Vuelve el mercado de los martes a Burriana

 

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha anunciat que el mercat exterior ambulant del dimarts a Borriana arrancarà dimarts que ve, 12 de maig, amb vora 50 parades amb productes alimentaris i de primera necessitat en el solar de l'antiga fàbrica de La Joya Export, coneguda popularment com la Pelaora.

El solar que ha estat cedit pels actuals propietaris, Eliseo Pla Ramírez SL, permetrà complir amb la separació dels establiments i controlar la distància social, que són les directrius que fixa el Consell per a l'obertura d'aquests mercats durant l'estat d'alarma.

Es reprèn així en el municipi l'activitat de venda ambulant que es concentrarà en la nova ubicació de forma provisional, fins que les autoritats sanitàries autoritzen la tornada a la seua ubicació tradicional, per tal de poder proveir la ciutadania de productes frescos i de proximitat, en les condicions de seguretat i higiene marcades per la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

Maria Josep Safont ha agraït a l’empresa Eliseo Pla Ramírez SL la disposició i les facilitats en la cessió del solar que permetran la celebració del mercat aquest proper dimarts i ha mostrat el seu desig que la població aculla aquesta ubicació temporal amb “comprensió”. Per aquest motiu ha fet una crida als veïns i a les veïnes a “adaptar-se a la situació actual a l'hora de realitzar les seues compres”, apel·lant al “civisme i a la responsabilitat”, perquè l'èxit d'aquest tipus de mesures “depèn del comportament de les persones”, al mateix temps que ha desitjat que el mercat del dimarts “puga tornar al més prompte possible al seu lloc habitual”.

Segons ha explicat l'alcaldessa aquesta setmana s'han estat valorant i analitzant les possibles ubicacions i les fórmules d'obertura que no alteraren les normes de l'estat d'alarma. Finalment, el consistori s'ha decidit “mirant pel bé de tots”, pel solar de l'antiga Joya perquè està en una zona de fàcil accés en el nucli urbà, però no cèntrica, i reuneix les condicions necessàries”.

Es tracta, ha precisat la regidora de Mercats, Sara Molina, "d’un espai tancat amb una sola porta d'accés per a un millor control d'aforament, on es pot organitzar l'entrada i l'eixida de persones”, i complir d'aquesta manera els requisits que estableix la Conselleria de Sanitat per a l'autorització d'aquests mercats.

A més, l'àmplia superfície del recinte permetrà també complir les mesures de seguretat quant a les distàncies i separació que haurà d'haver-hi entre els llocs de venda, ha assenyalat Molina, que ha afegit que aquesta ubicació “evitarà que els veïns i veïnes es desplacen en vehicles i també les aglomeracions en el centre de la ciutat”.

Respecte al Mercat de la Mar, Molina ha indicat que, per ara, no se celebrarà per a “no fomentar els desplaçaments amb vehicles”.

Així mateix, ha reiterat que des de l'Ajuntament s'han pres totes les mesures indicades per la Generalitat i ha assegurat que “la protecció i seguretat estan garantides”, i ha sol·licitat la col·laboració dels veïns i les veïnes: “ara necessitem la responsabilitat de la població”.

Aquesta decisió es produeix després de la publicació de la resolució de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, en la qual s'estableixen les condicions per a l'obertura dels mercats de venda no sedentària de productes de primera necessitat a la Comunitat Valenciana, durant l'estat d'alarma provocat per la Covid-19.

L'Ajuntament ja s'ha posat en contacte amb els venedors ambulants de productes alimentaris i de primera necessitat que fins ara tenien parada en el mercat del dimarts, per donar-les la possibilitat de participar, els quals hauran de complir les mesures d'higiene i prevenció establides per la Conselleria.

El Ayuntamiento reúne a los agentes conoómicos y políticos para analizar las medidas  municipales por el COVID 19

L'Ajuntament de Borriana ha reunit este matí els agents econòmics, tècnics i polítics per a analitzar les mesures preses pel consistori i proposar altres per a activar i reconstruir l'economia local quan finalitze el confinament i per a garantir el futur econòmic del municipi.

Així, ha decidit crear un grup de treball coordinat pel consistori amb tècnics externs i especialistes per a analitzar les propostes pròpies i les d'altres municipis sobre la promoció econòmica, empresarial i comercial de la ciutat per a quan siga una realitat el desconfinament. Posteriorment, els grups polítics i els tècnics municipals les analitzaran per tal de comprovar-ne i estudiar-ne la viabilitat econòmica i administrativa.

