaldessa, Maria Josep Safont, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el representant de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, Juanvi Moros, i el president de la Comunitat de Regants, Juan José Burdeus.

L'Ajuntament, la Cooperativa i la Comunitat de Regants facilitaran el transport amb els autobusos necessaris perquè els veïns i les veïnes de Borriana que vulguen acudir per a donar suport a la manifestació i defensar els drets de la citricultura, puguen unir-se. Per a això, prèviament, hauran d'apuntar-se en qualsevol de les tres entitats impulsores, per a poder disposar de les places necessàries.

El transport rumb a la manifestació a València eixirà a les 8.30h des de la porta de la Cooperativa Sant Josep i es facilitaran a les persones que ho desitgen materials, com ara, armilles, pancartes, etc.

L'alcaldessa, en la seua intervenció, ha recordat que l'Ajuntament, ja l'any passat “des del minut zero, ha estat al costat del sector citrícola amb la reivindicació de la Plataforma per a recuperar la dignitat dels llauradors”, encara que ha lamentat que els avanços “no han sigut els que s’esperaven”.

No obstant això, ha assegurat que la pròxima manifestació serà “un punt d'inflexió” perquè, per primera vegada, totes les organitzacions agràries s'han unit i acudeixen juntes amb els mateixos objectius”.

Safont ha animat a ocupar els autobusos i a ocupar València per a “tornar a deixar clara quina és la postura de la ciutadania de Borriana respecte a la crítica situació del sector citrícola”, i ha instat a tots i a totes a “treballar pel futur de la taronja”, perquè la taronja, ha insistit, “ha de tindre futur”.

Tant la representació municipal, com la Cooperativa Sant Josep i la Comunitat de Regants han volgut fer una crida perquè “divendres que ve, 14 de febrer, els veïns i les veïnes de Borriana se sumen a la concentració que s'iniciarà en la plaça de Sant Agustí i el recorregut de la qual conclourà en la plaça d’Amèrica. La marxa arribarà fins a Delegació del Govern per a traslladar allí les reivindicacions.

Vicent Granel, en la seua intervenció, ha assenyalat que la protesta ha sigut acordada per les organitzacions professionals agràries que formen part d'Asaja a la Comunitat Valenciana (AVA, ASAJA, Alacant-Joves Agricultors i la Federació Provincial d'Agricultors i Ramaders de Castelló-FEPAC), la Unió de Llauradors i Ramaders i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV).

També ha insistit en la importància “d’una participació multitudinària i prendre part en aquestes reivindicacions que el sector citrícola sol·licita”, perquè “només amb la força, tant del propi sector com de totes les administracions i la ciutadania, serà possible canviar determinats aspectes de la importació i l'exportació, i que la nostra taronja i la seua distribució torne al lloc que li correspon”.

Juanvi Moros i Juan José Burdeus han encoratjat la ciutadania a seguir amb “la lluita que des de fa més d'un any estem duent a terme per a aconseguir dignificar l'agricultor i denunciar la situació límit que travessa el sector agrari” i també per a reclamar a les administracions que “garantisquen una rendibilitat digna per als productors valencians”, també han manifestat que des de la unió “es poden aconseguir moltes coses”.

Alumnos y alumnas de la ESO participan en la Mostra Agroalimentaria

Amb l'objectiu de donar a conéixer els productes de la Plana i els beneficis i els avantatges d'una alimentació saludable, avui més de 300 alumnes de 1r i 2n de l'ESO dels centres educatius de la ciutat han gaudit d'un esmorzar saludable a base de suc de taronges de Borriana i de pa amb oli Verge Extra (AOVE), al Centre Municipal de Cultura la Mercè.

Aquesta iniciativa s'emmarca en les conferències programades en la Mostra de Qualitat Agroalimentària de la Plana organitzada per l'Ajuntament de Borriana i la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana.

A més del desdejuni, l'alumnat ha participat en una conferència sobre l'alimentació saludable ‘Som el que mengem’, a càrrec de Paloma Roures Edo, consultora d’AOVE d’Intercoop Consultoria.

