El Ayuntamiento facilita la formación en competencias digitales
  •  Coordina totes les activitats que ofereixen diferents entitats en la localitat per a donar resposta al major percentatge possible de ciutadans i ciutadanes 

La regidoria de Modernització de la Informació i Transparència de l'Ajuntament de Borriana ofereix un ampli conjunt de modalitats de formació en competències digitals per a la ciutadania, al mateix temps que aglutina i coordina totes les activitats que en la mateixa línia ofereixen diferents entitats en la localitat per a donar resposta al major percentatge possible de ciutadans i ciutadanes.

En aquest sentit, des de l'àrea que dirigeix la regidora Maria Romero, es coordinen formacions en digitalització oferides pel projecte de FISAT, SOM PART, l'Escola d'Adults FPA Historiador Viciana, i les regidories de Transparència, Inclusió i la de Polítiques Actives d’Ocupació, a través de la Diputació.

Segons ha indicat Maria Romero, “des de fa temps és necessari saber moure's adequadament en un entorn digital”, però en aquests moments la situació de nova normalitat derivada de la Covid-19, “ho ha convertit en indispensable”, ha assenyalat.

En aquesta línia, la regidora ha assegurat que resulta “més important que mai disposar de correu electrònic o de signatura digital i saber utilitzar-la per a relacionar-nos electrònicament amb tothom”. A més, ha afegit, “el risc permanent de quedar-nos a casa confinats, així com la baixada en l'atenció presencial o amb cita prèvia de l'Administració, ens obliguen a saber moure'ns en un entorn que fins ara mai havia tingut tanta presència”.

Per a la responsable de Modernització de la Informació i Transparència, aquesta situació també fa necessari “estar molt informat i conèixer els canals digitals oficials als quals poder acudir per a informar-nos en un moment en què la informació també ha cobrat especial rellevància”.

Els cursos de formació que ofereix el Consistori són, d’acord amb el seu judici, “de comunicació i rellevància recíproca en el sentit que també permetran que l'Ajuntament puga arreplegar les impressions de la ciutadania i les dificultats d'accés per a traslladar-les i millorar els canals de comunicació entre l'Administració i la població”.

Igualment ha destacat Maria Romero, “resulta bastant interessant que atès que hi ha cursos de diferents nivells, una mateixa persona en pot realitzar més d'un, segons augmenten les seues necessitats i/o competències digitals”. En aquest sentit ha puntualitzat, “aquest factor també permetrà treballar de manera coordinada entre diferents entitats i arribar a un espectre més ampli de població”.

Convé tindre present que en les formacions directament oferides per l'Ajuntament es donarà prioritat a les persones més majors, i entre elles a les dones, per a “donar resposta a la bretxa digital que certifiquen diferents organismes”, entre els quals, la responsable de l'àrea ha citat “el més recent” de l'Institut de la Dona en el seu estudi publicat a l'abril, ‘Les nostres Vides Digitals. Baròmetre de la e-igualtat de gènere a Espanya’.

Maria Romero ha oferit un resum de les formacions que des del punt de vista digital i d'informàtica s'ofereixen a Borriana a diferents nivells i amb diferents objectius concrets, bé siga per a l'ocupació, bé siga per a l'accés a la informació i la transparència. Això sí, “tots els curos tenen com a nexe la voluntat d'acostar el món informàtic a la ciutadania i també que tindran lloc a les instal·lacions municipals”, ha precisat.

Resum de Cursos:

  • Del 21 al 24 de setembre i del 19 al 22 d'octubre. ‘Competències digitals per a l'ocupació’, de 12 hores i mitja de formació oferit per l'entitat ‘Som part- Fisat ‘. Continguts: Parts del PC, Correu electrònic, disseny digital del CV i Portals digitals d'ocupació. Més informació: 673725893 (whatsapp), burriana@fisat.es
  • Del 28 de setembre al 2 d'octubre. ‘Alfabetització Informàtica’, de 20 hores de formació oferit per l'AEDL de l'Ajuntament de Borriana i Diputació de Castelló. Continguts: Parts del PC, Correu Electrònic, Windows, Processador de text nivell bàsic, Cerca en Internet, i iniciació de tràmits amb l'administració pública. Més informació: 964033037 (horari matins), 691674229 (whatsapp), igualtat@burriana.es.
  • D'octubre a juny (anual). ‘Competències digitals’, organitzat pel centre d’adults FPA Historiador Viciana i GVA Educació. Continguts: nivells A1, A2 i B1 del Marc Europeu de referència digital, aplicacions mòbils, signatura digital i certificats, processador de textos mitjà i avançat, relació amb les diferents administracions nivell avançat, correu electrònic i perfil digital. Més informació: 964738920, 12004850@gva.es, Telegram: @fpaviciana.
  • Del 5 al 8 octubre, del 13 al 16 d'octubre i del 26 al 29 d'octubre. ‘Informàtica i relació electrònica amb l'administració’, de 20 hores , organitzat per l'Ajuntament de Borriana. Continguts: Correu electrònic, signatura digital, certificat electrònic i clau PIN, perfil propi en les xarxes socials, App’s i i xarxes de l'Administració, i gestió de cites prèvies i altres tràmits en diferents administracions. Més informació: 964033037 (horari matins), 691674229 (whatsapp), igualtat@burriana.es.
El ayuntamiento sondea a la ciudadanía para su Plan de Movilidad Sostenible

