Redistribución de áreas municipales en el Ayuntamiento
 •  Després de la dimissió del regidor socialista Javier Gual “per motius personals” i la pròxima incorporació d'Ester Meneu en l'equip municipal de govern

  L'equip de govern de l'Ajuntament de Borriana ha anunciat aquest dijous una redistribució de les competències en les àrees municipals delegades per l’Alcaldia, després de la dimissió, anunciada el passat 31 d'agost, del portaveu i regidor de Personal i Seguretat Ciutadana, Javier Gual, per motius “estrictament personals”.

La renúncia per motius personals del socialista Javier Gual del seu càrrec de portaveu del grup i regidor delegat de Personal i Seguretat Ciutadana ha obligat a realitzar una sèrie de canvis necessaris en l'organització municipal de l'Ajuntament, dins d'una operació definida per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, com a "optimització de recursos humans dins del grup de govern".

Maria Josep Safont, ha explicat que Ester Meneu Cervera, la següent en la llista del PSPV-PSOE entrarà a formar part en l'equip municipal de govern, la qual cosa ha motivat aquest reajustament de les àrees “estudiat i meditat a consciència”, per a donar “un major impuls i millorar el treball que aquest equip de govern està desenvolupant”.

Repartiment de competències

Així, en el nou repartiment de competències dels edils, l'alcaldessa assumirà directament l'àrea de Seguretat Ciutadana, i el nou portaveu del govern municipal serà J. Ramon Monferrer, que continuarà a més amb les àrees de Comunicació i Educació i cedirà l'àrea de Polítiques Actives d'Ocupació.

Sara Molina s'incorporarà a ple rendiment a les labors de govern, i passarà a formar part de l'equip de govern com a tinent d'alcalde, i assumirà a més l'àrea de Falles, que suma a les de Comerç, Consum, Mercat i Turisme.

Entre els canvis més significatius, com a conseqüència de la renúncia de l'ex-regidor Javier Gual, destaca que la regidora Lolín Carbonell cedeix Serveis Socials i assumeix Personal i la també regidora i actual diputada provincial, Lluïsa Monferrer, cedeix Falles i continua amb Joventut i Festes.

La nova regidora, Ester Meneu, assumirà les competències de les àrees de Serveis Socials i de Polítiques Actives d'Ocupació. La resta d'edils del govern municipal continua amb les mateixes àrees i responsabilitats que exercia fins ara.

Finalment, l'alcaldessa ha volgut ressaltar “el compromís i implicació de tots els i les components de l'equip de govern”, a més d'agrair la col·laboració dels socis de govern.

 

Burriana rinde homenaje a víctimas de la covid 19 y a la ciudadania
 • Les banderes tornen a flamejar des d'aquesta vesprada a Borriana com a reconeixement a tota la ciutadania per la seua lluita contra aquesta pandèmia

 • Emotiu acte en record de les víctimes del coronavirus i en homenatge a entitats i persones que han contribuït a fer front a aquesta crisi

Borriana ha retut homenatge a les persones que han patit la malaltia de la Covid-19, a les 40 no han pogut superar-la, així com a les que han treballat “amb gran dedicació, i en molts casos de manera altruista,” per a ajudar i atendre la ciutadania de Borriana.

Aquesta vesprada al Racó de l’Abadia s'ha celebrat un emotiu acte presidit per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, en el qual han participat la corporació municipal, representants de la societat civil i de les entitats, i professionals dels serveis bàsics. Així, les banderes tornen a flamejar des d'aquesta vesprada a Borriana com a reconeixement a tota la ciutadania per la seua lluita contra aquesta pandèmia, en record de les víctimes del coronavirus, i en homenatge a entitats i persones que han contribuït a fer front a aquesta crisi.

En l'acte s'ha alçat simbòlicament el dol, tornant a hissar les banderes que fins ara onejaven a mitja asta, com a “senyal de lluita i esperança en el futur de la nostra ciutat”, ha indicat l'alcaldessa.

El sentiment d'agraïment, d'unió i esperança, els durs moments que s'han viscut en aquests mesos de confinament, i la importància de la solidaritat i la responsabilitat davant una situació tan inèdita com greu, han estat presents en aquest acte, en el qual han pres la paraula l'alcaldessa de Borriana i Guillem Ríos, en representació de la ciutadania.

En la seua intervenció, l'alcaldessa de Borriana ha volgut agrair i reconéixer públicament “la implicació i esforç de la ciutadania i d'aquells col·lectius i professionals que han estat en primera línia en la lluita contra aquesta pandèmia”, i que han estat representats i presents en aquest acte.

