Preparado el dispositivo especial de Todos los Santos 2020

 

 • Per a garantir que el desplaçament al Cementeri Municipal siga el més segur possible, tant de la seguretat viària com de les mesures higienicosanitàries

 • Enguany l'Ajuntament ha habilitat com a aparcament provisional un solar de 5.700 m² situat enfront de l'entrada al cementeri


La Policia Local de Borriana, en col·laboració amb la regidoria de Cementeri ha disposat un operatiu de mobilitat per a la festivitat de Tots Sants, amb la finalitat de garantir que el desplaçament de les persones al Cementeri Municipal siga el més segur possible, tant des del punt de vista de la seguretat viària com de les mesures higienicosanitàries motivades per l'emergència sanitària de la Covid-19.

L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep safont, acompanyada pel regidor de Cementeri, Hilario Usó, i el de Serveis Públics, Vicent Aparisi, han visitat avui les instal·lacions per a comprovar in situ el dispositiu instal·lat i les mesures previstes per al cap de setmana.

Entre les mesures han destacat que els dies 31 d'octubre i 1 de novembre es tancarà el trànsit de la carretera d’Almassora des de la rotonda pròxima al cementeri en direcció al centre de la ciutat per a afegir l'espai d'aquest carril a la vorera, degudament abalisat i senyalitzat, de manera que es genere un espai suficient perquè les persones que decidisquen desplaçar-se al Cementeri caminant puguen circular respectant el distanciament social establit de 1,5 metres.

D'aquesta forma, el carril tallat servirà com a zona per als vianants que es desplacen a peu al cementeri, la vorera serà per als que venen del cementeri i la calçada per als que hi van, tot això per a propiciar el distanciament social.

Per a les persones que decidisquen acudir en vehicle, com a novetat d’enguany, l'Ajuntament ha habilitat com a aparcament provisional un solar de 5.700 m² situat enfront de l'entrada al cementeri, cedit gratuïtament al consistori per Dolores Soler Brotons i Rosa Martí Soler, per a aquest fi.

Aquest solar ha sigut condicionat pel servei de Via Pública, per a dotar de més capacitat l’aparcament del mateix del Cementeri, i també s'han organitzat les voreres perquè les persones que accedeixen o ixen del cementeri no es creuen, amb l’ampliació de la zona destinada als vianants.

Tant l’alcaldessa com el regidor de Cementeri han agraït públicament a les propietàries la cessió desinteressada del solar, i han indicat que aquest aparcament estarà controlat per efectius policials i estarà correctament senyalitzat per a regular i canalitzar el trànsit.

Amb la mateixa finalitat de millorar l'accessibilitat, la zona de la façana del cementeri es destina a estacionament reservat per a vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda. L'accés estarà vigilat per la Policia Local per a permetre només el pas de vehicles que desplacen persones amb mobilitat reduïda o persones majors amb dificultat per a desplaçar-se.

L'operatiu policial estarà format per 4 agents, que estaran acompanyats per 2 voluntaris de l'Agrupació Provincial de Voluntaris de Protecció Civil, i se centra, principalment, en els dies 31 d'octubre i 1 de novembre, dies més assenyalats que tradicionalment presenten més afluència de persones. No obstant això, des de dilluns passat, voluntaris de l'Agrupació Provincial de Voluntaris de Protecció Civil, dependents del Consorci Provincial de Bombers, estan col·laborant amb el personal del cementeri per a garantir que les mesures higienicosanitàries es compleixen dins de la instal·lació municipal.

Cal recordar, així mateix, que l'Ajuntament ha ampliat l'horari d'obertura del cementeri per a aquesta setmana i fins al dia 2 de novembre, de 8h a 18h de forma ininterrompuda. La Policia Local recomana acudir al cementeri utilitzant l'itinerari regulat pels agents i evitar, en la mesura que siga possible, l'ús de vehicles.

 

El Ayuntamiento expone las 14 propuestas del concurso de ideas para el centro urbano
 • La mostra recull les 14 candidatures que van optar al concurs del consistori, del qual, se’n van ser seleccionades tres: Buris Ana 2030, Palimpsest i Ull de la Vila

 • Es tracta d'una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada pels regidors d'Urbanisme, Bruno Arnandis, de Cultura i Patrimoni, Vicent Granel, i d'Obres Públiques, Vicent Aparisi, ha visitat l'exposició de les 14 propostes que van optar al concurs d'idees per a l'adequació del centre urbà de la ciutat, del qual es van seleccionar tres projectes: Buris Ana 2030, Palimpsest i Ull de la Vila.

