Premis Dia de la Dona Borriana
Premis Dia de la Dona Borriana

 

- L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha destacat la importància de “visibilitzar trajectòries vitals femenines que siguen exemple per al conjunt de la societat”

- L'acte, que s'ha fet a porta tancada, no ha pogut ser la trobada multitudinària que es produïa els últims anys, però ha sigut un emotiu homenatge a aquestes dones


L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, María Romero, han lliurat els premis ‘Dia de la Dona’ de 2021 a les guardonades d’enguany, en un acte restringit a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Així, en l'acte celebrat aquest matí han entregat els premis a la traductora i doctora en literatura russa, Reyes Garcia; a la matrona i primera dona a encapçalar una llista electoral a la localitat, Maria Ángeles Vicent, i a l'escriptora, filòloga i professora Carme Rufino.

Així mateix, s'ha fet un reconeixement especial a les treballadores sociosanitàries de la ciutat pel seu treball durant la pandèmia, que han rebut enguany el guardó extraordinari, per les quals han estat presents representants del menjador social de Borriana, de l'associació Di-capacitat en representació de les cuidadores no professionals de persones dependents, de Creu Roja i dels Serveis Socials de Borriana.

També han acudit representants per part de la fundació Fisat, que compta amb diferents recursos de protecció per a infància i joventut; de la Fundació Antonio Moreno, pel seu dos centres de protecció; de Càritas i la seua residència, i de la residència de persones majors la Generalitat.

Per part seua, i en representació de l'Àrea de Salut de la Plana han estat les supervisores dels centres de salut Borriana I i Borriana II. A més, també s'ha fet un reconeixement als i les membres de la Policia Local i Guàrdia Civil per l'atenció donada en pandèmia a les víctimes de violència de gènere, així com al departament municipal de Serveis Socials.

Totes elles han rebut de mans de les representants de l'Ajuntament les distincions i el detall amb què es distingeix cada any a aquestes dones, que reben el reconeixement per la seua trajectòria amb l’objectiu de visibilitzar el treball femení.

En aquest sentit, Maria Josep Safont ha volgut felicitar les premiades, alhora que ha destacat la importància de “reconéixer el treball i la trajectòria vital d'aquestes dones” ja que, com ha explicat, “desgraciadament és habitual que les biografies femenines patisquen la invisibilització social”.

Per això, ha ressaltat, la funció d'aquests premis com a “forma de compensar aquesta falta de reconeixement públic”, i perquè “arribe el seu exemple al conjunt de la societat”.

Per la seua banda, la regidora de l'àrea, Maria Romero, ha presentat les premiades, ha explicat els seus currículums, biografies i experiències personals i professionals que han sigut tingudes en compte pel jurat a l'hora de prendre la decisió.

L'acte, encara que s'ha hagut de fer a porta tancada a causa de la situació sanitària i no ha pogut ser el reconeixement multitudinari que tenia lloc durant els últims anys, ha sigut igualment un homenatge emotiu de distinció a les persones premiades que la ciutadania ha pogut seguir per streaming a través dels canals de Facebook i Youtube de l'Ajuntament.


Les premiades

Respecte a Reyes Garcia, és doctora per la Universitat Jaume I de Castelló i diplomada en llengua russa per la Universitat Estatal de Sant Petersburg, com a referent del món de la cultura. És professora de rus a l'Escola Oficial d'Idiomes de Castelló i traductora des de fa més de 27 anys, amb especial interés pel segle de plata de la literatura russa. Destaca el seu treball com a traductora de l'obra de Marina Tsvetáyeva, una de les escriptores russes més importants de tots els temps. Ha participat en conferències i en congressos tan importants com els celebrats a l'Institut de Llengües Eslaves de la Sorbona, a París, o a Moscou o Bolshevo, o a les cases-museu de María Tsvetáyeva, la seua autora predilecta.

Quant a la biografia de M. Ángeles Vicent, destaca per haver sigut la primera dona del municipi a encapçalar una llista electoral en la localitat, així com per ser una ferma defensora de la incorporació femenina al món laboral i de la plena igualtat entre homes i dones. Regidora de Sanitat i Assumptes Socials de 1991 a 1995, va continuar al capdavant d'aquestes matèries durant diverses legislatures, en les quals va desenvolupar la Regidoria de la Dona, que va passar a tindre entitat pròpia. A més, va ser la mateixa Vicent qui va instaurar els premis Dia de la Dona Treballadora del 8 de març.

Per part seua, Carme Rufino, llicenciada en Filologia Hispànica, en Lingüística Valenciana, per la Universitat de València, ha sigut premiada per la seua col·laboració i dedicació en el manteniment de la cultura. És professora de l'IES Jaume I de Borriana i de diferents cursos de formació en el Cefire. També és col·laboradora habitual de diverses entitats i associacions culturals de Borriana i autora de nombrosos poemaris publicats. Ha obtingut diversos premis poètics com el Ciutat de Vila-real 1996, Ciutat de la Vall d'Uixó 1999, Flor Natural de Nules 1999, XXII premi de poesia 25 d'abril de Ia vila de Benissa, XXV premi de poesia Ibn-Hafaja, entre d’altres.

Enguany, a més, s'ha decidit concedir un quart premi extraordinari com a reconeixement a totes les treballadores del sector sociosanitari que han estat atenent persones durant la pandèmia en primera línia mentre la resta de la ciutadania ens refugiàvem a casa nostra. Aquestes treballadores d’entitats i institucions del sector sociosanitari, que en tots els casos compten amb un perfil laboral altament feminitzat, a més d'implicar-se amb la seua situació personal van haver de fer front a una situació sociosanitària mai no vista malgrat tractar-se d'ocupacions de cures que habitualment han estat invisibilitzades o poc valorades.


Els premis

L'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ amb la finalitat de reconéixer i homenatjar públicament dones rellevants del municipi, bé de l'àmbit social, bé de l'àmbit científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes.

El nombre de premis establit que es concedeixen anualment és de tres, sense distinció de rang, i consisteixen en el lliurament d'una placa acreditativa i el reconeixement públic. No obstant això, en aquest any de pandèmia s'ha volgut afegir el quart premi, extraordinari.