Safont encabera reunión  con el servicio provincial de Costas

Una àmplia delegació municipal encapçalada per l'alcaldessa Maria Josep Safont s'han reunit al migdia d'avui a Castelló amb el cap del servei provincial de Costes del Ministeri, Fernando Pérez Burgos, i tècnics d'aquest departament, per a reivindicar de nou que s'escometen “com més prompte millor, les mesures oportunes per a la protecció del litoral de Borriana.

Safont ha acudit a la reunió amb part de l'equip de govern, amb representants de la Federació de veïns i veïnes del Mar de Borriana que inclou la Serratella, el Grau, el Port, Santa Bàrbara i Els Terrases, així com dels partits de l'oposició municipal, del PP i de Vox, convidats a acudir en grup a aquesta trobada per l'alcaldessa en el passat ple municipal del 6 de febrer.

Amb el debat obert a nivell estatal que la borrasca Gloria ha posat sobre la taula, i amb propostes de modificació de molts dels projectes de regeneració i protecció del litoral d'Espanya ja aprovats, l'alcaldessa després de la reunió ha mostrat cert grau de satisfacció pel compromís del Servei provincial de Costes que el projecte de protecció del litoral de Borriana “es manté intacte excepte escasses variacions”, i després d'assegurar que en cap moment “es paralitzarà”.

Safont ha manifestat que els danys i desperfectes ocasionats en el litoral del municipi pel temporal Gloria “es podrien haver evitat, o almenys minimitzat amb els espigons i la resta d'actuacions de protecció de la costa que des de fa anys estem esperant per part del Ministeri i que estan inclosos en l'Estratègia”.

Així, ha reclamat, “una vegada més”, que el govern Central escometa les obres promeses al municipi des de fa anys “encara sense executar”, i els “reiterats incompliments dels quals” obliguen a actuar al Consistori “cada vegada amb major freqüència amb cada nou temporal”, la qual cosa suposa “assumir nombroses obres d'emergència per a pal·liar les greus destrosses a les platges, passejos i altres zones marítimes causats per les borrasques”.

La delegació municipal ha exigit a l'uníson una vegada més al Ministeri de Foment que escometa, “d'una vegada per sempre, les actuacions i projectes promesos de regeneració i protecció del litoral de Borriana”. Més concretament, les obres pendents requerides són la construcció de quatre els espigons, la protecció de les goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i les obres a la Serratella.

Totes elles, segons ha assegurat l'alcaldessa, previstes en l'Estratègia d'actuació del tram de costa comprès entre el port de Castelló i el port de Sagunt (Castelló sud)'.

Dels quatre espigons projectats, ha matisat, “dos estan qualificats com a prioritaris en la pròpia estratègia d'actuació”, i des de l'equip de govern municipal “els considerem urgents i per això continuarem exigint el seu compliment i estem disposats a abanderar qualsevol altra mesura reivindicativa.

Cal recordar que el pas d'aquest temporal Gloria va afectar bàsicament la línia marítima de la capital de la Plana Baixa i va deixar unes pèrdues que l'alcaldessa va xifrar en una valoració inicial dels tècnics en quasi 3 milions d'euros , malgrat la qual cosa, l'executiu municipal, “confia que les platges estiguen en un estat òptim abans de les festes de Setmana Santa i Pasqua.

Els principals danys, ha indicat Safont s'han produït en les zones de la Serratella i de les Terrasses, però també s'han vist afectades les platges, el passeig marítim, murs de protecció, vials i habitatges però, sens dubte, ha assegurat, on més caldrà invertir és en els danys estructurals i en les esculleres.

I, precisament, és la valoració inicial amb les diverses afeccions el que ja es va enviar a la Delegació de Govern perquè s'inclogueren les ajudes que s'atorgaran per la declaració d'emergència, i també se sol·licitaran les ajudes de la Generalitat, ha subratllat l'alcaldessa.

En la reunió, d'avui també s'han plantejat altres demandes del municipi sense resposta, com la reiterada des de fa anys de la construcció d'una passarel·la fixa en el Clot de la Mare de Déu, i que des de l'equip municipal de govern “vam plantejar l'any passat, amb fins a 5 propostes amb projectes tècnics i solucions”.