Pla d'enfortiment del teixit associatiu

Aquest dissabte 11 de maig, tindrà lloc l'últim curs del pla d'enfortiment del teixit associatiu que des de la regidoria de participació i la Fundació Horta Sud han dut a terme els últims mesos.
Ja en els dos primers cursos les associacions van poder conéixer les obligacions documentals i procedimentals que tenen, així com aprendre les claus bàsiques per a obtindre certificats digitals. L'última d'aquestes xarrades, amb la qual conclourà aquesta sèrie de cursos, pretén centrar-se en treballar les obligacions fiscals i comptables de les entitats sense ànim de lucre, amb l'objectiu que aquestes sàpien al fet que tipus de legislació fiscal estan sotmeses.
La regidora de participació Maribel Martínez anima a “que totes les entitats i associacions del municipi que vulguen participen en aquesta última xarrada que tancarà el cicle de cursos del pla d'enfortiment de teixit associatiu” i afig que “encara són a temps de presentar la inscripció a través del correu participa@burriana.es i fins i tot poden fer-ho en els minuts previs de l'inici de la xarrada”
El curs tindrà lloc en el Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana, a l'aula 211 de 9.00 a 14.00 hores.

Cursos certificados digitales para asociaciones

Les dependències del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana de Borriana han sigut el lloc triat per a acollir un nou curs plantejat i desenvolupat per la regidoria de Participació Ciutadana, que una vegada més, ha volgut continuar acostant la gestió municipal i, sobretot, la relació i treball directe entre associacions i col·lectius i locals i la pròpia administració pública, a través de la formació en «Obtenció de certificats digitals, tramitació de documents i presentació telemàtica». La sessió, d'un total de tres hores de durada, va tornar a ser un èxit de convocatòria, ja que tal com havien sigut informades les associacions i col·lectius municipals, la relació directa i els tràmits entre aquests ens i una administració pública com és l'Ajuntament de Borriana, han de realitzar de forma telemàtica, així que cal obtindre el certificat digital per a continuar treballant de forma conjunta, optant a ajudes o subvencions o proposant noves iniciatives compartides entre totes dues parts. D'aquesta forma, ha sigut la Fundació Horta Sud, Centre de Recursos Associatius, un dels referents a nivell autonòmic en aquest tipus de formacions, qui ha dut a terme el curs que permetrà a cadascuna de les associacions i col·lectius representats i que van prendre part disposar d'un certificat digital i, per tant, disposar de les eines i fórmules necessàries per a continuar desenvolupant la seua activitat a la ciutat de Borriana. Tal com es va desenvolupar durant el curs, els i les participants coneixen de primera mà que són els certificats digitals, que parts i tipus existeixen o els suports en els quals es treballe amb els propis certificats, per a més tard rebre una formació sobre la base de les entitats emissores segons el destinatari del certificat, una persona física o un representants d'entitat. Finalment també es va formar als i les assistent al curs sobre la instal·lació de certificats i el programari quotidià en l'ús dels certificats, per a com va explicar la regidor de l'àrea, Maribel Martínez «continuar augmentant els nivells de participació ciutadana a Borriana a través de les associacions i col·lectius, perquè disposen de les eines necessàries, com el certificat digital, i així seguisquen tan actives com fins ara i col·laborant de forma directa amb les institucions públiques». Des del departament també s'ha volgut anunciar que el pròper dels cursos destinats a aquest tipus d'entitats i associacions tindrà lloc el pròxim 11 de maig i tindrà com a temàtica les “Obligacions fiscals i comptables de les entitats sense ànim de lucre”.

