El Museu Arqueològic de Borriana ha portat a estudi la peça coneguda com el "Ídolo" d'Artana per a conéixer la seua verdadera procedència. Per a això, el museu s'ha posat en contacte amb l'Escola d'Estudis Àrabs, que és un Institut d'investigació del CSIC amb seu en la Casa del Chapiz i el Carmen dels Mínimos a Granada, per al seu estudi detallat.

 

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, han vist convenient l'estudi d'un peça que compta amb un projecte d'investigació desenrotllat des del Departament d'Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I conjuntament amb el Museu Arqueològic. L'estudi s'ha realitzat sobre el conegut com “Ídolo o Diosa eneolítica” d'Artana; peça trobada fora del seu context original l'any 1913 i adquirida per l'Ajuntament de Borriana l'any 1997, i des de llavors exposada en el museu de la localitat, “van sorgir  noves possibilitats d'interpretació de la peça "

 

Melchor ha detallat que “hem de considerar que el descobriment de la peça és va realitzar fa mes de 100 anys en un jaciment musulmà inèdit d'Artana, descobert recentment per membres del Departament d'Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I” , a la qual cosa cal afegir que “no s’han documentat paral·lels exactes per a la peça datats en època prehistòrica”

 

A la vista de la importància de la peça, des del consistori “hem decidit realitzar un estudi en profunditat de la mateixa, davant de la possibilitat que es tracte d'un element arquitectònic d'origen hispanomusulmà”, i per a això s'ha sol·licitat la col·laboració de l'Escola d'Estudis Àrabs, que és un Institut d'investigació del CSIC amb seu en la Casa del Chapiz i el Carmen dels Mínimos a Granada. Este institut compta amb una de les millors biblioteques i arxius d'Espanya per a l'estudi de la cultura hispanomusulmana, a més de comptar en plantilla amb una gran quantitat d'experts i investigadors en la matèria. A la vista de la complexitat de l'estudi de la peça, “ l’ investigació es durà a terme durant uns quants mesos, i els seus resultats es donaran a conéixer al públic des del Museu Arqueològic”, ha explicat Granel.

 

A més d'esta escultura, Melchor ha destacat que "es troben depositats en els magatzems del museu de Borriana altres cinc fragments de tosca calcària, que és material en què esta tallat l'ídol, en la seua totalitat procedents de jaciments musulmans". El primer d'ells va aparéixer en un context d'hàbitat, entre les restes d'una vivenda en el jaciment del Palau; i els altres quatre tenen un context funerari, perquè formaven part de la coberta d'unes fosses de soterrament en el jaciment de la necròpolis de Calatrava. "Tots ells són elements arquitectònics arrancats d'algun edifici musulmà singular".

 

.