Entre ells, ha citat el personal sanitari, agricultors, personal de neteja viària, comerciants i empresaris, personal de supermercats, voluntaris d'associacions locals Càritas, Creu Roja, Porta Oberta, Grup Escorta, voluntariat, Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil, personal municipal, i “a totes les persones que de manera solidària i generosa han col·laborat i han fet “un pas avant en aqueixos difícils moments”.

Maria Josep Safont, també ha traslladat “el més sincer condol” de tota la corporació municipal per les víctimes i persones afectades per la pandèmia del municipi. Pandèmia, que segons ha lamentat, ha tingut “conseqüències irreversibles” per a la població de Borriana, “tant pel que fa a la salut i la vida de les persones com a l'economia i a l'ocupació”.

En la seua intervenció s'ha referit a una “terrible malaltia que ens ha deixat el record d'aquelles persones que van ser víctimes de la Covid-19, aquelles que van superar la malaltia, i les que van col·laborar per a poder fer-li front mostrant el seu costat més compromés, solidari i generós”. Ara, ha continuat, amb l'arribada del mes de setembre i a les portes d'un nou curs, “després de mesos d'afany i sacrifici, “considerem que ha arribat el moment de reconèixer aqueixa dedicació i desvetllaments a la ciutadania de la nostra població”.

La música de violins, viola, violoncel i contrabaix, ha acompanyat els moments més significatius i emotius de l'homenatge amb peces de de Bach i Pietro Mascagni i amb la peça final ‘El cant dels Ocells’. Seguidament, les persones participants han depositat una rosa blanca en la plaça Major als peus de la bandera de Borriana, al mateix temps que s'ha disparat una salva de masclets en honor a les víctimes de Borriana i persones afectades de la pandèmia.

Amb la hissada de la bandera de Borriana per part de l'alcaldessa i amb un aplaudiment generalitzat de respecte i reconeixement ha finalitzat l'acte.

Cal recordar que el dia 15 d'abril, per decret d'Alcaldia, es va declarar dol oficial a la ciutat de Borriana sense data, fent onejar les banderes a mitja asta com a senyal de dol fins que la corporació municipal de l'Ajuntament decidira alçar el dol amb la celebració d'un acte de reconeixement a la ciutadania que ha faltat a causa de la malaltia i, també, a les persones i col·lectius que amb dedicació i esforç han treballat de valent per totes les persones del municipi i, sobretot, per a minimitzar l'impacte de la pandèmia a Borriana.

 

 • La següent en la llista del PSPV-PSOE, Ester Meneu, entrarà a formar part en l'equip municipal de govern

El regidor de Seguretat Ciutadana i Personal, i portaveu del grup socialista a l'Ajuntament de Borriana, Javier Gual, ha presentat aquest matí la seua dimissió per motius “estrictament personals”, que li impedeixen atendre amb tota la dedicació i responsabilitat l'exercici de les seues funcions en l'equip de govern.


Gual ha comunicat la seua renúncia a l'acta de regidor perquè “la meua situació personal no em permetrà dedicar-me amb tanta pertinàcia al treball institucional com ho he fet fins ara”.


“La política no és un treball i cal saber quan s’ha de fer un pas arrere, i sé que els meus companys i companyes continuaran fent una labor més que extraordinària”, ha manifestat, i ha assegurat que ser portaveu del grup socialista “ha sigut una dels millors experiències de la meua vida i, sens dubte, un privilegi treballar amb la Policia Local i el personal”.


Al mateix temps que ha volgut donar els gràcies al partit socialista i al secretari general, Vicent Aparisi, “la seua confiança depositada durant quasi una dècada en triar-me portaveu”, i també a l'alcaldessa, Maria Josep Safont, “evidentment, i de la qual només puc tenir paraules d'agraïment i molta estima”.


Gual ha confessat que és una decisió “difícil i costosa de prendre” i que és “trist” abandonar la seua responsabilitat com a regidor i portaveu però ho fa per a atendre “la meua responsabilitat personal que, en aquests moments, és incompatible amb aquest ritme”.


Per això, ha indicat, “el millor és que una altra companya de la llista socialista ocupe aquest espai per a dedicar-li tota la seua energia”. El fins ara regidor ha explicat que seguirà vinculat a la formació socialista i al grup municipal.


Després de la dimissió de Javier Gual, la següent en la llista del PSPV-PSOE, Ester Meneu Cervera, entrarà a formar part en l'equip municipal de govern.