La reunió ha començat amb la intervenció de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que, després d'agrair la presència als participants, ha explicat i ha quantificat les mesures preses fins ara, que es poden consultar en la pàgina web municipal. A més, ha afegit unes altres mesures que s'estan valorant econòmicament i legalment, com ara, el bo per a la compra en el comerç local, o les aportacions o mesures fiscals que es podrien realitzar a comerços i a autònoms, entre d'altres.

En la comissió de treball han participat els portaveus de tots els grups municipals, regidors de les àrees implicades, el director del Servei Territorial de Comerç de Castelló; José Luis Guillamón, el responsable de Comerç Interior de la Cambra de Comerç de Castelló; Francisco García, el tècnic de desenvolupament empresarial i emprenedoria del Centre Europeu d'Empreses Innovadores (CEEI) de Castelló, Luis Miguel Batalla, el president Federació de Comerç, Emilio Dávila, el secretari de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, Pedro Sancerni, i tècnics municipals.

L'alcaldessa ha recordat que el consistori a través de la regidora de comerç, Sara Molina, des de l'inici de l'estat d'alarma ha mantingut contínues reunions amb la Federació de Comerç de Borriana per a, des de “la unitat, el consens i el diàleg articular les mesures econòmiques que permeten impulsar l'activitat comercial del municipi i combatre els efectes negatius de l'epidèmia sanitària del coronavirus”.

Fruit d'aqueix treball, ha indicat, ja s'han posat en marxa algunes accions, per exemple, la promoció de la venda a domicili, l'impuls d'una plataforma comercial, Borriana és mou, per a ajudar a potenciar el comerç local una vegada s'inicie el desconfinament i una campanya de conscienciació sobre la necessitat de confiar en el comerç local.

Presencia de Burriana en CEVISAMA 2020

Una representació municipal formada per l'alcaldessa , Maria Josep Safont, el regidor de Polítiques Actives d'Ocupació, J. Ramon Monferrer, i altres membres de la corporació municipal han visitat avui la Fira Internacional de la Ceràmica, CEVISAMA 2020 per a recolzar les empreses borrianenques presents en la nova edició que se celebra durant aquesta setmana en el recinte de Fira de València.

Així, els representants municipals han recorregut els diferents estands de CEVISAMA per a visitar a cadascuna de les empreses de Borriana que enguany porten els seus productes a la fira internacional, per a donar a conèixer i promocionar les seues principals novetats de cara a 2020.

Safont ha assenyalat que l'objectiu de la visita se centra a “donar suport i promocionar al teixit empresarial de la nostra ciutat, fer visible el seu treball amb la presència en esdeveniments com CEVISAMA”. “És important, -ha assegurat-, estar avui en la fira, en els estands en què han participat empresaris o dissenyadors de la nostra ciutat, mostrant la seua producció i el treball que es realitza a la Borriana”.

Per a l'alcaldessa, la presència de les empreses de la capital de la Plana Baixa en CEVISAMA, “representa a la perfecció la diversitat de productes i serveis oferits per les marques locals, que sense dedicar-se directament a la producció ceràmica, tenen en aquest sector el mercat al qual destinen bona part dels seus productes i idees”

Per això, ha indicat, “continuarem donant suport a el creixement empresarial de la nostra ciutat i les marques més capdavanteres i innovadores que desenvolupen nous productes i serveis i que eleven el nivell competencial de diferents sectors econòmics en la capital de la Plana Baixa”.

D'aquesta forma, Borriana està present en la Fira Internacional de la Ceràmica amb empreses com EMAT, que un any més ha portat fins a València els seus treballs més nous quant a disseny i mobiliari expositiu, clau dins de l'organització i difusió dels estands de la pròpia CEVISAMA. ,

Una altra de les grans empreses locals és, des de fa 26 anys, Sanycces, empresa familiar de Borriana dedicada a l'equipament de banys i especialitzada en disseny, fabricació i comercialització de banyeres, plats de dutxa o hidromassatges, ha aconseguit expandir-se amb innovadors dissenys, fusionant-los amb els últims avanços tecnològics en el procés de fabricació.

Les empreses borrianenques han rebut la visita municipal i també han protagonitzat el posterior acte de reconeixement realitzat en l'estand de la Diputació de Castelló, on el diputat Ximo Huguet i Safont han volgut “agrair el treball que realitzen, que ofereixen i que tan encertadament duen a terme a la nostra ciutat, així com la seua capacitat per a continuar innovant, creixent i portant el nom de Borriana fins a qualsevol racó del món”.

