Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvies la configuració del teu navegador, acceptes el seu ús.

Accepte

Medi Ambient presenta la seua nova imatge i la campanya de conscienciació sobre residus i abocaments a l'estiu

La regidoria compta amb una nova imatge elaborada per la dissenyadora borrianenca Amparo Saera que ha realitzat un complet estudi previ per a utilitzar els elements més idonis i identificatius a l'hora de confeccionar el nou Imagotip


El regidor de Medi ambient, Bruno Arnandis, la dissenyadora Amparo Saera i l'artista J.C de la Torre “Artinwreck” han presentat avui la nova imatge del departament de Medi Ambient municipal així com la campanya de conscienciació i sensibilització especialment pensada per als mesos d'estiu. Ha sigut el màxim responsable municipal a nivell mediambiental, Bruno Arnandis, qui ha començat explicant que “després d'una anàlisi prèvia sobre l'interès que en els últims dos anys estan despertant les activitats i programacions de la regidoria de Medi Ambient, el seguiment massiu que a través de les xarxes s'està vivint en la regidoria, vam creure que era el moment idoni per a encarregar un nou disseny per a la seua imatge, més modern, més atractiu i amb major capacitat de reflectir en un Imagotip la diversitat de flora, fauna i espais naturals de Borriana”. A continuació ha sigut l'encarregada de dissenyar aqueixa nova imatge, la dissenyadora Amparo Saera qui ha realitzat una exhaustiva explicació sobre “el procés tant de recollida d'informació prèvia com de posterior disseny, ja que vam entendre que calia fer un pas més i anar més enllà d'un simple logotip, per això el resultat final és el reflex de combinar diferents imatges representatives del medi natural que envolta a Borriana amb el propi nom de la regidoria, la qual cosa deriva en el que coneixem com un Imagotip”. Segons explicava Saera “existeixen diverses possibilitats depenent de la marca que es desitge reflectir en una imatge, i si les grans marques poden optar per un isotip en el qual una imatge o uns determinats colors ja serveixen per a identificar-la, en el cas de la regidoria de Medi Ambient calia combinar imatge i lletra perquè quedara perfectament identificable. Així, ens trobem amb una línia que creua tot l'imagotip i que correspon al recorregut que dibuixa el Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila, mentre que en la part superior s'incorpora la imatge d'una planta endèmica de Borriana com és la Centaurea x sanchisiana malvarosae, una espècie molt propera el que es coneix de forma comú com “margeneres” o “punxeres” i que va ser catalogada per primera vegada a Borriana, amb el que aconseguim que l'imagotip reflectisca molt millor les característiques pròpies de l'entorn físic de la nostra ciutat”.
Però a més, dins de la presentació de la nova imatge de la regidoria, també s'ha volgut fer pública la campanya per a l'estiu de 2018 sobre “la perillositat i riscos que suposa dipositar brossa, i especialment plàstics, en les nostres platges o paratges naturals”, com explicava Arnandis. Al seu costat, l'encarregat de realitzar la imatge de la campanya, J.C de la Torre “Artinwreck”, explicava que “abans d'iniciar el disseny de la campanya vam realitzar un xicotet procés de briefing perquè quedara clar que volíem incidir en la perillositat d'abocar o dipositar plàstics prop del mar, per això la imatge va acabar sent un peix format per diferents residus d'aquest material que vam trobar sobre les mateixes platges de Borriana”. A més, també ha afegit que “l'objectiu era fer que la campanya fora cridanera a nivell d'imatge, per això també s'incorpora una línia groga que creua tot el cartell a manera d'advertiment, la qual cosa sumat a la paraula “perill” evidència amb una simple mirada eixe risc que volem traslladar a la ciutadania sobre l'abandó de plàstics i restes en la nostra costa”. Finalment, tots dos dissenyadors han volgut “agrair de forma especial a l'Ajuntament de Borriana, i en concret a la regidoria de Medi Ambient per apostar per artistes o professionals del disseny de Borriana, ja que entenem que per coneixement de l'entorn i per la capacitat de comunicació directa, les campanyes d'imatge o publicitàries que es realitzen tenen molta més capacitat de conscienciació i d'arribada al conjunt de la ciutadania”.

