• Tradició, música, teatre, esport i gastronomia conformen la programació cultural i festiva de les festes del patró de Burriana
  • Un dels punts forts en la programació d'enguany, són les actuacions de grups musicals i DJs del “Sant Blai Fest”, a la terrassa Payà els dies 2 i 3 de febrer, amb entrada gratuïta

Burriana (25.01.24).- L'Ajuntament de Burriana, a través de les regidories de Festes i Cultura, liderada per Paloma Boix i Jesús Albiol respectivament, ha donat a conéixer la programació de les festes patronals en honor a Sant Blai, que durant més d'un mes dinamitzaran i animaran la ciutat amb les tradicionals celebracions, a més d'activitats culturals i lúdiques.

El consistori homenatja al Patró de Burriana Sant Blai, amb més de cinquanta activitats en les quals s'unixen tradició, música, teatre, esport i gastronomia; que van iniciar el passat cap de setmana i s'allargaran fins al pròxim 1 de març.

La programació de les festes comptarà, com una de les apostes més fermes de l'ajuntament, amb l'esdeveniment musical gratuït “Sant Blai Fest”, que se celebrarà els dies 2 i 3 de febrer a la Terrassa Payà, i comptarà amb les actuacions del tribut a La oreja de Van Gogh, La otra oreja, i el tribut a El canto del loco, Dlocos. A més, s'inclouran concerts de grups locals com Taranto i Rumba Sierra; i actuacions dels DJs Pascual Herrera, DJ Xay, Iker Nieto i Carles Carbonell.

L'oferta musical quedarà complementada amb els concerts que s'oferixen en el Teatre Payà com “We Love Rock” del grup YLLANA, el dia 4 de febrer, o el concert de la Banda Simfònica AFB tribut a Mecano, “Eterno Mecano”, el pròxim 1 de març. A més, el Teatre Payà també acollirà el “XVI Concurs de teatre en valencià” en el qual participen quatre falles del municipi.

 

La tradició i el folklore també estaran presents durant les festes patronals. Entre els actes, destaca el “XVII Aplec de gegants i cabuts”, que comptarà amb un taller de cabuts, la tradicional desfilada, i la dansà final. Este esdeveniment, que tindrà lloc el 27 de gener, reunix prop d'un centenar de cabuts i gegants als carrers i places de la ciutat, on els més xicotets tenen la seua oportunitat de participar i gaudir de les activitats que preparen des de la “Associació de Gegants i Cabuts” de Burriana, en col·laboració amb altres associacions, colles i grups de municipis veïns.

També, amb motiu de l'honra al sant patró, des del dijous 25 de gener al 2 de febrer, tindran lloc en l'ermita de Sant Blai rosaris, novenes i misses; que culminaran el 3 de febrer, dia del Patró, amb la missa solemne i la tradicional processó de Sant Blai. A més la jornada festiva comptarà un any més amb una de les cites ineludibles d'estes celebracions, la Font del Vi, on els ciutadans acudixen per a omplir els seus gots del vi que emana la famosa font coronada amb l'escut de Burriana i gaudir d'un esmorzar popular, gràcies als entrepans que l'Ajuntament i membres de la Junta Local Fallera repartixen; així com de les postres, per al qual l'Associació d'Hostaleria s'encarrega d'elaborar taronges flambejades.

Un dels actes que més veïns de Burriana i municipis pròxims reunix són la “Festa de les Paelles de Sant Blai” que se celebrarà dissabte que ve, 10 de febrer. L'oferta gastronòmica d'estes festes també inclou les “XV Jornades de la taronja”, una iniciativa de l'Associació d'Hostaleria en col·laboració amb el Consistori, en el qual 18 restaurants locals elaboraran plats, pintxos, rebosteria i begudes, introduint el sabor de la taronja en una àmplia varietat de propostes culinàries, posicionant a este producte de proximitat, juntament amb els restaurants del municipi, com un dels grans atractius de Burriana.

Entre els actes esportius destaquen la “XXVI Volta a peu per les ermites de Burriana” organitzada per la Falla Don Bosco i que tindrà lloc el 28 de gener, l'anual “Cursa de Sant Blai” el 4 de febrer; i, com a novetat, enguany la capital de la Plana Baixa participarà el 7 de febrer en els “Jocs Castellonencs Adults Majors”, una lúdica competició a través de jocs tradicionals per a millorar la qualitat de vida i la salut física i emocional dels majors de 60 anys.

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha declarat que “amb esta programació, seguint la mateixa línia que durant les festivitats nadalenques, s'ha apostat per la pluralitat d'activitats per a arribar a tots els tipus de públics”. Per part seua, l'edil de Festes, Paloma Boix, ha destacat que “un dels objectius en elaborar el programa cultural i musical, ha sigut en tot moment revaloritzar el talent artístic del municipi i la província”.