falla A.F.D.E.M.

L'Associació A.F.D.E.M. (Associació de Familiars pels Drets de la Malaltia Mental) ha aportat un dels moments més especials i una de les novetats amb major càrrega simbòlica de les Falles de Borriana de 2019. I és que durant els últims mesos, tots i totes les persones que formen part de l'Associació han estat treballant en el monument faller “LA NOSTRA FALLA”, un disseny de l'artista local Xavi Ribes que s'ha plantat durant la jornada prèvia a la “Plantà” oficial de les 19 falles de Borriana. I fins allí s'han dirigit molts i moltes de les representants municipals, amb l'alcaldessa Maria Josep Safont i la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer al capdavant, per a gaudir d'un moment tan especial com aquest. Tal com explicava una de les responsables d'AFDEM, Cristina Vilar, “l'emplaçament de la Falla no és casual, ja que està situada en la intersecció de la Carretera de Nules amb el carrer Francisco Fuentes, just al costat del Centre de Salut on es troba la Unitat de Salut Mental de Borriana”.
Així, des de les huit del matí, els i les encarregades de muntar el monument l'han començat a fer a l'estil de tombé, la forma antiga de plantar les Falles, ajudant-se de cordes i alçant-la a pols. A penes un parell d'hores després, el monument ja s'havia alçat per complet i ha pogut ser admirat tant per la nodrida representació municipal com pels i les membres de la pròpia *AFDEM, a més dels i les vianants que passaven per la zona i que podran visitar la falla fins el pròxim dia 19 quan també se sume a la Cremà general de tots els monuments. 
Segons explicava tant el mateix Xavi Ribes com les representants de l'Associació, “no ha sigut fàcil dissenyar la Falla, ja que volíem manifestar gràficament la malaltia mental i les seues diferents etapes fins a la rehabilitació, la qual cosa ha suposat un gran esforç però creiem que s'ha aconseguit”. En tot el procés de creació, també han participat els diferents tallers fallers que han col·laborat en l'elaboració, i on també els usuaris de l'associació han treballat de forma continuada. Després de tot el procés creatiu i la “plantà” de hui, els membres d'AFDEM mostraven “la nostra satisfacció per veure que LA NOSTRA FALLA reflecteix perfectament la nostra idea inicial, un tema tan ple d'estigmes que, a vegades, és molt difícil de tractar o de parlar sense donar motiu als prejudicis”.
Així, els i les borrianenques, i totes les persones que durant els pròxims dies visiten Borriana tenen l'oportunitat de gaudir enguany d'una falla més de l'habitual, la d'AFDEM, en la qual també es conta una història concreta: la del reflex de tots els obstacles que han hagut de sortejar cadascun d'ells des que són diagnosticats, amb ninots amb poc color que representen l'època fosca que a vegades han de passar fins a arribar a l'estabilització. També hi ha varis ninots retallables en els quals apareixen els “supeartistes” que han fet possible la Falla, com són Paco Fuentes, Loren Fandos, Vicente Martínez, Jose Luis Pascual (Pepi), Rafa Ibañez i Javi Capella, “a qui no tenim paraules per a agrair el seu treball, com succeeix amb Quino Puig i Salvador Blasco, pel seu gran i detallat treball a l'hora d'encarregar-se de la crítica també present en LA NOSTRA FALLA”. Finalment, en el monument també hi ha una fase formada per “el pont que han format Ajuntament i empreses col·laboradores com Satine, Mapfre, Pirotècnia Martí o l'artista Juan Poré, i a qui agraïm les responsabilitat social corporativa per part dels seus gerents i dels representants municipals”.