Minuto de silencio en el Pleno por la Hija Adoptiva de Burriana, Maria del Carmen Bernad

 

 • Va ser nomenada Filla Adoptiva de Borriana en el Ple municipal del 7 de febrer de 1984, per unanimitat de tots els grups municipals


La corporació municipal de l’Ajuntament de Borriana ha guardat aquest matí, abans de començar la sessió plenària extraordinària, un minut de silenci en memòria de Maria del Carmen Bernad Muñoz, Filla Adoptiva de la ciutat, que va morir el passat dia 5 d’agost.

L'alcaldessa, abans de donar inici a la sessió, ha sol·licitat als membres de la corporació un minut de silenci com a mostra de respecte i homenatge de la ciutat a la seua única Filla Adoptiva, “per tot el que ha representat i continuarà representant per a Borriana”.

Maria del Carmen Bernad, nascuda a Ambers, Bèlgica, i filla de borrianencs, va ser nomenada Filla Adoptiva de Borriana en el Ple municipal del 7 de febrer de 1984 per unanimitat de tots els grups municipals. Un reconeixement atorgat per la seua labor de promoció econòmica i de les tradicions borrianenques als Països Baixos. Vinculada des de molt jove a Borriana, va ser Reina Fallera de la ciutat en 1954, davant les dificultats econòmiques que va patir el municipi i que feien perillar les festes falleres d'aquell any, el de la gran gelada.

L'alcaldessa de Borriana, després de rebre la notícia del decés la setmana passada, va traslladar el seu condol a familiars i amistats en el seu nom i en el de tota la corporació municipal.

Després del minut de silenci, s’ha iniciat el Ple extraordinari que, amb un únic punt en l'ordre del dia, ha aprovat classificar les empreses presentades en el procediment per a la contractació del servei de neteja de col·legis públics i altres dependències municipals.

Condolencias del Ayuntamiento tras el fallecimiento d esu Hija Adoptiva Maria del Carmen Bernad

L'Ajuntament de Borriana va rebre amb pesar la notícia del decés dimecres passat de la Sra. María del Carmen Bernad Muñoz, Filla Adoptiva de la ciutat. L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, en el seu nom i en el de tota la corporació municipal trasllada el seu condol a familiars i amistats.

Mari Carmen Bernad, nascuda a Bèlgica i filla de borrianencs, va ser nomenada Filla Adoptiva de Borriana, d’acord amb el Reglament municipal d’honors i distincions, en el Ple municipal del 7 de febrer de 1984 per unanimitat de tots els grups municipals, sota l’alcaldia del Sr. Joan Sanchordi. Un reconeixement que se li va atorgar per la seua tasca de promoció econòmica i de les tradicions borrianenques als Països Baixos. Vinculada des de molt jove a Borriana, va ser Reina Fallera de la ciutat en 1954, davant les dificultats econòmiques que va patir la ciutat i que feien perillar les festes falleres d’aquell any, l’any de la gran gelada. A més, va aconseguir que Brussel·les plantara una falla en 1982, l’autor de la qual va ser el borrianenc Juan Dualde. Entre altres condecoracions, compta amb el Llaç de Dama del Mèrit Civil que li va atorgar la Casa Reial.

Descanse en pau.

El Ayuntamiento saca a licitación las obras del antiguo ambulatorio

 

 • Després de les obres de condicionament albergarà i concentrarà els Serveis Socials municipals

 • El termini per a la presentació d'ofertes finalitza el 31 d'agost, i l'anunci de la licitació i el plec s'han publicat en la Plataforma de Contractació del Sector Públic

 • Es tracta d’una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha volgut animar les empreses de construcció locals a participar i optar a la licitació de les obres de reforma i condicionament de l'edifici de l'antic ambulatori, per a la relocalització i concentració dels Serveis Socials i del Centre d'Atenció i Informació (CAISS) de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020.

Segons ha explicat Maria Josep Safont, el pressupost base de licitació de les obres ascendeix a 1.378.618,87 euros, i el termini per a la presentació d'ofertes finalitza el 31 d'agost de 2020. Tant l'anunci de la licitació com el plec s'han publicat ja en la Plataforma de Contractació del Sector Públic per procediment obert i tramitació ordinària.

El projecte bàsic i d'execució per a la reforma, ha indicat l'alcaldessa de Borriana, distingeix dos actuacions clarament diferenciades. Així, ha precisat, la major part de l'edifici es destina a la relocalització dels Serveis Socials i, d'altra banda, part de la superfície de la planta baixa s'habilita com a local independent destinat al trasllat de les oficines del CAISS des de la seua ubicació actual.