 

 

La Direcció General d'Emprenedors i Cooperativisme convoca una nova campanya de difusió d'ajudes per a empreses d'economia social convocades per a aquest any 2020 d’acord amb la nova ordre 11/2019, del 2 de desembre (DOGV núm. 8692, de 5 de desembre), de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores de determinades ajudes per al foment de les empreses cooperatives, les societats laborals i les empreses d'inserció a la Comunitat Valenciana.

Està previst realitzar diferents sessions informatives per a les empreses del sector, així com per a les assessories i prescriptors empresarials vinculats o interessats en l’economia social. L'Ajuntament de Borriana dona suport a la campanya de difusió d'ajudes per a les empreses i realitzarà una sessió informativa el 13 de febrer a les 17 hores a l'Edifici del Casal Jove de Borriana (C/ Albert Einstein, 2).

La sessió comptarà amb la presència de personal tècnic especialista en la gestió de les referides ajudes, amb l'objectiu d'orientar els assistents sobre les diferents subvencions convocades i contestar tots els dubtes tècnics i pràctics que es puguen plantejar sobre la matèria.

Els interessats hauran de confirmar l’assistència cridant al telèfon 963869125 o mitjançant el correu electrònic emprendedores@gva.es

Apertura de sobres del concurso de  de ideas para remodelar el centro urbano

L'Ajuntament ha constituït el jurat i ha obert els sobres de les propostes que han presentat les 14 empreses que opten al concurs d'idees per a l'ordenació, adequació i disseny urbà del centre històric de la ciutat de Borriana, segons ha assenyalat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis.

De moment, el Consistori ha examinat els panells gràfics descriptius, començant així la fase de valoració de les memòries, i en el termini màxim de dos mesos se sabrà la decisió del jurat, amb el dictamen raonat de l'elecció. Els projectes seran estimats en funció de la seua “qualitat”, des de “l'interès espacial i urbà de les propostes i el compliment del programa de necessitats”, ha precisat el regidor d'Urbanisme.

Així mateix, ha indicat que en la seua avaluació també es considerarà “la integritat i coherència constructiva de la proposta, la posada en valor de l'espai públic, la qualitat de la imatge de l'edificació i el seu entorn, viabilitat i funcionalitat tècnica, així com la justificació econòmica de la solució”.

Els 14 projectes que opten al concurs s'han presentat amb els lemes: Buris Ana, Escenaris Paral·lels, La Tradició Innnovada, Ull de la Vila, Palimpset, Àgora Tres, Pla Tònic, Co-Places, Holy’stic Borriana, Escriptori Urbà, Dos i Una, Medina Alhadra, TPN i Coentor Programàtica.

Amb el pagament del premi, la dotació econòmica del qual és de 22.500 euros que es repartiran a parts iguals entre un màxim de tres propostes guanyadores, l'Ajuntament adquirirà “plena disponibilitat per a, en un futur, desenvolupar o contractar la redacció d'un projecte a partir de les idees desenvolupades en els treballs guanyadors”.

A més, el Consistori podrà proposar, durant la redacció definitiva del projecte que desenvolupe les idees guanyadores, la introducció de les modificacions que considere oportunes per a “aconseguir una major adequació de l'objecte de l'actuació a les necessitats reals del municipi, sempre que no modifique substancialment les idees guanyadores del concurs”, ha precisat.

Aquesta actuació està cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, en el Pla d'Implementació de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat en l'Àrea Urbana de Borriana (EDUSI).

Arnandis ha explicat que, a títol orientatiu, el pressupost estimat de l'obra a considerar quan es desenvolupen les idees oscil·la entre 7.000.000 i 10.000.000 d’euros, IVA no inclòs. En aquest pressupost, ha assenyalat, s'inclouen les partides d'execució, material de la proposta, percentatges aplicables de benefici industrial i despeses generals, honoraris de projectes i direcció d’obres, estudis sectorials, de seguretat i salut, geotècnic, topogràfic, entre d’altres.

Un total de 14 empresas ooptan al concurso de ideas de remodelación del centro de la ciudad

Un total de 14 empreses opten al concurs d'idees per a l'ordenació, adequació i disseny urbà del centre històric de la ciutat de Borriana, segons ha indicat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis. El concurs, el termini de presentació de treballs del qual va finalitzar el passat 27 de desembre, compta amb una una dotació econòmica total en concepte de premis de 22.500 euros, que es repartirà a parts iguals entre les propostes guanyadores, amb un màxim de tres propostes.

Sobre aquest tema, el responsable de l'àrea d'Urbanisme ha precisat que el deteriorament i les carències acumulades al llarg de dècades, particularment acusades en matèria de circulació i falta d'aparcaments, requereixen “una intervenció profunda i integral en la zona que s'articule, i alhora, de manera harmònica i coordinada per a tots els àmbits i objectius implicats”.

