- Es tracta del segon cas en les costes espanyoles aquest estiu


Tècnics de la Fundació Limne han localitzat aquest matí un niu de tortuga careta o babaua (Caretta caretta) en una platja de Borriana. La troballa s'ha produït mentre es realitzava un estudi de les tortugues d'estany que habiten séquies pròximes a la mar i han vist un clot remogut amb diversos ous oberts.

El niu, segons ha explica la directora de la Fundació Limne, Sales Tomás, “presentava nombrosos rastres de rabosa, com ara petjades, excrements o escarbades, la qual cosa fa pensar que no hi ha hagut una eclosió natural i que la major part dels ous han sigut depredats”.

A la zona s'ha desplaçat un investigador de la Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València, Jesús Tomàs, que ha inspeccionat el niu, i ha retirat alguns ous sencers que ja no eren viables, per al seu estudi posterior. L'investigador ha destacat “la importància de la troballa i la necessitat d'implicar particulars i entitats conservacionistes en les xarxes de seguiment d'aquests nius”.

La localització primerenca d'aquests nius, segons Jesús Tomás, “és clau per a garantir l'èxit de les postes i algunes iniciatives europees, com el projecte LIFE MedTurtles, ja treballen en aquesta línia”.

Sobre aquest tema, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental de Borriana, Bruno Arnandis, ha recordat que el municipi participa des de fa anys en la campanya “Tortugues del Mediterrani”, enfocada a les varades i pesques accidentals d'aquestes tortugues marines.

Des de l'Ajuntament valoren molt positivament la troballa i “insten la ciutadania a col·laborar en la detecció de tortugues nidificants i els seus nius en eclosió a través del telèfon d'emergències de Protecció Civil 112”.

 

Segon cas aquest estiu

Es tracta del segon niu aparegut aquest estiu en les costes espanyoles, concretament en les valencianes, després del que es va localitzar a la platja del Saler (València). La tortuga careta o babaua és una espècie marina que es troba amenaçada, ja que la seua població està catalogada com a "vulnerable" en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades i apareix en les llistes de la Directiva Hàbitats, en el Protocol sobre biodiversitat i ZEPIM i en els Convenis de Berna i Bonn.