- Representants de l'Ajuntament de Burjassot s'han desplaçat fins al consistori de Borriana per a conèixer l'experiència de l'ADI amb la finalitat de crear enguany un servei similar

 

El servei d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) de l'Ajuntament de Borriana continua sent model per a diferents municipis de la Comunitat Valenciana en la creació de programes sobre el desenvolupament infantil. Durant aquest any ja s'ha estès a 6 localitats amb la creació de serveis similars seguint l'exemple i el model de Borriana.

De fet, representants de l'Ajuntament de Burjassot s'han desplaçat fins al consistori de Borriana per a conèixer de primera mà l'experiència de l'ADI i poder crear un servei semblant, que estarà constituït per 4 professionals. Tres d'elles, Pilar Royo, María Marco i Ana Isabel Lujan s'han reunit amb l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, i les professionals del servei, Lina Puig i Ana Vicent, que els han explicat les característiques i peculiaritats, metodologia d'intervenció i organització municipal del projecte.

Cada vegada en són més, els municipis que s'interessen pel servei que presta el consistori borrianenc, que ha sigut el model que ha fet servir la Generalitat Valenciana per a estendre, a partir d'enguany 2022, aquesta experiència com a proposta de programes a desenvolupar en els municipis de la Comunitat Valenciana, seguint l'exemple i l'experiència de Borriana, que ha obtingut el reconeixement de bones pràctiques per part de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i per altres entitats com a l’Agrupació Borrianenca de Cultura, ABC.

L'ADI de Borriana, que celebra aquest mes de setembre els 18 anys d'existència, és una iniciativa municipal original, pionera i singular en la seua especialitat en els municipis de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un servei psicopedagògic municipal d'atenció precoç de caràcter comunitari, a través del qual s'ajuda a generar entorns favorables al desenvolupament de xiquetes i xiquets de fins a tres anys d'edat.

El servei de Borriana, que depèn de l'àrea municipal d'Educació, compta amb les professionals Lina Puig i Ana Vicent, amb una dilatada i qualificada experiència professional i que són reclamades com a formadores per als nous equips que s'estan formant a les províncies d'Alacant i València.

En la reunió l'alcaldessa ha destacat la “importància d'aquest servei com a suport a les famílies de Borriana per a ajudar en tots els aspectes relacionats amb el desenvolupament Infantil en la primera Infància. "Borriana –ha assegurat– pot sentir-se orgullosa de comptar amb un servei com l'ADI, que celebra el seu divuitè aniversari treballant i reflexionant sobre com continuar millorant i innovant".

Per part seua, l'edil d'Educació, J. Ramon Monferrer, ha subratllat “l'acollida i l'èxit de l'ADI, que és tota una referència a nivell autonòmic en atenció precoç". Des de l'ADI, ha manifestat, es contribueix a generar entorns favorables al desenvolupament infantil i a ampliar les xarxes de detecció precoç de xiquetes i xiquets que puguen presentar alteracions en el desenvolupament o dificultats de criança en la primera infància amb la finalitat de proporcionar-los una atenció de qualitat de manera primerenca i sempre en contacte amb els professionals de l'àmbit educatiu, social i sanitari de la ciutat".

Així mateix, Safont i Monferrer han reiterat el seu agraïment a les professionals de l'ADI “per la seua gran labor que té com a repte l'ajuda a les famílies en l'adaptació al nou entorn en què creixen els seus fills", i han reiterat el “suport incondicional i el compromís del govern municipal”.

L'ADI compta a més amb la implicació d'altres administracions i serveis amb què treballa en xarxa, com les conselleries de Sanitat i d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la Biblioteca Municipal, el Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana, especialment a través del Jardí Artístic, i el Servei Municipal d'Esports, entre d’altres.

 

Programes ADI de la Generalitat

Els programes ADI que impulsa i finançarà a partir d'enguany per primera vegada la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, van dirigits a municipis de més de 20.000 habitants, basats en el model d'intervenció comunitària i de proximitat de Borriana, en tota la seua amplitud, des dels objectius i finalitat, la població destinatària, funcions, prestacions, metodologia, tasques, nivells d'actuació, models d'intervenció i funcionament.