Aumenta la recogida de residuos urbanos en el mes de mayo del covid 19
  • Deixar o tirar estris està considerat per les ordenances municipals una falta greu que comporta una multa de 600 a 30.000 euros
  • Segons l'informe de Fobesa la recollida de fem de residus sòlids urbans ha augmentat en un 7,8 per cent el mes de maig respecte al mes d'abril
  • Al maig ha augmentat el reciclatge de residus d'envasos i també de paper i cartó en els contenidors grocs i blaus

 La recollida de fem de residus sòlids urbans a Borriana durant l'estat d'alarma per la Covid-19, ha variat depenent de la situació de confinament i les fases de la desescalada. Així, ha augmentat en un 7,8 per cent el mes de maig amb 1.138 tones respecte al mes d'abril que van ser 1.048 tones.

On més s'ha apreciat l'increment entre abril i maig ha sigut en la recollida de voluminosos que ha crescut quasi més del doble, un 55,7%, ja que ha passat de 10.340 quilos a l'abril 23.360 quilos al maig, en 574 serveis.

En aquest apartat, el regit de Serveis Públics, Vicente Aparisi, ha subratllat que de els 574 serveis de recollida de voluminosos , un total de 260, és a dir el 45 per cent, han sigut abandonats en la via pública o en contenidors sense avisar al servei de recollida .

Sobre aquest tema Aparisi ha recordat que la Policia Local continua amb les indagacions pertinents sobre l'abandó de voluminosos en la via pública i en els contenidors, per a descobrir a les persones que realitzen la infracció i ha recordat que l'incompliment de l'ordenança de convivència ciutadana es penalitza amb sancions econòmiques.

El responsable municipal de l'àrea de Serveis Públics ha reiterat que abandonar, deixar o tirar estris està considerat segons les ordenances municipals “una falta greu que comporta una multa de 600 a 30.000 euros”. Una mesura que va destinada a corregir “conductes incíviques en la ciutadania” que “lamentablement han crescut en les últimes setmanes”, ha lamentat, al mateix temps que ha apel·lat, una vegada més, a la “responsabilitat ciutadana”.

Així mateix, ha posat l'accent que “els mobles, electrodomèstics i estris que sobren en una casa també sobren al carrer” i ha indicat que s'han de portar a l'Ecoparc municipal, o respectar els dies, horaris marcats i condicions per a depositar aqueixos objectes”.

Segons es desprèn de l'informe de Fobesa, sobre la recollida de residus urbans que inclou els domèstics i també els procedents del xicotet comerç, hostaleria i restauració, la ciutadania ha incrementat el mes de maig, respecte a abril un 43,12 per cent l'ús del contenidor groc per a reciclar els seus envasos passant de 24.080 quilos a 42.340 quilos.

Respecte a la recollida de residus en els contenidors de paper i cartó (blau), han augmentat un 15,2 per cent d'abril a maig, de 17.190 a 20.272 quilos, com a conseqüència “del gradual retorn a l'activitat comercial i per tant de la recollida del cartó porta a porta en els comerços del municipi”, ha assenyalat l'edil.

Per a Aparisi, “tot apunta al fet que es recicla més perquè es generen més residus en general” i considera que l'augment de l'ús del contenidor groc respon “a un increment del consum dins de les llars com a conseqüència del confinament de la població, i confirma la fortalesa del compromís ciutadà amb el medi ambient fins i tot en situacions excepcionals com l'actual”.

Aparisi ha destacat que la recollida de residus és una de les activitats essencials en el municipi “que no han cessat en cap moment” i ha aprofitat per a agrair el seu “excel·lent i silenciós treball” en aquests moments “difícils i complicats per a tots”, ha assenyalat.

Com desfer-se dels voluminosos

Finalment, ha recordat que les persones interessades a desfer-se de voluminosos han de trucar als telèfons 964518712 de via publica o al 964536761 de FOBESA per a indicar l'adreça i el nombre d'estris a retirar, que hauran de depositar a la seua porta en l'horari i dates acordades, o s'han de portar a l'Ecoparc municipal.

