L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha subscrit el conveni de col·laboració amb les associacions locals de jubilats i pensionistes del Calvari, la Bosca i la Associació dels Majors de Borriana, a través del qual el consistori finançarà part de les despeses en activitats, dinamització i en la pròpia gestió que els col·lectius realitzen durant tot l'any.

Amb l'acord signat, ha explicat Maria Josep Safont, es tracta de continuar ajudant i col·laborant amb el treball de les associacions que s'encarreguen “d’ajudar a millorar el dia a dia de les persones majors de la nostra ciutat, així com de dinamitzar el col·lectiu i programar multitud d'activitats”, per la qual cosa, un any més, ha posat en valor “la funció de cadascuna d'elles amb la finalitat de continuar treballant colze a colze pels nostres majors i per a ells”.

A la signatura dels convenis ha assistit també el regidor de Gent Major, Hilario Usó, que els ha agraït ”el treball impagable que en moltes ocasions realitzen aquestes associacions”.

El cementerio municipal reabre coincidiendo con la fase 1 de la desescalada por el Covid-19

El cementeri municipal de Borriana que ha estat tancat de manera preventiva 65 dies durant el període de l'estat d'alarma, es reobrirà demà dilluns 18 de maig, coincidint amb l'inici de la fase 1 de la desescalada, i respectant sempre les mesures de distància de seguretat interpersonal, tal com està previst en el pla de desconfinament presentat pel Govern d'Espanya.

Així ho ha anunciat el regidor de Cementeri, Hilario Usó, que ha assenyalat que a més ja estan acabades les obres de renovació de tota la xarxa d'aigua potable del cementeri i la canalització soterrada de l'enllumenat públic des de la porta d'entrada fins a l'ermita, realitzades les passades setmanes. Una camí finalitzades les obres, s'ha realitzat una profunda desinfecció de les instal·lacions i demà s'obri al públic.

Inicialment, aquesta reobertura es farà amb unes mesures de prevenció obligatòries i en uns horaris especials, per a extremar al màxim la seguretat de les persones usuàries. L'horari en el qual estarà obert serà de 8h a 13h i l'aforament limitat serà controlat pel personal del mateix cementeri.

Per a poder facilitar la localització dels difunts als seus familiars i amics, els tècnics de l'Ajuntament han estat treballant en les últimes hores en l'actualització en la pàgina web municipal en l'apartat de Cementeri - cerca de familiars difunts.

Aquesta pàgina és de maneig senzill i molt útil per a localitzar les persones enterrades en el cementeri municipal, n'hi ha prou a posar el punter damunt de: SERVEIS MUNICIPALS i punxar en Cementeri, a continuació punxar en CERCA DE FAMILIARS DIFUNTS i posar nom i cognoms, també es pot fer servir l'aplicació QR 2.0 que està a l'entrada del Cementeri, però en aquest cas cal tindre l'aplicació, a més, en el mòbil.

Des de la regidoria de Cementeri, ha indicat Usó, atés que aquests mesos d'estat d'alarma en fase 0 només podien acompanyar als difunts tres familiars, “estem posant tots els mitjans possibles per, des de demà dilluns 18 i ja en fase 1, facilitar les visites als nostres éssers estimats”. A més ha assegurat que els treballadors del cementeri en aquest temps de confinament “han tingut molt de treball i malgrat això han continuat posant a punt les instal·lacions per a tindre-les en perfectes condicions per a quan es poguera obrir, ells juntament amb els treballadors de via pública han fet una desinfecció a fons de totes les instal·lacions”.

No obstant això, el responsable municipal de Cementeri ha recordat que encara “estem en un estat d'alarma i, a partir de dilluns, els acompanyaments en els enterraments podran ser d'un màxim de 15 persones, i complir rigorosament les normes sanitàries de protecció i higiene, mitjançant l'ús de màscares i guants i guardant la distància de seguretat de 2 metres mínim”.

Segons les normes establertes en la fase 1, les cerimònies fúnebres, vetles i enterraments es podran realitzar amb un màxim d'aforament en llocs tancats de 10 persones i en oberts de 15 persones, un reduït grup de familiars i amb protocols de distància física i seguretat. S'imposa a més la limitació del 30 per cent de l'aforament en els llocs de culte.

Des de l'Ajuntament, ha manifestat el regidor de l'àrea, “compartim que les circumstàncies derivades d'aquestes restriccions en els comiats als éssers estimats són duríssimes i suposen una tensió emocional agreujada per als familiars”, però també ha insistit en la necessitat de “complir estrictament amb les normes higienicosanitàries, una vegada que es procedisca a la reobertura del cementeri”.