Conferències, exposicions i tallers en les VII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars que se celebren a Borriana

El divendres 8 i el dissabte 9 de juny es duen a terme en l'edifici polifuncional del Grau les Jornades organitzades pel Consorci del Riu, els ajuntaments d'Almassora, Vila-real i Borriana, la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló.


Així, les activitats començaran el divendres 8 a les 18.00 hores amb l'exposició de l'IV Concurs de Fotografia "Una ullada al Millars". A continuació, es presentaran les jornades. A les 19.00 hores es lliuraran els premis del Concurs de Fotografia en les categories de paisatge, història i crítica. Seguidament començarà la conferència "Borriana i el Millars" de Vicent Franch i Ferrer. La jornada del divendres la tancarà un vi d'honor a l'edifici polifuncional del Grau de Borriana on ja està tot llest per a rebre a ponents i assistents.
El dissabte les activitats començaran a les 09.00 hores amb la ponència "365 dies de vigilància i manteniment al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars" de Diego Iserte i David López Serna. Seguidament, tindran lloc les xarrades "Les aus del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars" i "Birdwatching a la Comunitat Valenciana" amb Yanina Maggiotto. A les 10.40 hores, com a última ponència abans de la pausa per al cafè, tindrà lloc la conferència "L'antropització del riu Millars" de Xosé Anxo. L'última ponència de la jornades serà a les 11.45 hores amb Ricardo Almenar i versarà sobre "Sostenibilitat hídrica: recursos, drets i ecosistemes". El matí finalitzarà amb una taula redona de 12.25 hores a 14.00 hores sobre "La desembocadura del riu Millars: una visió polièdrica sobre l'aigua". La taula, moderada per Lluís Puig Gil, estarà formada per Josep Burdeus, Josep Maria Martínez Ahís, Fernando Moreno Panilla, Vicent Aparisi Juan i Yanina Maggiotto.
Després de la pausa per a menjar hi haurà dos tallers teòric-pràctics a càrrec de Càdec Taller de gestió ambiental. De 16.00 hores a 18.00 hores grans i menuts podran gaudir d' "Aliades a la nit" en el qual es construiran refugis per a rates penades i d'un taller de manualitats i confecció d'animals emblemàtics de la desembocadura. Les VII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars finalitzaran amb una taller de pesca de 'rall' a càrrec de Vicent de las Liras que es realitzarà de 18.00 hores a 20.00 hores en la platja del Grau de Borriana.
Cal assenyalar que, a excepció del taller de pesca de 'rall' totes les activitats es desenvoluparan en el Centre Polifuncional del Grau de Borriana.
Tots aquells interessats a assistir poden inscriure's de forma gratuïta en

Borriana i Arenal Sound duen a terme una campanya d'eliminació d'espècies invasores en la Malvarrosa i L'Arenal

Els operaris de Via Pública han treballat amb la maquinària pesada adquirida per l'Ajuntament després que es realitzara una primera campanya de retirada manual per a no danyar espècies autòctones

 

 

Les regidories de Medi Ambient i Via Pública s'han coordinat durant les últimes setmanes per a treballar en la neteja de diversos punts situats en les zones de la Malvarrosa i L'Arenal amb l'objectiu d'eliminar la major quantitat possible de bardana, l'espècie invasora xanthium strumarium que limita el creixement d'altres espècies de flora autòctona. Així ho ha explicat el regidor de Medi Ambient, Bruno Arnandis, qui ha detallat que “els coneguts com a ferragosos són una espècie invasora que es reprodueix i creix amb gran facilitat, per això hem volgut que ja a principis d'aquest mes de març començaren els treballs amb maquinària pesada per a completar les labors que des de fa tres mesos s'han realitzat per a una extracció manual d'eixos ferragosos que no danyara a altres espècies autòctones a conservar”.

