- L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha presidit la sessió constitutiva celebrada ahir de vesprada en les dependències municipals

- Després de la constitució de la mesa es va informar dels criteris i obligacions d'accés a la condició de municipi turístic de la Comunitat Valenciana

 

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha presidit la constitució de la Mesa del Turisme, en la sessió constitutiva celebrada ahir de vesprada en les dependències municipals, amb la finalitat de fer realitat la governança participativa en l'actuació pública en matèria de turisme.

Segons ha explicat la regidora delegada de Turisme, Sara Moliona, es tracta d'un òrgan de naturalesa de consell sectorial de participació, informació, control i proposta de la gestió municipal en matèria de turisme. Integrat per representants de la corporació municipal i de les persones i entitats implicades en els àmbits social i econòmic del sector turístic.

Després de la constitució, tant Safont com Molina han manifestat que aquesta mesa suposa “una gran oportunitat per a avançar-se a les necessitats de futur, conscients que la nostra unió i la nostra visió conjunta, impulsaran el desenvolupament sostenible turístic del nostre municipi des d'una perspectiva basada en la protecció, la sostenibilitat i la promoció dels nostres recursos turístics així com dels valors culturals i tradicionals de la població”.

Un camí constituïda la mesa, Sara Molina ha explicat que es va informar dels criteris i obligacions d'accés a la condició de municipi turístic de la Comunitat Valenciana, perquè des del consistori “puguem presentar la sol·licitud de municipi turístic en el moment en què tot estiga preparat, en menys de tres mesos”.

També ha indicat que les funcions del nou òrgan consultiu constituït seran les “d’emetre informes sobre temes específics del sector, proposar millores i ser informada en la presa de decisions que afecten el turisme a Borriana”.

L'objectiu, segons han assenyalat l'alcaldessa i la regidora de Turisme, Sara Molina, és “fomentar la participació ciutadana en la gestió pública i escoltar el sector per a dissenyar colze a colze les polítiques de promoció del turisme al nostre poble”.

Per a la qual cosa estan representats en aquesta mesa els diferents sectors vinculats al turisme. Així, en la sessió constitutiva presidida per l'alcaldessa van participar també la regidor de Turisme, Sara Molina en qualitat de vicepresidenta i, com a vocals, un representant de cada Grup Polític Municipal: Cristina Rius pel PSOE, Maria Romero per Compromís, Maria José Fortea pel PP i Jesús Albiol per Vox.

A més, per part de la Federació de Comerç de Borriana la representant va ser M. Rosario Planelles, de la Federació de Falles de Borriana Berta Hernández, del Club Nàutic Maurici Torres, de Borriana Nova José Guillén, de la Federació d'associacions de veïns de poblats marítims José Manuel Montoya, de la Federació Taurina de Borriana José Carlos Torralba, una tècnic municipal de Turisme i, de les dos persones designades per l'Alcaldia per la seua especial vinculació o coneixement del sector i del patrimoni cultural del municipi, va assistir Juan Alberto Marco.

I és que, com ha explicat Sara Molina, “entenem que el turisme local és una matèria clarament transversal, tant a nivell de departaments municipals, com en el que afecta als diferents sectors socials i econòmics de Borriana”.

Així mateix, ha subratllat que per al govern municipal, en matèria de turisme les claus són “innovació, competitivitat, sostenibilitat i digitalització” els eixos que, a judici seu, “ens permeten dissenyar el full de ruta amb vista a transformar i convertir el turisme de destí de la nostra ciutat en un referent del turisme nàutic al sud de la província de Castelló, que contribuïsca al desenvolupament territorial sostenible, secundant-se en la intel·ligència turística i la digitalització”.

En aquesta línia, la responsable municipal de l'àrea ha traslladat a la mesa la conveniència d'adaptar-se a les necessitats de destinació turística i a les directrius per a optar a ser finançat pels fons de recuperació europeus Next Generation EU. I, també, al compromís municipal amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.