Una xarrada en la qual els joves han descobert, tant el valor dels cítrics en el municipi, com la necessitat de portar una dieta equilibrada en la qual la taronja, el cítric característic de la ciutat, està present.

Juntament amb l’alumnat, han assistit a la conferència l'alcaldessa, Maria Josep Safont, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, els representants de la Cooperativa Sant Josep, Juan Vicente Moros i José Montoliu, i de l'Associació d’Ames de casa de Borriana. Tots ells els han animat a consumir “taronges de Borriana”.

L'alcaldessa en la seua intervenció ha agraït a l'associació d’Ames de casa, a la Cooperativa, als tècnics municipals i al professorat la seua col·laboració en l'organització de la conferència, així com en la promoció “dels nostres cítrics, i els nostres productes de proximitat” per a introduir des de la infància la consciencia sobre els beneficis de l'alimentació saludable.

Safont també ha explicat als centenars d'alumnes assistents que l'objectiu és mentalitzar-nos i sensibilitzar-nos sobre el consum saludable, perquè “una bona educació per a la salut, requereix tot un procés d'ensenyament i aprenentatge amb la finalitat d'adquirir uns hàbits que ens facen portar una vida més saludable”.

Burriana promociona los gajos de clementinas para las 12 campanadas de Fin de Año

L'Ajuntament de Borriana repartirà de manera gratuïta 2.000 clementines, dins de la campanya ‘Aquest Cap d’Any, les 12 campanades amb 12 gallets de clementines’, impulsada pel Consistori i la Cooperativa Agrícola Sant Josep, que reivindica i promociona el consum de gallets de clementines per a les campanades de la nit de Cap d'Any.

Amb aquest objectiu, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el president de la cooperativa Sant Josep de Borriana, José Montoliu, i el seu director, Juan Vicente Moros, han reivindicat que la clementina siga la “protagonista en les celebracions de les 12 campanades” i han fet una crida a la participació veïnal en aquest sentit.

Així, han animat a “apostar de forma decidida pel sector citrícola autòcton, i celebrar en totes les llars del municipi les campanades de Cap d'Any amb gallets de clementines”.

Es tracta, ha manifestat Granel, d'un “xicotet gest en defensa de la citricultura i per a visibilitzar la situació del sector”, i suposa “una alternativa als raïms per a recolzar els agricultors i la producció local i d'aquesta forma col·laborar en l'impuls de la producció citrícola autòctona”.

Borriana li deu molt a la taronja i és just que es done suport al sector amb totes les accions i mesures necessàries”, i aquesta és una iniciativa que “posa en valor la clemenules, el producte estrela de la ciutat”, ha assenyalat el regidor d'Agricultura.

Així, l'Ajuntament proporcionarà per a aquesta iniciativa més de 200 quilos de clementines i serà el personal de la Cooperativa qui les repartirà gratis durant el matí del pròxim dimarts 31 de desembre al Mercat municipal de Borriana i a la nit a la plaça Major, prèviament a la festa de Cap d'Any amb l'orquestra Tucan.

Els veïns i les veïnes que acudisquen al mercat de dimarts podran arreplegar bossetes amb els gallets de taronja, i també n’hi haurà per a les persones que s'acosten a celebrar la Nit de Cap d'Any en la festa que ha organitzat l'Ajuntament a la plaça Major, fins a esgotar existències, per a acomiadar el 2019 i rebre l’any nou 2020, ha explicat el regidor.

Granel ha destacat la importància de promoure aquest tipus d'accions per a “conscienciar sobre el consum d'un producte tan saludable com els cítrics”, i més concretament de les clementines de la comarca de la Plana Baixa.

Per la seua part, José Montoliu ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament en la promoció del consum “de les nostres produccions, dels nostres cultius, en definitiva, de les nostres exquisides clemenules” i també ha reconegut “l’aposta pels agricultors” del Consistori.

Juan Vicente Moros s'ha referit a la necessitat de fer visible la preocupant situació dels xicotets agricultors citrícoles del municipi” i de donar suport a la producció de proximitat per a demostrar que és útil i sostenible”.