La mostra romandrà exposada des d’avui a la casa de la cultura la Mercè, durant un mes, i podrà ser visitada en horari de 10h a 13h i de 17h a 20h, perquè la ciutadania puga conèixer tant les tres obres guanyadores com la resta de propostes. Les visites estaran adaptades a la normativa sanitària vigent.

L’exposició consta dels panells gràfics descriptius i les memòries de les 14 candidatures del concurs d'idees. Un concurs emmarcat en els preliminars d'un procés “més llarg i complex, que conclourà amb la formalització del projecte definitiu i amb l’execució de les obres”, ha aclarit el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis.

Amb aquesta iniciativa l'Ajuntament es proposava, ha explicat, “recopilar idees i suggeriments sobre com afrontar la modernització dels espais urbans més representatius de Borriana, amb l'objectiu d'adequar-los a les necessitats, valors i aspiracions de la societat actual”.

Amb les tres propostes seleccionades, en funció de la seua “qualitat”, des de “l'interès espacial i urbà i el compliment del programa de necessitats”, ha precisat el regidor d'Urbanisme, es realitzarà el projecte definitiu.

Així mateix, ha indicat que en l’avaluació també es va considerar “la integritat i coherència constructiva del projecte, la posada en valor de l'espai públic, la qualitat de la imatge de l'edificació i del seu entorn, la viabilitat i funcionalitat tècnica, així com la justificació econòmica de la solució”.

També ha destacat Arnandis, com a element comú en moltes de les solucions plantejades, “l'ús de sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) i de paviments fotocatalítics capaços de disminuir la contaminació atmosfèrica, encara que l'ús d'aquests últims xoca amb el pla especial del barri antic que obliga a usar pedra natural".

El concurs va comptar amb una dotació econòmica total en concepte de premis de 22.500 euros, que es van repartir entre les tres propostes seleccionades, i el consistori ha adquirit la plena disponibilitat per a, en un futur, desenvolupar o contractar la redacció d'un projecte a partir de les idees desenvolupades en els treballs guanyadors.

Així mateix, el consistori podrà proposar, durant la redacció definitiva del projecte que desenvolupe les idees guanyadores, la introducció de les modificacions que considere oportunes per a “aconseguir una major adequació de l'objecte de l'actuació a les necessitats reals del municipi, sempre que no modifique substancialment les idees guanyadores del concurs”, ha precisat el responsable de l'àrea.

El projecte d'adequació del centre urbà de Borriana és una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2024-2020, de l'estratègia EDUSI.

El cementerio municipal se prepara para ante el covid-19 para la festividad de Todos los Santos
 • Davant la proximitat de la festa de Tots Sants, a partir del 24 d'octubre de 8h a 18h

 • La missa de difunts d’enguany serà a les 11h del dia 1 de novembre i es traslladarà al porxe d'entrada al cementeri, pel protocol de la Covid-19


L'Ajuntament de Borriana ha preparat ja el protocol i el dispositiu per a la festivitat de Tots Sants, davant la proximitat de la celebració i donada la problemàtica d’enguany per a visitar a les persones difuntes a causa de la Covid-19, i pel fet que l'1 de novembre cau en diumenge, així ho ha anunciat el regidor de Cementeri, Hilario Usó.

Per això, l'edil recomana a la ciutadania aprofitar les facilitats donades pel Consistori amb els horaris ininterromputs de 8h a 18h a partir del 24 d'octubre, “perquè puguen espaiar les seues visites a fi d'evitar aglomeracions”.

Segons ha explicat Hilario Usó, encara que el cementeri municipal és ampli, el protocol establit preveu el tancament cas que l'aforament s'aproxime al 75% o hi haja zones dins del recinte en què no es puga guardar la distància de seguretat, “es tancarà per seguretat fins que es puga complir l'aforament o la distància”, per la qual cosa aconsella que la visita al cementeri “siga el més fluida possible en benefici de totes les persones usuàries”.

A més, ha indicat que es pot realitzar la busca per a localitzar els nínxols de les persones difuntes inhumades utilitzant la pàgina web del consistori, o a través del codi QR instal·lat a l'entrada del cementeri.

