proyecto de ejecución de la construcción de la pasarela del Clot
  • En la propera Junta de Govern Local prevista per a aquesta setmana, s'aprovaran els plecs per a licitar l'obres

  • Ja s'ha reparat la passarel·la de terra que es mantindrà mentre es construeix la passarel·la fixa per a mantindre comunicats els marges del Clot


La Junta de Govern Local de Borriana ha aprovat el projecte d'execució de la construcció de la passarel·la fixa de formigó del Clot, a la desembocadura del riu Anna, que donarà accés a la zona de les Terrasses. Amb un pressupost base de licitació de 470.127 euros que incorpora els corresponents estudis de gestió de residus, geotècnic i bàsic de seguretat i salut, segons ha anunciat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

Pròximament, amb tota seguretat en la Junta de Govern Local prevista per a aquesta setmana, s'aprovaran els plecs per a licitar les obres, que seran cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc de l'estratègia Edusi del Programa de Desenvolupament Sostenible.

Cal recordar que el govern municipal va rebre a finals de l’any passat la resolució del projecte de construcció amb l'autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), així com l'autorització de Costes per a l'obres, i també el dictamen favorable per unanimitat de la Junta de Protecció del Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu.

Ara, després de l'estudi geotècnic i la redacció i aprovació del projecte d'execució de la construcció per part de l'Ajuntament, “és qüestió de pocs mesos” l'inici i la realització de les obres, ha precisat l'alcaldessa. Igualment, ha confirmat que ja s'ha tornat a reparar la passarel·la de terra que va desaparèixer amb la crescuda del riu Anna per les pluges del passat mes de març, i ha assegurat que mentre duren les obres de construcció de la passarel·la fixa es podrà utilitzar i els dos marges del Clot estaran comunicats.

Actualment, l'única manera de travessar el Clot a l'altura de la desembocadura és una passarel·la de terra compactada que compleix la seua funció quan el nivell de l'aigua és baix, però amb les crescudes per fortes pluges, amb els temporals marítims i amb l'augment del cabal per l'aigua registrada en localitats de l'interior, acaba destrossada. Aquesta problemàtica afecta de ple als residents de les Terrasses que es queden pràcticament aïllats fins que el consistori repara novament l'accés.

Comportes

El projecte contempla la construcció d'una passarel·la fixa de formigó que connectarà els dos costats del llit i que, probablement i per a facilitar l'eixida de l'aigua cap a la mar, comptarà amb una comporta de regulació del nivell de l'aigua del Clot tipus tallant d'obertura manual, i la resta de comportes abatibles de tipus basculant de canal o sobreeixidor compensades estàticament per al seu funcionament a partir de la força d’empenta que provoque el flux d'aigua quan assolisca una determinada altura associada a cabals a causa de crescudes per pluges intenses. L'estructura estarà preparada per a suportar tant el pas de vehicles de vigilància i salvament com de vianants.

Safont ha fet referència al “llarg procediment i l’extensa tramitació que ha suposat dur a terme aquesta iniciativa i els envits de la burocràcia” que ha alentit la materialització d'un projecte que des de l'executiu local es considera “prioritari”, ja que han sigut “quasi 21 mesos transcorreguts per a obtindre tots els permisos, tant de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, com de la Conselleria, del Ministeri, etc”.