La regidora de Transparència de Borriana, Maria Romero, demana la col·laboració de la ciutadania per a la realització del diagnòstic de l'estudi de mobilitat urbana de la ciutat amb el propòsit que siga “el més precís possible i puga respondre a les vertaderes necessitats dels veïns i les veïnes, així com els seus punts forts i les seues mancances”.

Així, des de les regidories de Transparència i d'Urbanisme estan impulsant una enquesta ciutadana que estarà activa fins al 15 de setembre, i els resultats del qual serviran per a la redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), una iniciativa emmarcada en la primera fase del PMUS i que forma part de l'objectiu estratègic 45.1 de l'Estratègia Edusi del fons europeu.

Aquesta iniciativa respon a un dels punts programàtics del 'Govern per Borriana' signat pels dos grups polítics del govern municipal.

L'objectiu, ha assegurat Maria Romero és obtenir una “anàlisi de la mobilitat actual en el municipi per a després tenir un diagnòstic precís” i per a això es realitzen unes enquestes amb la finalitat de conèixer “els principals hàbits de desplaçament quotidians en el municipi de Borriana”.

Les enquestes es troben disponibles fins al pròxim 15 de setembre, en la pàgina web de l'Ajuntament de Borriana, en el Facebook, l'app BurrianaConecta i, en paper, en les dependències municipals. A més, amb l'objectiu de facilitar l'accés a l'administració, la Regidoria de Transparència, facilitarà també enquestes a les diferents associacions del municipi com a canal de contacte directe amb la ciutadania.

Maria Romero ha indicat que l'enquesta és totalment anònima i s'ha calculat un temps aproximat de 5 minuts per a la realització d'aquesta, “intentant que siga el més completa i senzilla possible i que no resulte pesada”.

Per a respondre l'enquesta la ciutadania pot accedir a l'enllaç que apareix en la mateixa web municipal, burriana.es, en un bàner en la part esquerra (ENQUESTA SOBRE MOBILITAT), o bé fer-ho a través de l'aplicació mòbil borrianaconnecta, dins de l'apartat @governe obert que pot descarregar-se de forma gratuïta en el Playstore.

Cal recordar que el mes de maig passat es va adjudicar el contracte de redacció del “Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Borriana” cofinançat pel fons europeu de desenvolupament regional en el marc del programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020, a l'empresa ENGITEC PROJECTES D’ENGINYERIA S.L., per un import de 34.935,61 euros.

Sobre aquest tema el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis ha manifestat que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible és un conjunt d'actuacions que tenen com a objectiu “millorar l'accessibilitat de les zones urbanes i oferir una mobilitat i un transport sostenible i d'alta qualitat”.

Amb això, ha assegurat Arnandis, “pretenem millorar la qualitat de vida de les persones, recuperant els espais públics per als vianants, millorar la seguretat viària i combatre la sinistralitat”.

També es pretén segons ha explicat el responsable d'Urbanisme, adequar l'accessibilitat a serveis, usos urbans i equipaments per a tots els col·lectius.