Així, en la pàgina web municipal es pot obtindre informació relativa a la localització, número de nínxol i fila i un plànol de la situació aproximada, així com la biografia i fotografia dels difunts il·lustres inhumats en el cementeri municipal.

També a través del codi QR instal·lat en la consergeria a l'entrada del recinte que enllaça a una aplicació online gratuïta. Després d'escanejar i llegir el codi, les persones que ho desitgen podran accedir a la informació que busquen en qüestió de segons.

Igualment, ha recordat el responsable de l'àrea que en la consergeria del cementeri hi ha disponibles dos cadires de rodes per a les persones que les necessiten. Totes aquestes facilitats, ha subratllat Hilario Usó, “ajudaran que les visites siguen més senzilles i fluides”, per la qual cosa espera que “sàpien aprofitar-les en benefici de tots”.

Horari especial

Per a la festivitat de Tots Sants el cementeri municipal estarà obert de 8h a 18h ininterrompudament, des del dissabte 24 d'octubre al diumenge 1 de novembre.

La regidoria de Cementeri habilitarà dos cadires de rodes adquirides pel consistori, per a facilitar les visites de les persones amb mobilitat reduïda. Les dos cadires estaran disponibles en la consergeria del cementeri municipal i podran sol·licitar-les totes les persones que ho necessiten per tindre problemes de mobilitat, dificultats d'accessibilitat o tindre molt complicat el desplaçament per a honrar els seus difunts en un dia tan assenyalat.

Missa de difunts

La missa de difunts d’enguany serà a les 11h del dia 1 de novembre i es traslladarà al porxe d'entrada al cementeri nou al costat de la carretera d'Almassora, pel protocol de la Covis-19. Cal recordar que l'aforament serà limitat al que permeta l'espai per la separació entre cadires de 1,5 m.

Trànsit i aparcament

Els dies 31 d'octubre i 1 de novembre es procedirà a tallar el trànsit des de la CV-18 en direcció a Borriana, i aquest carril tallat, degudament abalisat i senyalitzat, servirà com a zona per als vianants per a les persones que es desplacen a peu al cementeri, la vorera serà per als que venen del cementeri i la calçada per als que van, tot això per a propiciar el distanciament social.

El carril d’eixida de la ciutat en la carretera d'Almassora també es vorà restringit per a permetre només el pas a vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda o majors amb dificultat per a desplaçar-se a peu que es dirigisquen al cementeri, així mateix, també es permetrà el pas a l'estació de servei GALP, situada en aquesta carretera.

L'accés al pàrquing del cementeri estarà vigilat per la Policia Local per a permetre només el pas de vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda o persones majors amb dificultat per a desplaçar-se.

El pàrquing de la plaça de la Fira s'habilitarà com a ‘pàrquing provisional del cementeri’, limitant-se el temps d'estacionament a 2 hores. Els conductors que desitgen fer-ne ús hauran d'indicar en lloc visible l'hora d'arribada a l'efecte de control.

Protocol COVID19

 • Mantingueu en tot moment la distància de seguretat interpersonal d’1,5m.

 • Obligatori en tot moment portar posada la mascareta de seguretat, excepte aquelles persones que tinguen autorització mèdica per a no portar-la.

 • Seguiu en tot moment el recorregut marcat amb senyals en el sòl i en la senyalització vertical.

 • Useu guants quan utilitzeu les escales, graneres, recollidors o qualsevol utensili comú, o useu gel hidroalcohòlic abans i després d'utilitzar-los. Si no disposeu de guants podeu demanar-los en consergeria

 • Per motius d'aforament 75%, es prega que la visita al cementeri siga el més fluida possible, en benefici de tots els usuaris.

 • En cas que l'aforament s'aproxime al 75% o hi haja zones dins del recinte en què no es puga guardar la distància de seguretat, es procedirà al tancament fins que es puga complir l'aforament o la distància.

 • L'aforament de l'oficina d'atenció al públic del cementeri és de 2 persones.

 • L'aforament dels lavabos és de 2 persones.

Com a conseqüència dels protocols sanitaris en vigor, es prega a la ciutadania que seguisca els consells i les indicacions del personal del cementeri i de la Policia Local.

