alumnado de a Escola d'Estiu de Burriana colabora  con actividades mediambientales
Talleres medioambientales para el alumnado de la Escola municipal d’Estiu de Borriana
  • - S'han realitzat en les platges del municipi i en el Paratge Natural del Clot de la Mare de Déu, dins del Pla municipal d'educació ambiental “Banderes Blaves”


Alumnat de l'Escola d’Estiu de l'Ajuntament de Borriana realitzen activitats i tallers relacionats amb la sostenibilitat mediambiental en la zona de les platges del municipi i en el paratge del Clot de la Mare de Déu, per a despertar l’interès dels escolars per la cura i la protecció del medi ambient.

Per a aquest estiu el centre social municipal Antonio Pastor ha preparat a l'Escola municipal d'Estiu, en la qual participen 380 xiquets i xiquetes, fins a 15 tallers de jocs i de manualitats amb diferents materials, amb activitats lúdiques i manuals, tallers i excursions per a gaudir i aprendre durant el mes de juliol.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, amb les activitats d'educació ambiental per a xiquets, el consistori pretén que “facen de la cura de la naturalesa un estil de vida, en lloc de limitar-se a estudiar-la. L'objectiu és que els menors desenvolupen un pensament ecològic ferm i potent, i l'utilitzen per a enfrontar-se als actuals reptes mediambientals des de la participació i el compromís”.

És important, ha assegurat, que des de xicotets “aprenguen a racionalitzar els recursos i a aportar el seu granet d'arena en la lluita contra el canvi climàtic, en el difícil repte per un món millor, més sostenible i habitable”.

Arnandis ha emmarcat aquesta iniciativa en el Pla municipal d'educació ambiental “Banderes Blaves”, i en el Pla Rector municipal de compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

Així, durant uns dies, alguns grups han realitzat les activitats de “Plàstics i microplàstics a les nostres platges”, un taller de pintura de bosses de roba, “El fem en els nostres espais naturals protegits” i un passeig amb barca a través d’ITINERANTUR.

En aquestes propostes educatives, s'han efectuat diverses activitats de conscienciació dels perills que implica el plàstic al nostre planeta. Per a la qual cosa se'ls ha explicat a través d’una xarrada participativa que en menys de mig segle la contaminació per plàstics s'ha convertit en un problema global.

També s'han exposat les diverses conseqüències en la vida de la producció descontrolada dels plàstics que desemboca en la contaminació, entre d’altres, dels paratges naturals, mars, rius, etc.

A més, s'ha mostrat als xiquets i xiquetes que els microplàstics són xicotetes partícules de menys de cinc mil·límetres, provinents de la degradació del plàstic, i és molt perillós tant per a la fauna com per a la flora que habita en els ecosistemes.

Després de la informació, es va realitzar una xicoteta batuda a la busca de plàstics, per a fer això se'ls van facilitar als xiquets i xiquetes guants i una bossa (no de plàstic) per a arreplegar tots els plàstics trobats a la platja i en el Clot i així vore in situ la quantitat de plàstics i amb un xicotet experiment també els microplàstics que poden trobar.

Igualment, per a conscienciar sobre no utilitzar bosses de plàstic sinó de tela, se'ls va oferir a cada xiquet i xiqueta participant en l'activitat una bossa de tela perquè les decoraren amb pintures. També van poder fer una passejada amb barca pel Clot per a conèixer la fauna i la flora del paratge natural municipal.