Al mateix temps amb el Pla es vol impulsar i incentivar els vehicles menys contaminants i fomentar l'ús d'energies netes i renovables, “i aplicar les Noves Tecnologies en la gestió de la mobilitat, reduint les emissions de gasos contaminants, el nivell de soroll i el consum energètic basat en combustibles fòssils”, ha precisat.

modificació ordenança animals

La regidora de Participació Ciutadana, Maribel Martínez, ha mantingut diverses reunions en les últimes setmanes amb les protectores i associacions dedicades als animals, per a “coordinar i mantindre'ls informats sobre les diferents novetats que pretenem incorporar a l'Ordenança Municipal Reguladora de la Tinença d'Animals de Companyia, i així poder implementar els canvis i aprovar-la en un dels dos pròxims plens municipals”. Tal com ha explicat la mateixa Martínez després d'aqueixes trobades, “una de les principals novetats és la incorporació del projecte CES (Captura, Esterilització i Solta) per a treballar en un tracte ètic i correcte amb els gats que comparteixen espais públics amb la ciutadania i habiten els carrers per haver sigut, en algun moment, abandonats”. 
Així, aquest projecte de regulació de les colònies de gats mitjançant esterilitzacions, “millorarà la vida d'aquests animals i, al seu torn, respondrà a les queixes d'alguns veïns i veïnes que veuen menjar perible en la via pública, ja que el CES contempla, entre altres aspectes, la correcta alimentació amb pinso sec als gats, el lloc concret on ha de realitzar-se per a mantindre tant la sanitat dels felins, com del medi ambient i la via pública”.
Martínez i el regidor de Sanitat, Manel Navarro, han rebut en les últimes setmanes diverses queixes i han tingut coneixement de denúncies interposades per possibles enverinaments de gats, així que “tant des del propi Ajuntament com des de les protectores amb les quals hem mantingut les reunions, demanem la col·laboració ciutadana a la població perquè, en cas de presenciar algun d'aquests comportaments, avisen a la policia o comuniquen al propi consistori qualsevol sospita sobre veïns que amenacen amb danyar o enverinar gats o que els hagen vistos fent-ho”. Atès que l'enverinament de gats suposa la comissió de sengles delictes penals, tant per “maltractament animal”, segons l'article 337 del vigent Codi Penal, penat amb fins a un any i mig de presó; com pel fet delictiu de “abocar substàncies tòxiques letals en la via pública, un delicte contra el medi ambient i la salut pública, penat també amb presó”.
Des de les pròpies associacions de defensa d'animals i protectores han volgut “agrair les reunions i trobades que hem mantingut últimament amb el consistori, que esperem que es convertisquen en una nova etapa respecte a la gestió d'aquesta situació i que Borriana s'unisca a la correcta visió integral del medi ambient, que també comprèn als gats del carrer, la legislació actual del qual els protegeix i davant ella i davant l'ètica ens devem”.

presupuesto 2019

La regidora de Transparència i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Borriana, Maribel Martínez, ha fet pública “la publicació i difusió a través de xarxes socials i dels diferents canals d'informació municipal del vídeo en el qual s'explica de forma ràpida i senzilla la futura execució del Pressupost Municipal de Borriana en aquest 2019”. Segons ha volgut detallar Martínez, “hem esperat que estigueren tancades totes i cadascuna dels comptes i operacions que s'han de tindre en compte abans de l'aprovació en Ple del nou Pressupost, per a elaborar un vídeo que creem que explica amb molta senzillesa els principals trets i novetats dels comptes municipals de cara a actual exercici”.
Així, des d'aquest mateix dimecres, el document gràfic ja pot consultar-se tant en les xarxes socials de l'Ajuntament de Borriana (Facebook i Twitter), com en la web municipal (www.burriana.es), així com en el canal de Youtube del consistori. El vídeo repassa inicialment les xifres generals del Pressupost Municipal, que en aquest 2019 aconsegueix els 29 milions d'euros, comptant amb el pressupost del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana. A continuació, es posa l'accent principalment en l'apartat d'inversions que en aquest exercici duplicaran a les de l'any anterior, per a així poder continuar desenvolupant projectes i iniciatives destinades en millorar el benestar i el dia a dia de la ciutadania. A més, també es recullen dades sobre la continuada reducció de deute municipal durant els últims quatre anys, i tal com explicava Martínez “pretén ser una eina més d'informació i divulgació de la gestió municipal, perquè aquells i aquelles ciutadanes que vulguen consultar un resum molt gràfic i fàcil d'entendre sobre el Pressupost Municipal, puguen fer-ho amb tan sols un clic”.