Consell Agrari de Borriana trata la documentación DATA, necesaria para la recolección

El Consell Agrari de la ciutat en la seua última reunió va recordar l'obligatorietat de comptar amb el Document d'Acompanyament i Traçabilitat Agrícola (DATA) que demostra en cada cas el permís per a la recol·lecció i el transport dels productes citrícoles en els horts o explotacions agrícoles de la localitat.

Prèviament, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, va cedir la presidència del Consell Agrari al regidor d'Agricultura, Vicent Granel, per a posteriorment poder delegar les funcions. En la reunió van estar presents les persones representants i tècnics municipals, representants agrícoles i les forces i cossos de seguretat.

En el Consell, la Guàrdia Civil va explicar que l'únic document vàlid per a aquests treballs agrícoles és el DATA, i sense ell no es poden realitzar les tasques de recol·lecció i transport de cítrics. Totes les persones que no disposen d'aqueixa certificació oficial per a la recollida de cítrics, seran investigades per a saber si s'està cometent algun tipus de delicte per sostracció.

Així mateix, van indicar que s'intensificaran els controls en la petició del document DATA a través del Quadern Agrícola de cara a la pròxima campanya de recol·lecció de cítrics, un major control de la documentació de què disposen els grups de 'collidors' que fan el seu treball de recol·lecció al camp de Borriana.

Així, els grups de treball que patrullen durant la pròxima campanya de la recollida de cítrics els pròxims mesos, sol·licitaran de forma més continuada el document DATA per a lluitar especialment contra les sostraccions que augmenten durant aquesta època, en el conjunt del terme municipal.

A més, en el Consell Agrari es va donar a conèixer l'informe de la Guarderia Rural dels camins i sendes rurals i el seu estat actual, per a poder definir les actuacions més necessàries a realitzar per part de l'Ajuntament quant a l'adequació i condicionament d'aquests camins.

subvención

Les regidories de Via Pública i Agricultura de l'Ajuntament de Borriana, han confirmat que ja s'ha tramitat la sol·licitud d'inclusió de la ciutat en el programa d'ajudes de la Conselleria d'Agricultura per a “la reparació de camins municipals, i que se sumarà a la que el dijous va aprovar el ple extraordinari per a la recepció de les ajudes del Pla 135 provincial”, tal com ha confirmat el regidor, Vicent Aparisi. Tal com han detallat des de tots dos departaments “es tracta d'una subvenció que esperem que aportació un total de 90.000 euros a aqueixos treballs de reparació de camins i sengles rurals municipals, i que en aquest cas destinaríem al Camí de l'Ecce Homo, en el tram que va des del Camí de la Grandona fins a la zona del Port, la qual cosa permetrà reparar, ni més ni menys, que més de 1,5 quilòmetres de camí”. El mateix Aparisi detallava durant la celebració del Ple en el qual l'oposició ha apel·lat a l'aplicació del Pla 135 per a camins rurals que “per a eixos camins rurals disposarem d'una subvenció que vostès van decidir ni tan sols sol·licitar durant els últims quatre anys que van estar en el govern, així que Borriana eixirà doblement beneficiada, ja que les ajudes provincials es podran aplicar en diferents projectes i iniciatives com el pàrquing del Centre de Salut II situat en Novenes, o la remodelació de la instal·lació esportiva en La Bosca, mentre que la subvenció de la Conselleria d'Agricultura ens permetrà eixos treballs en camins rurals”. Finalment, el mateix Aparisi ha volgut recordar que “fins i tot hem reservat part d'eixos 150.000 euros del Pla 135 per a també poder actuar sobre camins i sendes rurals, així que em sembla, com a mínim irònic, que el PP suggerisca determinats treballs o recepció de subvencions que nosaltres sí hem gestionat i ells van oblidar sol·licitar durant quatre exercicis consecutius”.

