Campaña y programación del 25N 2021
  • Els últims estudis i les intervencions diàries a Borriana corroboren que els casos de violència entre les parelles més joves està augmentant

  • També es constata que està disminuint entre els joves la percepció del que és el control sobre la parella i de la gravetat de la violència


Borriana centrarà la campanya del 25N en la població jove, amb el lema ‘Qui més et vol no et farà plorar’, atés el constant augment dels casos de violència entre les parelles més joves.

Com ha lamentat la regidora de l'àrea, Maria Romero, “els últims estudis corroboren allò que ja començaven a vore tant per les dades com en les intervencions diàries des del servei d'Igualtat de l'Ajuntament”.

Segons ha explicat en la presentació de la programació del Dia Internacional per l'erradicació de la violència contra les dones, “la violència entre les parelles més joves va en augment, alhora que disminueix la percepció de la gravetat i del que consideren que és el control i la violència”.

Aquests extrems s'estan confirmant amb estudis com els informes del Ministeri d'Igualtat, el del Centre Reina Sofia i la FAD o el de Save the Children, que alerta que la Comunitat Valenciana és el segon territori autonòmic amb més víctimes adolescents per violència de gènere. “Tots aquests estudis, publicats al mes d'octubre, coincideixen en les conclusions preocupants”, ha indicat Romero.

Alguns dels motius que expliquen aquest augment, segons ha detallat Estela Martínez, promotora d'igualtat de l'Ajuntament, estarien en “la recuperació per part dels joves dels mites de l'amor romàntic, que amb la intermediació de les xarxes socials estan adquirint una nova dimensió”. A més, ha explicat “cal destacar la incorporació d’elements tòxics com l'elevat control del telèfon mòbil de la parella o la consideració de la gelosia com una prova d'amor”.

Amb motiu del 25N l'Ajuntament ha preparat una programació que s'estén al llarg del mes de novembre. Des del dia 8, i fins al dijous 25, es realitza en els centres educatius el Taller de prevenció de la violència de gènere, per la qual cosa Romero ha volgut destacar especialment la col·laboració dels centres en el foment de les relacions afectivosexuals.

Emmarcat en aquesta iniciativa, a més, s'han estan pintant murals amb la reproducció d’estrofes de la cançó “Espremedors” del grup valencià la Fúmiga en tots els centres educatius i en entitats associades, com l’Agrupament Escolta, Fisat, el Centre Juvenil Porta Oberta, di-Capacitat o Creu Roja.

A més, s'han programat diferents tallers. El dia 18 s'organitza ‘Com abordar la perillosa relació entre joves, violència de gènere i xarxes socials?’ en el Centre Antonio Pastor i el taller ‘No et farà plorar’ de prevenció de la violència entre els 14 i els 30 anys, organitzat en col·laboració amb el Consell de la Joventut, amb data per concretar.

Enguany, Creu Roja se suma a través del seu projecte Juntes a la campanya ‘Porta Violeta’, organitzat en col·laboració amb l'Ajuntament i la Federació de Comerç, com ha explicat Maribel Martínez, vicepresidenta segona de l'assemblea de Creu Roja a Borriana.

El dia 23 es distribuiran distintius violetes entre els locals participants per a identificar aquells espais segurs en què les dones que senten inseguretat en l'àmbit de la parella puguen acudir per a ser assessorades. Els establiments que es vulguen sumar poden contactar a través de <borriana@cruzroja.es>.

El dia 25 serà l'acte central de la campanya, amb la convocatòria de la concentració ciutadana contra les violències masclistes. La convocatòria serà a les 19.30 hores a l'Ajuntament i qui vulga participar en el torn de micro obert pot enviar un correu a <igualtat@burriana.es>.

El dia 26 a les 18 hores, la companyia la Irregular, formada per alumnat del Centre Martí de Viciana, oferirà un espectacle de dansa en el CMC la Mercè, i el dissabte 27 Creu Roja Joventut llança la campanya ‘Dona-li veu al respecte’ entre les 17h i les 20h pels voltants del Mercat Municipal per a conscienciar la població sobre la violència de gènere entre els i les adolescents.

Per a tancar aquest mes reivindicatiu, el diumenge 28 s'organitza la trobada ‘Seguim teixint’, amb la qual es retiraran els teixits de llana violeta que vesteixen les palmeres de diversos punts de la ciutat des de l'últim 25N per a procedir a transformar-les en una nova intervenció. Per a participar en aquesta activitat, organitzada en col·laboració amb Miss Maloya, cal avisar prèviament en <igualtat@burriana.es>.

El lema ‘Qui més et vol no et farà plorar’ naix d'una estrofa de d’“Espremedors”, la nova cançó de la Fúmiga, que ha sigut utilitzada per a treballar les relacions afectivosexuals en els tallers en els centres educatius.