Vuelve el servicio ORA el lunes  1 de junio

 

L'Ajuntament de Borriana reactivarà al juny el servei d'estacionament regulat ORA en les vies públiques del municipi que van quedar suspesos i que exonerava del pagament, des de mitjan març, per a reforçar la seguretat de les persones usuàries a partir de la declaració de l'estat d'alarma a causa de la Covid-19.

D'aquesta manera, segons el decret d'alcaldia, el servei d'estacionament regulat en la via pública de Borriana es reactivarà a partir de les 9h del pròxim dilluns, 1 de juny, després de dues setmanes de l'entrada de la ciutat en la Fase 1 de la desescalada de l'estat d'alarma amb l'obertura de bars i comerços minoristes, que ha suposat la reactivació de l'activitat econòmica i la mobilitat, i el consegüent increment dels desplaçaments.

Després de la reobertura de l'activitat comercial, la represa del servei ORA a Borriana coincidirà, previsiblement, amb l'avanç en la desescalada a la Fase 2, que comportarà, segons ha indicat el regidor de Serveis Públics, Vicent Aparisi, “una major activitat social i econòmica i conseqüentment de la mobilitat de les persones”.

Per a Aparisi, la represa de la prestació del servei “facilitarà la circulació dels vehicles a la ciutat, millorarà el trànsit i hi haurà més fluïdesa que farà més transitable els carrers”, la qual cosa, segons el seu parer, afavorirà “l'accés de les persones per a realitzar compres o gestions en la zona comercial i serà més ràpid i fàcil aparcar en el centre urbà”.

Així mateix, ha recordat que Borriana disposa d'una aplicació mòbil (app), per a poder abonar el servei de forma “senzilla, còmoda, ràpida i segura” només amb el mòbil i sense utilitzar els parquímetres de l'ORA, “no necessites monedes, pots traure els teus tiquets des d'on estigues, rebre avisos de caducitat del tiquet o de denúncia i recuperar els diners no consumits quan et vages”.

No obstant això, el regidor de l'àrea ha recomanat, en cas d'usar els parquímetres al carrer, “seguir els protocols sanitaris per a evitar contagis de la Covid-19, "netejant-se les mans o desinfectant-les després de l'ús", ha precisat.

El consistori va suprimir el pagament de l'ORA a mitjan mes de març passat amb la finalitat d'evitar que les persones usuàries d'aquest servei municipal hagueren de pagar per a aparcar el seu vehicle en les zones delimitades per a aquesta finalitat, i així evitar també eixir al carrer per a actualitzar el permís d'estacionament, quan la mobilitat estava restringida i es tractava d'evitar qualsevol moviment circulatori.

Residuos y reciclaje en el mes de abril confinados

La producció de fem de residus sòlids urbans en l'actual situació de confinament per la Covid-19 a Borriana ha caigut un 2 per cent el mes d'abril d'enguany, amb 1.048 tones arreplegades, respecte al que es va retirar a l'abril de l’any passat, 2019, que van ser 1.070 tones.

Aquestes xifres facilitades per Fobesa corresponen a fem domèstic, segons ha indicat el regidor delegat de Serveis Públics, Vicent Aparisi, entenent com a tal no solament la de les llars, sinó també els residus procedents del xicotet comerç, hostaleria i restauració.

Aparisi ha explicat que el tancament domiciliari suposa que la quantitat de fem generat aquestes setmanes “siga més de l'habitual, perquè ara desdejunem, mengem i sopem a casa i això implica un important augment en la generació de residus domèstics, des del passat 15 de març”.

