Durant tota la jornada centenars de persones visiten tant el tradicional mercat ambulant del Camí de l'Ecce Homo com la Fira del Comerç celebrada al carrer Almessies


La tradició a Borriana d'aprofitar el dia festiu del 12 d'octubre per a visitar tant l'Ermita de l'Ecce Homo que es manté oberta durant la jornada, com el mercat ambulant en el qual tradicionalment els xiquets i xiquetes de la ciutat es fan amb joguets de tot tipus, ha crescut enguany amb la celebració de la primera Fira de l'Ecce Homo del Comerç de Borriana, que ha tingut lloc des de les deu del matí en el carrer Almessies, just al costat del mateix camí on té lloc el mercat ambulant. Fins a allí s'han desplaçat tant l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, com diversos regidors i regidores entre els quals es trobava la de Comerç, Maria Romero, qui ha comentat que “una nova col·laboració entre la Federació de Comerç de Borriana i l'Ajuntament ha fet que es puga celebrar aquesta segona edició de la Fira que creiem que és perfecta per a complementar la tradició de centenars i centenars de borrianencs i borrianenques que durant la jornada s'acosten fins al Camí de l'Ecce Homo per a viure el dia festiu”.
Tal com explica la tradició, va anar en aquest mateix dia de l'any 1787 quan en la partida del Rovellat de Borriana, un agricultor va trobar la imatge de l'Ecce Homo mentre treballava. Després de la construcció de l'ermita, es va convertir en un lloc habitual de peregrinació per a aquelles persones que desitjaven sanar algunes malalties o esperaven la protecció. Avui, desenes i desenes de persones han tornat a acudir a l'ermita per a dipositar un ciri i posteriorment recórrer els gairebé dos quilòmetres de camí en els quals se situen les parades de, especialment, joguets. Encara que la tradicional pilota de cuir amb el fil que permet el moviment de jo-jo entre la mà i el terra que durant anys va ser el millor regal del dia per a xiquets i xiquetes, haja sigut substituïda per tot tipus de joguets i entreteniments molt més moderns, segueix sent un dia molt especial per als més xicotets de la ciutat. Encara així, s'han pogut escoltar diversos xiulets que durant anys també era la tradicional compra. En canvi, amb la segona edició de la Fira de l'Ecce Homo del Comerç de Borriana s'ha volgut “seguir augmentant eixa oferta comercial durant el dia, ja que centenars de persones s'acosten fins a la zona i des de la Federació i la Regidoria vam creure ja el passat any que era una gran oportunitat perquè els establiments locals pogueren traure al carrer i acostar a la seua clientela els productes que habitualment dispensen en les seues tendes i comerços”. A més, l'oferta es completava, pensant precisament en els més xicotets, amb diverses activitats i tallers que durant la jornada han entretingut a tots i totes les que per la Fira passaven.
Després del seu pas per la Fira, l'Alcaldessa Maria Josep Safont, acompanyada per diversos dels representants municipals també s'ha desplaçat fins al quarter de la Guàrdia Civil i l'Església de la Mercè on s'ha celebrat la missa en honor a la Mare de Déu del Pilar i on han estat presents els diferents responsables de la Guàrdia Civil a Borriana, dels qui és patrona. Junt a les Reines Falleres, Judit Pesudo i Ana Giménez, la mateixa alcaldessa comentava que “una vegada més Borriana uneix devoció i tradició en una jornada festiva com la d'avui, en la qual hem pogut veure com les diferents cites i celebracions del dia han sigut seguides per centenars de persones, i que s'han culminat amb, també, la missa en honor a la Mare de Déu del Pilar, un acte en el qual hem volgut acompanyar a la Guàrdia Civil en el seu moment gran”.