Arnandis ha explicat que, a títol orientatiu, el pressupost estimat de l'obra a considerar quan es desenvolupen les idees, oscil·la entre 7.000.000 i 10.000.000 euros, IVA no inclòs. En aquest pressupost, ha assenyalat, s'inclouen les partides d'execució, material de la proposta, percentatges aplicables de benefici industrial i despeses generals, honoraris de projectes i direcció d'obres, estudis sectorials, de seguretat i salut, geotècnic, topogràfic, etc.

L'adequació de tots els espais públics urbans que abasta el concurs d'idees inclou concretament: la plaça del Pla, el jardí i la plaça Major, l’antiga terrassa Payà i les edificacions del solar del carrer el Raval i, si escau, tots, algun o no cap dels solars del carrer de Sant Vicent núm. 13 i carrer del Roser núm. 9.

Amb la iniciativa del concurs d'idees, ha manifestat el regidor, es persegueix la presentació d'una proposta que ha de projectar-se “d'acord amb les directrius urbanístiques aplicables”, admetent “qualsevol ús o destinació compatible amb la zona urbanística de l'emplaçament, és a dir, comercial, administratiu, cultural, institucional, etc”, però també pot mantenir-los “com a espai lliure, en harmonia amb les idees i solucions tècniques que es proposen per al conjunt dels espais urbans”.

A més, ha especificat, cadascun d'aquests àmbits d'actuació són susceptibles de “solucions tècniques independents i de desenvolupament en diferents fases temporals, segons l'ordre de prioritats que establisca la corporació municipal”.

Aquesta actuació està cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, en el Pla d'Implementació de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat en l'Àrea Urbana de Borriana (EDUSI).

Sobre aquest tema, cal assenyalar que la rehabilitació de l'edifici del carrer del Raval per a associacions i viver d'empreses, s'enquadra en l'objectiu europeu temàtic d’‘Inclusió Social i lluita contra la pobresa’ i de l’objectiu estratègic europeu de ‘Regeneració física, econòmica i social en àrees degradades’.

Igualment, la resta d'actuacions poden enquadrar-se en l'objectiu temàtic europeu de Medi Ambient i Patrimoni i l’objectiu estratègic europeu de ‘Foment de Patrimoni històric i Cultural’.

Amb el pagament del premi, ha manifestat Arnandis, l'Ajuntament adquirirà “plena disponibilitat per a, en un futur, desenvolupar o contractar la redacció d'un projecte bàsic d'execució a partir de les idees desenvolupades en els treballs guanyadors”.

Així mateix, també podrà proposar, durant la redacció definitiva del projecte que desenvolupe les idees guanyadores, la introducció de les modificacions que considere oportunes, per a “aconseguir una major adequació de l'objecte de l'actuació a les necessitats reals del municipi, sempre que no modifique substancialment les idees guanyadores del concurs”, ha precisat.

Terminis

Respecte a la decisió del jurat, cal assenyalar que en el termini de tres mesos des de la finalització de la presentació de les propostes, haurà de quedar redactada l'acta de la resolució del jurat que contindrà el dictamen raonat que el fonamente.

Quant a la valoració de les propostes, se centrarà bàsicament en la seua qualitat, “estudiada des de la complexitat específica del concurs” ha assegurat el regidor d'Urbanisme, qui ha precisat , que es tindrà en compte “l'interès espacial i urbà de les propostes, compliment del programa de necessitats, integritat i coherència constructiva, posada en valor de l'espai públic, qualitat de la imatge de l'edificació i el seu entorn, viabilitat i funcionalitat tècnica, així com la justificació econòmica de la solució”.

Finalizan las obras del vial ciclopeatonal del Grao

L'alcaldessa Maria Josep Safont, ha anunciat el final de les obres del carril ciclopeatonal de la carretera del Grau ja estan finalitzades i compta amb 1,8m per a vianants i 2m per a ciclistes, i una separació verda de 0,9m on s'ha plantat romer i xiprers, les obres han suposat una inversió que ascendeix a 769.730,40 euros.

Aquesta actuació ha estat cofinançada al 50 per cent a través del Fondo Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya. .

Safont ha assegurat que aquesta obra connecta “de manera efectiva i racional”, per a les veïnes i els veïns, el nucli urbà amb el Grau i suposa “millorar la seguretat i la tranquil·litat, tant per a totes les persones que van caminant o amb bicicleta com per a la circulació dels vehicles de motor”.