Per això el consistori, ha assenyalat Hilario Usó, agraeix que totes les persones que accedisquen al cementeri a partir del 18 de maig “complisquen escrupolosament” les recomanacions dictades per les autoritats sanitàries sobre les mesures de seguretat i prevenció, amb l'objectiu de “continuar protegint la ciutadania en general i, en particular, els familiars dels difunts i els treballadors del cementeri, així com per a continuar garantint la prestació del servei amb la màxima seguretat”.

Los huertos de ocio 'Parc de Calatrava' reabren en tiempos de Covid-19

Dilluns passat es van reobrir els horts d'oci municipals 'Parc de Calatrava' i les persones usuàries ja hi poden accedir novament, amb torns i horaris establits i normes sanitàries obligatòries a seguir per a un mínim manteniment i collita i per a arreplegar la collita. Aquesta decisió ha estat precedida per l'autorització del Govern d’Espanya.

Aquesta reobertura, ha indicat el regidor de Gent Major, Hilario Usó, coincideix amb l'inici de la fase 0 de la desescalada en el confinament pel coronavirus programada pel Govern d'Espanya, i reobrin, almenys de moment, “amb una sèrie de normes preventives de compliment obligatori per a extremar tant com es puga la seguretat de les persones usuàries, que els permeten arreplegar la collita i mantindre l'hort”.

D’acord amb la resolució d'obertura de l'Alcaldia, només es podrà accedir als horts d'oci de forma individual i es podrà estar el temps mínim imprescindible per al manteniment i recol·lecció. També estableix com a normes sanitàries obligatòries de protecció i higiene l'ús de les màsqueres i guants, guardar la distància de seguretat de 2 metres mínim i llavar-se les mans amb freqüència. Aquestes normes seran aplicables durant la vigència de l'estat d'alarma i les successives pròrrogues.

Per tal de reduir la coincidència de persones, s'estableixen torns per a acudir a la respectiva parcel·la, en horari de 8 a 11 hores de dilluns a dissabte. Parcel·les: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 22, 23, 26, 27, 30,31, 33, 35, 37, 39 41 els dilluns, dimecres i divendres. Parcel·les: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 21, 24, 25, 28, 29, 32,34, 36, 38, 40 i 42 els dimarts, dijous i dissabte. Els diumenges romandrà tancat.

El regidor de l'àrea ha precisat que des del consistori es considera que els horts “no són sols un simple espai d'oci, per contra, els entenem preferentment com espais de producció agrícola i d'aliments destinatas a l'autoconsum".

En aquest sentit, Usó ha valorat molt positivament la reobertura perquè ara les persones que els treballen "podran collir tot el que han cultivat en les setmanes anteriors a la pandèmia i també podran preparar els cultius de cara al que seran les collites d'estiu" i, en certa mesura també, “contindre la degradació d’alguns productes que es van cultivar durant les últimes setmanes prèvies a l'estat d'alarma".

Avui a les 10 del matí, la professora de la Universitat Jaume I de Castelló, Ana M. Vèrnia Carrasco, ha realitzat a l'Auditori Juan Varea una xarrada sobre els beneficis de la música amb una conferència titulada "Música i Neurociència".


La conferència s’ha centrat, entre els principals aspectes, en les persones que tenen algun tipus de contacte amb la música, ja siga passiu o actiu. Entre els assistents, músics i no músics, s'ha generat un debat, molt necessari per a les societats actuals, que va dirigit a un envelliment que necessàriament ha de ser actiu.


Entre els beneficis s'ha incidit en la influència de la música en la millora de l'atenció i l’aprenentatge. La millora en el moviment, la coordinació, l'augment del coeficient intel·lectual que manté el cervell en forma, reduint la pressió arterial i millorant l'activitat creativa i l’imaginació. A més, la professora ha destacat que la música pot endurir el sistema immunològic, millorant les connexions neuronals o accelerant la recuperació en un accident "cerebrovascular".


També s'ha recordat algun dels projectes que s'estan duent a terme en l'àmbit internacional amb la pràctica musical activa, incidint de forma constant en la importància de l'estudi de la música per a les malalties del Parkinson i l'Alzheimer.


Vèrnia ha destacat, que són molt coneguts els beneficis d'una dieta saludable i una activitat física en què la música és un dels elements més important que alimenta el cos i la ment, permet un cervell i un cos actiu i en forma. Música i moviment és avui la medicina més recomanada per al benestar social i personal, per això, gaudir de la música de manera activa és fonamental per a tots i, sobretot, per als més grans.