Així, inicialment es van realitzar fins a trenta jornades de treball manual, ja que com ha explicat Arnandis “són necessaris perquè l'eliminació siga efectiva, i que no afecte a altres espècies que si són autòctones i no volem danyar, per això s'ha procedit a una primera campanya de neteja manual que ara es completa amb els treballs de recollida i finalització de l'eliminació de ferragosos en eixes dues zones amb la utilització de maquinària pesada”. En els treballs realitzats fins ara de forma manual ja s'han arreplegat un total de 30 “big bags”, amb una capacitat d'un metre cúbic cadascun d'ells. Tal com també ha volgut recordar Arnandis “la planta està catalogada pel mateix Ministeri com a espècie invasora, per això duem a terme aquesta campanya en la qual també cal estendre l'agraïment a la direcció de l'Arenal Sound per entendre que també era una forma de col·laboració important dins del manteniment i conservació del nostre entorn físic, per això ens han recolzat i col·laborat en aquestes labors de neteja”. Des de Via Pública ja s'ha indicat que “durant les pròximes jornades continuarem amb les labors fins arribar a la platja de l'Arenal on també s'eliminarà la presència de la planta invasora, tot un seguit de treballs que són possibles gràcies a la maquinària pesada adquirida per l'Ajuntament durant l'últim any, i que ens permet accelerar el procés i poder realitzar-ho abans fins i tot de les vacances de pasqua, quan molta gent es desplaça fins a la zona marítima”. Però a més, des de Medi Ambient ja s'ha indicat que “és realment complicat eliminar per complet la presència de ferragosos en determinats punts del terme municipal, motiu pel qual serà necessari realitzar noves campanyes en el futur i així anar augmentant la presència d'espècies autòctones per sobre de les invasores”.  

Borriana, Facsa i Hydrokemós implanten un projecte de R+D per a eliminar nitrats en el tractament de l'aigua


 

L'Ajuntament de Borriana, FACSA i Hydrokemós, una pime altament innovadora especialitzada en l'aplicació de les últimes tecnologies al tractament i depuració d'aigües, han engegat un projecte de recerca per a eliminar mitjançant electrodesnitrificació els nitrats que es generen el procés de tractament i depuració. Un procediment que, entre altres avantatges, permet evitar la generació de salmorres o residus de nitrats, en convertir-los en nitrogen i oxigen. Ha sigut l'Alcaldessa, Maria Josep Safont, al costat del regidor de Medi ambient, Bruno Arnandis, i el de Serveis, Vicent Aparisi, els qui han visitat la instal·lació i han manifestat que “projectes com a est mostren l'interès que tenim tant el consistori com l'empresa adjudicatària del servei a millorar les prestacions en el tractament d'aigües, i seguir augmentant els nivells de respecte tant pel Medi ambient com pel model de gestió d'aigües”. Tal com han explicat els responsables de la implementació d'aquest nou projecte “es tracta d'una iniciativa impulsada per la Unió Europea a través del programa WATIFY, en el marc del programa Horizon 2020, i persegueix convertir en nitrogen i oxigen els residus que genera la depuració d'aigües residuals”
A través d'aquest tipus de tecnologia, que és totalment innòcua per al medi ambient, en lloc de ser separat de l'aigua com succeeix en els processos convencionals, el nitrogen és destruït electroquímicament per a transformar-se en aire. A més, durant el procés de tractament l'aigua també és clorada i desinfectada.
Per a comprovar l'eficàcia d'aquest procediment, impulsat per la Unió Europea a través del programa WATIFY, en el marc del programa Horizon 2020, *FACSA ha instal·lat una planta pilot d'electrodesnitrificació en les instal·lacions d'osmosi inversa del Servei Municipal de Proveïment d'Aigua Potable de l'Ajuntament de Borriana. Un projecte que permetrà validar l'ús d'aquest tipus de tecnologia en el tractament de rebutjos de plantes desaladores i, addicionalment, en la potabilització d'aigües per al consum humà.

