El Ayuntamiento cierra la atención al público

 

 

El tancament de l'Ajuntament de Borriana a l'atenció al públic presencial i manté les línies telefòniques i mitjans electrònics per a poder donar resposta a les necessitats ciutadanes de manera segura, aquesta és una de les primeres mesures que ha anunciat l'alcaldessa del municipi, M. Josep Safont, després de la reunió d'aquest matí de la Mesa de coordinació municipal per la crisi sanitària del covid-19, per a adaptar a l'àmbit local el Reial decret de declaració d'estat d'alarma en tot el país.

L'alcaldessa ha indicat que des de l'equip de govern s'està analitzant l'adequació i l'abast municipal de les noves restriccions establides en el nou marc normatiu que estableix l'estat d'alarma per a determinar la possible adopció de mesures a nivell local.

Entre les primeres mesures en relació a la situació d'emergència, “davant una crisi sanitària d'ordre internacional que requereix de la implicació de totes les institucions i de la ciutadania”, Safont ha explicat que l'Ajuntament de Borriana queda des d'aquest dilluns “tancat al públic de manera presencial, és a dir, no hi haurà atenció física en les oficines municipals ni en cap dels departaments”.

El Consistori també suspèn l'aparcament regulat en la zona ORA de pagament en tot el municipi, durant el període en el qual es prolongue l'estat d'alarma decretat pel Govern, i mantindrà tancades les instal·lacions el cementeri a les visites, excepte per als serveis estrictament necessaris com els enterraments.

Ara més que mai, -ha manifestat-, la població necessita al seu Consistori i hem de donar resposta a aquestes necessitats de la millor manera i amb seguretat per a tots”, i ha recordat que rel Decret de l'estat d'alarma estableix la suspensió dels terminis administratius dels procediments no finalitzats en data d'avui.

Malgrat això, l'Ajuntament procurarà garantir el bon funcionament dels serveis municipals i el servei a la ciutadania mantenint el treball amb personal en els diferents departaments, per a realitzar tramites d'urgència o de necessitat

Serveis socials

Respecte als serveis socials, l'Ajuntament garanteix l'atenció domiciliària a les persones usuàries dels diversos serveis en funció de les seues necessitats. A més s'atendrà les urgències i els casos precisos amb cita telefònica prèvia de totes les àrees i serveis, excepte el de sol·licitud de lloguer d'habitatges els terminis dels quals es prorroguen en virtut del Decret d'estat d'alarma.

El consistori realitzarà també un treball de coordinació amb entitats socials amb estructura locals i personal tècnic professional i capacitat, per a garantir la millor resposta a la crisi, i a les quals ha agraït “la seua disposició a col·laborar i la voluntat mostrada des del primer moment per a fer front, junts, a aquest virus”, i ha afegit, “ajudarem a tots els i les burrianenses en tot el que estiga al nostre abast”.

Atenció telefònica i electrònica

El tancament físic al públic no suposa, en cap cas, deixar d'atendre la ciutadania”, ha assegurat l'alcaldessa, al contrari, entre les mesures especials acordades en la reunió d'aquest matí, s'ha establit mantenir les diferents línies de telèfon, amb el número habitual del consistori 964510062, i els diferents mitjans electrònics: la pàgina web http://w.w.w.burriana.es/, l'App Borriana Connecta, l'adreça de correu electrònic oac@burriana.es i en la seu electrònica htpps://burriana.sedeelectronica.es/info.0

S'atendran totes les demandes veïnals i, en els casos especials o que siga necessari, com puga ser la prestació d'una ajuda social imprescindible, es determinaran les vies de resposta”, ha assenyalat Safont. En aquest punt, l'alcaldessa ha incidit en què, malgrat que els terminis administratius estan paralitzats pel Reial decret, “hi haurà casos especials que deuran i seran atesos”.

Així mateix, ha assenyalat que “en aquests dies en què tots i totes estranyem la setmana festiva de Falles”, la ciutadania de Borriana està demostrant “un gran sentit de la responsabilitat i del civisme en un moment crític complint les restriccions i ha entès que l'interès general està per damunt de tot, i és d'agrair”.

