La regidora d'Igualtat, Maria Romero, acompanyada de l'agent d'Igualtat, Belén Pascual, han presentat avui la programació especial amb motiu del Dia Internacional de la Dona, 8 de març, amb més més de 20 activitats.

Maria Romero ha explicat que enguany la programació té com a fil conductor la figura de la dona en el món laboral, per a “visibilitzar les dones en aquells àmbits de la societat ocupats tradicionalment per homes i poder abordar els estereotips de les opcions educatives i professionals” i, d'aquesta forma, “promoure la igualtat de gènere en l'educació, la formació i l'orientació professional”.

Des d'aquesta perspectiva, el cartell anunciador cedit per Baltasar Alagarda, posa l'èmfasi en el mateix fonament, i també moltes de les activitats que es dirigeixen cap a l'alumnat en diverses etapes educatives, com ara, la que ha començat avui dirigida a l'alumnat de 4t d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de l'IES Jaume I sobre la bretxa salarial a través del documental En la bretxa que visibilitza diverses circumstàncies relatives a la desigualtat de gènere en el treball per a, posteriorment, debatre sobre el tema. Aquesta activitat es realitzarà també en el col·legi Illes Columbretes i a l'IES Llombai,

En la seua intervenció la responsable municipal de l'àrea d'Igualtat ha repassat totes les activitats programades per a la celebració del 8 de març a la ciutat, entre les quals ha destacat una altra de l'àmbit educatiu dirigida a l'alumnat i que sota el lema #SenseEtiquetes pretén “coeducar per a un futur sense estereotips de gènere i amb valors d'igualtat”. Aquesta proposta es desenvoluparà en el CEIP Francesc Roca i Alcaide, el CEIP Novenes de Calatrava, el col·legi Vila Fàtima, el col·legi Salesià Sant Joan Baptista, el CEIP Pare Vilallonga, el CEIP Penyagolosa i el CEE Pla d’Hortolans.

Sobre aquest tema, la regidora ha subratllat la importància de les accions educatives en l'etapa escolar, “hem de començar per l'educació en valors d'igualtat” per a, així, “construir una societat igualitària i tolerant, sense estereotips, discriminació per raó de gènere ni violències masclistes”, ha assegurat.

També s'ha referit a la xarrada sobre ‘El treball de les dones en el sector pesquer’ per part de l'Associació de Dones de la Mar de Gandia (ADOMAR) que tindrà lloc el 28 de febrer a les 19h a la Casa de la Cultura, i la posterior inauguració de l'exposició de pintura i fotografia ‘Dones entre aigües i fils’ a càrrec d'ADOMAR, que estarà oberta en el claustre de la Casa de la Cultura fins al 30 de març. “Amb l'objectiu de visibilitzar el seu treball i donar suport a les seues reivindicacions laborals”, ha precisat Maria Romero.

Una altra exposició amb el nom #SenseEtiquetes arribarà el 2 de març, en aquesta ocasió itinerant i sobre persones que trenquen estereotips de gènere en l'àmbit laboral. La mostra estarà en el primer pis de la Casa de la Cultura fins al 8 de març per a, posteriorment, del 9 al 13 de març, traslladar-se a l'IES Llombai i, del 23 al 27 març, a l'IES Jaume I.

L'empoderament de les dones en l'esport també tindrà la seua presència en la programació amb el partit amistós de futbol sala aleví femení, que tindrà lloc el 2 de març en el pavelló poliesportiu la Bosca, organitzat per la Federació Valenciana de Futbol i el Club de Futbol Sala Borriana dins del programa ‘Valentes’.

Per al dia 5 de març hi ha programat un espectacle de teatre Xiquetes que no tenim ni puta idea al Teatre Payà a càrrec de la companyia Els Indecents, sobre una dona àrbitre, per a l'alumnat de 3r d'ESO de l'IES Jaume I, col·legi Villa Fàtima, i col·legi Illes Columbretes.

El 7 de març es farà un homenatge i es descobrirà a la Terrassa Payà el mural d'Angi Vera sobre Antonia Fenollosa Pérez, donya Manolita, per a posar en valor el treball de la primera dona a llicenciar-se en medicina de Borriana, l'any 1922. També tindrà lloc el reconeixement públic ‘Premi Dia de la Dóna’ en la Sala de Plens de l'Ajuntament de Borriana.

A més, el 8 de març s'inclou el dinar de germanor convocat per l'Associació de Veïns del Port de Borriana, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Borriana, a l'antic càmping, i l'eixida de l'autobús per a participar en la manifestació del 8 de març a Castelló.

Aquests són sols alguns dels actes destacats de la vintena d'opcions que a nivell informatiu, d'oci, conscienciació o divulgació se celebraran a Borriana des de finals del mes de febrer i durant el mes de març, ja que també tindran lloc, per exemple, el berenar de sororitat femenina amb dones que pertanyen a associacions de la localitat el 13 de març.

També, el Concert de les Dones el 29 de març a càrrec de la Banda Simfònica de la Filharmònica de Borriana, la Unió Musical Santa Cecília de Benicàssim i el Centre Instructiu de Benimaclet, tres bandes musicals dirigides per dones, i la V Carrera de la Dóna a benefici del Projecte Flor de Vida de la Fundació Le Cadó que se celebrarà el 29 de març.

Per a més informació i inscripcions: igualtat@burriana.es