Els assistents van poder gaudir de les explicacions personalitzades d'una guia que va realitzar un recorregut circular al museu per mostrar bona part de la història de la ciutat

El Museu Arqueològic de Borriana ha obert aquest diumenge les seves portes per celebrar la jornada de portes obertes que ha permès als veïns i veïnes de la ciutat realitzar una sèrie de visites guiades per conèixer en profunditat l'ampli i valuós material que s'exposa en el Centre Municipal de Cultura de la Mercè. Els assistents han pogut triar fins i tot l'horari de visita, ja que s'han programat fins a quatre sessions de prop de de quaranta-cinc minuts que s'han iniciat a les cinc de la vesprada i s'han repetit a les sis, les set i les vuit.
Els assistents a la jornada de visites guiades al Museu Arqueològic Municipal han començat el recorregut en la primera de les sales dedicada al procés arqueològic que té lloc en els jaciments que es descobreixen com a testimonis de la història, a més dels treballs de restauració i conservació que permeten recuperar les peces i material oposat en cadascun d'ells. La guia encarregada de les visites ha aconseguit fer interactuar als assistents gràcies a les preguntes i diàlegs amb els visitants, que d'aquesta forma s'han mostrat encara més interessats en els detalls que anaven descobrint en cadascuna de les vitrines expositores. Així, després d'una explicació general sobre que és l'arqueologia, quins són els seus objectius o com es treballa en un jaciment, s'ha passat a la segona de la sales dedicades exclusivament a la ciutat de Borriana i els nombrosos jaciments que posseeix en el conjunt del seu terme municipal. Des de la primera ressenya escrita sobre la fundació de la ciutat realitzada pel cronista Al-rizi al segle X, els assistents a la visita han pogut comprovar el vast material procedent de llocs com El Palau, on se situa el primer enclavament des del qual posteriorment naixeria la ciutat de Borriana. Restes òssies humanes, elements ceràmics, monedes, lápides, fragments metàl·lics o carbons són algunes de les peces que s'han pogut observar en aquesta segona sala.
Tal com ha anat recordant la guia en les diferents estances del museu, una de les grans sorts del nostre territori és el pas de diferents cultures per una mateixa ciutat o lloc, la qual cosa fa que en la visita s'hagen pogut fins i tot comparar peces similars pertanyents tant a l'època musulmana, romana, íbera o cristiana.
I en la tercera de les sales, els assistents han pogut observar una evolució cronològica des d'època prehistòria fins al període íber. Així, en l'estança es poden observar elements de prestigi ibèrics o material relacionat amb el comerç de l'antiguitat. La visita finalitza amb l'observació d'algunes de les peces més espectaculars procedents dels jaciments de la Torre d'Onda o Vinarragell, o també un dels quals més crida l'atenció com és l'ossada d'un cavall íber procedent de La Regenta, un altre dels llocs examinats en el terme municipal de Borriana.
Així, tant els encarregats de les visites guiades com la majoria dels assistents a la jornada, han mostrat la seva “satisfacció per poder gaudir durant una vesprada de la rica i vasta arqueologia amb la qual s'explica a Borriana. En la majoria d'ocasions, un no pensa que hi hagi tant material d'alt valor arqueològic tan prop de casa, i val la pena visitar el museu per comprovar-ho”, tal com explicava un dels participants al final de la visita.