Borriana solicita el permiso para instaklar dos tornillos de Arquímedes en La Serratella

 

  • Amb la finalitat d'evitar inundacions en els habitatges amb l'evacuació d'aigua de pluja a la mar en períodes de fortes pluges


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha sol·licitat la concessió administrativa d'ocupació de domini públic maritimoterrestre per a la instal·lació d'un sistema de drenatge d'aigua pluvial a través de la instal·lació de dos caragols d'Arquimedes en la zona de la Serratella.

Concretament, en la sol·licitud signada avui per l'alcaldessa, l'Ajuntament sol·licita al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la concessió per a situar al carrer les Alqueries, en la zona del jardí al costat del camí Serratella 121, el solar en què s'allotjaran els dos caragols d'Arquimedes que es pretenen instal·lar.

L'objectiu, segons ha explicat Maria Josep Safont, és “complir amb la legislació en aquesta matèria i evitar les inundacions dels habitatges existents en la zona de la Serratella, amb l'evacuació d'aigua de pluja a la mar en períodes de fortes pluges”.

Amb els dos caragols d'Arquimedes, ha concretat l’alcaldessa, “s'augmentarà considerablement la velocitat d'evacuació de les aigües pluvials a la mar, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície i que necessita un drenatge ràpid” i, d'aquesta manera, ha continuat, “s'evitarà els efectes de les inundacions amb les quals han de bregar els veïns i les veïnes d'aqueixa zona del litoral borrianenc”.

Sobre aquest tema, la primera edil ha precisat que un caragol d'Arquimedes de diàmetre 1.900 mm és capaç d'evacuar “fins a 1.000 litres per segon”, és a dir, ha matisat, “tres vegades més de capacitat de desguàs que la bomba de 70 CV de potència que l'Ajuntament va utilitzar per a drenar la séquia del Rajolí en la seua eixida al mar el mes de gener passat”.

Es tracta, ha assegurat, d'un mecanisme hidràulic “de gran ajuda per a l'extracció de grans cabals d'aigua en cas d'inundacions o de grans temporals de pluja”, i suposarà una inversió al voltant de 720.000 euros, per la qual cosa “sol·licitarem les ajudes pertinents a la Generalitat”, ha declarat Safont.

Per a sol·licitar la concessió i dur a terme aquesta “importantíssima” instal·lació hidràulica, prèviament els tècnics municipals han realitzat un estudi per a determinar la ubicació més òptima i el millor aprofitament del sistema de drenatge.