No obstant això, ha puntualitzat, que augmente el fem en els domicilis de Borriana no significa que estiga augmentant la generació de residus en general en el municipi. Més prompte sembla el contrari, “reflecteix una disminució d'un 2 per cent si es comparen els mesos d'abril de 2019 i 2020” i ho ha atribuït “al tancament d'activitats com l'hostaleria i restauració en l'estat d'alarma i a l'aturada decretada en tota l'activitat productiva”.

El que no queda molt clar amb les dades és si es recicla més o menys que abans. Segons es desprén de l'informe de Fobesa, ha precisat el responsable de l'àrea, “la ciutadania han incrementat en un 29,4 per cent l'ús del contenidor groc per a reciclar els seus envasos”. Una xifra que procedeix de la informació de la recollida comparant també el mes d'abril de l’any passat i l’actual.

Per a Aparisi, “tot apunta al fet que es recicla més perquè es generen més residus en general” i considera que l'augment de l'ús del contenidor groc respon “a un increment del consum dins de les llars com a conseqüència del confinament de la població, i confirma la fortalesa del compromís ciutadà amb el medi ambient, fins i tot, en situacions excepcionals com l'actual”.

Respecte als residus en els contenidors de paper i cartó (blau), han descendit concretament un 10,85% l'abril de 2020 respecte a l’abril de 2019, com a conseqüència “de l'aturada de l'activitat comercial i l'absència de la recollida del cartó porta a porta en els comerços del municipi”, ha incidit l'edil.

Una altra dada rellevant i sorprenent és la de la recollida de voluminosos, en què l'informe de Fobesa posa de manifest un “ampli” descens que s'eleva al 85,6 per cent del passat mes d'abril en comparació amb la recollida de l’any passat.

Aparisi ha destacat que entre les activitats essencials en el municipi “que no han cessat en cap moment” està la recollida de residus i ha aprofitat per a agrair als treballadors “el manteniment del servei de recollida de fem, un treball silenciós i que en l'actualitat realitzen en unes dures condicions”, ha assenyalat.

Gestió de residus

El Govern de l’Estat va publicar una sèrie d'instruccions sobre la gestió de residus en la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19. Així, per al maneig domiciliari dels residus en llars sense positius o quarantena, s'indica que la separació dels residus ha de realitzar-se com es fa habitualment.

En el moment de depositar el fem en el contenidor, recomana obrir-lo fent servir el pedal sempre que siga possible. En cas de ser un contenidor sense pedal, és preferible, fins i tot per higiene, usar guants. Sanitat recorda que els guants de làtex o nitril emprats per a fer la compra o altres usos no són envasos i, per tant no han de depositar-se en el contenidor d'envasos (groc), cal tirar-los en el contenidor de restes, el gris. Preferiblement, dins d'una bossa plàstica per a major seguretat en la recollida i tractament.

Residus, com ara piles usades, oli de cuina, bombetes velles o aparells elèctrics o electrònics en desús hauran de deixar-se a casa, fins que es reòbriguen els punts o centres de recollida. La seua acumulació pot acabar sent un bon exercici visual per a adonar-nos de la gran quantitat de desperdicis que generem.

Campaña preventiva de desratización en el alcantarillado de Burriana

L'Ajuntament de Borriana i Facsa, empresa encarregada de la gestió dels serveis de proveïment d'aigua potable i clavegueram en la localitat, han començat els treballs preventius de desratització i desinsectació en la xarxa municipal, a fi d'evitar la possible proliferació de rates i panderoles en els espais públics.

Uns treballs que s'estan realitzant en la xarxa general de sanejament, en concret, en embornals, arquetes, pous i col·lectors. En els quals, la brigada d'especialistes de la companyia de Grup Gimeno està aplicant tractaments en què es combinen diferents mètodes, com la polvorització o l'aplicació d'esquers rodenticides, amb la finalitat d'incrementar la seua eficàcia.

Els treballs de fumigació dins de la campanya, que van començar la setmana passada, es duran a terme en tres fases. La primera de les quals es prolongarà fins al 13 de maig, mentre que la segona tindrà lloc entre el 3 i el 14 d'agost en el nucli urbà del municipi i del 7 al 18 de setembre en els poblats marítims. Finalment, la tercera fase s'executarà del 7 al 21 de desembre.