xerrada gent gran

La Regidoria de Participació Ciutadana, juntament amb l'Assemblea Local de Creu Roja de Borriana i el departament de Serveis Socials han dut a terme una jornada que ha tingut com a protagonistes a les persones majors de 65 anys que han acudit de forma nombrosa al Auditori Juan Varea per a conéixer amb detall els diferents serveis i possibilitats que existeixen a Borriana per a gent de la tercera edat. Sota l'eslògan “A Borriana tenim un ventall de possibilitats per a tu”, han sigut, la Cap Tècnica dels Serveis Socials de Borriana, i la representant de Creu Roja Borriana, els qui han desgranat i explicat a les desenes de persones que s'han acostat fins al Auditori Juan Varea, les “múltiples possibilitats i serveis que tant a nivell municipal com a través d'organitzacions com Creu Roja, té a disposició les persones majors de Borriana”. D'una manera totalment visual i dinàmica amb l'objectiu de fer arribar amb tota claredat la informació, totes dues conferenciants han explicat totes i cadascuna de les activitats i serveis que tenen a la seua disposició i que, en algunes ocasions, “les persones majors desconeixen o no aconsegueixen contractar, inscriure's o participar”.
La mateixa regidora de l'àrea, Maríbel Martínez explica “el que preteníem i crec que en gran manera s'ha aconseguit, ha sigut que, mitjançant aquesta jornada explicativa, els nostres majors interactuen entre ells, que proposen les seues pròpies idees i fins i tot que informen familiars o afins el ventall de possibilitats que tenen en el municipi i que, per tant, es beneficien d'això”.
La sessió s'ha tancat amb un xicotet esmorzar saludable, a través del qual les diferents entitats que han dut a terme aquesta jornada, també han pogut conéixer de primera mà les impressions dels assistents, així com interactuar amb ells i fer-se eco de les idees que han aportat. En definitiva, i com assenyalaven des de l'organització de la xarrada informativa, “el que es busca és l'apoderament de les les persones majors de 65 anys, que siguen autònomes, que puguen relacionar-se entre elles i per descomptat, que siguen coneixedores de totes les possibilitats que hi ha al seu abast i facen ús d'aquestes”.

charla mayores 65 años

Des de la Regidoria de Participació Ciutadana, juntament amb Creu Roja i Serveis Socials s'han posat en marxa per a dur a terme una jornada que tindrà com a protagonistes a les persones majors de 65 anys sota l'eslògan “En Burriana tenemos un abanico de posibilidades para ti.” La sessió informativa està pensada i programada per a dimecres que ve 10 d'abril a les 10.00 hores del matí en l’Auditori Juan Varea, en la qual d'una manera molt visual i dinàmica es passarà a explicar al públic assistent totes les activitats i serveis que tenen a la seua disposició i que aquests desconeixen.

Per part seua, la regidora del area, Maríbel Martínez explica “el que pretenem és que mitjançant aquesta jornada explicativa, els nostres majors interactuen entre ells, que proposen les seues pròpies idees i fins i tot que informen familiars o afins el ventall de possibilitats que tenen en el municipi i que, per tant, es beneficien d'això”.
Una vegada finalitze la sessió es farà un xicotet esmorzar saludable amb l'objectiu que les diferents entitats que han dut a terme aquesta jornada coneguen de primera mà les impressions dels assistents, així com interactuar amb ells i fer-se eco de les idees que aquests puguen aportar.
Martínez conclou dient “en definitiva busquem l'apoderament de les les persones majors de 65 anys, que siguen autònomes, que puguen relacionar-se entre ells i per descomptat, que siguen coneixedors de totes les possibilitats que hi ha al seu abast i facen ús d'aquestes”.

cursos para asociaciones

Des de la regidoria de Participació ciutadana juntament amb la Fundació Horta Sud s'ha dut a terme un pla d'enfortiment del teixit associatiu a Borriana amb un total de tres xarrades programades que conformen aquest projecte. El primer curs d'ells tindrà lloc el pròxim 30 de març, el qual recollirà les obligacions documentals i procedimientals de les associacions, els objectius de les quals són que aquestes coneguen la legislació vigent en matèria associativa, que els participants aprenguen els procediments davant l'administració, així com que posen en ordre i al dia tota la seua documentació.

El segon curs, que tindrà lloc el 13 d'abril, estarà dirigit a conéixer les claus bàsiques per a obtindre Certificats Digitals que permetran a aquestes entitats relacionar-se i fer tot tipus de tràmits online amb l'ajuntament i amb altres administracions públiques. Finalment, el tercer curs serà l'11 de maig i en aquest es treballarà amb les associacions perquè coneguen les obligacions fiscals i comptables que tenen.
Les xarrades tindran lloc en el CMA Martí de Viciana a l'aula 211 i comptaran amb una durada de tres a cinc hores aproximadament per sessió.
Per part seua, la regidora de participació ciutadana, Maribel Martínez, ha afegit que “es pretén i s'està apostant per tindre unes associacions i col·lectius apoderats i ben formats perquè tinguen totes les eines per a saber com i què exigir a les administracions públiques”.