El regidor de Participació Ciutadana i Gent Major de l'Ajuntament de Borriana, Hilario Usó Roig, ha presentat un curs d'Agricultura Ecològica per al proper mes de febrer.

El curs, adreçat als usuaris dels horts d'oci de la ciutat de Borriana, estarà organitzat en sis sessions teòriques de dos hores que s'impartiran a la sala de plens de l'Ajuntament de 19h a 21h els dies 11, 13, 18, 20, 25 i 27 de febrer, amb l'objectiu d'aprendre a tractar les hortalisses i la fruita de qualitat.

Una iniciativa per a descobrir i conèixer les plantes, la terra, les millors llavors i moltes coses més, des del principi. Amb un contingut ampli, de 12 temes, que va des de les plantes, els éssers vius, les relacions i la seua adaptació al medi, fins a la sanitat en horticultura ecològica, plagues i malalties.

Hilario Usó considera que "és una forma de satisfer i potenciar els coneixements i les necessitats d'aquelles persones que dediquen part del seu temps, com a hobby o com a teràpia, a una parcel·la dels horts d'oci de l'Ajuntament de Borriana, situats en Novenes de Calatrava. Una manera de donar a conèixer l'agricultura i conscienciar sobre el bon ús del consum ecològic i responsable a Borriana "

Els interessats a inscriure’s en aquesta formació podran fer-ho cridant per telèfon o enviant un missatge de WhatsApp al telèfon 600 442400.

El Centre Municipal de Cultura la Mercè de Borriana ha omplit les cadires per al lliurament de premis i diplomes del Concurs Municipal de Dibuix que organitza cada any la Regidoria de Seguretat i la Policia Local de Borriana.

A través de les iniciatives que porta endavant el departament de la Unitat de Relacions amb la Comunitat Escolar (URCE), es realitza un concurs en què centenars de xiquets i xiquetes de tercer de Primària dels diferents centres educatius de Borriana, preparen les seues il·lustracions nadalenques. Després d'un examen del jurat, una de les postals es converteix en la felicitació de Nadal que cada any el cos de policia envia per correu postal o per les xarxes.

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, comentava que "fa nou anys que aquest concurs es realitza per tots els xiquets de tercer de Primària de les escoles de Borriana.

Avui vull donar-vos l'enhorabona a cadascun de vosaltres per participar, per omplir d'alegria el Nadal amb aquestes postals tan fantàstiques que heu fet i per generar il·lusió amb la imaginació que heu plasmat en els vostres dibuixos. Estic molt contenta, no només pel resultat d'aquest concurs, sinó també perquè sou tots uns artistes i el futur de la nostra ciutat" Aquest any, de forma individual cadascun dels 300 alumnes presents al CMC la Mercè han baixat les escales per recollir el seu diploma personalitzat per haver participat en el concurs, de mans de l'alcaldessa, el cap de la policia local, Francisco Javier Català, i el jurat del concurs que, després d’una selecció difícil, ha premiat finalment quatre candidats.

El primer lloc ha estat per a Gerard Sanchordi Planelles del col·legi Pare Vilallonga, el segon premi ha estat per a Valeria Simó Villanova del col·legi Novenes de Calatrava, el tercer premi ha estat per a Àngela Ribes Daza del col·legi Salesians. Finalment, el premi extraordinari d'aquest any ha estat per a Lucas Lavallén Lorente del col·legi Pla d’Hortolans.

L'acte s'ha tancat amb un fort aplaudiment de tots els nens i nenes dels diferents centres educatius, com a suport als companys premiats i especialment al guanyador, el dibuix del qual passarà a convertir-se en la felicitació nadalenca de la Policia Local.

Abierto el plazo para solicitar parcelas en los huertos de ocio municipales

L'Ajuntament ha obert el termini per a poder participar en el sorteig per a l'adjudicació de les parcel·les dels horts d'oci municipals “Parc de Calatrava” per als anys 2019 a 2023, mitjançant convocatòria pública de cessió d'ús, segons ha anunciat el regidor delegat de Gent Major, Hilario Usó.

L'activitat va destinada a la ciutadania de Borriana que tinga 60 anys complits, tinga la condició de pensionista i estiga empadronat a la ciutat, tal com estableixen les bases d'Alcaldia aprovades per a l'adjudicació de la cessió d'ús de les parcel·les.

Els horts s'adjudicaran per un termini de 4 anys naturals, finalitzant les concessions el 31 d'octubre de 2023, i el regidor de Gent Major ha indicat que se sortejaran per al seu cultiu, “un total de 41 parcel·les de les 42 existents”, la número 20 es deixarà per a ús de l'Ajuntament.

