- JOOP és una intervenció sobre joves entre 16 i 21 anys que no estudien ni treballen, i s'emmarca en un programa pluriennal europeu l'objectiu del qual és la millora de l'ocupabilitat

- Per a informar-se del projecte i com sol·licitar plaça, cal posar-se en contacte amb el Casal Jove a través del telèfon 964591692 o del correu <casaljove@burriana.es>


L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini de sol·licitud per a participar en el programa JOOP (Jove Oportunitat), la finalitat del qual se centra en la realització d'accions de motivació i orientació per a joves entre 16 i 21 anys que no estan estudiant o treballant, o estan desmotivats i desorientats en els estudis, per poder oferir-los possibilitats per a triar en el sistema educatiu o en l'àmbit professional.

Per setè any consecutiu, el consistori ha estat seleccionat per a la realització d'aquest programa que està ple de respostes a les necessitats d'aquests joves. Les activitats es desenvolupen en el Casal Jove, promogudes per la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Borriana. Es tracta d'una actuació que s'adscriu a la categoria de “Programes de Segona Oportunitat”, i està cofinançada al 50% pel Fons Social Europeu i la Generalitat Valenciana (Institut Valencià de la Joventut, IVAJ).

Els joves destinataris de JOOP són adolescents que no estudien ni treballen, i la finalitat del programa és aconseguir que les persones participants facen un canvi d'actitud, i deixen enrere la desil·lusió, la desídia i la frustració per un futur incert i adquirisquen una sèrie de competències tècniques a través del treball directe en el foment de l'autoestima, la motivació i la positivitat.

Amb la finalitat del retorn al sistema educatiu, majoritàriament a una formació professional, el programa planteja els continguts a través de la formació per a poder augmentar l'ocupabilitat de les persones participants, però prèviament es realitza una intervenció per a treballar sobre la seua motivació i reforçar l’autoestima per a ajudar-los a construir un projecte integral de vida.

La duració dels cursos JOOP és de quatre mesos, amb un horari de 9.30h a 13.30h de dilluns a divendres, complementat amb sessions individuals periòdiques de trobada entre l’alumne/a i el seu coach. Durant els mesos següents a la finalització del curs es realitzaran reunions grupals mensuals de seguiment de l'alumnat. Els grups estaran formats entre 12 i 15 alumnes.

La finalitat és aconseguir que aquests xics i xiques tornen al sistema educatiu per a completar una FP de Grau Mitjà, per a la qual cosa el programa també els proporciona orientació sobre les diferents famílies professionals de l’FP, però des d'un enfocament absolutament pràctic, a través de la visita a 20 empreses d'acollida en què els mostraran el treball real a què porta cada titulació d'FP.

El programa JOOP de l’Ivaj ha rebut un reconeixement nacional com a exemple a seguir en la lluita contra l'abandonament educatiu en l'estudi “Mapa de l'Abandonament Educatiu Primerenc a Espanya” (març de 2021) de la Fundació Europea Societat i Educació.

Aquest informe destaca que centrar-se en el “desenvolupament integral de la persona és el més adequat per a enfrontar-se a la situació d'aquells joves que cal aconseguir que retornen al sistema formatiu, integrar-se en un centre d'FP o bé aconseguir un certificat de professionalitat”.

Per a informar-se sobre el projecte i per a sol·licitar plaça, cal posar-se en contacte amb el Casal Jove a través del número de telèfon 964591692 o del correu <casaljove@burriana.es>.