- La programació d'enguany busca visibilitzar la situació de les dones en l'àmbit esportiu

- L'homenatge Premi Dia de la Dona serà el dissabte 25 de març, amb 3 reconeixements per a dones i col·lectius vinculats a la localitat


L'Ajuntament de Borriana ha presentat la programació per al 8M, Dia Internacional de la Dona, amb el lema “La meta és la igualtat” que, com ha valorat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, pretén ser una programació de reivindicació de la igualtat real en l'àmbit esportiu.

Així, ha destacat, “abordem l'esport des d'una perspectiva de gènere i, a més, ho fem des d'una perspectiva crítica i propositiva. Oferim formació i assessorament als clubs esportius de la localitat per a avançar en igualtat amb la redacció dels seus Plans d'Igualtat, fomentem referents i una xarxa entre ells alhora que posem sobre la taula la desigualtat encara existent”. “L'esport no és alié a la realitat de desigualtat en què vivim les dones, però a més és un àmbit que afecta a la representativitat social i també a la salut, raó per la qual no és ni molt menys una qüestió menor”, ha afegit l'edila.

Per això, ha explicat Romero, “volem un futur amb més dones que gaudisquen de l'esport i dels beneficis que hi comporta, així com un major nombre de dones implicades en tots els aspectes de l'activitat física i l'esport com ara la direcció i la gestió”.

La presentació de la programació també ha comptat amb l'agent d'Igualtat, Lourdes Burdeus, que ha recordat que el Pla d'Igualtat Municipal (PIOM), en la línia amb l'estratègia Borriana 2030, ja plantejava la necessitat d'abordar dèficits en relació als referents femenins, així com en l'àmbit esportiu i de la salut. Així doncs, tant en la programació com en qüestions que es plantegen a partir d'aquesta s'aborda tota l'àrea 2 del PIOM i especialment les mesures 7, 9 i 10.

Una altra qüestió que ha volgut ressaltar Romero és la “participació transversal de diferents departaments així com la participació de la ciutadana i l’associativa que com sempre impregna la programació”.

Concretament ha citat el Consell de la Joventut que gestionarà el bus per a assistir a la manifestació del 8 de març buscant crear xarxa entres persones implicades amb la lluita per la igualtat; l'associació de veïns del Port, amb el seu VII Dinar del Dia de la Dona i l'Assemblea Local de Creu Roja que posarà en valor les seues dones referents en un desdejuni.

Ha destacat també la implicació dels departaments de Cultura i Esports així com la col·laboració de Via Pública i Policia Local. Des de Cultura s'ha preparat, a través del programa autonòmic Llegim als pobles la participació de l'autora local Bibiana Collado en el Club de Lectura Feminista, i també s’ha oferit la projecció del documental Les filles de Cynisca, una obra amb nombrosos guardons que aborda la situació de la dona en l'àmbit esportiu.

El Servei Municipal d'Esports ha actuat de nexe amb totes les entitats esportives i ha preparat una matinal d'esport femení al carrer per a tota la ciutadania que posarà el punt final al tancament de la programació.

Un dels actes més destacats per a la Unitat d'Igualtat, quant a la posada en valor del talent femení així com quant a eliminar estereotips, és la trobada de dones esportistes que tindrà lloc el dijous 9 de març al Cercle Fruiter i al qual convidaran les dones esportistes a participar i també a l’acte de lliurament dels premis del Dia de la Dona, que rebran el 25 de març tres dones o col·lectius locals.

 

PROGRAMACIÓ

A partir del 27 febrer

Exposició Inspiració Femenina. Fites esportives reeixides aconseguides per dones, d'Amparo Saera.

Exposició itinerant pels centres educatius de la ciutat.

Dimarts 7 de març, 19h

Llegim als pobles - Club de lectura Feminista: Yeguas exhaustas. Biblioteca Municipal, CMC la Mercè. Comptarem amb la presència de l'autora, Bibiana Collado Cabrera.

Dimecres 8 de març

10h-12h

Desdejuni 8M, oferit per Creu Roja - Programa Juntes. Assemblea Local de Creu Roja (ronda Panderola, 19). Requereix inscripció prèvia que pot fer-se en Creu Roja en horari de 9h-14h.

14h

VII Dinar Popular Dia Internacional de la Dona, oferit per l'associació de veïns del Port de Borriana. Llar fallera (plaça l’Estacioneta, 4). No requereix inscripció prèvia. Per a més informació 675 691 852.

18h

Autobús gratuït per a anar a la manifestació del 8M a Castelló, organitza el Consell Local de la Joventut. Eixida des de la Llar fallera. Requereix inscripció prèvia a través del QR.

Dijous 9 de març, 18.30h

Trobada de Dones Esportistes Cercle Fruiter (C/ Sant Vicent, 18). Requereix inscripció prèvia en <igualtat@burriana.es>.

Divendres 24 de març, 19h

Pel·lícula documental. Les filles de Cynisca al Teatre Payà. Entrada Lliure.

A partir del 20 de març

Pintura mural: “Referents esportius. A l'entrada del pavelló del Complex Esportiu la Bosca. Murals elaborats per Amparo Saera després de la realització d'un taller amb dos clubs de la ciutat.

Dimarts 21 de març, 19h

Presentació estratègia: “La meta és la igualtat”. Estratègia per a la redacció de Plans d'Igualtat per als Clubs Esportius de la ciutat amb l'experta en gènere, dones i esport Lucia Carmona. Casal Jove. Entrada lliure.

Dissabte 25 de març, 12h

Acte d’homenatge Premi Dia de la Dona. Sala de plenaris de l'Ajuntament. Entrada lliure.

Diumenge 26 de març, 10h-13h

Open Sport Woman Day. Plaça el Pla i plaça Major.