Campanya para conseguir la bandera verde de Ecovidrio en 2021
  • La campanya Banderes Verdes premia el compromís del consistori i l'hostaleria local amb el reciclatge dels envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic
  • 70 establiments hostalers de la ciutat s'han sumat a aquesta iniciativa en què participen 39 municipis costaners de la Comunitat Valenciana

Borriana competeix aquest estiu per a aconseguir la Bandera Verda que atorga l'entitat Ecovidrio per a premiar el compromís de l'Ajuntament i l'hostaleria local amb el reciclatge dels envasos de vidre Així com també per l'activisme dels municipis costaners per la transició verda en un context marcat per la recuperació de la pandèmia provocada per la Covid-19.

A la campanya Bandera Verda impulsada per l'Ajuntament i Ecovidrio s'han sumat un total de 70 establiments hostalers de la localitat, des de bars a restaurants passant pels xiringuitos. El consistori i els establiments, conjuntament, tractaran d'incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre.

L'objectiu de la iniciativa, en què participen fins a 39 municipis costaners de tota la Comunitat Valenciana, és incrementar els nivells de la recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler en aquest sentit.

Sobre aquest tema, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha subratllat la importància de “conscienciar els veïns i les veïnes, ja que el reciclatge dels residus redunda en un millor servei, més eficient i, al final, més barat per a la població”.

A més, ha expressat que “la conscienciació ciutadana “millora any rere any”, la qual cosa, a judici seu, és “molt important per a poder enfrontar-nos al cercle de producció i consum i implantar models d'economia circular i de proximitat que ens ajuden a frenar el canvi climàtic, alhora que reverteix en l'economia local de proximitat”.

Cal destacar que en 2020 els ciutadans i les ciutadanes de Borriana van reciclar fins a 319.732kg de residus d'envasos de vidre, la qual cosa suposa 9,1kg per habitant. A més, amb més de 130 contenidors, a la ciutat ja hi ha un iglú per cada 270 habitants.

Banderes verdes

Banderes verdes és una iniciativa que impulsa Ecovidrio, l'entitat encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre, i té l’objectiu d'implicar l'hostaleria en una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre.

Cal indicar que en el sector hostaler es generen el 52% dels envasos de vidre d'un sol ús, per la qual cosa és important virar cap a un model d'economia circular.

Amb la finalitat de facilitar la separació d'envasos, Ecovidrio instal·larà nous contenidors i entregarà als hostalers, de forma gratuïta, poals per al transport de residus, mentre es fa una campanya de sensibilització entre la ciutadania, i realitzarà un control diari dels volums de vidre depositats als contenidors per a adaptar les rutes de recollida si fora necessari.

Els criteris que se seguiran per a distingir un municipi amb la Bandera Verda són l'augment del volum de recollida selectiva d'envasos respecte a l'any anterior, el percentatge d'establiments d’hostaleria participant i el compromís dels consistoris amb les campanyes de difusió a la ciutadania i al turisme.

En l’àmbit estatal aquesta campanya es desenvolupa en 129 municipis costaners de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.