Borriana torna a programar una jornada especial de seguiment de tortugues per a dissabte que ve

Una vegada més, la regidoria de Medi ambient organitza tot un matí de seguiment i identificació de diferents espècies en la qual col·laborarà la Fundació Limne i que s'iniciarà a les 10:00 hores


La riquesa natural de l'Estany de la Vila, conegut per molta gent a Borriana com el Clot de la Mare de Déu, és unes de les característiques principals del paratge natural borrianenc, i des de fa diversos anys una de les iniciatives promoguda per la regidoria de Medi Ambient és la realització de jornades i activitats dedicades al seguiment i l'anàlisi de la presència de diferents espècies de tortugues. Vist l'èxit de participació d'anteriors convocatòries, el regidor de Medi Ambient en la ciutat, Bruno Arnandis, ha volgut avançar que “aquest pròxim dissabte i a partir de les deu del matí tindrà lloc una nova campanya sota el títol de “Acosta't al Clot” en referència tant a la participació en l'activitat d'aquest cap de setmana, com també al creixent coneixement que la ciutadania de Borriana té respecte a un dels paratges naturals més especials del nostre terme municipal, i que ens agradaria que seguira ampliant-se amb aquest tipus d'iniciatives”. Així, durant les tres hores en les quals està programat que es desenvolupe la Jornada, “es realitzaran una sèrie de seguiments sobre la presència de tortugues en la zona, i gràcies al treball i la col·laboració dels voluntaris ambientals podrem aprendre a distingir les diferents espècies presents en el Clot, així com ens podrem familiaritzar amb el treball d'eixos voluntaris i voluntàries que periòdicament arrepleguen exemplars de tortuga i treballen perquè no es produïsca cap tipus de desequilibir entre la presència d'espècies invasores i aquelles que en són autòctones”, com ha explicat el mateix Arnandis. Finalment ha volgut recordar que “per a participar de la forma més entretinguda i coordinada possible durant la jornada de seguiment, és necessari realitzar una inscripció prèvia que pot realitzar-se tant a través del nostre correu medi.ambient@burriana.es, com en el de la Fundació Limne que col·labora en la jornada, participa@limne.org, així que esperem que dissabte que ve dia 23 tornem a ser molts i moltes les que vullguem “aproparnos i conèixer” de molt més a prop la riquesa natural del nostre entorn més proper”.

Borriana, Fundació Limne i AAVV del Grau es posen «Mans al Riu» per seguir netejant el Clot de la Mare de Déu

 Una vintena de veïns i veïnes de la ciutat participen en la jornada de voluntariat ambiental en la qual s'ha pogut comprovar la millora que a nivell de neteja està experimentant el Clot

 