Borriana conmemora el 9 d'Octubre 2020
 • En l'acte institucional del 9 d'Octubre celebrat a Borriana, en què també s'ha homenatjat el personal municipal retirat durant aquest últim any


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha reivindicat avui, en l'acte institucional del 9 d'Octubre celebrat a Borriana, el paper de la ciutadania perquè “és clau en el dia a dia i són ells i elles els qui acaben escrivint la història de la ciutat” i, per això, ha reclamat una vegada més “l'autonomia de les institucions més pròximes, com els Ajuntaments, per a poder treballar pels seus veïns i veïnes i pel conjunt de valencians i valencianes”.

Així ho ha manifestat Maria Josep Safont en el sala de Plens de l'Ajuntament de Borriana, on s'ha celebrat l'acte institucional del 9 d'Octubre en què, a més, la corporació ha homenatjat el personal municipal retirat durant aquest últim any, que en aquesta ocasió han sigut un total de 10 persones.

En la seua intervenció, l'alcaldessa s'ha mostrat “orgullosa” com a borrianenca i com a valenciana per ser “hereus de les antigues corts forals valencianes que van mantindre la seua vigència fins al segle XVIII, en què, segons ha assegurat, es pot reconèixer “un primer intent de caminar cap al municipalisme que ens ha portat on estem ara”.

Des de Borriana, ha argumentat, “una ciutat que ha format part essencial de la història i de la trajectòria cultural, social, política i econòmica del poble valencià, volem continuar reivindicant que la nostra gent no vol ser més que ningú, però tampoc menys”.

A més, l'alcaldessa s'ha referit a la commemoració d’enguany com a “molt especial per les circumstàncies viscudes a la nostra ciutat” i, per això, ha apel·lat a “la capacitat de reflexionar per a construir junts un espai comú que ens permeta continuar avançant com a poble” i, segons el seu punt de vista, la millor manera de continuar avançant és, precisament, “reconèixer que qui té tota la raó són, únicament, les persones, la ciutadania”.

La primera edil ha posat l'accent en el futur, sense deixar de reivindicar ni oblidar els nostres orígens, “a partir de la nostra història, hem de pensar sempre en tot allò que encara ha d'arribar, perquè el futur és una responsabilitat compartida entre totes les persones que formem la nostra ciutat”.

D'altra banda, ha fet una crida a la unió i al respecte, perquè des de la diversitat, ha afirmat Maria Josep Safont, “s'arriba sempre a un enriquiment” i des de la convivència “es poden aconseguir molts més beneficis que des de la crispació”.

Sobre aquest tema, ha posat en valor l'experiència de la convivència en llibertat de la ciutadania del municipi a la qual ha qualificat de “compromesa, participativa, implicada, crítica i orgullosa de ser o de viure a Borriana”, i ha precisat que l'actiu “més valuós” ara per ara són els veïns i les veïnes perquè “som oberts, treballadors, i preparats i il·lusionats per a poder fer avançar la nostra societat seguint els avanços que fan que els esforços hagen d'anar adaptant-se a les noves exigències”.

10 homenatjats

En l'acte institucional l'alcaldessa ha imposat la insígnia de la ciutat a les 10 persones treballadores municipals que s'han retirat en aquest últim any, concretament a Vicente Aymerich Pérez, Miguel Fandos Gómez, Luis Masip Beltrán, Isabel Martínez Domingo, Josefina Selma Alcàsser, Vicente Salvador Reguart Miralles, Francisco María Calduch, Antonio Manjón Rodríguez, Luis Manuel Pérez Ramón, i Gloria Saborit Gil.

Al mateix temps, els ha donat l'enhorabona perquè després d'haver oferit la seua dedicació a la ciutadania de Borriana, cadascú des del seu lloc de treball a l'Ajuntament, “arriben a l’etapa de la vida que obri un futur joiós guanyat amb escreix després de tants anys de treball”. Per una altra banda, s'ha fet un esment especial a la funcionària Isabel Martínez, que va faltar recentment.

El portaveu municipal del grup de govern, J. Ramon Monferrer, ha agraït a cadascuna de les deu persones “la dedicació i els molts anys que han consagrat a treballar pels veïns i les veïnes de Borriana”.

En la seua intervenció, Monferrer ha fet una emotiva i particular ressenya de cadascuna de les persones homenatjades, i ha assenyalat que pocs treballs són “tan poc agraïts com els del funcionariat” però, al mateix temps, pocs treballs són “tan importants i tan gratificants com aquest, el dels qui es dediquen a servir als altres”.

