Los contenedores marrones llegan a Borriana
  • Perquè les famílies puguen separar també els residus orgànics procedents de restes de menjar, verdures, ossos, pòsits de cafè i infusions; tapons de suro, mistos i serradures; paper de cuina brut i tovallons de paper usats, entre d’altres
  • En les pròximes setmanes arribaran els contenidors que estaran precintats fins al 30 de novembre

  Durant les pròximes setmanes arribaran a Borriana els contenidors marrons destinats exclusivament a la recollida de residus orgànics procedents de restes de menjar, fruita o verdura, segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

La implantació del contenidor marró al municipi és una experiència pilot amb el repartiment inicial de 100 contenidors de 1.200 litres distribuïts en diferents zones de la ciutat. L'alcaldessa ha explicat que en dos setmanes es col·locaran precintats i el dia 30 de novembre se'ls llevarà el precinte “amb la idea de començar a realitzar el servei a partir del dia 1 de desembre d'enguany”.

Així, el sistema de recollida de residus orgànics a Borriana començarà a funcionar el proper mes de desembre, després de la modificació del contracte de recollida de residus sòlids urbans i neteja viària, relatiu a l'ampliació de contenidors marrons per a recollida de selectiva a la ciutat.

Sobre aquest tema, ha destacat l'alcaldessa que d'aquesta forma Borriana disposarà del servei “per primera vegada”, i ha precisat que dels 100 contenidors, l'Ajuntament adquireix en propietat 89 contenidors mentre que els 11 restants són cedits per la concessionària Fobesa.

Una iniciativa que, a judici seu, “incrementa l'eficàcia de la recollida selectiva, la qual cosa redundarà en l'interès mediambiental i suposarà un benefici econòmic per al municipi i la ciutadania, ja que com més es recicla menor és el cost de la gestió del servei de residus”.

Amb aquesta millora en la gestió dels residus urbans, ha destacat Maria Josep Safont, el consistori “fa un pas més en la recollida selectiva de la ciutat emmarcat en el compliment del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana”, i ha afegit que es tracta d’“una aposta important que compleix la normativa europea per al tractament de residus”.

Pel que fa a la ubicació dels 100 contenidors nous inicials, l'alcaldessa ha assenyalat que, com a norma general, se seguirà el criteri de col·locar un contenidor marró en cadascuna de les ubicacions on hi ha altres contenidors de reciclatge de plàstic, paper-cartó, vidre i fracció restes.

Aquesta acció és el pas previ a l'ampliació de la instal·lació de contenidors marrons per a la implantació definitiva, de forma gradual, de la xarxa del servei de reciclatge orgànic i de la xarxa de recollida associada en tot el municipi. L'experiència pilot permetrà arreplegar la informació necessària per a estendre el servei a tota la ciutat, de forma escalonada.

La recollida del nou contenidor marró destinat al residu orgànic o ‘bioresidu’ es realitzarà diàriament per Fobesa, l'empresa concessionària del servei, i suposarà una ampliació del servei de recollida de fems, amb un increment d'uns 85.000 euros anuals per al municipi.

L'objectiu és que les famílies puguen separar també els residus orgànics compostos de matèria biodegradable procedents de restes de menjar, aliments, verdures, ossos, corfes d'ou, de clòtxina, pòsits de cafè i infusions; taps de suro, sense afegits de plàstic o altres materials; mistos i serradures; paper de cuina brut, tovallons de paper usats i xicotetes restes de jardineria, entre d’altres.