- L'exposició s'obrirà al públic des de demà dilluns dia 7 fins al divendres 11 de novembre en horari d’11h a 13h i de 17h a 21h, als salons del Centre Cultural de Caixa Rural Borriana

 

Amb la presència de l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, la corporació municipal i representants de Junta Local Fallera, s'ha inaugurat el 'manifest' dels vestits regionals de les Reines Falleres de Borriana, Dames de la Ciutat i Corts d'Honor de 2023, que ha revelat els detalls dels vestits i complements que lluiran.

L'empresa valenciana Albaes, que per sisè any és la indumentarista oficial de la Junta Local Fallera de Borriana, ha coordinat i confeccionat els vestits de les reines falleres, dames de la ciutat i corts d'honor, amb la col·laboració d’altres empreses i professionals.

Uns vestits que segueixen fidelment les línies depurades de l'època i que s'han adaptat a les exigències de la moda més actual, puntes més xicotetes, vol adequat, escots ajustats, i han sigut adornats amb els complements més exclusius per a enriquir i donar harmonia al vestit regional.

Després de la inauguració avui del 'manifest', l'exposició s'obrirà al públic des de demà dilluns dia 7 fins al divendres 11 de novembre en horari d’11h a 13h i de 17h a 21h, als salons del Centre Cultural de Caixa Rural Borriana.

Les teles dels vestits han sigut confeccionades en els telers de l'empresa de Xirivella Vives i Marí i han col·laborat també empreses i professionals com Trinidad Meléndez, el Llar del fil, Mavimar, Manteletes Filles de Carmen Esteve i Nial Artesania.

Les manteletes dels vestits de les corts d'honor i del segon vestit de les reines i els adreços i joies de reines i corts han estan elaborats per la firma Nial Artesania, amb una experiència de més de 60 anys en el sector de la indumentària tradicional.

Els cancans estan confeccionats pel Llar del fil i Mavimar, la primera de les marques ha confeccionat els del vestit oficial de les reines falleres i de les seues corts, mentre que la segona firma s’ha encarregat de la confecció dels del segon vestit de Sílvia i Maria.

Finalment, la firma Trinidad Meléndez ha estat l'encarregada de crear les sabates artesanals de gran disseny i qualitat, en què es conjuguen les més profundes tradicions amb dissenys innovadors i l’ús dels millors materials.

De les pintes fabricades, en exclusiva, per a la Junta Local Fallera de Borriana destaca el gravat en realç amb motius locals com l'escut de la ciutat o el campanar, adornats amb motius florals o flamígers.

 

Els vestits

La Reina Fallera de Borriana, Sílvia, lluirà com a primera indumentària un vestit de llauradora valenciana del segle xix, model clàssic amb mànegues de fanal, en color verd Picea i confeccionat en seda estreta Tres Corones, del creador el borrianenc Manuel Candau López. Un dibuix inspirat en un teixit floral espanyol de principis del segle xviii que es troba al Museu d'Art de Cleveland.

Per a la seua segona indumentària la reina lluirà un vestit amb escot quadrat i pala llisa recta en l’acabament interior confeccionat en brocatel de seda estreta Santa Loida i metall d'or voltejat en color olio. Volant acabat en doble polisó adornant la cintura, reproducció d'una peça antiga d'aquest segle. Mànegues al colze rematades amb punta. Sabates abotinades

El vestit de la cort d'honor de la reina fallera és un vestit de llauradora valenciana model clàssic amb mànegues de fanal, confeccionat en teixit Aquarela to Brillant amb metall or. També lluiran en les ocasions que es necessite un cosset amb escot quadrat, pala amb costures balenades, esquena en V i cintura adornada amb volant tabalejat.

Quant a la Reina Fallera Infantil de Borriana, Maria, lluirà com a primera indumentària un vestit de llauradora valenciana del segle xix, model clàssic amb mànegues de fanal en color Rosa Porto confeccionat en seda estreta Tres Corones. Com a segona indumentària lluirà un vestit amb escot quadrat i pala llisa recta en l’acabament balenat en l’interior, realitzat en brocat de seda estreta Santa Loida en color Fiord.

El vestit que lluirà la cort d'honor infantil de la reina infantil és un vestit de llauradora valenciana model clàssic amb mànegues de fanal, confeccionat en teixit Aquarela to Taurit amb metall or. També lluiran en les ocasions que es necessite un cosset amb escot quadrat, pala amb costures balenades, esquena en V i cintura adornada amb volant tabalejat.