Per això, ha indicat, “és tan important posar en valor el principi fonamental que inspira l'Administració Pública, una vocació de lliurament que fa possibles els drets de tots i de totes, en una convivència democràtica i millor”.

Després de finalitzar l'acte institucional a la sala de Plens de l'Ajuntament, han continuat els actes de celebració a la plaça Major amb la interpretació de la Marxa de la Ciutat i de l'himne de la Comunitat Valenciana per part de la banda de la Filharmònica de Borriana.

Ecce Homo

L'Ajuntament de Borriana ha decidit suspendre totes les activitats tradicionals que havien de realitzar-se el pròxim dia 12 d'octubre en honor a l'Ecce Homo, en concret, el tradicional romiatge fins a l'ermita de l’Eccehomo, la Fira de Comerç i l'habitual instal·lació de llocs de venda no sedentària que es du a terme simultàniament.

Aquesta decisió, plasmada a través d'un decret, i a causa de la situació de crisi sanitària actual per motius de la pandèmia de la Covid-19, significa que no se celebraran els populars festejos per a evitar el risc evident que es produïsquen aglomeracions de persones que, alhora, generen el perill afegit d'una propagació indiscriminada de la malaltia.

En conseqüència, l'Ajuntament de Borriana no atorgarà cap tipus d'autorització per a la venda no sedentària associada a aquesta celebració. Cas que es produïsca l'ocupació, les forces de seguretat actuaran per a evitar-ho i alçaran la corresponent acta-denúncia.

D'altra banda, el decret d'alcaldia recorda a la ciutadania la necessitat d'atendre les recomanacions i obligacions que estableix la normativa dictada amb motiu de la Covid-19, i fa constar que el Decret llei 11/2020, de 24 de juliol, del Consell, determina el règim sancionador especific contra els incompliments de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció davant la Covid-19.

El Ayuntamiento realiza una revisión de vados del municipio
 • L'Ajuntament realitza un control d'actualització sobre les plaques col·locades de manera irregular per a alliberar un centenar de places d'aparcament

 • Dels aproximadament 3.000 guals autoritzats que existeixen en l'actualitat se n'han detectat al voltant d'un centenar que porten alguns anys sense pagar les taxes


L'Ajuntament de Borriana està realitzant una campanya de revisió dels aproximadament 3.000 guals autoritzats que existeixen en l'actualitat en el municipi per a posar-los al dia i així facilitar-ne l'aparcament, regularitzar la situació i no ocupar zones públiques que no corresponga.

Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis, dels aproximadament 3.000 guals, se n'han detectat al voltant d'un centenar que porten diversos anys sense pagar les taxes, raó per la qual se'ls requerirà perquè es posen al dia i sempre que facen cas omís, se'ls retirarà el gual.

Amb la revisió dels guals es tracta d'actualitzar-ne la situació de tots i vigilar-ne el compliment i la vigència, amb la finalitat de “millorar el servei, ja que no tots s'estan utilitzant degudament”, amb això, es pretén que “hi haja un major control sobre les plaques col·locades de manera irregular, per a alliberar un centenar de places d'aparcament”.

Així, ha assenyalat, “s'està procedint a actualitzar la situació i dur un major control sobre els guals que existeixen en la nostra localitat per a vetlar pel seu compliment”, a fi que “es revoquen aquells que estiguen sense pagar i els que no complisquen de forma evident la seua funció, que és servir d'entrada i eixida a vehicles”.

Bruno Arnandis ha destacat que el percentatge de compliment és d'un 97 per cent, no obstant això ha recordat que la resta dels usuaris que volen donar de baixa el gual “han de retornar la placa a l'Ajuntament i restaurar el rastell al seu estat original”, i ha previngut que cas de no fer-ho el consistori “està facultat per a fer-ho carregant a l'interessat els costos, amb la possibilitat d’embargar les quantitats que es deguen”.

Així mateix, el responsable de l'àrea ha manifestat que l'ordenança municipal arreplega també que quan un gual es destina a una altra finalitat diferent per a la que va ser atorgat, l'Ajuntament “pot retirar l'autorització i la placa”.

Segons ha indicat, l'ordenança municipal arreplega que els usuaris o titulars dels guals “hauran de facilitar en tot moment l'accés als locals objecte de l'autorització als membres de la Policia Local o personal autoritzat per l'Ajuntament, amb la finalitat d'efectuar-ne la revisió o la inspecció”.