Hilario Usó ha destacat que l'objectiu d'aquesta iniciativa se centra a “utilitzar espais municipals com a horts socials, sota sistemes de producció ecològica i tradicional, i desenvolupar un aprofitament educatiu, formatiu i de divulgació”.

Igualment, ha subratllat que l'explotació dels horts d'oci municipals per a cultius sense ànim de lucre “conjuga beneficis socials amb els beneficis ambientals i patrimonials que representa recuperar i conservar les varietats locals de l'horta valenciana”.

També ha precisat que durant el període de cultiu de l'hort individual l'Ajuntament facilitarà assessorament tècnic per a “resoldre els dubtes que puguen sorgir en l'explotació de la parcel·la”, i ha reiterat que el tipus d'agricultura a practicar serà “l'ecològica” i està “expressament prohibit l'ús d'herbicides, plaguicides i adobs sintètics”.

Les persones interessades en la cessió per a l'explotació d'un hort d'oci hauran de presentar les sol·licituds, entre el 17 i el 28 d'octubre de 2019, a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'Ajuntament, situada en la planta baixa de l'Ajuntament, entre les 9h i les 14h, segons el model publicat en el web municipal i amb la documentació requerida.

Sobre aquest tema, Usó ha precisat que no es permet la presentació de més d'una sol·licitud per unitat familiar, i que el sorteig se celebrarà en acte públic, sota la presidència de l'alcaldessa o regidor en qui delegue i en presència de la secretària de la Corporació, i consistirà a insacular tants números com sol·licitants figuren en la llista d'admesos ordenats per registre d'entrada.

El regidor delegat ha especificat que les persones adjudicatàries seran membres de l'Associació d'Usuaris dels Horts d'Oci “Parc de Calatrava” Borriana, constituïda amb la finalitat d'atendre les necessitats dels usuaris i les usuàries, així com per a assistir a les obligacions derivades de l'ús de serveis comuns.

A més, ha detallat que cada participant posseirà un carnet identificatiu intransferible en què s'inclourà una foto recent, i s'anotarà el seu nom, número de parcel·la i telèfon, que haurà de portar quan acudisca als horts.

Quant a l'adquisició i manteniment de ferramentes, adobs, llavors, plaguicides ecològics... necessaris per al cultiu de les parcel·les, Hilario Usó ha concretat que correran per compte dels usuaris i usuàries, “no obstant això, l'Ajuntament podrà facilitar cert material d'ús comú”.

 

Per a més informació: https://burriana.sedelectronica.es/board/

L'alumnat d'Arts Plàstiques del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana ha realitzat un acte en favor de la substitució del plàstic per la ceràmica, amb motiu de la finalització de l'exposició "Ceramistes Contemporanis de Castelló", en el Centre Municipal de Cultura la Mercé.

Així, al voltant de 120 alumnes del taller d'arts plàstiques, tant d'infantil i juvenil com d’adults, han realitzat 150 gots i bols i han donat forma a les seues pròpies creacions ceràmiques utilitàries, per a fer realitat el lema "més ceràmica menys plàstic".

Mitjançant aquest projecte, el món de l'art i la ceràmica s'uneixen amb la finalitat de reduir l'ús de plàstics. A més a més, l'alumnat ha conegut l'obra dels ceramistes contemporanis de Castelló que han exposat en la mostra.

Amb aquesta iniciativa se sumen al moviment artesanal 'More Clay Lees Plastic', que convida a substituir els productes de plàstic que amenacen amb destruir els ecosistemes, per altres realitzats amb argila. Es tracta d'un moviment que promou el retorn a les nostres arrels amb l’ús de més argila i menys plàstic.

L'alumnat, a més, ha tingut la possibilitat de participar en una classe magistral amb la ceramista castellonenca Carmela Tello, que ha adquirit el compromís de portar les produccions de l’alumnat quan assistisquen a esdeveniments on s'utilitzen elements de plàstic d'un sol ús i així evitar-ne la utilització.

El moviment 'Més ceràmica menys plàstic' utilitza instal·lacions artístiques per a promoure que les persones tornen a les arrels convidant a repensar els seus utensilis quotidians, a substituir el plàstic per materials sostenibles, i a donar suport a artistes i artesans.

Així mateix, el comissari de l'exposició "Ceramistes Contemporanis de Castelló", Joan Llidó, també ha presentat els catàlegs d'aquesta exposició itinerant que ja ha visitat diverses ciutats i segueix en ruta.

El mateix dia de la clausura de l'exposició s'han mostrat les 150 peces realitzades per l’alumnat del taller d'arts plàstiques, així com alguns dels esbossos dissenyats a partir de les obres exposades.