El termini total d'execució previst de les obres de les oficines del CAISS és de cinc mesos i el termini total d'execució de l'obra és de nou mesos, més el termini de garantia i posterior liquidació del contracte.

Maria Josep Safont ha valorat que aquest projecte representa la recol·locació i concentració dels Serveis Socials municipals en l'antic ambulatori, un edifici situat dins del nucli urbà, de propietat estatal, “en desús i un estat de preocupant abandonament durant més de 15 anys”, i significa també “poder escometre una important millora i modernització que pose en valor, dinamitze i reavive l'entorn on se situa, en el barri de la Bosca”, i amb la finalitat de “millorar dia a dia i incidir positivament en la gestió de les necessitats socials de la ciutat de Borriana”.

Igualment, ha afegit, executant aquestes obres “s'acabarà amb la provisionalitat de les deficients dependències dels Serveis Socials actuals per a situar-los en aquest edifici restaurat i modern, que concentrarà altres serveis d'atenció al públic”.

En aquesta línia, ha destacat que la iniciativa es pot realitzar, per fi, després de la signatura a finals de l’any passat de l'acord de cessió d'ús per 30 anys de l'edifici per part del Govern a favor de l'Ajuntament de Borriana, “qüestió fonamental per a rebre els diners dels fons Feder per a la rehabilitació de l'edifici”.

L'alcaldessa ha recordat que l'edifici albergava, fins a 2003, el Centre de Salut de la localitat que va quedar en desús després de la inauguració del nou Centre de Salut. Amb l'entrada de la nova Corporació en 2015, ha afirmat la primera edil, l'equip de govern “va reprendre la reivindicació, i va realitzar contactes efectius i permanents amb tots els estaments implicats, a fi de modificar la temporalitat de la cessió que impedia l'aplicació de subvencions dels Fons Feder per a la rehabilitació de l'edifici”.

 

 • La moció insta el Ministeri de Transports i la Conselleria de Política Territorial que amb la major brevetat possible s'inicien les actuacions que pertoquen per a garantir la necessària connexió
 • L'alcaldessa considera que les actuacions “són relativament senzilles de fer i amb un cost molt baix”, perquè es poden aprofitar les infraestructures existents

L'equip de govern municipal de Borriana proposarà aquesta vesprada en el Ple del mes d'agost, que se celebra anticipadament el 30 de juliol, una moció per a sol·licitar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a la Conselleria de Política

Territorial, Obres Públiques i Mobilitat l'obertura d'una eixida i entrada directes a l'autopista AP7 aprofitant les infraestructures que ja existeixen.
En la moció s'insta que amb la major brevetat possible s'inicien les actuacions que pertoquen per a garantir la necessària connexió entre el sud del port de Borriana i l'AP7, i el justifica perquè els accessos actuals en aquesta zona vital per a l'economia local es fan a través de l'avinguda Jaime Chicharro (al sud) i l'avinguda la marina (carretera del Grau, al nord) amb una intensitat diària de més de 20.000 vehicles.


En l'escrit que serà aprovat en el Ple, el govern municipal recorda que aquestes dos vies quan es van obrir eren carreteres interurbanes, i avui en dia s'han convertit en vies urbanes i els accessos es fan a través del nucli urbà del municipi.


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, addueix per a la reivindicació l'activitat de la zona marírtima, atés que la població del litoral forma un nucli urbà al voltant de 5.000 habitants que s'incrementa amb 35.000 més durant l'estiu. A més, ha precisat, compta amb “una infraestructura tan important com el port amb prop de 700 amarres per a embarcacions esportives i més de 30 embarcacions dedicades a la pesca amb captures anuals al voltant de 2.000 tones”, activitats a les quals ha afegit els varadors i la més recent activitat auxiliar de l'aqüicultura.


Per a Safont, des que es van posar en funcionament la CV18 i l'A7, les comunicacions de Borriana han millorat substancialment, no obstant això, en l'àmbit local el Port de Borriana i tota la zona marítima, ha lamentat, “segueixen amb connexions precàries”.


A més, ha indicat que l'eixida actual de l'AP7 a Borriana es troba a més de 7 km del port i l'accés a aquesta transcorre per vies urbanes de Borriana i Les Alqueries, i amb la recent liberalització de l'AP7, que passa a tan sols 4 km del Port de Borriana, suposa un increment de trànsit en aquesta via i, per tant, “també és previsible que es plantegen noves connexions viàries amb els municipis contigus”.