nou butlletí transparència

La regidoria de Transparència de l'Ajuntament de Borriana ja té pràcticament llesta una nova edició del Butlletí de Transparència que des de fa dos anys es publica per a “rendir comptes amb la ciutadania i explicar amb tot detalle la gestió que durant tot un any ha realitzat l'equip de govern, i així que cada ciutadà i ciutadana conega les inversions, facturació i qualsevol dada sobre l'economia municipal”, tal com ha recordat la màxima responsable de l'àrea, Maribel Martínez. Durant l'últim mes, la regidoria ha treballat en l'elaboració del nou butlletí que s'espera poder lliurar al costat de l'exemplar del Butlletí Informatiu Municipal del mes de desembre, per a “així poder oferir tota eixa informació respecte a l'any 2017 abans de la finalització d'aquest exercici”, com remarcava Martínez.
El Butlletí de Transparència consta d'un total de 20 pàgines en les quals s'arreplega tota l'activitat municipal durant l'any 2017 a nivell de rendició de comptes i de situació econòmica, amb apartats propis en els quals es desglossen aspectes com les actuacions de caràcter econòmic, les actuacions i projectes per a una major protecció social, la dedicada a la reducció de deute municipal o la que correspon a les majors inversions en serveis públics bàsics. Segons Martínez, “ja fa tres anys que es publiquen milers d'exemplars del Butlletí de Transparència perquè siguen arreplegats en els diferents edificis municipals en els quals es distribueixen, per a així facilitar el seu accés i que arriben al major nombre de veïns i veïnes possibles perquè puguen comprovar el creixement dels nivells de transparència de l'Ajuntament de Borriana en l'última legislatura”. I és que tal com indica l'estudi i anàlisi que la passada setmana publicava l'Observatori sobre Transparència, Gobernança i RSC de les Administracions Públiques elaborat per la Universitat CEU Cardenal Herrera “tornem a estar entre els consistoris amb majors índexs de Transparència a nivell autonòmic, després de comprovar com, per exemple, en la província de Castelló ens situem com el segon Ajuntament amb més rendició de comptes i transparència en la nostra gestió”. Així, exemples com la publicació anual d'aquest Butlletí de Transparència fan que “el percentatge que s'assigna a cada consistori després de la realització de l'anàlisi, fa que Borriana obtinga una puntuació del 65,3 per cent tenint en compte més de cinquanta indicadors sobre la transparència municipal”.

mejoras accesibilidad y usabilidad web

El web municipal de l'Ajuntament de Borriana ha anat progressivament modernitzant-se al llarg dels tres últims anys, amb un objectiu doble, ja que d'una banda és un dels portals municipals que més s'ha adaptat al compliment del Reial Decret que té com a objectiu garantir els requisits d'accessibilitat dels llocs web, i per una altra s'ha volgut que qualsevol persona, siga quin siga el seu nivell de diversitat funcional, puga consultar tota la informació que en el portal s'ofereix. Tal com ha explicat la regidora de Noves Tecnologies, Maribel Martínez, “es tracta d'un gran treball realitzat des del departament d'Informàtica municipal que ha renovat per complet l'accessibilitat a la web municipal que segueix estant a l'avantguarda dels portals municipals quant a transparència i les possibilitats de consulta que ofereix per a qualsevol persona”. Precisament des del departament encarregat del disseny i implementació de la renovada web, s'ha explicat que “una de les principals novetats és la modificació en accessibilitat del lloc web, perquè d'aquesta manera tota la població puga navegar sense cap tipus de dificultat, per la qual cosa es recorre a llevar o evitar aquells elements animats que podrien provocar atacs d'epilèpsia o *espasmos, la correcció en els problemes de contrast entre el text i el fons per a beneficiar a persones amb problemes visuals, afegint fins a tres vistes més”. A més, també s'ha detallat que “també hem implementat l'opció d'augmentar o disminuir de grandària del text per assegurar una lectura òptima a tots els i les possibles lectores”. Una altra de les millores que ja poden estar gaudint els qui naveguen pel portal de burriana.es és la referent a la usabilitat. Ara, “la pàgina conté un accés ràpid d'aquelles opcions que són més freqüentades i que abans eren de difícil accés o més complexes de trobar”. Amb la correcció d'aquestes millores, la web de Borriana es converteix en un lloc on qualsevol usuari podrà accedir a la informació de manera més directa, més clara i sense cap problema, ja que està adaptada a qualsevol tipus de situació o de dificultat en la navegació que es puga tenir. Segons Martínez, “vam seguir millorant i optimitzant l'experiència de visitar la web municipal, i en els últims tres anys les millores i augments d'informació disponible són més que notables, per açò en aquest últim projecte l'objectiu és seguir facilitant a tot navegant l'accés senzill, ràpid i eficaç a qualsevol dada i informació municipal que es desitge consultar”.

