Participación ciudadana para el I Plan municipal de Inclusión
  • El consistori inicia el procés públic perquè qualsevol persona del municipi puga, individualment, respondre a una enquesta

  • Les enquestes estaran disponibles en la web municipal fins al diumenge 25 d'abril, moment en què passarà a analitzar-se tota la informació rebuda


L'Ajuntament de Borriana obri a la participació de la ciutadania el ‘I Pla Municipal d'Inclusió i Cohesió Social’ que ajude a conèixer les inquietuds de les borrianenques i dels borrianencs. Amb l'objectiu que aquest pla siga una eina de planificació, ordenació, gestió i direcció estratègica amb les mesures i accions d'inclusió i cohesió social vinculades al municipi, segons ha assenyalat la regidora de Diversitat i Inclusió, Maria Romero.

Sobre aquest tema ha destacat que des del consistori es busca “l'aportació en el diagnòstic de la visió de les persones i entitats implicades en la vida social, econòmica i cultural del municipi, i amb coneixement de les problemàtiques que afronta”. L'objectiu parteix “d’aconseguir una societat més cohesionada, en què les diferències entre les persones se situen en l'àmbit de l'equitat i la ciutadania solidària, i es converteix en un dels grans reptes per a totes les Administracions públiques”, ha manifestat Romero.

El Pla d'Inclusió incorporarà indicadors d'avaluació i una comissió de seguiment de l'execució i aplicació. Després de realitzar una primera part de diagnòstic quantitatiu sobre la situació de la inclusió a la ciutat, d'anàlisi de fonts d'informació, plans estratègics i dades que permeten valorar objectivament els principals indicadors de la cohesió i la inclusió en el municipi arriba el moment d'obrir un procés participatiu.

Per a l’elaboració es compta amb tots els agents socials per a fer de Borriana “una ciutat més inclusiva”. Per això, el departament de Diversitat i Inclusió ha enviat a diferents agents clau una enquesta perquè puguen fer les aportacions que consideren i, alhora, “s'obri aquest procés públic perquè qualsevol persona del municipi puga, individualment, respondre l'enquesta de qualsevol de les àrees, o fins i tot de totes”.

Aquestes enquestes estaran disponibles en el web municipal (www.burriana.es) fins al diumenge 25 d'abril, moment que passarà a analitzar-se tota la informació rebuda

Maria Romero s'ha mostrat “molt satisfeta” per la bona rebuda que està tenint l'elaboració del diagnòstic i la posterior redacció del pla amb “una col·laboració total per part de moltes entitats i agents locals”, i ara confia que també la participació ciutadana siga molt àmplia perquè les seues aportacions, segons el seu parer, “seran clau i contribuiran al fet que entre totes i tots fem una Borriana més inclusiva en què sentir-se partícip”.

A més, la regidora de l'àrea ha indicat que el Pla local d'Inclusió està realitzat en coordinació amb el Pla d'Igualtat i, en aqueix sentit, “serà una eina molt potent que ens permetrà una nova governança de les polítiques de la localitat amb una visió integral i transversal, vinculada als agents socials i recursos de la localitat de manera participativa i activa”.

Es tracta, ha afegit, “d’una oportunitat per a reduir els factors de desigualtat social i vulnerabilitat en el nostre municipi, i promoure l'autonomia de les persones i col·lectius vulnerables des de l'activació inclusiva i la vida independent, alhora que es promou la cohesió social a partir de l'enfortiment dels llaços familiars i comunitaris, el sentiment de pertinença a la col·lectivitat i al territori”.

Cal recordar que l'assistència tècnica per a l'elaboració del Pla d'Igualtat Municipal, així com del Pla d'Inclusió de la localitat, la creació dels canals de participació ciutadana i la realització de quatre accions incloses en alguns dels eixos dels plans, va ser adjudicada al desembre a Creas Id Social SL, per un import de 27.000 euros cofinançats pels fons de desenvolupament regional FEDER, en el marc del Programa Operatiu Sostenible 2014-2020. El període d'execució d'aquests treballs eren 7 mesos, per tant, es preveu la finalització dels plans per al proper mes de juny.