Mesures excepcionals per limitar la propagació i el contagi de l'Covid-19: Centres i serveis tancats i activitats ajornades o suspeses en el municipi de Borriana

Borriana se queda sin declaración institucional del Día Internacional de la Mujer

L'Ajuntament de Borriana s'ha quedat enguany sense declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, perquè els dos regidors de Vox del municipi han votat en contra de la moció presentada pels grups municipals del PSPV-PSOE, Compromís, PP i Ciutadans, per al que anava a ser una Declaració Institucional de tots els partits amb representació plenària.

Així, en el ple celebrat aquesta vesprada s'ha aprovat com a moció el manifest reivindicatiu pel Dia Internacional de les Dones elaborat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), refrendada per la resta de grups polítics que han sigut crítics amb el vot dels edils de Vox.

El document aprovat proposa un total de dotze acords, el primer, en la línia de commemorar el dia 8 de març i promoure activitats dirigides a reforçar el principi d'igualtat entre homes i dones, sumant-se, al lema de l'ONU «sóc de la generació de la igualtat».

A més, en un altre apartat s'insta al Govern a la presentació i aprovació d'una Llei d'Igualtat Laboral, entre homes i dones, a fi de garantir de manera efectiva el dret a la conciliació, així com les mesures que facen possible la igualtat en l'ocupació.

Igualment, com a Ajuntament es compromet a elaborar polítiques d'igualtat de caràcter transversal en el pressupost, a avaluar i fer el seguiment dels acords presos en matèria d'igualtat a través del Pla d'Igualtat Municipal que s'elaborarà, així com el Pla d'Igualtat Institucional que fa referència a la plantilla i que ha de tornar a aprovar-se aquest mateix any, i donar compte periòdicament en el ple.

Un altre dels punts, declara la població com a municipi contra la violència masclista i lliure de tràfic i de prostitució. També com a Ajuntament es compromet a continuar treballant per la igualtat i a avançar en el desenvolupament de les polítiques per la igualtat i contra la violència masclista i de gènere i, a més, manifesta la importància del Pacte d'Estat contra la violència de gènere i del Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista, al qual l'Ajuntament de Borriana està adherit, i es compromet a aplicar-lo i a actuar d'acord amb les seues propostes.

Com a Ajuntament, així mateix, s'adhereix a l'acord aconseguit en les Corts Valencianes el passat 30 de gener, pel qual es reforça l'acord del Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista, i mostra el seu rebuig a qualsevol tipus de posicionament polític que negue l'existència de la violència de gènere i masclista o que propugne la minoració de les mesures de protecció de les dones.

Igualment en un altre dels acords s'exigeix a les Administracions Públiques un finançament suficient per a dur a terme les polítiques d'igualtat, així com les polítiques educatives i les socials, per a garantir els drets de la ciutadania. Pel que urgeixen al fet que desaparega la discriminació en el finançament i reclamen, amb l'objectiu de millorar l'Estat del Benestar, una reforma urgent de l'actual model de finançament autonòmic i local.

Per últim, s'ha acordat donar trasllat dels acords a la Generalitat Valenciana, i especialment a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes, al Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat del Govern d'Espanya i als diferents grups parlamentaris del Congrés i del Senat, i es comunique al teixit associatiu de la població.

L'Ajuntament de Borriana fa una crida a la “tranquil·litat i a la calma” a la població i demana “cautela i prudència” per a "no crear més incertesa de la necessària", davant la situació d'alarma generada per la confirmació d'un cas de coronavirus en el municipi.

Des de primera hora del matí l'equip de govern ha mantingut reunions i contactes amb diversos departaments a nivell sanitari, educatiu, social i de seguretat.

El Consisitori se suma a les declaracions efectuades tant pel president, Ximo Puig, com per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Rosa Barceló, que han llançat un missatge de "tranquil·litat" a la població, ja que segons han manifestat "en aquests moments no hi ha risc per a la salut pública i els esforços se centren en la contenció del virus per a evitar la seua propagació» y per això, han demanat "rigor i proporcionalitat a l'hora d'actuar».