PRESENTACIÓ PLA IGUALTAT

Dins del marc de les polítiques municipals que en declaració institucional es van acordar l'any passat, “quedava més que clar que l'aposta havia de fer-se per a aconseguir mesures en pro de la igualtat d'oportunitats a la ciutat” tal com explicava la regidora d'Igualtat, Maria Romero. Així, la manera més eficaç de dur a terme aquestes iniciatives responent a les necessitats concretes de la població, era elaborant un diagnòstic previ que permeta “dibuixar una fotografia de la realitat actual del municipi tenint en compte les diferents àrees que afecten el normal desenvolupament en igualtat de la ciutadania plena”. Així, s'ha comptat per a la redacció d'aqueix diagnòstic amb l'Agència d'Igualtat d'Oportunitats Minerva, professionals de la matèria que ja han dut a terme treball en el mateix sentit en poblacions veïnes amb un èxit notable. Tal com recalcava la regidora de Participació, Maribel Martinez, "per a elaborar el diagnòstic de la situació municipal en qualsevol tema necessitem comptar amb la veu ciutadana i en aquest tema es fa si cap més necessari per a implicar el complet dels i les borrianenques en un tema que ens concerneix a totes les persones" . En eixe sentit és en el qual s'ha entès de summa importància oferir formació en igualtat a les associacions i ciutadania en general per part de les expertes en igualtat de l'Agència Minerva. Acció formativa que tindrà lloc dissabte que ve en el Saló de Plens de l'Ajuntament de 9.30- 12.00 hores, previ al lliurament dels premis de la Dona 2019.
Per part seua, la màxima responsable d'Igualtat a Borriana, Maria Romero també ha volgut incidir en “la participació de la corporació al complet per a l'elaboració d'aquest diagnòstic, animant a tot l'entramat civil i polític a participar de l'elaboració del diagnòstic a través de la resposta del qüestionari que s'ha depositat en la piscina Municipal, Biblioteca, Serveis Socials i el propi Ajuntament com en la implicació posterior en la redacció del Pla d'Igualtat.” Després de recollir les dades objectives necessàries, ara des de l'Agència Minerva se centren en recaptar l'opinió ciutadana, vital per a conèixer la percepció de la població, i per això s'ha animat “a associacions i col·lectius a participar en l'acte del pròxim dissabte i així continuar elevant les cotes d'Igualtat a la nostra ciutat”.

bancaliments

La regidora de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Borriana, Maribel Martínez, va assistir a l’ "Acte d'agraïment a les empreses col·laboradores amb el Banc d'Aliments de Castelló, que ha tingut lloc en el Saló de Plens de la Cambra de Comerç de Castelló. En l'acte van estar presents tant els i les representants de cadascuna de les empreses o entitats reconegudes, com dels presidents del Banc d'Aliments, tant el provincial, Santiago Miralles, com a estatal, Juan Vicente Peral els qui van agrair l'ajuda que ens proporciona de forma continuada i que ens és tan inestimable i necessària per a seguir amb la nostra comesa solidària a la província. La mateixa regidora, Maribel Martínez rebia el guardó de reconeixement per part del Banc d'Aliments i assenyalava que “la labor de coordinació i capacitat de treball que a nivell tant provincial com estatal té el Banc d'Aliments, ha de continuar animant-nos a col·laborar tant com puguem amb la seua inestimable labor amb aquelles persones que més ho necessiten”.

jornada puertas abiertas

L'Ajuntament de Borriana ha obert encara més les seues portes durant la jornada del divendres, gràcies a les dues visites que a través del dia de Portes Obertes s'han organitzat des de la regidoria de Participació Ciutadana i Transparència del consistori. Ha sigut la mateixa regidora de l'àrea, Maribel Martínez, qui a partir de les deu del matí ha rebut al primer dels grups que ha realitzat un completa visita a les tres plantes del consistori on han pogut conèixer de prop departaments com els d'Atenció Ciutadana o l'Oficina d'Informació al Consumidor, aquells que habitualment són els més demandats per part de la ciutadania. Però a més, també han pogut endinsar-se fins a punts del consistori com els despatxos de les diferents regidories o els departaments de premsa o informàtica, per a, com explicava Martínez, «tindre clar que en cadascun d'ells sempre s'atendran les peticions d'informació o sol·licituds que se'ls fan arribar presencialment, a més de poder derivar-los al servei corresponent en cada cas». Segons explicava la mateixa Martínez, «hi ha ocasions en les quals la ciutadania, per desconeixement o per falta d'informació, no coneixen el departament o el lloc físic al qual han d'acudir segons siga la seua consulta o dubte, així que aquestes jornades de Portes Obertes també serveixen per a seguir amb la política d'apertura total de la institució que des del 2015 s'ha aplicat a l'Ajuntament de Borriana». A més, totes dues visites han finalitzat amb la visualització d'un vídeo sobre la història del propi consistori i d'alguns dels edificis municipals, i com des d'inicis dels anys noranta, és l'actual edifici de l'Ajuntament on es duu a terme bona part de la gestió municipal.