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana, Bruno Arnandis, ha participat junt a una vintena de veïns i veïnes de la ciutat en una nova campanya de voluntariat ambiental organitzada per la mateixa regidoria, la Fundació Limne i la AAVV del Grau, que una vegada més no ha volgut perdre's una jornada dedicada a la neteja i protecció dels rius i paratges naturals com el Clot de la Mare de Deú. Durant tot el cap de setmana la Fundació Limne organitza en diversos punts de la geografia valenciana una nova campanya de «Mans al Riu» en la qual de forma voluntària centenars de persones col·laboren i ajuden a la neteja de rius i zones pròximes als marges.
Des de les deu del matí, els i les participants en la jornada s'han donat cita en la Torre del Mar per a iniciar el recorregut que els portava a vorejar tot el Clot de la Mare de Déu i anar arreplegant els diferents residus trobats en tots dos marges. De fet, i com explicava el mateix Arnandis, «en aquesta ocasió quasi hem arreplegat més residus de l'interior de l'aigua que de l'exterior, ja que sembla quedar clar que la instal·lació de papereres cada pocs metres en les zones per les quals habitualment la gent passeja han fet que ens haguem trobat amb bastants menys residus en els mateixos camins». Així, ajudats per canyes o diferents utensilis, els i les voluntàries han anat retirant bosses de plàstic, papers, llandes i diferents residus sòlids en una nova jornada ambiental en la qual el mateix Arnandis ha volgut «agrair una vegada més a tota la gent que avui s'ha acostat al Clot per a col·laborar de forma totalment voluntària en la neteja, i recordar a aquells i aquelles que visiten de forma habitual aquest paratge natural que la millor forma de conservar-ho i poder gaudir-ho durant molts anys, és respectar-ho i no abocant mai cap tipus de residu». Des de la Fundació Limne també han recordat que «s'espera que en aquesta nova edició de Mans al Riu es baten tots els rècords de participació i recollida de residus, ja que si el passat any van ser un total de 22 municipis els participants i més de 600 voluntaris i voluntàries, enguany s'han sumat una quinzena de pobles més així que s'espera que les xifres finals siguen encara més positives».

Les obres del carril bici entre Borriana i Vila-real ja estan en marxa en la CV-185


 

Borriana i Vila-real comencen avui a estar més a prop, o almenys, a millorar la seua connexió a través del carril ciclopeatonal que unirà ambdues ciutats al final de les obres de construcció que s'han iniciat aquesta passada setmana. Fins a la carretera CV-185 s'han desplaçat tant l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i l'edil d'Urbanisme, Bruno Arnandis, així com el seu homòleg a Vila-real, Emilio Obiol, qui s'han citat amb el Director General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo. La trobada i l'explicació pública del projecte d'unió d'ambdues ciutats ha tingut lloc, precisament, en el final del carril bici fins ara construit des de Borriana cap a Vila-real, en els voltants de l'Escorxador Municipal, on ha sigut
Jose Manuel Santaursula, Cap del Servei Provincial d'Obres Públiques de Castelló, qui ha donat les primeres explicacions tècniques sobre les noves obres: “ja existeixen trams del carril bici realitzats, així que el que ara es completa és eixa conexió de Vila-real i Borriana a través del carril bici, com un dels projectes dins del desdoblament i augment de serveis del vial”. Segons ha detallat el mateix Santaursula “el que fem ara és aprofitar els terrenys ja expropiats per a construir un total de 1.260 metres de carril bici nou, recolzant-nos en el treball previ que ja existeix”.
A continuació ha sigut el mateix Director General d'Obres Públiques, Carlos Domingo, qui ha explicat que “després que la passada setmana es presentara el Programa de Seguretat Vial 2018-19 que inclou aquesta actuació, ja s'han iniciat els treballs per a complir amb eixa prioritat de la Consellera Maria José Salvador, de la seguretat vial i la mobilitat sostenible en les nostres carreteres”. Domingo ha afegit que “els dos Ajuntaments, el de Borriana i el de Vila-real, aposta clarament per aquestes millores en la mobilitat urbana, i aquest és un bon exemple de la col·laboració des del primer dia. A més, cal dir que Borriana “en finalitzar aquesta actuació comptarà amb una xarxa completa radial d'unió dels vials a través de carrils bici”.
Finalment, l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont ha declarat que “es tracta d'un pas més entre dues ciutats germanes, i per això crec que la ciutadania agraeix en gran manera aquest tipus d'infraestructures de millora de la mobilitat sostenible en la nostra ciutat”. A més, Safont ha volgut recordar que “ja estem vivint i experimentant aquestes millores amb la massiva utilització del carril ciclopeatonal entre el Port i la ciutat, per això la construcció d'aquest nou carril, la previsió de sumar el del Grau de Borriana o el d'unió amb l'estació de trens, completaran aquests treballs que cal agrair a la Conselleria per l'esforç i la col·laboració continuada”.