Igualment, l'alcaldessa considera que les actuacions per a poder connectar el litoral de Borriana amb l'AP7 “són relativament senzilles de fer i amb un cost molt baix perquè es poden aprofitar les infraestructures existents”.


Entre les possibilitats ha assenyalat el camí de la Pedrera, que seria suficient per a un vial convencional amb carrils de 3,5m i vorals de 1,5m. I en arribar a la zona urbana del Port connecta amb l'eix de Descobridors- Av. Canyada Blanch, que enllaçaria directament amb el Grau.


També s'ha referit al traçat del camí de la Pedrera, que en la pràctica totalitat del seu recorregut transcorre per terrenys rústics sense afeccions destacables, de manera que seria fàcilment ampliable en cas de necessitat.


Segons es desprén de l'escrit, la connexió septentrional amb la carretera del Grau i els nuclis més importants de la província, com ara Almassora, Castelló o Vila-real, alberga solucions imminents, perquè encara que ara es realitza a través d'una via periurbana, com l'avinguda del Setze de juliol, està previst l'enllaç directe amb la CV-18 que es contempla juntament amb les obres d'urbanització del sector de Sant Gregori i que alleujarà el trànsit d'aquesta avinguda.


En canvi, la connexió meridional de la zona marítima no presenta solucions tan imminents i tot el trànsit provinent del litoral mediterrani, tot el trànsit que puga arribar de l'eix constituït per l'A23 que uneix Sagunt amb Somport i el que arribe des de l'A3 que uneix València amb Madrid i, per tant, amb altres grans capitals de l'Estat, accedeix al Port i a la zona marítima a través de vies urbanes.


En la zona urbana del port de Borriana y para evitar saturar la zona urbana de la Pedrera, ha precisado Maria Josep Safont, sería fundamental desarrollar las unidades A18 y A21 que conectarían la Pedrera con Cañada Blanch, y por lo tanto con la avenida Jaime Chicharro y el Grau.

 

 • Construïts en la primera fase d'ampliació del cementeri que contempla els treballs d'urbanització, amb la creació dels carrers i les zones verdes
 • L'ampliació prevista per als pròxims mesos permetrà crear un total de 336 nínxols més

El cementeri de Borriana ja té l'autorització municipal per a poder enterrar en els 140 nínxols nous inicials que s'han construït en la primera fase de les obres d'ampliació del cementeri prevista per l'executiu municipal, i que permetrà la creació de 336 nous nínxols durant els pròxims mesos.


Segons ha explicat el regidor de Cementeri, Hilario Usó, en aquesta primera fase d'obres, ja concloses només mancada la instal·lació del mobiliari urbà per a recepcionar les obres. En elles s'inclouen a més de la construcció dels 140 nínxols nous, els treballs d'urbanització, amb la creació dels carrers i els zones verdes, i també la xarxa de clavegueram i aigua potable, així com el tancament i els accessos a aquesta zona annexa al recinte actual.


Addicionalment, a més dels 140 nous nínxols, el cementeri municipal de Borriana compta en l'actualitat amb 50 nínxols buits més en la part antiga. Per una altra banda, la resta de l'ampliació del cementeri municipal que s'executarà al llarg dels pròxims anys en diferents fases, permetrà crear almenys 336 nínxols més dels que disposa actualment el cementeri.


L'ampliació està prevista en la parcel·la municipal de 13.165 metres quadrats situada al costat de la carretera d'accés a la localitat. D'aquestos 13.165 metres de solar, 10.135 és destinen a l'ampliació del cementeri i la resta 3.030 metres és mantindran com a zona exterior.


Cal recordar que el mes de maig passat l'Ajuntament va realitzar obres de renovació de tota la xarxa d'aigua potable del cementeri municipal per a millorar i garantir completament la qualitat del servei. Aquesta actuació de canalització de l'aigua potable amb un pressupost de prop de 36.000 euros va suposar la renovació d'aproximadament 600 metres lineals de canonada, la instal·lació d’11 boques de reg i tres noves fonts d'aigua, així com la reposició del paviment i formigó. Així mateix, es van escometre les obres de la canalització soterrada de l'enllumenat públic des de la porta d'entrada fins a l'ermita, la instal·lació de la qual era aèria.


Així mateix, Hilario Usó ha indicat que l'Ajuntament està reparant la pèrgola del cementeri de la barraca “molt deteriorada” i, en breu, es realitzaran les obres de millora en els vestuaris i dutxes del personal.