L'Ajuntament pretén controlar l'expansió d'espècies exòtiques invasores

 

La regidoria d’Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana, en col·laboració amb la Fundació Limne, ha organitzat durant el cap de setmana una jornada de voluntariat ambiental on 125 veïns i veïnes del municipi van apropar-se al Clot de la Mare de Déu a plantar espècies autòctones de ribera a les zones on consistori ha estat retirant, durant el darrer exercici, vegetació invasora.

Bruno Arnandis, regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, ha dit que “la plantació dels exemplars de salzes, mimberes i la resta d’espècies triades per Limne i el CIEF ajudarà a  ampliar la zona verda de l'estany de la Vila i oferinrà refugi i llocs de cria a la fauna local”. Arnandis destaca, a més, que “el proper cap de setmana es torna a convocar a la ciutadania a una nova jornada de plantació”.

El gruix de plantacions previstes a la zona permetrà l’establiment de vora 600 exemplars de diverses espècies de salzes i tamarits, principalment, amb alguns exemplars de canya jueva.

 

Una espècie que es creia desapareguda.

 

La canya jueva (Arundo micrantha) es diferencia de l’invasora (Arundo donax) en que la primera és més xicoteta, amb fulles un tant blavoses i presencia d’espigues grans tenyides de color negre a causa d’un fong que les acompanya. Sales Tomás, directora de la Fundació Limne, assenyala que “no creix en monocultiu com l’invasora, sinó en mates aïllades i no té rizoma, sinó arrels llargues que formen cercles i contribuixen a fixar el substrat, amb propietats similars al canyís”.

Es tracta d’una planta autòctona que es creia extingida al nostre territori, redescoberta fa un parell d’anys. El redescobriment d'esta espècie autòctona i amenaçada va fer necessari la posada en marxa de mesures de conservació com ara la seua inclusió a projectes de restauració. L’espècie arriba al Clot de la Mare de Déu en ser un espai propici, a juí del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servici de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana, que també han aconseguit reproduir la planta a través dels escassos exemplars que s'havien censats originalment.