El dispositiu desplegat la vesprada ahir, va comptar amb fins a 18 efectius de la Policia Local de Burriana superant els 27 serveis i es van registrar 140 crides per part els veïns

Burriana (13.09.23).- L'Ajuntament sol·licitarà la Generalitat Valenciana declarar zona catastròfica al municipi de Burriana, després de celebrar aquest dimecres la Reunió d'Avaluació de Danys , analitzar els desperfectes provocats per la rebentada tèrmica que va portar amb si pluges torrencials i fortes ratxes de vent. En la reunió presidida per l'alcalde Jorge Monferrer Daudí, han participat l'Intendent cap de la Policia Local, el regidor d'Urbanisme, Projectes i Obra Pública, Juan Canós, el regidor de Via Pública, Mario Trullen, el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Ferrándiz, tècnics de l'ajuntament i via pública, juntament amb membres de l'equip de Govern; Paloma Boix, Álex Clausell, Suni Fandos, Fran Capdevila  i Jesús Albiol. A causa de la importància de la situació, han sigut convidats també a la reunió la portaveu de PSPV- PSOE María José Safont i el portaveu de Compromís, Vicent Granel.

Dispositiu de Seguretat

El dispositiu desplegat la vesprada ahir, va comptar amb fins a 18 efectius de la Policia Local de Burriana, agents de la Guàrdia Civil del lloc de Burriana, del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, a més de Via Pública i operaris de Jardineria Centre Verd i Ferrovial. La Policia Local va superar els 27 serveis i es van registrar al voltant de 140 crides per part dels veïns, sense que afortunadament calga lamentar danys personals.

“La coordinació d'efectius i operaris juntament amb la rapidesa de les actuacions ens van permetre recuperar pràcticament la normalitat en el municipi en el transcurs de dues hores. Deixem delimitades totes les zones que suposaven un risc per als veïns i recuperem els accessos al municipi excepte el de la carretera Vila-real per una incidència en la línia elèctrica. Vull agrair la labor d'agents, bombers, i operaris de les empreses públiques i concessionàries que van donar el millor de si i van treballar amb esforç i dedicació en unes condicions meteorològiques molt dures”, ha explicat l'alcalde Jorge Monferrer Daudí.

Actuacions i labors en el municipi

Entre les actuacions previstes per a les següents hores, es prioritzarà els treballs que suposen un risc per als veïns, com la continuació de la retirada de l'arbratge, revisió de teulades, línies elèctriques, o vidrieres danyades com les del Mercat Municipal. Una vegada finalitzen aquestes primeres labors més urgents, es procedirà a realitzar les intervencions que permeten reobrir serveis tancats en aquests moments, com la piscina municipal, el camp de futbol Juan Bautista Planelles, el camp de futbol Llombai o el Pavelló Sant Blai. També estan previstes actuacions en els centres educatius que han romàs tancats en el dia de hui per motius de seguretat, sent els més afectats els centres CEIP Francesc Roca i Alcaide, Col·legi Illes Columbretes i Vila Fátima. “La prioritat és la seguretat dels nostres veïns, reobrir zones delimitades, per a més tard recuperar els serveis amb l'objectiu d'establir la normalitat en el menor temps possible”, ha valorat Monferrer. Una vegada queden restablits els serveis perduts temporalment, l'Ajuntament de Burriana centrarà els seus recursos en labors de prevenció davant el risc de noves precipitacions durant el pròxim cap de setmana.

Edificis públics danyats i zones comercials

Nombrosos són els edificis públics que han patit danys per ratxes de vent que han aconseguit els 109,4 km/h, i els 30,2 l/m² d'aigua que es van registrar en l'estació meteorològica municipal. Entre ells, es troba la Casa de la Cultura, les vidrieres amb un alt valor històric del Mercat Municipal, danys en la tercera planta de l'edifici de l'Ajuntament, així com altres desperfectes importants en el Teatre Payà i el Llar Faller. Cal destacar, el tancament del cementeri després de la caiguda de nombrosos arbres i que només oferirà serveis funeraris generals. Altres infraestructures públiques danyades són el Museu de la Taronja que pateix filtracions, l'Edifici Filharmònica amb deterioracions en el parquet, el Refugi que es troba ple de fang i amb algunes rajoles soltes i el nou edifici de serveis socials es troba inundat. També han patit danys rellevants les zones comercials de l’Escorredor, Sant Vicent i Barranquet afectant diversos comerços i una farmàcia.

“Des del Consistori sol·licitarem a la Generalitat Valenciana declarar zona catastròfica el municipi de Burriana. Des de l'equip de Govern hem estat treballant des del primer minut per a garantir la seguretat dels nostres veïns com a principal prioritat. Al llarg del dia de hui anirem recuperant serveis, reobrint camins i carreteres i gestionant labors de previsió davant noves precipitacions que s'esperen el pròxim cap de setmana”, ha afirmat Jorge Monferrer Daudí