Renovación de imbornales en el barrio del Carmen de Burriana
  • Amb la substitució dels embornals actuals als carrers Tramuntana, Gregal, Ponent, Garbí i Consolat de Mar, s’inicien les obres de Renovació i Millora de les Infraestructures de 2022 a Borriana


L'Ajuntament de Borriana i Facsa comencen les obres corresponents al Projecte de Renovació i Millora de les Infraestructures del Servei de 2022, amb la substitució dels embornals pluvials del barri del Carme al Port de Borriana, segons ha explicat el regidor de Serveis Públics i Zona Marítima, Vicent Aparisi.

Concretament, Facsa està mamprenent la renovació dels embornals que hi ha als carrers Tramuntana, Gregal, Ponent, Garbí i Consolat de Mar que causaven males olors en aquesta zona, que consisteixen en orificis practicats en els rastells connectats a una arqueta en la vorera que comunica amb la xarxa de clavegueram municipal.

Com que no tenen sifó, els actuals dispositius de desguàs per on es buida l'aigua de pluja de la calçada en aquest barri “poden ocasionar problemes d'olors i, com tampoc disposen de tamís, possibilitaven a més l'entrada al sistema de clavegueram de sòlids de grans dimensions que poden derivar en obstruccions en els col·lectors”, ha indicat Aparisi.

La intervenció duta a terme consisteix en la renovació i la instal·lació d'embornals sifónicos d'H-200 equipats amb reixeta de fundició dúctil de 35x50 cm en substitució dels actuals, i es completarà amb l'anul·lació de les arquetes existents en les voreres.

La renovació dels embornals per a la recollida i l’evacuació d'aigües pluvials permetrà reduir les males olors sobretot a l'estiu quan arrepleguen menys aigua, i augmentar la capacitat de recollida d'aigua pluvial en reduir possibles obstruccions.

Així mateix, Aparisi ha volgut agrair la col·laboració i comprensió dels veïns del barri “davant les possibles molèsties que tota obra té”, i ha remarcat la intenció de govern municipal i de Facsa de “minimitzar les incomoditats que puguen suposar aquests treballs”.

Xarxa de drenatge

Cal recordar que, a finals de l’any passat, l'Ajuntament i Facsa van realitzar les obres d'implantació de la xarxa de drenatge per a la millora contra inundacions a la plaça dels Mariners.

Una més de les actuacions mampreses pel consistori en la zona marítima per a tractar de mitigar aquesta problemàtica provocada per les fortes pluges”, ha assegurat Aparisi, que ha recordat que es tractava d'una millora del sistema de drenatge en aquesta àrea amb el reforç de la xarxa que ha d'evacuar les pluges, i encara que no es tractava d'una actuació d’una gran despesa econòmica, “sí que és molt important perquè serveix per a alleujar la càrrega que ha de suportar la xarxa en aquesta zona i poder evacuar les aigües el més ràpid possible per a evitar que s'estanque”.

Els treballs en aquell moment es van centrar en l'entorn de la plaça dels Mariners amb la instal·lació de nous embornals i pous de registre en els quals s'havien detectat fallades hídriques i la redirecció de diversos embornals al col·lector situat a l'avinguda de la Mediterrània, enfront de l'Escola de la Mar, per a tractar d'accelerar el procés de desguàs durant els primers instants de pluges torrencials.

Concretament, l'actuació es va realitzar a la plaça dels Mariners en la confluència amb els carrers Illes Columbretes i Rosa dels Vents i va consistir en la reconducció d'un total de 4 embornals que estan en el punt baix de la zona i la col·locació d'una una reixeta transversal cap a un col·lector de diàmetre 630 mm d'aigües pluvials que descarrega en el peine.

A més, es va modificar al carrer Illes Columbretes un tram d'una antiga séquia de dimensions 1000x800 que estava a contrapendent. Paral·lelament, es va executar una connexió com a alleugeridor que funcionarà únicament en episodis de pluja intensa, des d'un pou de registre situat a la plaça dels Mariners cap al col·lector de diàmetre 630 mm.

Al carrer Juan Sebastián Elkano, confluència amb el carrer Illes Columbretes i el carrer l’Alguer, es van connectar els embornals que hi havia en aquesta zona al col·lector de diàmetre 500 mm d'aigües pluvials, col·lector que també descàrrega en el peine. També al carrer Illes Columbretes es van substituir alguns embornals que tenien poca capacitat, per embornals tipus bústia que tenen una capacitat de desguàs molt major.