A més, Bruno Arnandis ha informat que amb motiu de la baixa de l'autorització, ja siga d'ofici o a petició de l'interessat, el titular de l'autorització “haurà de suprimir tota senyalització indicativa de l'existència de gual, i reposar la vorera i el rastell al seu estat original i, si escau, reposar les marques viàries, tot donant continuïtat a l'ordenació del carrer afectat”.

Aquestes obres de reposició del rastell i la vorera al seu estat original, quan se sol·licite la baixa, ha precisat, seran a càrrec del titular del gual, tot i que les obres hagueren estat executades per anteriors propietaris, fins i tot en la fase de promoció de l'immoble o a causa de treballs de reurbanització municipals.

Tierra de Borriana para la escultura conmemorativa a las víctimas de la COVID-19 de la Generalitat Valenciana
 • En representació de la comarca de la Plana Baixa, en l’escultura inaugurada avui en què estan representades les 33 comarques de la Comunitat Valenciana

 • el Servei de Bombers Forestals va arreplegar el sac de terra del jardí del Pla davant la presència de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont


L'Ajuntament de Borriana, en representació de la comarca de la Plana Baixa, ha aportat un sac de terra de 20L per a l'escultura que recordarà a les víctimes de la Covid-19 de tot el territori de la Comunitat Valenciana, evocant les persones que ens han deixat per la pandèmia.

El servei de Bombers Forestals de la Generalitat van arreplegar a principis del mes d'octubre un sac de terra del jardí del Pla de Borriana per a formar part dels fonaments de l'escultura, davant la presència de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i del regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis.

L'escultura 'En rècord de la terra', creada per l'artista Rosana Antolí (Alcoi, 1981), que ha comptat amb la col·laboració de l'IVAM, inaugurada aquest matí en l'acte solemne d'homenatge a les víctimes valencianes de la Covid-19, que s’ha celebrat a l'Umbracle, de la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València, encapçalat pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i en què ha participat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada d'un representant de la societat civil del municipi.

Per als fonaments de l'escultura, el Servei de Bombers Forestals de la Generalitat ha arreplegat terra d'enclavaments emblemàtics de les 33 comarques de la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, de forma simbòlica, l'escultura serà l'únic punt de la Comunitat on hi haurà terra de totes les comarques valencianes.

El Ayuntamiento celebrará el 9 de octubre adaptado al covid 19
 • L'Ajuntament ha programat l'acte institucional a la Sala de Plens, un castell de focs artificials, un espectacle infantil i una actuació de la Borriana Big Band
 • La tradicional desfilada del 9 d'Octubre no es realitzarà enguany per motius de seguretat

 Amb motiu de la commemoració del 9 d'Octubre, l'Ajuntament ha preparat una sèrie d'actes per a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana, adaptats a les mesures sanitàries a què obliga la situació provocada per la Covid-19.

D'aquesta manera, la festivitat se centrarà en la celebració del tradicional acte institucional del 9 d'Octubre a el Sala de Plens de l'Ajuntament a les 12 hores, en què a més es reconeixerà el personal municipal jubilat durant aquest últim any a la ciutat, i, posteriorment, la Filharmònica Borrianenca interpretarà a la plaça Major, la Marxa de la Ciutat de Borriana i l'Himne de la Comunitat Valenciana.

Enguany no es realitzarà la tradicional desfilada del 9 d'Octubre que tenia lloc després de l'acte institucional, per a evitar el risc evident que es produïsquen aglomeracions de persones que, alhora, generen el perill afegit d'una propagació indiscriminada de la malaltia.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que “hem hagut d'eliminar alguna de les activitats habituals a què el municipi ja estava acostumat, com és la cercavila amb motiu de la festivitat, i deixar-ho amb els actes institucionals i concerts que se celebraran, que sí que poden ser controlats i amb les mesures de seguretat garantides”.

El mateix 9 d'octubre de vesprada, a les 18h al CMC Mercè, està previst un concert per a públic infantil, l'entrada del qual serà gratuïta fins a completar l'aforament. Es tracta d'un espectacle d'animació musical ‘proposta per Salva el Mussenacitu’ amb música en valencià, sons i danses en directe, de creació pròpia i inspiració local i tradicional.

L'espectacle compta amb temes que parlen de la nostra mar Mediterrània, les nostres illes, les nostres muntanyes i la mitologia…, en definitiva, un viatge musical participatiu per a moure tot el cos al mateix temps que s’aprén dels paisatges i de la província de Castelló.