Cartell manifestació

Els representants tant de la Cooperativa Sant Josep, la Caixa Rural de Borriana i l'Ajuntament, han volgut estar presents hui durant diversos moments del matí en la taula informativa i d'inscripcions que s'ha instal·lat en la conjunció del carrer La Tanda i La Carrera, per a així “aprofitar que els dimarts és segurament el dia de major pas de gent per aquesta zona a causa de la celebració del Mercat, i així informar el màxim nombre de persones sobre la Manifestació que dilluns que ve tindrà lloc a Nules”.
Tal com han detallat des de la taula informativa i d'inscripció, “es tracta, tant de continuar donant a conèixer les problemàtiques i situació actual de la citricultura com hem fet durant l'últim any, i que així la gent de Borriana continue donant suport a aquest tipus de concentracions i manifestacions, que ja van ser un èxit quan es van celebrar a Borriana i que ara pretenen reunir a tots els municipis afectats en la manifestació que dilluns que ve tindrà lloc a Nules amb eixida en la Plaça del Llaurador”. A més s'ha volgut informar que “ja estan disponibles les inscripcions per a reservar una plaça en l'autobús que eixirà des de la mateixa Cooperativa, situada en la Avinguda Llombai, dilluns que ve a partir de les 18.15 hores, encara que com s'ha informat “en el moment en què tinguem tancades les inscripcions que es poden realitzar tant a l'Ajuntament com en la pròpia Cooperativa durant aquesta setmana, veurem si cal noliejar un o més autobusos, per a així definir de forma oficial l'hora d'eixida de cap a Nules”. Segons han explicat des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador com a organitzadora de l'acte, “ja les manifestacions que es van celebrar en cada municipi durant els últims dos mesos han servit per a parar esment sobre la citricultura, però la situació actual i l'última campanya han sigut tan penoses que entenem que cal continuar eixint al carrer per a reclamar els drets dels agricultors”.

mostra agroalimentària

El regidor d'Agricultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Garcia, ha presentat al costat dels representants de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, José Montoliu i Juanvi Moros, una nova edició de la Mostra Agroalimentària que tindrà lloc els pròxims 29 i 30 de gener, el dilluns i el dimarts de la setmana vinent, i en la qual la citricultura, la seua situació actual i com buscar solucions a la crisi del sector seran protagonistes en les dues conferències que s'han programat dins de la Mostra. Tal com ha explicat el mateix Garcia “hem volgut que el tema de la citricultura, el debat i la proposta de possibles solucions siga l'eix en tots dos casos, encara que una més a nivell comercial i l'altra cita amb el futur incert de la citricultura com a temàtica, ja que entenem que és obligació continuar informant i donant més recursos a la gent interessada en aquests aspectes de l'alimentació o la pròpia agricultura, així que esperem que siguen del grat dels i les assistents i puguem tornar a dir que la Mostra Agroalimentària és un èxit”. Així, el dilluns 28 de gener seran el regidor d'Agricultura a Nules i portaveu de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, César Estañol, i el Director de la Cooperatia Agrícola Sant Josep de Borriana, Juanvi Moros, qui a partir de les 17.30 oferisquen en el Saló de Plens Municipal la conferència “Què podem fer per la nostra Citricultura”. Li seguirà l'endemà a la mateixa hora i en el mateix consistori, la xarrada del Gerent de l'empresa Licors Artesans de Borriana SL, Vicente Hernández, qui explique els detalls sobre el producte i la marca de “El Licor de Mandarina de Borriana”. A més, i com és tradició en la Mostra Agroalimentària de Borriana, les Mestresses de casa s'encarregaran de realitzar sengles berenars en totes dues jornades, a més de participar activament en les mateixes conferències. Així, el regidor a Borriana, Vicent García, igual que han fet els responsables de la Cooperativa, Montoliu i Moros, han volgut “convidar a tothom a conéixer més de prop aquesta Mostra i sobretot, el tema triat per a les conferències, ja que ens trobem en un moment en què la Citricultura necessita de tot el nostre suport i de l'anàlisi i debat per a trobar les solucions a la seua delicada situació actual”.