 

La Junta de Protecció del Clot analitza el treball realitzat durant els últims mesos i programa actuacions futures


 

La Junta de Protecció del Clot de la Mare de Déu de Borriana, que durant anys va estar oblidada i sense convocar-se, ha viscut una nova sessió en les dependències Municipals, on s'han actualitzat, repassat i programat les diferents accions i activitats que o bé ja s'han realitzat i dut a terme en el Clot o són projectes futurs que comencen a forjar-se dins de la Junta. Tal com va voler resumir el regidor de Medi Ambient a Borriana i Secretari de la Junta, Bruno Arnandis, “el més destacable de la reunió de la Junta ha sigut el repàs de la renovació del mobiliari que ja es va estudiar en sessions anteriors i ja s'ha instal·lat en el paratge, però sobretot la gran quantitat d'idees, aportacions i iniciatives que han sumat tant els diferents membres de la Junta com aquelles persones que han sigut convidades per a aportar els seus consells i experiència en estar estretament lligades amb el medi ambient en la nostra ciutat, la conservació o l'estudi de les espècies de fauna i flora que podem trobar en el Clot”. Així, després del repàs a la instal·lació del nou mobiliari, un dels principals temes tractats ha sigut el de “la necessitat d'accelerar la redacció d'un Pla d'Usos per al paratge, ja que suposaria agilitar en gran manera molts dels tràmits a completar a l'hora de seguir les directrius per a temes clau com l'ampliació del paratge, la millors solucions per a la reforestació, les guies per a eliminar les espècies invasores o la celebració d'activitats esportives o educatives en la zona”, com ha conclòs Arnandis. I un altre dels aspectes claus en la gestió futura del Clot també es va debatre, com és la del control de les espècies invasores. Ja en el seu moment es van realitzar diverses campanyes a nivell de flora amb l'eliminació de canyes invasores, i ara l'interès se centra a nivell de fauna, ja que també va participar en la Junta el membre del grup ornitològic Au d'Onda, Joan Castany, amb qui es va tractar l'opció de controlar la presència de l'anomenat “ànec mut”, una de les espècies invasores que més problemes crea en el Clot. Tal com ja han fet en els últims mesos des de la Fundació Limne amb el control de les espècies de tortuga invasores, en els pròxims mesos es faran efectives les solucions que la Junta adopte per al control de el “ànec mut”. En aquesta última Junta de Protecció del Clot també han participat l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor Santiago Zorío, D. Antonio J. Cases, representant de la Diputació de Castelló, D. Xose Anxo Pereira, representant de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, així com els borrianencs D. Roberto Roselló. representant dels propietaris de terrenys inclosos en l'àmbit del Paratge (terrenys de l'Ajuntament). i D. Guillermo Rios en representació d'Amics del Clot, a més de Gabriel Ferrándiz, amb qui es va estudiar una nova campanya de col·locació de caixes niu per a rates penades com una de les solucions naturals per al control de determinades plagues. Una tècnica que ja s'ha utilitzat en el passat en el cas de les caixes niu per a rates penades sobre “la qual ja vam realitzar un seguiment de la seua utilització a través de detectors d'ultrasò i de l'app “batlib”, una campanya que ens agradaria repetir ja que creiem que és la forma més natural i menys agressiva de mantenir la presència de determinades aus en el Clot que a més ajuden al control de plagues com les dels mosquits a l'estiu”.
Tal com ha conclòs el mateix Arnandis “estem bastants contents de veure com una Junta de Protecció del Clot que durant anys ni tan sols es convocava, en sessions com la d'avui haja servit perquè durant més de dues hores i quart hàgem debatut, informat i projectat accions i iniciatives per a seguir protegint, i al seu torn, posant en valor el nostre paratge natural més emblemàtic. Per això, a més de totes les persones participants en la Junta, entre membres i convidats, m'agradaria fer extensiu el meu agraïment a Protecció Civil, tant per la seua implicació com pel treball de vigilància constant que realitzen en el Clot”.

Idioma