A més, el mateix divendres dia 9 a les 23.00 hores es dispararà un castell de focs artificials organitzat per la Diputació de Castelló per a celebrar per primera vegada el 9 d'Octubre de manera oficial juntament amb 4 castells més, simultanis, en les localitats de Benicarló, la Vall d'Uixó, Almenara i Altura. Una iniciativa de la corporació provincial per a donar suport a les empreses pirotècniques radicades a la província, com una acció de suport al sector, al qual la crisi generada per la Covid-19 està afectant de manera molt greu.

Per això, la Diputació ha optat per disparar els cinc castells en els localitats en les quals les empreses pirotècniques tenen la seua seu, per la qual cosa el castell a Borriana serà a càrrec de Pirotècnia Martí SL.

Dins de les activitats programades al voltant del 9 d’Octubre a Borriana, l'agrupació musical local, Borriana Big Band, presentarà el 12 d'octubre a les 19h al Teatre Payà, el nou disc ‘Peix enamorat’. El preu de l'entrada serà de 5€ en platea i de 4€ en l'amfiteatre. Les entrades anticipades es poden adquirir en Buraudio, el dimarts de 10h a 13h i el dijous de 17h a 19h.

L'agrupació dirigida per Juanjo Carratalà ja compta amb un recorregut important en l'escena musical valenciana, i ha estat nominada en els diferents premis de la música valenciana. Aquesta vegada, presentarà el seu segon disc amb convidats que faran del concert una oportunitat gairebé única de poder escoltar la seua música en directe.

Tots els esdeveniments estaran adaptats a les normatives sanitàries vigents.

 

 • En la sessió plenària d'aquesta vesprada s'aprovaran les pròrrogues de les proclamacions d'Elena Pastor Manzano i de Julia López Soler com a Reines Falleres de les Festes de Sant Josep 2021

En la sessió plenària de l'Ajuntament de Borriana que se celebrarà aquesta vesprada, que correspon al mes d'octubre, prendrà possessió de l’acta de regidora pel Partit Socialista Obrer Espanyol Esther Meneu Cervera, en substitució de Javier Gual, i assumirà les competències de les àrees de Serveis Socials i de Polítiques Actives d'Ocupació.

Conseqüentment, el Ple ordinari aprovarà la modificació de la relació de càrrecs de la Corporació que s'exercirà en règim de dedicació parcial o exclusiva, en concret, la regidora delegada de Comerç, Consum, Mercat, Turisme i Falles, Sara Molina, s'incorporarà amb dedicació parcial, al 75%, i passarà a formar part de l'equip de govern com a setena tinent d'alcalde.

En la sessió plenària s’aprovaran també les pròrrogues de les proclamacions d'Elena Pastor Manzano com a Reina Fallera i de Julia López Soler com a Reina Fallera Infantil de les Festes de Sant Josep per a l'exercici faller de l'any 2021.

Així mateix, ratificarà les al·legacions, presentades per l'Alcaldia Presidència davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a l'Ordre per la qual es declaren deu zones d'especial conservació i se n'aproven les mesures de conservació, i les de set zones d'especial protecció per les aus i es proposa la modificació dels límits geogràfics de dotze d'aquests espais de la Xarxa Natura 2000 Marina.

Segons ha explicat l'alcaldessa de Borriana, en les al·legacions presentades per l'Ajuntament, se sol·licita explícitament que no es prohibisca la pesca amb arts de tresmall i palangre de fons en la zona protegida, perquè “suposaria una possible amenaça d'extinció de la pesca artesanal que afectaria considerablement el sector pesquer de la ciutat”.

L'ordre ministerial, ha subratllat Maria Josep Safont, “no ha tingut en compte els perjudicis socioeconòmics que la prohibició de la pesca artesanal en l'interior de la zona protegida, on existisquen fanerògames marines, suposaran per al 100% de la flota d'arts menors de Borriana, de la qual depenen directament 27 famílies”.

Uns altres punts destacables que s'aprovaran en la sessió d'aquesta vesprada i que afecten la gestió de serveis públics és la pròrroga del contracte per a la gestió de manteniment de jardineria del municipi, i la modificació i pròrroga del contracte de recollida de residus sòlids urbans i neteja viària, relatiu a l'ampliació de contenidors marrons per a recollida de selectiva a Borriana