Arrancan las obras de recuperación de Sant Blai

L'Ajuntament de Borriana ha començat aquesta setmana les obres de condicionament de l'entorn de Sant Blai, que amb un import de 431.000 euros dins de l'Estratègia Edusi dels Fons Feder permet reformar i rehabilitar l'ermita de Sant Blai, la plaça annexa i el carrer adjacent.

Així ho ha avançat el regidor de Cultura, Vicent Granel, que ha precisat que la previsió és que les obres finalitzen al mes de novembre i ha manifestat que amb aquesta “estratègica actuació” es podrà recuperar un espai que al seu judici, “havia estat abandonat fins avui, i que ara comptarà amb el reconeixement necessari”.

En aquesta línia ha volgut subratllar la transcendència de la iniciativa perquè permetrà “recobrar un barri oblidat i oferir una imatge de benvinguda a la nostra ciutat a l'altura que es mereix".

Han sigut molts mesos de treball que ara es veuen materialitzats amb l'inici d'unes obres que milloraran l'entorn de l'ermita del patró, en la qual es podran celebrar les festes el proper mes de febrer", ha manifestat Granel.

A més ha explicat que fins al ara, en les últimes setmanes, els treballs que s’han iniciat corresponen a la connexió d'aigua i es fonamenten en la instal·lació de les canalitzacions de desaigües necessàries per a evacuar l'aigua de pluja de la mateixa plaça.

Concretament, les obres iniciades aquesta setmana consistiran a rehabilitar les tres façanes exteriors de l'ermita i, d'una manera especial, les dues que han estat durant molts anys adossades a habitatges, instal·lar il·luminació nocturna i rehabilitar les façanes confrontants amb jardins verticals.

També inclou, ha detallat el responsable municipal de Cultura, “la recuperació de la història a través del disseny de la nova plaça”, l'entrada de la qual al 'Jardí de l'Hospital', que és com es denominarà ara l'entorn de l'ermita, s'accedirà per un gran reixat, que representarà l'antic hospital, per la qual cosa es recuperarà el taulell que ara es troba deteriorat”.

En ralació a la zona que ocupava la banda de música, es col·locarà una pèrgola per a realitzar activitats culturals i musicals i es crearà un espai on tindrà un especial protagonisme la popular Font del Vi, eix de les celebracions del matí del 3 de febrer durant la festivitat de Sant Blai.

A més, una escalinata unirà el desnivell que existeix amb el carrer adjacent, des de la qual s’hi podrà accedir i un mur de separació entre el vial i la nova plaça.

Per part seua, el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis, ha assenyalat que les obres d'urbanització de la plaça situada entre l'ermita de Sant Blai i el llit del riu Anna “canviarà la cara a un dels punts més degradats del nucli urbà de Borriana”.

En aqueix sentit ha recordat que des de l'enderrocament de l'antic hospital per a pobres de Sant Blai l'any 2011, el solar de la plaça s'ha convertit en “un dels espais públics més deteriorats i abandonats de tot el municipi”, i ha afegit que el consistori va reorientar la plaça com improvisat aparcament per a vehicles i “va descuidar l'estètica urbana a l'espera d'executar la remodelació, que s'ha demorat durant vuit anys per falta de diners fins que el projecte ha sigut vinculat als fons europeus Feder”.

Arnandis ha explicat que el projecte d'execució preveu transformar l'actual aparcament de vehicles en dues zones verdes temàtiques. Un serà un jardí arqueològic amb plantes medicinals i aromàtiques que estarà situat en la part de la plaça més pròxima a l'església de Sant Blai i en el qual es posaran en valor les restes trobades en la necròpoli medieval pròxima a l'antiga ermita.

El jardí previst, ha explicat Arnandis, inclourà un passeig de xicarandes que connectarà l'església amb el llit del riu a través d'una escala per a salvar el desnivell de la plaça i en un altre punt del solar es construirà una pèrgola de cinc metres d'altura que podrà albergar fires, mercats medievals o concerts a l'aire lliure.

Finalment, el projecte de remodelació de la plaça també preveu conservar tots els paviments hidràulics trobats en l'antic hospital per a pobres derrocat fa vuit anys. En conte als envans mitgers entre edificis, seran dissimulats mitjançant plantes vegetals trepadores i es col·locarà paviment ceràmic en la major part del sòl de la plaça.