S'ha actualitzat la imatge dels i les membres de l'equip de govern i s'han implementat nous apartats com les agendes de cada regidoria o pestanyes per a conèixer al detalle obsequis o viatges de representants municipals

 

 

La regidoria de Transparència i Noves Tecnologia de l'Ajuntament de Borriana ja ha informat públicament sobre l'actualització de diferents apartats de la web municipal, “amb l'objectiu de seguir elevant al màxim els nivells de transparència a nivell de gestió municipal, ja que a partir d'ara es podrà consultar amb major detall i més accessibilitat la informació resultant de cadascuna de les àrees municipals en les quals es conforma l'equip de govern”, tal com ha explicat la màxima responsable de l'àrea, Maribel Martínez.

A nivell tècnic i tal com han explicat des del departament d'Informàtica municipal encarregat de dissenyar i implementar les últimes novetats informatives, “es tracta d'un nou component dins de la pàgina web que, d'una banda, millora ostensiblement a nivell d'imatge, i per un altre, permet una millor i més detallada accessibilitat a la informació de cada representant municipal, tant de l'equip de govern com de l'oposició”.

Així, a més de la informació ja disponible en cada perfil de representant municipal, s'ha ampliat i dedicat una pestanya exclusiva per a la declaració de béns, les remuneracions, el currículum, i com últimes novetats els obsequis que pogueren rebre els i les regidores o els viatges que realitzen per a exercir les seues funcions. Finalment, com explica Maribel Martínez, “un altre dels apartats que creiem interessant és el de les agendes individuals de cada regidor o regidora, ja que es podran consultar aquells actes públics en els quals participe cada representant”. Fins i tot s'ha distribuït de nou la informació i accedint a apartats com el de les comissions es pot consultar quins són tots els seus membres i càrrecs a través també de les noves imatges de cadascun d'ells i elles, per a així disposar d'informació detallada i concreta de cadascuna de les sessions i temàtiques tractades”.

Tal com ha volgut resumir la nova regidora de Transparència i Noves Tecnologies “hem volgut seguir amb la dinàmica d'ampliar al màxim tant el contacte com la disponibilitat d'informació municipal per a la nostra ciutadania, per açò completem aquest procés d'actualització i ampliació al detall de la gestió municipal a través de la web municipal, i seguirem treballant perquè aquells aspectes que encara poden millorar-se, es duguen a terme i seguisquen situant a Borriana i el seu equip de govern com un exemple de transparència i rendició de comptes”. 

 

La regidoria de Noves Tecnologies i Transparència de l'Ajuntament de Borriana ha anunciat una novetat més en el seu treball d'acostar i donar a conèixer la gestió municipal que arribarà a partir de les primera setmana de febrer. Es tracta de la implementació del servei de VídeoActa que a partir del mes de febrer estarà disponible en la web municipal de l'Ajuntament de Borriana per a la consulta que qualsevol persona vulga fer del desenvolupament dels Plens Ordinaris del consistori. Tal com ha explicat el regidor de l'àrea Cristofer Del Moral, “dins del procés d'aplicació de Noves Tecnologies que milloren i augmenten al màxim nivell la Transparència sobre la gestió municipal, cada cert temps apliquem una nova eina com en aquest cas és la VídeoActa que s'estrenarà amb el Ple del mes de febrer”. Durant els dos últims anys s'han anat incorporant novetats com l'enregistrament dels plens en 2015, la creació de l'Escó de la Ciutadania en 2016, la retransmissió en streaming per Youtube i Facebook dels plens, i ara la utilització de la VídeoActa per a elevar al màxim els nivells de transparència municipal. Tal com ha recordat el mateix Del Moral, “la nova eina facilitarà en gran manera la consulta directa de temes concrets o declaracions de cada persona participant en el Ple, ja que una vegada celebrat el ple, la VídeoActa permetrà poder cercar la informació d'una forma molt més senzilla, a causa que quedarà dividida segons el regidor o regidora que intervinga o segons el tema tractat”. A més, també ha assenyalat la millora en l'eficiència del treball de transcripció de les sessions plenàries, ja que “fins ara calia destinar moltes més hores del desitjat a aqueixes transcripcions literals de les sessions plenàries, i ara amb tan sols un parell de clics es podrà accedir directament a un tema concret tractat durant el plenari i consultar de forma individual les diferents intervencions que es facen sobre aquest tema. Si d'altra banda es vol visionar i escoltar la intervenció d'un regidor, regidora o representant públic, es podrà consultar directament les intervencions que cadascun d'ells o elles facen durant el desenvolupament de la sessió plenària”.