Nueva campaña en el Clot para eliminar tortugas invasoras
Nueva campaña para conservar las tortugas autoctonas en el Clot
  • El projecte vol solucionar els problemes provocats per l'abandonament d'espècies invasores
  • El seguiment, que es du a terme de manera anual des de 2014, s'amplia enguany a noves zones, en diferents séquies del municipi i en altres ecosistemes d'aigua dolça

L'Ajuntament inicia una nova campanya del seu projecte de ciència ciutadana per a l'estudi i la conservació de les tortugues autòctones que habiten el Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu, la tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol o leprosa (Mauremys leprosa), i solucionar els problemes provocats per l'abadonament d'espècies invasores, segons ha anunciat el regidor delegat de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Les dos espècies, ha recordat, estan protegides i compten amb presència en el municipi, malgrat que les seues poblacions es veuen afectades per l'abandonament incontrolat de tortugues americanes o asiàtiques, que són molt populars per la seua grandària reduïda, el baix preu i la poca atenció que requereixen.

Des de l'àrea municipal de Sostenibilitat Ambiental, el regidor Bruno Arnandis ha destacat la importància que la ciutadania conega “la prohibició d'alliberar animals exòtics en espais naturals”, i també que si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga exòtica “ha de telefonar al 112 perquè li indiquen com procedir o el posaran en contacte amb l'agent mediambiental de la zona”.

Sobre les tortugues invasores, ha afegit que poques persones saben que aquestes espècies de tortugues “creixen fins als 30 centímetres i que augmentaran les seues necessitats alimentàries i d'espai, i també la seua agressivitat”. Tot això, unit a la seua llarga longevitat, “origina que en les últimes dècades s'haja observat un abandonament continu i massiu d'aquestes tortugues en els nostres rius i aiguamolls”, la qual cosa s'ha convertit en “una greu amenaça per al medi ambient peninsular”.

Retirada de les invasores

Durant la campanya, que s'allargarà fins a tardor, es realitzarà un cens amb paranys de les espècies autòctones per a vore el seu estat de conservació i estimar la densitat. Les invasores que es capturen, d'altra banda, es lliuraran al Centre de Recuperació de Fauna de la Conselleria.

Estudis anteriors de la Fundació Limne, entitat que du a terme la campanya, mostren que “l’eliminació d’espècies invasores, sumat a la realització d'activitats d'educació ambiental enfocades al públic escolar, han generat una major conscienciació ciutadana i un menor nombre d'invasores en el Paratge, la qual cosa redunda en benefici de les espècies autòctones que semblen estar recuperant-se en les últimes anualitats”.

El seguiment, que es du a terme de manera anual des de 2014, han informat, s'ha ampliat enguany a noves zones, amb l’estudi de les poblacions de tortugues autòctones i invasores en diferents séquies del municipi i en altres ecosistemes d'aigua dolça.