Referent a la campanya, el regidor de Serveis i Via Pública de Borriana, Vicent Aparisi, així com el cap de servei de Facsa, Alejandro Boado, han afirmat que les tasques de prevenció s'estan realitzant “en el menor temps possible i a través de batudes intensives per a garantir la màxima neteja de les diferents zones a tractar, a fi de controlar així el cicle de reproducció d'aquests animals en els espais públics”.

Balance desinfecciones en calles y mobiliario urbano COVID 19

 

L'Ajuntament de Borriana ha intensificat les labors de neteja i desinfecció de tots els carrers i mobiliari públic del municipi per a combatre la propagació del virus Covid19, amb un servei extraordinari de neteja, que ha suposat que Fobesa haja realitzat 1.916 desinfeccions en els carrers i espais públics, i 1.913 desinfeccions més de contenidors durant les cinc primeres setmanes de l'estat d'alarma, del 16 de març al 19 d'abril.

Segons ha explicat el regidor de Serveis Públics, Vicent Aparisi, el Consistori a través de Fobesa, empresa encarregada dels serveis de neteja en la localitat, ha reforçat els serveis amb el doble d'efectius i de recursos per a cobrir totes les zones i carrers de la localitat i reiterar les desinfeccions consecutivament i amb una mitjana d'actuacions de sis dies a la setmana, ha assegurat Aparisi.

Aquest dispositiu especial es redobla de forma habitual en les zones de major afluència de persones durant l'estat d'alarma, com pot ser l'entorn del centre de salut, de les farmàcies, supermercats, entitats bancàries, mercat municipal i dels establiments que estan oberts per a garantir els serveis bàsics a la ciutadania”.

Aquesta actuació especial, ha explicat el regidor, se suma al servei de neteja i arruixades de carrers habitual que Fobesa continua realitzant en la via pública.

En el dispositiu exclusiu de neteja i desinfecció, ha indicat el regidor de l'àrea, s'utilitza hipoclorit de sodi diluït, que és un producte facultat per les autoritats sanitàries com a desinfectant, i es desinfecta a través de dos mitjans: el mecànic, amb el camió cisterna amb la tècnica d'arruixat mitjançant mànegues i amb els difusors que disposa en la part de davant, també es realitza amb aigua a pressió amb la hidronetejadora i per mitjans manuals, amb la polvorització amb motxilles.

El servei, ha aclarit Vicent Aparisi, s'estén també als carrers peatonals, al mobiliari urbà de tot el municipi i a diferents zones com el polígon industrial, el grup Branchadell i la zona marítima, incloses la Serratella i Santa Bàrbara.

Així mateix, els operaris actuen en la desinfecció de mobiliari urbà i dels contenidors situats en la via pública, i s'han realitzat al voltant de 1.400 desinfeccions en contenidors de residus sòlids urbans (RSU), 300 més de selectiva i més de 100 en contenidors soterrats, per tal de mantenir-los amb les màximes garanties d'higiene i salubritat.

Sobre aquest tema ha manifestat que l'Ajuntament ha posat en marxa “tots els mitjans necessaris per a evitar i eliminar punts de propagació del coronavirus en la via pública” i ha fet una crida a tots els veïns i a totes les veïnes perquè col·laboren amb el servei de neteja, “i depositen adequadament els residus a l'interior dels contenidors de fem i en bosses ben nugades”, per tal de “garantir al màxim les mesures d'higiene i salubritat en les vies públiques”.

Paral·lelament al pla especial de desinfecció, Aparisi ha recordat i ha agraït que un equip de vehicles agrícoles de la Cooperativa Sant Josep de Borriana, compost per 10 tractors i 6 turbos sense ventiladors, es va unir el 27 de març a les labors de desinfecció. Així mateix, efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) es van desplaçar els dies 20 i 26 de març al municipi, per a reforçar les tasques en diferents punts de la localitat.