Així mateix, l'Ajuntament difondrà una circular amb informació oficial sobre mesures de prevenció i recomanacions sanitàries davant el virus Covid-19 entre les associacions, entitats, centres educatius i esportius i centres socials, amb la finalitat de donar la màxima difusió d'informació oficial, fiable i actualitzada de les autoritats sanitàries entre la ciutadania de Borriana. A nivell intern, també s'ha informat el personal del Consistori sobre les mateixes mesures de prevenció.

De moment, i a l'espera de conèixer si les autoritats sanitàries estableixen mesures extraordinàries, no s'ha determinat cap acció que afecte a l'organització d'actes públics.

No obstant això, en funció de com evolucione la situació, i sempre en coordinació amb la Conselleria i el Ministeri de Sanitat, s'adoptaran les mesures oportunes en cas necessari.

Cal recordar que la Generalitat Valenciana ha activat aquest dimecres el telèfon 900 300 555 perquè qualsevol persona que tinga símptomes compatibles amb els del coronavirus (Covid-19) i haja estat als països de risc determinats pel Ministeri de Sanitat puga informar-se i es puga dur a terme una acció preventiva.

 

Avaria línia telèfon policia


Des de la passada nit estem tenint problemes amb la línia de telèfon per a contactar amb nosaltres. Els tècnics de l'operadora telefònica ja estan treballant per a esmenar l'avaria com més prompte millor. En el cas de no poder contactar cridant al número 964513311 facilitem estos dos números alternatius 635481354 i 635481389. Disculpen les molèsties.

La Policia Local de Borriana durant aquesta matinada ha realitzat dos intervencions relacionades amb delictes contra la propietat amb resultat d'una detenció i l'embargament de diversos materials. Aquestes actuacions se sumen a les altres dos intervencions policials que van tindre lloc la setmana passada.

Concretament, els fets es van produir quan al voltant de les 2h de la matinada una patrulla de la Policia Local va observar un individu que portava una motxilla, el qual, en adonar-se de la presència dels agents, va fer mitja volta per a fugir del lloc precipitadament. L'individu va ser interceptat i del registre de les seues pertinences va resultar que portava 4 cartutxos de pistola del calibre 9mm, una pistola de fabricació artesanal i una ballesta, també de fabricació casolana, així com altres objectes.

Els agents van procedir a intervindre tots aquests artefactes i en consultar la base de dades policial va resultar que contra l'individu, C.P.G. de 37 anys d'edat, constava una ordre de busca i detenció per part dels Jutjats, per la qual cosa es va procedir a la seua detenció i trasllat al Lloc Principal de la Guàrdia Civil, des d'on serà posat a disposició judicial i presumiblement es prosseguirà la investigació per si el detingut estiguera relacionat amb altres fets delictius.

A més, com a resultat de la tasca preventiva de la Policia Local, amb anterioritat, sobre la mitjanit, també van interceptar un vehicle en l'avinguda del Transport amb cinc individus als quals els van ser requisades diverses ferramentes de les que s'empren en el robatori d'immobles, així com un passamuntanyes i diverses substàncies estupefaents, si bé en quantitats pròpies de l'autoconsum.

De la identificació dels subjectes va resultar que posseïen diversos antecedents per delictes contra la propietat, lesions, atemptat a agents de l'autoritat i, fins i tot, de violència de gènere, si bé no existia actualment contra ells cap requisitòria o ordre de detenció en vigor.

Encara així, tota aquesta actuació va ser posada en coneixement de la Guàrdia Civil per si fóra d'interès en altres investigacions, en el marc de la col·laboració de la Policia Local de Borriana amb la Guàrdia Civil en el manteniment de la seguretat ciutadana del municipi.

Balance  2019 de la alcaldesa

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha fet balanç de la gestió de l'equip de govern municipal en 2019 i ha destacat que enguany, el primer de la segona legislatura “marca la transició de l'anterior a l'actual”, i respon a un projecte de “continuïtat” accentuat per “nombroses actuacions importants per a Borriana, centrades en les persones i en els serveis a la ciutadania”.