Cal recordar que el projecte forma part de les obres catalogades com a Mobilitat Urbana Sostenible, dins de l'estratègia EDUSI. Mitjançant aquesta iniciativa l'Ajuntament ha eixamplat el tram d’1,2 quilòmetres de la calçada, per a incorporar la zona destinada a les bicicletes i als vianants, similar al que ja es va fer en el vial del Port a començaments de la passada legislatura.

L'inici de les obres, segons ha assenyalat l'alcaldessa, es va haver de realitzar a mitjan maig perquè malgrat que els plecs per a la licitació de les obres estaven enllestits a finals de 2018, i al març de 2019 ja estaven adjudicades les obres, no es van poder començar fins a disposar de tots els terrenys, és a dir, quan es van signar les expropiacions al maig.

Sobre aquest tema ha precisat que no podia executar-se el nou vial “abans que estiguera el PGOU modificat i el projecte de construcció, procediment que es va finalitzar al maig de 2019”.

Si bé la major part del nou traçat discorre per l'esquerra de la carretera com a prolongació del carril bici i la vorera ja existents fins al camí l'Ermita de la Misericòrdia, es dona la circumstància que al Grau el carril bici existent se situa a la dreta de la calçada, i obliga a creuar la calçada a l'altura de l'entrada de camí l'Ermita.

A partir d'aquest punt el carril bici passa al marge sud fins a connectar amb l'existent a l'avinguda Vicent Cañada Blanch i té una longitud de 189,71m i una amplària mitjana de 2,20m, mentre que el passeig per als vianants continua a nivell fins al final pel marge nord de la carretera.

Firmada la cesión por 30 años del antiguo ambulatorio

L'alcaldessa Maria Josep Safont, i el director provincial de la Tresoreria General de la Seguretat Social de Castelló, Bernardo Castelló, han signat aquest matí l'acord de cessió d'ús per 30 anys de l'antic edifici de l'ambulatori a favor de l'Ajuntament de Borriana.

Després de la firma, Safont ha mostrat la seua satisfacció i ha recordat que des de l'any 2012 l'Ajuntament realitzava peticions per a reivindicar la cessió de l'immoble, i ha assegurat que suposa fer efectiva la cessió, després que el Consistori ha aconseguit la cessió de l'edifici per als pròxims 30 anys, “qüestió fonamental per a rebre els diners dels fons Feder per a la rehabilitació de l'edifici”.

Així, segons ha avançat l'alcaldessa, aquesta mateixa setmana estarà preparat el plec de condicions per a licitar, per via d'urgència, les obres de condicionament necessàries de l’esmentat immoble per a albergar els serveis municipals de caràcter social.

L'alcaldessa ha recordat que l'edifici albergava, fins a 2003, el Centre de Salut de la localitat que va quedar en desús després de la inauguració del nou Centre de Salut. Amb l'entrada de la nova Corporació en 2015, ha afirmat la primera edil, l'equip de govern “va reprendre la reivindicació, realitzant contactes  constants i efectius amb tots els estaments implicats, a fi de modificar la temporalitat de la cessió que impedia l'aplicació de subvencions dels Fons FEDER per a la rehabilitació de l'edifici”.

Amb el canvi de govern d’Espanya, ha destacat, es va aconseguir també “reconduir el criteri restrictiu del Ministeri en relació al temps de cessió de l'edifici, que s'amplia a 30 anys i d'aquesta manera es pot cofinançar la inversió al 50% amb els fons europeus”.

La signatura de cessió representa la recol·locació i concentració dels Serveis Socials municipals en l'antic ambulatori, un edifici situat dins del nucli urbà, de propietat estatal, en desús i un estat de preocupant d’abandonament durant més de 15 anys, i significa, a més, segons el parer de l'alcaldessa, “poder iniciar una important millora i modernització que redrece i dinamitze l'entorn on se situa”

Igualment, executant aquestes obres s'acabarà amb la provisionalitat de les deficients dependències dels Serveis Socials actuals per a situar-les en aquest renovat i modern edifici, que concentrarà altres serveis d'atenció al públic.

Al mateix temps, ha indicat Safont, complirà amb l'objectiu de millorar les instal·lacions de l'antic edifici i reactivar la zona urbanística en què se situa, amb la finalitat de millorar cada dia i incidir positivament en la gestió de les necessitats socials de la ciutat de Borriana

Les obres de condicionament de l'edifici seran cofinançades dins de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi), finançada al 50% amb fons europeus FEDER, un instrument financer que ajuda a millorar el desenvolupament econòmic de les regions que formen part de la Unió Europea.