Reunión en Madrid febrero 2022 para reivindicar los proyectos contra la regresión de la costa en Burriana
  • Maria Josep Safont transmetrà novament aquest dilluns al Ministeri les necessitats de la ciutat, qualificades en l'Estratègia com a prioritàries


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, es reunirà dilluns que ve 21 de febrer a Madrid amb la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Foment per a “exigir novament que es mamprenguen ja els projectes promesos i previstos en una dels quatre Estratègies en la qual detalla els actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d'erosió que pateix el nostre litoral.

Safont ha mostrat la seua esperança d'obtindre dilluns en la reunió a Madrid “una mica més que promeses i bones intencions”, i que per fi es progresse “de debò” en els projectes previstos “tan necessaris” per al litoral del municipi.

En la trobada tornarà a exigir que es complisquen els compromisos i “s'avance en ferm en els actuacions previstes, tan urgents com necessàries, de regeneració i protecció de la costa de Borriana”, i urgirà a “planificar-les i executar-les en el menor temps possible, de manera que es frene la regressió costanera i es minimitzen els efectes dels temporals dotant-les del pressupost necessari”.

Concretament, en la reunió, Safont instarà Costes a adoptar “les mesures oportunes perquè es duguen a terme les actuacions previstes en l’Estratègia d'actuació del tram de costa comprès entre el Port de Castelló i el Port de Sagunt (Castelló Sud), i que, segons ha assegurat, “apareixen especificades en successius escrits remesos a la Direcció General, l'últim d'11 d'octubre”.

En la cita prevista per a dilluns a Madrid participen també diversos regidors i personal tècnic municipal, en la qual l'alcaldessa tornarà a pressionar el Ministeri perquè s'atorguen les concessions sol·licitades per l'Ajuntament des de fa temps i encara sense resposta, ja que “tan sols persegueixen la legalització de situacions anteriors a la Llei de costes de 1988 o la millora de la costa del municipi, i que apareixen igualment especificades en els escrits remesos els darrers mesos”.

Igualment, exposarà la urgència “d’efectuar –mentre no s'executen les obres de protecció i regeneració necessàries– les actuacions que siguen convenients per a mantindre en perfecte estat d'ús i conservació les nostres platges amb els obres de manteniment, conservació i reparació que es requerisca perquè cada temporada es mantinga la major excel·lència possible del nostre litoral”.

Així mateix, l'alcaldessa reiterarà la sol·licitud enviada el passat 7 de gener del 2022 al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic d’obrir un nou termini d'Informació pública del projecte de reial decret pel qual es modifica el Reglament General de Costes, “de manera que puguem estudiar detingudament la nova redacció i efectuar observacions per a una millor protecció del nostre litoral i també dels nostres veïns i veïnes”. Sobre aquest tema ha valorat, “necessitem la protecció de la costa i no limitacions als drets dels ocupants”.

En referència a les actuacions realitzades pel Servei Provincial de Costes de Castelló a Borriana, Safont ha assegurat que Borriana “no es mostra contrària al fet que s'extraga la seua arena per a millorar la costa d'altres municipis”, però ha puntualitzat, “sí que considera que si durant aquest procés es danyen els camins del nostre municipi, almenys Costes hauria de reparar-los o assumir-ne la despesa”.

L'alcaldessa ha tornat a lamentar que a pesar de “les demandes, reunions i requeriments que realitzem des del govern municipal per a solucionar els problemes del nostre litoral, la situació no ha aconseguit els resultats previstos”.

En aquests moments, ha assegurat Maria Josep Safont, “quan l'acció dels temporals ha anat augmentant en agressivitat i disminuint en periodicitat produint destrosses importants que han anat pal·liant-se amb actuacions d'urgència, sens dubte insuficients, la situació s'ha convertit en inajornable i requereix una resposta que oferisca una seguretat en la realització de les actuacions immediates”.

És per això que, ha manifestat, “reiterem totes les obres pendents del Ministeri al nostre municipi. Concretament, es tracta de la construcció de quatre espigons, la protecció de les goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i fins i tot la creació d'una platja a la Serratella. Dels quals, segons ha manifestat Safont, hi ha dos espigons qualificats com a “prioritaris” en l'estratègia d'actuació de Costes i que l'equip de govern municipal considera “urgents”. Un en forma de L al costat de la desembocadura del riu que proporcionaria la protecció que necessiten les Terrasses i el Port.

L'altre, un espigó al camí de les Tancades, a l'abric del Port, que protegiria la zona de la Serratella i crearia una nova platja d'arena en la zona. A aquests dos espigons, caldria sumar uns altres dos espigons exempts previstos en la zona de la Serratella, ha aclarit.