Segons ha manifestat Safont, des del principi s'ha plantejat per part del govern municipal un full de ruta amb un futur “molt clar” i basat en un model de ciutat que suposa “un canvi de fesomia de ciutat més saludable, més habitable, més sostenible i per a les persones”.

Una gestió, la d'enguany, que ha qualificat de “seriosa i responsable” perquè a més de projectes s'ha aconseguit en 4 pressupostos reduir el deute bancari de 14,5 milions, als 4,6 milions d'euros actuals, “hem reduït la ràtio d'endeutament del 48% en 2015 al 15,44% a la fi d'enguany, que en deute per habitant, suposa passar de deure 460€ cada borrianenc a 130€ en l'actualitat”.

Respecte a accions concretes, l'alcaldessa s'ha referit als 5 milions d'euros aconseguits dels fons europeus FEDER per a projectes que estan contribuint a aconseguir “el model de ciutat que volem”. Projectes que estan cofinançats al 50 per cent per l'Ajuntament amb uns altres 5 milions d'euros.

En aquest sentit ha destacat la consecució del vial ciclopeatonal del Grau a Borriana, que forma part de l'anell ciclopeatonal que complementa el vial del Port a la ciutat i que continuarà per l'avinguda de la Mediterrània, amb què, segons ha indicat, “hem aconseguit incorporar i englobar la zona marítima en la ciutat”.

També, per a avançar en els desplaçaments “segurs, sostenibles i saludables”, ha explicat la primera edil, s'està actuant en la connexió entre Borriana i les Alqueries, amb l’adequació, alhora, de la zona d'aparcament de l'estació i dels accessos, per a facilitar l'ús del transport públic.

A més, ha assenyalat altres actuacions “importants” en zones fins ara abandonades, com ara, Sant Blai, on s'està enllestint la posada en valor de l’entorn, o a la Bosca, on “hem començat obres de millora i on, pròximament, es licitarà i es remodelarà l'edifici de l'antic ambulatori per a situar serveis municipals, o el projecte del nou IES Jaume I.

Per a 2020, ha assegurat l'alcaldessa, “continuarem per aquest camí”, perquè considera que s'ha realitzat “una bona gestió pensant únicament en la millora de Borriana i en benefici de la seua gent, la nostra”.

D'una banda, la continuïtat en la gestió dels projectes europeus cofinançats pels fons FEDER, de manera que “conclourem alguns d'aquests projectes, que són plurianuals, i n’iniciarem uns altres de molt significatius”.

També preveu la “continuïtat” en la col·laboració amb altres Administracions,  per exemple, la Diputació de Castelló, la Generalitat o el govern d'Espanya, que ha sigut “tan positiva per a la nostra ciutat”, perquè “hem aconseguit subvencions que ens han permés millorar infraestructures, posar en funcionament programes i tallers d'ocupació o avançar en l'atenció a les persones amb la Renda Valenciana o la construcció del nou IES Jaume I, inclòs en el programa EDIFICANT.”

Igualment, ha destacat que per a l'any vinent una de les apostes se centra en la millora dels serveis públics, “és el moment que els serveis de neteja viària, neteja d'edificis públics, de recollida de fem i el de jardineria milloren a Borriana, perquè és una necessitat i una demanda dels nostres veïns i veïnes que volen una ciutat més neta i més arreglada”.

En aquest apartat, ha indicat que el total d'increment en 2020 dels recursos per a la millora dels serveis públics respecte al pressupost de 2019 se situa en 750.000€ per a tots els contractes de Serveis Públics, o, en referència a la liquidació de 2015, un total d'1.750.000€ més en contractes de Serveis Públics.

Programa de actividades para las vacaciones escolares de Navidad

Les vacances escolars estaran acompanyades a Borriana de nombroses activitats lúdiques, esportives i culturals, organitzades per l'Ajuntament per al gaudi dels xiquets i les xiquetes del municipi i també de les seues famílies.

Entre les propostes en les quals s'han coordinat les regidories de Comerç, Esports i joventut, cal destacar una nova edició de la fira d'entreteniment Burisplay, el taller Educachef, les jornades Multiesportives, espectacles de màgia, i animació musical i marionetes al carrer.