El Ayuntamiento repara un boquete en la calzada de la Plaza la Mercé

S'ha format una solsida, per motiu desconegut, en la calçada de la via a la plaça la Mercé en la cantonada amb el Mercat Municipal. Després de la revisió dels tècnics municipals per a valorar els danys, avui l'Ajuntament deixarà reparada la xarxa de clavegueram, provisionalment, perquè puga evacuar el cap de setmana, i el dilluns començarà la renovació definitiva.

El ayuntamiento repone la pasarela del Clot

El regidor responsable de Serveis Públics, Zona Marítima i Santa Bàrbara, Vicent Aparisi, ha supervisat aquest matí els treballs que s'estan duent a terme en el Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu de Borriana per a reparar els danys ocasionats per les fortes pluges de la setmana passada en el municipi.

Una pala mecànica i operaris reposen aquest matí la passarel·la de terra en la desembocadura del riu Anna, al Clot, que dona accés a la zona dels Terrasses, després que el nivell de l'aigua ha descendit i les condicions han permès efectuar aquests treballs.

A més, s'estan duent a terme treballs d'adequació de camins rurals, i tasques de neteja al costat del meandre de l'inici del Clot, i es prosseguirà en els pròxims dies tant a l'interior del llit com en la senda que envolta el paratge, amb la finalitat de retirar restes de vegetació i brutícia arrossegada per la crescuda en aquest últim tram del riu Anna.

Segons ha indicat Aparisi, el Consistori invertirà en les actuacions concretes al voltant del Clot de la Mare de Déu, de  la passarel•la i el camí de les Salines, vora 6.000 euros.

La recogida de voluminosos por las inundaciones continúan

L'Ajuntament de Borriana ha ampliat el període de recollida dels mobles, electrodomèstics i objectes de grans danyats per l'aigua en els habitatges afectats per les inundacions de la zona marítima com a conseqüència dels fortes precipitacions caigudes sobre el municipi durant la setmana passada.

El regidor responsable de Serveis Públics, Zona Marítima i Santa Bàrbara, Vicent Aparisi, ha explicat que la recollida de voluminosos depositats en les façanes dels habitatges, que han patit els conseqüències de la DANA del 31 de març i la matinada de l'1 d'abril, “s'està realitzant cada dia i continuarà fins que finalitze el procés de peritatge i valoració dels danys per part de les asseguradores, i així poder donar servei a totes els persones que ho requerisquen”.

Fins ara, segons ha assegurat el regidor, ja s'han realitzat, des del dijous 2 fins al dilluns 6 d'abril, un total de 41 parades de recollida dels residus voluminosos danyats en diferents habitatges de la zona marítima, per tal d’evitar els desplaçaments de les persones afectades, així com la correcta gestió i reciclatge i els abocaments incontrolats.

Aparisi ha indicat que després de les pluges, l'Ajuntament va acordar amb Fobesa oferir de forma excepcional “el servei de recollida diari per als persones de les zones afectades per danys en el seu mobiliari i que tinguen la necessitat de rebutjar voluminosos, perquè no hagen de desplaçar-se per a portar-los a l'Ecoparc municipal”.

Aquest servei especial de recollida de voluminosos es prestarà, ha precisat, “fins que ja no siga necessari”. Les persones afectades que volen fer ús del servei particular aquests dies han de depositar-los davant dels seues façanes i, si és possible, avisar prèviament al telèfon 964536761 de Fobesa.

El regidor de l’àrea també ha recordat que l'Ajuntament facilita l'informe meteorològic perquè les persones afectades amb danys materials puguen realitzar les seues reclamacions a les asseguradores i pot ser consultat i també descarregar-se’l des de la pàgina web de l'Ajuntament:

http://www.burriana.es/ayuninf/destacados/2020-03-informemetereologico.pdf