Així, el dia 23 de desembre, començarà amb la visita del Pare Noel al carrer Sant Vicent de 17.30h a 20.30h i en què els xiquets i xiquets podran fotografiar-se. A més, el mateix dia està prevista una representació de màgia a càrrec del borrianenc Ivan Arribas a les 18h en el Centre Municipal de Cultura la Mercè.

El dia 24 a les 12h, la plaça Martí de Viciana acollirà un espectacle teatral de marionetes que sota el títol ‘Un conte de Nadal’ animarà el matí de la vespra de Nadal per a la delícia de les famílies.

El dia 26, segon dia de Nadal, a les 10h arrancarà el taller d'Educachef que s'allargarà fins a les 14h, perquè tots els xiquets i xiquetes tinguen l'oportunitat de gaudir d'aquesta activitat i sentir-se vertaders xefs al llarg del matí de divendres, per a elaborar delícies nadalenques per a després degustar-les en família.

I també el dijous dia 26 a la vesprada en la Llar Fallera començarà una nova edició de la fira d'entreteniment que la regidoria de Joventut ofereix durant els dies nadalencs per als més xicotets i xicotetes del municipi, Burisplay, que comptarà amb tot tipus d'activitats i tallers, entre les quals hi haurà el castell inflable que quedarà a disposició dels presents. Burisplay s'allargarà al divendres 27 de desembre d'11h a 14h i de 16h a 20h i el dilluns 30 de 9.30h a 13.30h.

Jornades multiesportives

A més, el Servei Municipal d'Esports torna a apostar per les Jornades Multidesportives i d'Hàbits Saludables durant el Nadal, per a donar una opció de continuar practicant esport durant les vacances als xiquets i xiquetes del municipi, i amb l'objectiu de seguir amb la transmissió dels valors de l'esport i la necessitat d'adquir hàbits saludables de vida continuaran sent una dins de les prioritats del desenvolupament del Pla de Promoció d'Activitats Físiques i Esportives en edat escolar, Pla Pati municipal.

L'edició de les XV jornades començaran el dijous 26 i es desenvoluparan el 26, 27, 30 i 31 de desembre de 9.30h a 13.30h. Comptaran amb diverses pràctiques esportives, com ara bàdminton, voleibol, futbol sala, hoquei, bàsquet, judo, jocs populars de Borriana, atletisme, natació, jocs rítmics, tir amb arc, zumba, eixida amb bici i seguretat ciutadana amb la col·laboració de la Policia Local, i jocs d'iniciació esportiva. També comptarà amb tallers i activitats relacionades amb esmorzars saludables, escola de l'esquena, salut bucodental i revisió nutricional

A més, els participants més majors podran passar la nit en la Bosca, fent activitats en el pavelló durant tota la nit i realitzar una eixida amb bicicleta mentre els més xicotets aniran al circuit viari, amb la col·laboració de la Policia Local de Borriana.

Les activitats esportives es desenvoluparan en diferents instal·lacions municipals: la piscina municipal, les instal·lacions de Llombai, l'IES Llombai, o el Pavelló de la Bosca.

Altres activitats

Per al dia 28 l'Ajuntament té previst l’espectacle d'animació musical infantil ‘A l’abordatge’ a la plaça la Mercè, amb cançons i jocs i amb la participació activa del públic.

El 2020 començarà amb un espectacle itinerant pels carrers més comercials de Borriana de 17.30h a 20h i la visita del Chamberlan a les 17.30h a la plaça Major, a l'Ajuntament, que arreplegarà les cartes dels xiquets i xiquetes que vulguen lliurar-la ja als Reis Mags. Totes dues activitats seran el dia 3 de gener

Finalment, l'agenda d'activitats de Nadal es tancarà amb l'arribada dels Reis Mags d'Orient a les 16h al Port de Borriana i la Cavalcada dels Reis a les 18h, que s'iniciarà a la plaça de la Generalitat i passarà pel carrer de l'Escorredor, el Raval, la plaça del Pla i acabarà en la plaça Major.